You can click on me :-)

Monday, 28 May 2012

Hello Perth Last Day : 06/05/2012

Assalamualaikum...


Sambung entry untuk hari terakhir JM di Perth, Australia. Hari ini merayau-rayau lagi di sekitar Bandar Perth. 

Swan Belly (Swan Bell) - King's Park Garden - Perth Zoo - Old Mill - Harbour Town

Rutin seperti biasa..bangun pagi JM akan sediakan sarapan untuk kawan-kawan...lepas tu lebih kurang jam 8.30 pagi kami mula keluar mencari sesuatu di bandar Perth.

Pagi ni kami separate kepada 2 group...3 lagi kawan JM nak pergi shopping lagi..kerana souviner yang di beli masih belum mencukupi..maka JM dan seorang lagi member decide kami gerak secara berasingan.

Jadi kami berdua decide nak ke Swan Bell....bagaimana nak ke sana yer...

Kami stay di Criterion Hotel, Hay Street..lokasi amat strategik berdekatan train stesen, tempat makanan halal, kedai sourviner dan shopping mall.

Keluar dari hotel gerak ke arah Murray Street...korang pandang ke kanan..dari jauh dah nampak Swan Bell...boleh jalan kaki jer tak perlu naik bas...

Di bandar Perth ni di sediakan bus free...CAT - City Transport Area ada 3 laluan berbeza bergantung warna laluan iaitu Biru, Kuning dan Oren..memang mudah.

Kami ambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja ke sana kerana cuaca masih sejuk dan kami ingin menikmati keindahan sekitar bandar dan sudah tentu untuk bergambar...ahaksssss....

Friday, 25 May 2012

Hello Perth Day 5 : 05/05/2012

Assalamualaikum semua reader kesayangan,


Hari ke-5 kami kami nak pergi shopping ..di mana?

Fremantle...Tapi sebelum tu kami perlu pulangkan kereta sewa di Baywater Car Rentah. Sampai sana jam 8.00 pagi, so pejabat pun belum buka, kami just drop kunci di tempat disediakan.

Dari pejabat kereta sewa, jalan kaki ke bus stop untuk naik bus ke train stesen ke Fremantle. Semasa bayar tiket bas tu cakap nak stop di tren station to Fremantle. Nanti driver bus akan beri tiket tren juga...tambang termasuk train AUD3.80 (RM12).

So turun  je di next stesyen untuk naik train ke Fremantle ..jangkamasa dalam 30 minit. Akhirnya kami sampai tempat yang dituju..tangan ni dah mula gatal-gatal nak habiskan duit...ahahahaha..lagak macam orang kaya cik noooonnn....asyik bercerita je tak best kan kalau tak ada gambar..jom layannnnnnnnn...

Follow je sign ni apabila turun dari bas
Ticket machine
time table di bus stop

Hello Perth Day 4 : 04/05/2012

Assalamualaikum !

Ok..lets continue our journey at day 4 : Agusta - Margaret River - Busselton Jetty - Perth city

Pagi itu kami bangun seperti biasa lebih awal berbanding waktu bangun di Malaysia. Seawal pagi siapkan sarapan sebelum memulakan perjalanan hari ni.

Gambar sekitar Baywatch Manor Augusta YHA Guesthouse.

Kaunter Reception masuk ikut sini
Suasana dalam bilik
Main entrance
Baywatch Manor Augusta
Selesa, ada ruang parking
Dapur tempat kami main masak-masak
Makan di sini, nampak bawak rice cooker sendiri dari Msia
Selesai sarapan dan check-out, destinasi pertama pagi ni kami akan ke  Cape Leeuwin Light House. Tak jauh dari tempat kami menginap dalam 15min drive dah sampai. keluar dari GH belok ke kanan yer..on the way tu ada sign ke Finders Bay...tapi kami tak singgah situ...kami terus je ke depan...

jalan lengang..mmg best memandu di sini
Dah sampai
Welcome to Cape Leeuwin Light House - terletak di kawasan berpagar
Nampak..itulah Cape Leeuwin Light House tu
Sejarah Cape Leeuwin Light House :

On the most Southern Westerly tip of Australia, where the Indian and Southern Oceans meet, stands Cape Leeuwin Lighthouse as a solitary sentinel

Built from 1895 to 1896 the tower and cottages are built of local limestone. The Cape Leeuwin Light was first mooted in 1881, but took 15 years to eventuate. Disputes raged over the best site for the lighthouse. Also, until the Kalgoorlie-Coolgardie gold rushes Western Australia was the poorest State, and with no assistance from the Eastern States, it was unable to proceed with a project of this size. Further delays occurred when it was found the the initial test bores that showed bedrock at 2.5 metres had only found a rock shelf and it was then necessary to excavate to 6.7 metres. 

