You can click on me :-)

Thursday, 24 May 2012

Hello Perth Day 3 : 03/05/2012

Assalamualaikum dan Selamat Pagi :-)


Ini adalah sambungan perjalanan ke Cervantes. Kami sampai lebih kurang jam 5.00 petang kerana berhenti sepanjang jalan ambil gambar. Masih pada hari kedua, kami akan menginap di Cervantes Lodges Backpacker Hostel, rate AUD32 (RM101.76)/person. Sampai jer terus kami buat urusan check in.

Sign to Cervantes
Cervantes Logde
Ini lah Cervantes Logde tu
Laluan ke Reception
Slesai je check in, ambil beg pakaian masuk ke bilik. Seharian perjalanan, badan dah penat, perut pun dah lapar...jadi nya petang tu kami tak ke mana-mana..melepak dalam bilik.

Dapur dan ruang makan - boleh memasak di sini
Ruang bilik tidur
Malam tu kami berehat kerana esok akan tempoh perjalanan yang jauh. Esok seawal pagi bangun, solat subuh terus ke darpur sedikan sarapan. Seperti biasa nak jimat, bawak sedikit makan dari msia. Jika nak jimat lagi bawak small rice cooker untuk memasak seperti kami.

Menu kami pagi ni
Jemput makan
kawan-kawan travel
Kami hanya check in satu malam sahaja di sini, just transit kerana hari ni kami akan ke Nambung National Park. Mudah sahaja just follow the sign.

Nambung National Park
Welcome to Nambung National Park
Pagi tu dalam jam 8.00 pagi kami mula bergerak ke Nambung National Park lebih kurang 16km dari tempat penginapan. Apa yang kat sana? Pinacles Desert...bayaran di kenakan adalah AUD11 (RM34.98) per car. 

Bayar entrance fee di sini
Pinnacles Desert Map
Pinnacles
Batu batan
NOTA: The Pinnacles are limestone formations contained within Nambung National Park, near the town of Cervantes, Western Australia. The best season to see the Pinnacles is spring from August to October, as the days are mild and wildflowers start to bloom. The pinnacle formations are best viewed in the early morning or late afternoon as the play of light brings out the colours and the extended shadows of the formations delivers a contrast that brings out their features. Most animals in the park are nocturnal, but emus and kangaroos can be seen during the daytime, more commonly in the evening or early morning. -Google.
Dah puas di sini kami ke Lancelin, kami akan ber SANDBOARDING kat sana. Jarak perjalanan lebih kurang 82km/1 jam perjalanan melalui Indian Ocean Drive. Jom kita lihat keindahan sepanjang perjalanan kami ke sana.

Jauh mata memandang...seronok memandu di sini..lengang
Awas..kawasan kanggaroo melintas
Yeay..Lancerlin
Welcome to Lancerlin
Kami mencari kedai LUCKY7 - food strore menyediakan kemudahan sewa sandboard dan juga menjual  makanan. Kadar sewa adalah AUD10/person (RM31.80). Jom tengok aktiviti kami seterusnya.....kami ber sand baording kat atas pasir yang memutih.

Cari kedai ni untuk sewa Sandboard
Kedai Lucky 
Kawasan untuk sandboarding
Jom kita start!!!
Dah sampai di atas
Ready!!!
Go!!!!
Dah puas main luncur-luncur kat sini dalam jam lebih kurang 2.00 petang kami mula gerak ke destinasi terkahir untuk hari ni..yer ke Augusta. Jarak perjalanan dari Lancelin ke Augusta lebih kurang 486km/5 jam memandu...Sebelum bertolak kami isi minyak. Seperti biasa bekalan makanan dah siap tersedia untuk santapan kami sepanjang perjalanan nanti.

Isi minyak dulu baru bayar
On the way ke Augusta

jauh kan

On the way ke Augusta
Selepas 5 jam memandu akhirnya kami sampai di Augusta.

sunset
Cuak jugak semasa mencari tempat penginapan Baywatch Manor Augusta..Rate hostel ni AUD28/person (RM89.04) Sepanjang jalan tiada lampu agak sukar mencari signboard hostel ni.

GPS tak boleh kesan lokasi, kebetulan JM ada buat sedikit research sebelum datang, jadi boleh guess lokasi hostel tu. Alhamdulillah kami selamat check in.

Bersambung!!

50 comments:

  1. Replies
    1. Irra...rajin nya BW citer yg lelama...BEST sgt kalau jalan2 time bujang nih :-)

      Delete
  2. Hihi amik mood sebelum masak..
    Sandboarding tu mesti best gila kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh...Irra suri rumah sepenuh masa ke..untung lagi masak sendiri kan
      Sandboarding tu mmg BEST..pasir nya halus dan sejuk

      Delete
    2. aah. keje sebelum kawen jer...
      dah kawen dok umah..beranak jaga anak..
      beranak lagi..hihi..
      anak no2 ada ekzema..
      mak2 sedara pon kata ada hikmah la ira xkeje..haha okey..
      husband yg xbg keje..suh jaga anak..

