You can click on me :-)

Wednesday, 23 May 2012

Preparation before travel to Perth, WA

Assalamualaikum!!!...anybody home..... :-)

Entry kali ni nk story mory persediaan yang telah dibuat sebelum penerbangan ke Perth, Australia. Untuk pengetahuan semua, tiket penerbangan murah AA ni aku dah grab 1 tahun yang lepas ye kawan2..bukan dlm 2-3 bulan lepas...selalu kalau nk dapat tiket murah ni..booking hari ni tetapi travel next year..di sbbkan hati ni mmg gila nk  travel so aku nekad jgk beli tiket ke Perth pada 23 Mei 2011 untuk tarikh penerbangan pada 01 Mei 2012. Lama kan mengunggu, kalau org yg baru kahwin tu..dah bersalin kisahnyer eheeh....Di sbbkan aku ni hidup bujang so tak perlu risau kalau ter mengandung waktu sampai time nk travel nanti..itulah untung nya org bujang ni..'so enjoy your life'...hihihih

Flight ticket
Ok..kita proceed kepada tujuan utama..biasalah kalau travel backpackers perlu byk buat researh compare pegi ngan travel agent kan..Beberapa persediaan telah dibuat sebelum berlepas antaranya :

1. Senarai tempat menarik yang akan dilawati
2. Bagaimana cara nak reach every destination
3. Booking Car Rental dan GPS
4. Booking tempat penginapan
5. Tukar duit kat Money Changer
6. Kenalpasti barang-barang makan yang boleh dibawa sbb Imegresin Australia ni strict sikit ..semua 
    makanan berasaskan daging, tenusu tidak dibenarkan bawa masuk.
7. Kedai makanan halal
8. Sediakan wang yang mencukupi..kena pandai buat budget
9. Cari partner yang sporting....tak perlu reramai mcm rombongan Cik Kiah tu yer..cukup sekadar (2-4) org

Tips :

1. Kalau bercuti di negara-nega yang mempunyai 4 musim, pastikan pilih tarikh yang bersesuaian dengan
   musim. Sebagai contoh kalau nak merasa suasana musim luruh (Autumn) boleh buat penerbangan pada
   bulan Mei.
2. Nak dapat tiket murah kena selalu sekodeng2 web site Air Asia lah yer...hihihih

Cukup dulu entry hari ini...jumpa lagi dlm next entry..byeee

22 comments:

  1. aah. mcm ira dh ada anak 2 ni..
    susah la nak g jauh2...hehe
    balik kg pon da jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...sabar ye Irra...at least Irra dah ada rezeki lain..dah ada suami dan anak2..akak pulak rezeki jalan2 sbb belum ada rezeki jodoh dan anak2..Allah maha adil kan :-)

      Delete
  2. perth..perth...perth..nnt dah beli tic mmg nak kena refer sini balik.haha berazam nak komen setiap entry jm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai : terima kasih...ada masa nanti JM terjah blog Sai ye

      Delete
  3. okee.. nak bace pasal travelog perth plak..hihi...

    ReplyDelete
  4. bab partner tu, memang kena pilih betul-betul.. bukan apa, takut tak sekepala nanti kat sana, kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rose : betul tu..ada yg dah kenal betul 2 kat msia tapi sampai sana lain pulak jadi nya huhu..risiko tul

      Delete
  5. jadi bujang dulu2 xpernah pergi mana2 hahahhaha.... duk terperak dalam umah..... jadi wife terperak gak...cuti2 jah pergi jalan2 degan abe hahahhaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pa Ekin at least ada abg...like me sis JM ni...huhhu...itu je peluang yg ada....

      Delete
    2. sis JM nanti ada keluarga takut xsempat g melancongkan...

      Delete
  6. ooo entry bermula deng ke perth.. tp at the end pakat jatuh chenta ngan korea..ahaksss
    insya allah ostolia pn salah satu destinasi dlm senarai juga tp xtau bila nk p..huhuhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor Salihah..jom repat Korea hiksss

      Delete
  7. nanti klu planning nk g mana2 leh check kt blog JM dulu..cari info :)

    ReplyDelete
  8. Orang bujang enjoy life katanya... He He He...

    ReplyDelete
  9. ter mengandung tu.. tak sengaja mengandung ke? boleh ke? he he he...

    ReplyDelete
  10. Impian SS one fine day... Will drive in oversea... Drive u like crazy... He He He..

    ReplyDelete
  11. Cari partner yang sporting... Ahaksss... Nak cari kat mana Jay Emm? Kat kedai makanan halal ada? he he he...

    ReplyDelete
  12. Tengah membaca blog anda...untuk ke Perth.

    ReplyDelete
  13. terbaik. nak ke sana bulan 9 ni. hehe excited plak

    ReplyDelete
  14. Ohh.. Kalau nak dapat tiket murah kena booking setahun awal lah ni. Huish.. Bila saya dah ada fulus banyak, memang teringinlah nak buat macam sis JM ni. =)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352