The original 1895 plan included two lights. The present high white light tower and in front of it, a low red light tower. Although the foundations for this low tower were completed, the structure was never built because it was considered that a second light would cause confusion and draw ships closer to the Cape.

Almost as famous is the waterwheel and wooden flume constructed to bring fresh spring water to the lighthouse from a distance away.

It has been calcified by the minerals and salts reminiscent of a limestone area known for its huge caves.

The original light source was kerosene wick lamp, then the world's largest, revolving in mercury bath.

This light had an intensity of 250,000 candelas and was visible for 40km.

In 1925, the light was upgraded to vapourised kerosene with a mantle, giving a light intensity of 780,000 candelas.

In 1955, a radio beacon was installed. The light was totally manually operated until 1982 when it was converted to electricity replacing the clockwork mechanism & kero burner, one of the last in the world. The new 1,000 watt halogen lamp increased the candelas to 1,000,000.This light was automated in September 1992.

The tower has seven floors and 186 steps.

Nampak ayat terkakhir...186 anak tangga...rupa-rupanya kami dah menapak sehingga ke atas hari tu..mmg power rangers lah kami...ahahah...sbb tak lah rasa penat sangat...yer lah.JM kan ada pengalaman panjat gunung ledang...alah..kalau sekadar 186 steps tu x de hal punya...ahahah...riak nak mampus....

Entrance fee ada 2 pakej :

1. Pakej 1 - Ground Floor Only it's mean jalan-jalan sekitar kawasan luar Light House tu dan kawasan sekeliling je, tak boleh masuk ke dalam Light House : AUD5 (RM15.90)

2. Pakej 2 - Pakej include masuk ke dalam Light House dan boleh mendaki 186 tangga tu untuk melihat pertembungan 2  lautan South Ocean dan Indian Ocean : AUD15.70 (RM49)

Kami ambil pakej yang ke 2. Waktu kami sampai tak ramai orang so mmg heaven lah. Hanya group kami je masulk LH tu

Cape Leeuwin Light House
View dari atas Light house
Pertemuan antara South Ocean dan Indian Ocean..sgt unik
View dari arah yang lain
Dari sini kami ke destinasi seterusnya Margaret River Chocolate Factory. Jika ke Augusta on the way nak ke Perth City akan lalu area Margaret River ni. Tak susah nak cari tempat ni ada sign sepanjang jalan.

Margaret River Chocolate Factory
Ruang memproses coklat..boleh lihat dari luar je..x boleh masuk
Pelbagai jenis coklat dan perisan..harga? jangan convert kepada RM
Bestnya di kilang ni kita boleh coklat yang ada tu, tak beli pun x pe. Kepada peminat coklat jika datang sini memang heaven lah. Terdapat satu sudut di sediakan untuk makan dan minum. Boleh order di kaunter. Harga? sila lah pejam mata je.

Seterusnya kami gerak ke Busselton Jetty, Busselton yang femes tu.

Busselton Jetty...view di sini sangat cantik tapi sayang time kami sampai hujan
landasan tren untuk sampai ke penghujung
Stretching 1.8 kilometres across Geographe Bay, Busselton Jetty is the longest timber-piled jetty in the Southern Hemisphere. It is appreciated for its spectacular Underwater Observatory, Jetty Train and myriad of recreational uses. A unique experience situated in Western Australia's favourite playground!

Tak lama kami kat sini sebab cuaca tak mengizinkan...tetiba lak hujan turun renyai2...sempat jugak ambil gambar 2-3 keping...kami terus gerak ke Perth City...malam nanti kami nak check in di Criterion Hotel, Hay Street

on the way ke Perth City
Petang itu perjalanan kami mengambil masa yang lama...time orang balik kejer..jalan memang sesak..kiranya dalam jam 10 mlm baru kami sampai ke destinasi. Memang sesat mencari lokasi hotel ni...tabah je lah.

Criterion Hotel
Ini lah bilik di Criterion Hotel Perth
Okey..kawan-kawan..kami semua dah penat..nak ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzz dulu...