      Delete
    3. Ohh...pilihan yang bijak..akak JM pun kalau d beri peluang nak jadi suri rumah sepenuh masa jugak..boleh tengok anak membesar depan mata...tapi semua tu hanya impian je lah sbb perlu cari suami dulu heee

      Delete
    4. InsyaAllah...jodoh kita dh ada..cuma xtau sapa ja..mcm husband ira ni kawan baik ira je..hihi..

      Delete
  3. Bestnya sandboarding!!!
    Saya excited sdiri tgk signboard emu & kangaroo tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : ishh...bila agaknya ada peluang untuk kita travel sama2 eh..

      Delete
  4. wahh meluncur laju kek kak JM?? hihi seronok tengoknyee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Anizz...laju tapi BEST..pasir tu sejuk!!!

      Delete
    2. pasir sejuk?.. bestnya.. kalau panas fikir jugak nak meluncur ke tak. hihihi

      Delete
  5. syoknya kak JM meluncur la.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin...seronok sgt..kalau stay lama dekat sana..rasanya hari2 nk meluncur heeee

      Delete
    2. tu la nampak kak jm seronok sangat tu

      Delete
  6. wah..menarik btul sandboarding tu. tp bab kena drive lama gila tu yg buat den lomah semangat ni..huhuu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dont sorry Sally...jalan x jem..leh drive ganti2..mmg enjoy

      Delete
  7. kepakaran cari jln smp jumpa tu mest ada adegan sesat lg menyesatkan kan..hehe...eh kak JM, sepjg2 jln tu ada petrol station tak..risau juga drive lama2 jln yg sunyi n pjg tu kot mampus keta tgh jln sb habes minyak..memg naya...huhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg xde..kami isi full tank Sally

      Delete
  8. walaupun dah 3 4 kali p ostrolia... tak pernah lagi g perth or sandsurfing...
    hihihi... NICE JM nice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so Nurul.. kali kali ke -5 cer try..best sgt...pasir halus dan sejuk

      Delete
  9. Sandsurfing.. Huhuhuu.. Oenuh bergaya gitu..
    GpS tak beroperasi sgt.. Huhuu.. Apakah.. Tapi ahli travel yg lain mesti tak risau sbb ada nyer Kak JM di situ.. Huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..komen dari Afif buat sis JM tersenyum heeee

      Delete
  10. perghh terbaek la jm posing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai...sis JM tu memang..bab posing x mau kalah heeee

      Delete
  11. Replies
    1. Fifi Feyca..kalau travel mmg best kalau boleh tiap2 bulan nak travel hiksss

      Delete
  12. melenjan surfing tu ... masa byk habis utk perjalanan je . thn lak keta tu . dah lasak jln jauh gamaknya . x meragam pun ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Vee...kalau lah meragam tgh jalan mati kutu kami mana nak cari bengkel kawasan tu

      Delete
  13. waaahhh seru banget kak jari manis mantap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa Angkisland pun x kurang...HEBAT banget

      Delete
  14. Mak aii siap drive sendiri... mmg teror la... hehehe seronok pulak baca... saya tak pandai buat entri travel cm gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora..x perlu risau nk drive coz drive cam kereta msia gak..right handed kalau left handed mmg x pandai adjust

      Delete
  15. Wooow, matawang sana 3x ganda.... Kena standby duit bebanyak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Na...part money exchange tu mmg x gemar..rate tinggi

      Delete
  16. Kat mesia Ade signboard lembu melintas jerk.....;-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada singn Kanggaroo melintas itu bukan Msia namanya hihihih...sib baik x de sign itik melintas heeee

      Delete
  17. wah, bestnya bercuti dgn kawan2..teringat kenangan p korea masa bujang dulu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mizz Erna...time bujang paling best kan

      Delete
  18. wah bestnye bercuti di perth, masak sendiri pula tu, sandboarding tu mcm snow je pasir dia haluss kan... teringin nak pergiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Eny...pujuklah abang ke sana sekali..BEST!

      Delete
  19. Gambor Ready!! Tu over taww... Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
  20. Gurun pasir yang Jay Emm pegi ni tak berapa tinggi... Tempat yg SS pegi tu... Tingginya macam bangunan 2-3 tingkat... Melampau taw tingginya... Tour guide pendengki letakkan we'ouls kat situ... Nanges guling2 kat pasir... Pasir gatal plak tu...

    ReplyDelete
  21. Jay Emm... Dan... Pink... Berpisah tiada... Ahakssss...

    ReplyDelete
  22. Next time kalu nak bergambo dgn signboard... Avoid diri belakang signboard.. Diri tepi... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
  23. Kena cari lucky 7 untuk dapat AUD10. Ada yang AUD20. tepi jalan je kan lucky 7 tu ?

    ReplyDelete
  24. Nampaknya hotel kat sana mahal juga ye.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang