You can click on me :-)

Wednesday, 23 January 2013

Info trip to Hat Yai by TRAIN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Thailand Map
Apa khabar rakan-rakan blogger dan pembaca semua..wah..pantas betul masa berlalu dan sekarang kita berada dalam minggu ke-4 bulan januari 2013. Macam mana ngan azam korang tahun ni....

Aha..bercerita berkenaan bercuti ke HAT YAI..aku rasa semua rakan blogger dan pembaca semua dah pernah ke sana kan..Aku?..belum lagi..

Semalam kawan aku menyuarakan hasrat untuk ke sana....nak pergi Hat Yai tak?..aku berfikir sejenak..nak pergi dengan aper..train katanya...aku pun belum pernah naik train bagi perjalanan yang jauh ni..nk juga merasai pengalaman tu kan..so aku pun setuju...

Seperti biasa..sebelum melancong ke satu-satu destinasi aku akan mengenalpasti dulu perkara-perkara berikut :

How to get there :
1. Naik train di KL Central,
2. Tiket train coach berkatil - sleepers (RM60 katil bawah/person) dan (RM54 katil atas/person) ,  Jika tiket train coach seater (RM34.00/person)
3. Train KL - Hatyai jam 9.20 malam sahaja
4. Tempoh masa perjalanan 13-14 jam

Tempat menjadi tumpuan :
1. Yong Dee Market  & Santisuk Market
2. Kimyong Market
3. Cable Car Hat Yai City
4. Klong Hae Floating Market (open 2pm - 10pm from Friday to Sunday)
5. Hatyai Ice Dome - Entrance fee 300 bhat (RM30.00)
6. Songkla Aquarium - Entrance fee RM20 (200 bhat) Adult/ RM15 (150 bhat) Children
7. Tangkuan Hill -Entrance fee RM3 (30 bhat) Adult/ RM2 (20 bhat) Children
8. Big C
9. Tesco Lotus
10. Nora Plaza
11. Hatyai Plaza
12. Samila Beach

Hotel :
1. Lee Gardens - Highly recommend (~RM113 per night)
2. Grand Plaza - Highly recommend  (~RM100.00 per night)
3. Hatyai Central Hotel ~ RM110.00 per night
4. Cholatarn Hotel ~ RM55.00 per night
5. Golden Crown
6. Sakura
7. May Flower Hotel
8. Novotel
9. Pink Lady
Yang lain-lain tu korang cari sendri lah yer ratenyer...ahahaha...jahat tak?

Pengangkutan Awam :
1. Teksi
2. Tuk-tuk

Makanan HALAL tidak perlu risau kerana terdapat banyak kedai dan gerai yang menjual juadah untuk 'MUSLIM' travel.

Korang rasa keadaan di Hat Yai selamat tak sekarang susulan daripada kejadian pengeboman yang berlaku sebelum ini...

Detail entry selepas aku balik bercuti dari sana yer...
Untill then....c uollss on  next entry.. :-)

17 comments:

  1. Cable car dan Kim Yong market tak masuk senarai ke...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih en mie atas info tue :-) dua2 tempat tu pn menarik jgk

    ReplyDelete
  3. syok woo naik train dr kl - hatyai..hee aku sempat singgah hatyai kejap je,transit sebelum ke krabi..papepun aku sempat makan ns minyak sebelah kim yong market tu,sodap eh...kena try tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha terima kasih atas info tu aza ni yg buat i x sabar nk pegi next month. Hotel dh booking :-)

      Delete
  4. Aku nak gi lagik 2 minggu, tapi itinerary satu menda pun tak prepare lagik... tiket train & hotel je yg dah book... copy paste jer la entry ko nih wat bekal jalan2 kat sane... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra...wah..nko pergi lebih awal dari aku lah eh..bagus2..nanti nko update.leh aku follow nko pulak..eheh

      Boleh jer..mmg nak kongsi ngan kawan2 yg suka travel tapi belum detail sbb belum ada detail direction..tp aku rasa mcm nko yg suka travel tak ada masalah nyer sbb pekan hatyai ni kecik jer..nko pusing kiri pusig kanan akan jumpa tempat tu jgk..epi oliday yer..

      Delete
  5. Nak pi bila ni? Masa cny ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lambat laie ujung februari, nk ikut x? :-)

      Delete
  6. ingat nak travel ke mana2 waktu cny.. propose plan kena cancel pulak.. so, tengah mencari sesapa yg travel waktu cny ni.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh belum ada plan lg, time tu nk travel best jgk kan? Kaki dh gatal ni hihi, klau last min mcm ni perlu naik public transport or drive sendiri ermm nk kemana yer. Mesti blogger kaki travel yg lain dh ada plan cer tanya :-)

      Delete
  7. Kalau jm dengar sesapa nak g travel masa cny, inform norh eh..kot2 la boleh tumpang sekaki..boring la kalau cuti 4 hr tak ke mana..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh..yer ok2..kalau ada lah eh...betul jgk 4 hari tu..

      Delete
  8. InsyaAllah, we're planning the same train trip as yours. Maybe KL - Hatyai - Phuket - Surat Thani (Koh Samui) - KL. Your info here might benefit us!
    * Btw, just found out about your blog! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zaraab for drop by and your trip is quite interesting :-)
      Keep on reading ok...:D

      Delete
  9. salam akk mcm mn akk dpt book hotel Grand Plaza tu awl2? akk book online ke? :) saya bru plan nak pegi ... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Nisa

      Yer yer better book online..book awal bimbang nanti full :-)

      Delete
  10. harap2 selamat pergi dan balik.. entry JM ni membantu nina yg 1st time nk travel ke hatyai :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352