End story of day 4....

Thursday, 24 May 2012

Hello Perth Day 3 : 03/05/2012

Assalamualaikum dan Selamat Pagi :-)


Ini adalah sambungan perjalanan ke Cervantes. Kami sampai lebih kurang jam 5.00 petang kerana berhenti sepanjang jalan ambil gambar. Masih pada hari kedua, kami akan menginap di Cervantes Lodges Backpacker Hostel, rate AUD32 (RM101.76)/person. Sampai jer terus kami buat urusan check in.

Sign to Cervantes
Cervantes Logde
Ini lah Cervantes Logde tu
Laluan ke Reception
Slesai je check in, ambil beg pakaian masuk ke bilik. Seharian perjalanan, badan dah penat, perut pun dah lapar...jadi nya petang tu kami tak ke mana-mana..melepak dalam bilik.

Dapur dan ruang makan - boleh memasak di sini
Ruang bilik tidur
Malam tu kami berehat kerana esok akan tempoh perjalanan yang jauh. Esok seawal pagi bangun, solat subuh terus ke darpur sedikan sarapan. Seperti biasa nak jimat, bawak sedikit makan dari msia. Jika nak jimat lagi bawak small rice cooker untuk memasak seperti kami.

Menu kami pagi ni
Jemput makan
kawan-kawan travel
Kami hanya check in satu malam sahaja di sini, just transit kerana hari ni kami akan ke Nambung National Park. Mudah sahaja just follow the sign.

Nambung National Park
Welcome to Nambung National Park
Pagi tu dalam jam 8.00 pagi kami mula bergerak ke Nambung National Park lebih kurang 16km dari tempat penginapan. Apa yang kat sana? Pinacles Desert...bayaran di kenakan adalah AUD11 (RM34.98) per car. 

Bayar entrance fee di sini
Pinnacles Desert Map
Pinnacles
Batu batan
NOTA: The Pinnacles are limestone formations contained within Nambung National Park, near the town of Cervantes, Western Australia. The best season to see the Pinnacles is spring from August to October, as the days are mild and wildflowers start to bloom. The pinnacle formations are best viewed in the early morning or late afternoon as the play of light brings out the colours and the extended shadows of the formations delivers a contrast that brings out their features. Most animals in the park are nocturnal, but emus and kangaroos can be seen during the daytime, more commonly in the evening or early morning. -Google.
Dah puas di sini kami ke Lancelin, kami akan ber SANDBOARDING kat sana. Jarak perjalanan lebih kurang 82km/1 jam perjalanan melalui Indian Ocean Drive. Jom kita lihat keindahan sepanjang perjalanan kami ke sana.

Jauh mata memandang...seronok memandu di sini..lengang
Awas..kawasan kanggaroo melintas
Yeay..Lancerlin
Welcome to Lancerlin
Kami mencari kedai LUCKY7 - food strore menyediakan kemudahan sewa sandboard dan juga menjual  makanan. Kadar sewa adalah AUD10/person (RM31.80). Jom tengok aktiviti kami seterusnya.....kami ber sand baording kat atas pasir yang memutih.

Cari kedai ni untuk sewa Sandboard
Kedai Lucky 
Kawasan untuk sandboarding
Jom kita start!!!
Dah sampai di atas
Ready!!!
Go!!!!
Dah puas main luncur-luncur kat sini dalam jam lebih kurang 2.00 petang kami mula gerak ke destinasi terkahir untuk hari ni..yer ke Augusta. Jarak perjalanan dari Lancelin ke Augusta lebih kurang 486km/5 jam memandu...Sebelum bertolak kami isi minyak. Seperti biasa bekalan makanan dah siap tersedia untuk santapan kami sepanjang perjalanan nanti.

Isi minyak dulu baru bayar
On the way ke Augusta

jauh kan

On the way ke Augusta
Selepas 5 jam memandu akhirnya kami sampai di Augusta.

sunset
Cuak jugak semasa mencari tempat penginapan Baywatch Manor Augusta..Rate hostel ni AUD28/person (RM89.04) Sepanjang jalan tiada lampu agak sukar mencari signboard hostel ni.

GPS tak boleh kesan lokasi, kebetulan JM ada buat sedikit research sebelum datang, jadi boleh guess lokasi hostel tu. Alhamdulillah kami selamat check in.

Bersambung!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang