You can click on me :-)

Monday, 28 May 2012

Hello Perth Last Day : 06/05/2012

Assalamualaikum...


Sambung entry untuk hari terakhir JM di Perth, Australia. Hari ini merayau-rayau lagi di sekitar Bandar Perth. 

Swan Belly (Swan Bell) - King's Park Garden - Perth Zoo - Old Mill - Harbour Town

Rutin seperti biasa..bangun pagi JM akan sediakan sarapan untuk kawan-kawan...lepas tu lebih kurang jam 8.30 pagi kami mula keluar mencari sesuatu di bandar Perth.

Pagi ni kami separate kepada 2 group...3 lagi kawan JM nak pergi shopping lagi..kerana souviner yang di beli masih belum mencukupi..maka JM dan seorang lagi member decide kami gerak secara berasingan.

Jadi kami berdua decide nak ke Swan Bell....bagaimana nak ke sana yer...

Kami stay di Criterion Hotel, Hay Street..lokasi amat strategik berdekatan train stesen, tempat makanan halal, kedai sourviner dan shopping mall.

Keluar dari hotel gerak ke arah Murray Street...korang pandang ke kanan..dari jauh dah nampak Swan Bell...boleh jalan kaki jer tak perlu naik bas...

Di bandar Perth ni di sediakan bus free...CAT - City Transport Area ada 3 laluan berbeza bergantung warna laluan iaitu Biru, Kuning dan Oren..memang mudah.

Kami ambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja ke sana kerana cuaca masih sejuk dan kami ingin menikmati keindahan sekitar bandar dan sudah tentu untuk bergambar...ahaksssss....
Taman - kalau dating kat sini mesti best..tak ramai orang :-)
Kanggaroo!!! - minum air tak kenyang-kenyang
Kanggaroo statue
Nun jauh di sana..Swal Bell telah kelihatan...hoyeeeeeeeeeeee...

Swan Bell
Ada City Bus for sigthseeing - kami x naik
City Sightseeing Perth Tour bus ni boleh naik kalau nak melihat keindahan sekitar bandar Perth dan bayaran di kenakan AUD27/day...tapi kami nak ke tempat lain.

Dari Swan Bell kami nak ke King's Park pulak. Bagaimana nak ke sana..tak perlu risau...kat depan Swan Bell tu ada bus stand laluan warna biru...Barrack Square bukan Barrack Obama yer..tunggu bas kat situ...selang 5 minit bas akan sampai...kalau nak tahu jam berapa bas sampai just tekan button yang ada kat bas stand tu...akan display waiting time..canggih kan...

Tunggu bas kat sini
Turun di bust Stop Mount Hospital
Suasan dalam bas
Ambil bas kat sini kemudian turun di bas stand Mount Hospital...jalan melepasi mount hospital  kemudian you all akan jumpa sign seperti di bawah kemudian belok ke kanan...you all perlu naik tangga untuk reach to destination....uwaaa...berpeluh jugak lah mendaki anak tangga tu...

Direction to King's Park
Akhirnya kami sampai jugak ke destinasi ke 2 hari ini..King's Park Garden..apa yang best sangat kat sini..iyer...kat sini view memang cantik boleh lihat keindahan Swan Belly dan juga bandar Perth. Sebuah taman yang luas dan di penuhi dengan bunga dan tugu-tugu peringatan. Moh la kita layan gambar pulak...

King's Park Botanic Garden
Hijau mata hitam ku
Rasa nak baring atas rumput ni
View from King's Park
Suasana sekitar Kings' Park
Fuhh..bila dah puas berjalan seluruh ceruk penjuru yang ada...ehehe...biasalah bila sampai tempat orang kalau explore rugi lah kan....kami bercadang nak pegi ke Perth Zoo pulak....jam sudah pukul 1.00 petang..kalau kat Malaysia, waktu macam ni jangan harap lah nak keluar bercanda kan..panas terik..tapi cuaca berbeza di Perth..walaupun panas tetapi udara sejuk..memang seronok nak berjalan-jalan.

Kami turun dari King's Park Garden melalui tangga yang kami naik tadi..tunggu bas di tempat yang sama untuk ke Barrack Square. Nak ke Perth Zoo perlu nak ferry di Swan Belly....tambang AUD1.80/person. Jom kita ke Perth Zoo pulak...mari lihat apa yang ada kat sana...

Jeti ke Perth Zoo
view dari atas feri
Welcome to Perth Zoo
Entrance Fee
Penguin
Apa namanya ni
Ishh..kura-kura gergasi
Aha..lama jugak kami kat Perth Zoo ni...tempat nya luas...so ambil masa jugak untuk bertawaf kat dalam tue....dalam jam 4.00 petang kami mula bergerak ke Old Mill...senang je nak ke sana...keluar dari entrance Perth Zoo tu..terus gerak ke kanan......selagi tak jumpa Old Mill tu jalan je terus ke hadapan..akhirnya...taraaaaa...

Old Mill
Sepanjang perjalanan ke jeti Ferry....kami menikmati keindahan bunga-bunga rose yang sedang mekar..bermacam-macam warna dan berbau harum..

Bunga bungaan
Perth City dari seberang
Seharian kami berjalan...perut pun dah lapar..mau makan dulu...at Kebab Cafe at Perth City

Portion byk tapi habis
Selesai makan kami singgah di Harbour Town..tapi sayang nya...waktu operasi sehingga jam 5.30 petang. Tapi kami tak terkilan sebab memang tujuan asal hari ni bukan nak bershopping kan...kat Habour Town ni sebuah shopping mall yang menjual barang-barang berjenama.

Malan nya bermula lah aktiviti kemaskan beg kerana seawal jam 2.30 pagi kami perlu check-out. Flight jam 6.30 pagi. Bila dah ready....minta receptionist dapatkan teksi untuk hantar ke Airport.

Alhamdulillah semua berjalan lancar...sampai di Airport jam 4.00 pagi.. terus pegi timbang luggage sebelum check-in, then terus ke kaunter untuk check-in. Alhamdulillah it's going smoothly.

Good Bye Perth..banyak kenangan sepanjang berada di sana...Jika ada yang bertanya "JM nak repeat Perth tak? "

Jawabnya "tak lah..maybe akan ke Melbourne pulak In sha Allah". TETAPI jika ada yang bertanya nak repeat SEOUL tak? YES!!!!! setiap tahun pun x pe...*Senyum!

Tamat!!!!

34 comments:

  1. jm..roughly total cost utk trip ni berapa ye?nak start menabung ni..hihi..lg 1 mn gambo dlm poket kangaroooo;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai..minta maaf coz baru perasa ada komen di sini..huhuhu...dah start menabung belum?..hari tu JM spend around Rm3000 all in (tiket flight, makan, kereta sewa hotel dan entrance fee)

      Psstt : adakah Sai merajuk then dah tak pernah tinggalkan komen kat blog ni huhuh...sorry yek mmg tak sengaja...lap uuuu

      Delete
  2. tengok makanan yg last tu tak tahan..ahahahaaa
    seb baek xbanyak gambar makanan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakkkss..Irra..makanan sihat tu...tak de kari, lemak bagai..rasa kurus seminggu kat sana :-)

      Delete
  3. Sementara tunggu entri Korea sis JM, saya turun Australia dulu,...
    Cantiknya park tu! HIjau...bersih...tenang,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah...masih dalam draft entri Korea tu..ishh..malas tul nak sambung tulis :-)
      Kalau ke Perth.King's Park mesti masuk dalam list coz view yg sgt cantik

      Delete
    2. Kak, pokok besau kat park tu kan,..sekali pandang nampak cantik,..pandang lagi macam spooky,..pandang nampak cantik,..pandang lagi nampak eerie huhuhuh tapi park tu memang sangat cantikkkk!

      Delete
    3. ahahaahah..kiranya bila pandang berkali-kali lain pulak viewnya eh Farrah

      Delete
    4. Hari ni datang tengok pokok tu lagi :) Seram sikit, takjub sikit!

      Delete
    5. ntah lah pokok tu skrg masih ada ke tak :-)

      Delete
  4. Kali ni datang, terpikat pula kat structure bangunan Swan Bell tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan tu mmg unik Farrah...boleh naik sampai ke tingkat atas utk tgk view bandar Perth tapi time tu sis x naik sbb ada bayaran. View cantik waktu malam

      Delete
    2. Syoknya kalau dapat naik tengok waktu malam kan. Tapi bangunan tu memang unik :)

      Delete
    3. ha'ah...mlm ada lampu mesti lagi cantik

      Delete
  5. banguna unik la swan bell tu... time cuaca sejuk dan tenang tu yg best jalan2.. canggih betul bus stand dieorang kan.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Anis...cuaca sejuk yg memikat hati :-)

      Delete
  6. kanggaro tu patung ke betul? sekali tengok mcm patung...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda..ofcoz lah patung...mana de kanggaroo besar gitew ahahah

      Delete
  7. Plan nk ke sana 6hr 5mlm..nk kna plan iti btui2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ariana...itu lah sebaiknya agar semua tempat dapat terjah nanti :-)

      Delete
  8. betul la jm . tgk rumput menghijau tu rasa nak guling2 jer . tpt yg menarik utk haoneymoon kot ... eh , hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee..jom kita g honeymoon sama-sama hiksss

      Delete
  9. Aura Perth tak sehebat Seoul yer JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal...Seoul is my Kampung hikss...Perth sekali dah cukup...kalau Seoul setahun 2 kali pun no hal -:)

      Delete
  10. Adehhh....tengok makanan pulak pagi2 ni...hehe :)
    Cantiknya rumpun nan hijau..macam karpet

    ReplyDelete
  11. Jm boleh tak buat Entri bagaimana jana kewangan agar dapat bujet travel ni..rasa nak tahu, atau JM ni memang hum!!! hebatlah JM..bertuah rasanya..atau JM besar sallry ni..maaf JM ya bukan nak korek ..tapi sangat bangga dengan JM..biasa travel ni mesti Humm! lagi sekali...

    ReplyDelete
  12. tingginyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  13. Mahlnya budget...bawah RM2000 boleh dapat tak ?

    ReplyDelete
  14. Wah lawat 2 zoo ? saya tak lawat zoo kot...dah cukup dengan binatang ..semasa di melbourne, dan sydney.

    ReplyDelete
  15. Perth mesti teruk pasal tak nak repeat...

    ReplyDelete
  16. Korea mesti best..kenapa ye..Korea Jm akan repeat ?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352