You can click on me :-)

Friday, 18 January 2013

Kenali Guangzhou, China

Assalamualaikum  dan salam sejahtera  to all follower & silent readers,


Hari ini aku nak kongsi sedikit info berkenaan GUANGZHOU, China. Kenapa aku pilih Guangzhou sebagai salah satu tempat impian aku???

Guangzhou Map
Selain Beijing, Guangzhou juga merupakan salah satu tempat menarik untuk di kunjungi kerana ia merupakan sebuat tempat 'syurga membeli belah'. Memang popular di kalangan Rakyat Malaysia yang suka atau gemar shopping dan juga punca utama pemborong unntuk mendapatkan baran secara borong dengan kadar harga yang murah untuk di jual di Malaysia. Jadi Guangzhou lebih kepada tempat untuk 'melabur' duit.

Kepada rakan pembaca semua, korang dah pernah sampai tak Guangzhou, China. Kepada yang pernah sampai di sana boleh ler kongsi pengalaman korang di ruangan KOMEN yer..boleh di jadikan rujukan dan panduan kepada rakan pembaca yan lain. Aku?..belum pernah sampai lagi..asyik dengar cerita dari kawan-kawan jer....maybe ini merupakan salah satu destinasi pilihan dalam kalendar pelancongan aku wah..katanya....hihihi.

Bagi aku sebelum memulakan langkah untuk ke sesebuah negara yang akan dikunjungi, aku akan buat sedikit research berkenaan negara tersebut.

Apa yang aku ingin tahu adalah berkenaan sedikit sejarah negara tersebut, lokasi, keadaan persekitaran, tempat-tempat menarik yang menjadi tumpuan pelancong, pengangkutan, hotel, tempat makan halal, scenary dan perkara-perkara berkaitan. Almaklumlah kalau travel sendiri tanpa travel agent dan tourist guide ni, semua perlu perkara perlu di rancang dengan teliti.

Pengenalan

Guangzhou (Canton) merupakan sebuah kota metropolitan yang aman dan makmur, ibu kota Wilayah Guangdong terletak di sepanjang pantai China selatan. Pearl River sebuah pelabuhan yang menjadi tumpuan dan pusat yang menghubungi Laut China Selatan dan access laluan ke Hong Kong dan Macau melalui jalan laut. Ia juga merupakan kota yang berfungsi sebagai pusat politik, sains, ekonomi dan budaya di kawasan Guangdong.

Sebagai sebuah bandar petama yang mendapat manfaat daro Dasar Pembukaan dan Pembangunan 1976, ia bertindak sebagai perintis kepada pembangunan dengan beribu-ribu perusahaan besar, kecil dan sederhana. Dengan ini ia memberi peluang pekerjaan dan menjadi pusat tumpuan mencari rezeki dan pertambahan populasi penduduk bertambah pesat.

Bagi pelancong, terdapat banyak tarikan dan menarik seperti Five Ram Statue di Yuexiu Park, Pearl Rover dan White Cloud Mountain. Kepada pelacong muslim tidak perlu risau kerana di Guangzhou terdapat banyak restaurant yang menyediakan makanan HALAL dan kebanyakan berada di sekitar Masjid.

Waktu atau musim yang sesuai untuk ke Quangzhou

Perlu ketahui musim dan masa yang sesuai untuk kerana bagi mengelakkan dari pergerakan terbatas.
Winter ( Desember - Januari)
Spring (Februari - Mac)
Summer & Rainy ( April - September)
Autum (Oktober - November)

Pengangkutan Awam


1. Teksi
2. Bas
3. Tut - tut
4. Subway Metro Guangzhou

Quangzhou Subway Line

Guangzhou Transportation by SUBWAY

Line 1: The Line 1 is made up of 16 stations. It is a very important vehicle to go to the local  East Railway Station.

Line 2: There are 24 stations along the Line 2. This line running from north to south could take you to the Railway Station and the South Railway Station quickly.

Line 3: The Line 3 is formed with one north-south-ward main rail and a northeastward branch. From Oct. 2010, this line has reached Guangzhou Baiyun Airport from downtown area directly.

Line 4: Starting from Chebeinan in the north to Jinzhou in the south, Line 4 boasts 18 stations in total, two of which are under construction – Guanqiao and Qingsheng stations.

Line 5: The Line 5 is an artery connecting the eastern and western parts of the city and passing the Railway Station. It covers some major business and residential districts and is designed to serve the 2010 Asian Games in Guangzhou.

Ticket Fare :
Except of the APM's ticket of CNY2, the subway utilizes a stage fare system. The longer the journey the more you pay. For the first four kilometers, the ticket fare is CNY2. During 4 kilometers to 12 kilometers, passengers pay CNY1 for each additional 4 kilometers. During 12 kilometers to 24 kilometers, CNY1 is paid for each additional 6 kilometers. When more than 24 kilometers, CNY1 is paid for each additional 8 kilometers.

Ticket Type :
The common ticket types include single-trip ticket, deposit ticket and Guangzhou Transportation Smart Card (called Yang Cheng Tong in Chinese). The deposit ticket and the Transportation Smart  Card holders can enjoy a 5% discount when they take the subway.

Single-trip ticket is often used by tourists. It is only valid on the day when you purchase it. You can return a single-trip ticket within 30 minutes after you buy it. Hereunder is several steps to teach you how to purchase a single-trip ticket:

a).Find the TVM (Ticket Vendor Machine) according to the signs in the subway station;
b).Choose the station on the machine's screen;
c).Make sure how many tickets you want to buy;
d).Pay for the ticket according to the amount of the money shown on the screen;
e).Get the ticket and the change.

Remark: The machine only accepts CNY5, CNY10 and the coins of CNY0.5 (5 Jiao coin) and CNY1 (1 Yuan coin).

Guangzhou Transportation Smart  Card, like the MetroCard in New York City and the Oyster Card in London, is a mainly used in public transportation. The card is widely used on bus, ferryboat, subway train, telecom business and many other places in the city. The area where this kind of card can be used has been spread from city downtown area to Zengcheng, Huadu, Panyu and many other suburban areas of the city. There are eight types of these cards. Among them, the most suitable type for tourists is CNY30 Card without deposit. The card costs CNY10 and then you can add value to it. The highest value you add is CNY30 or CNY50 and each recharge should be a multiple of CNY10. The leftover value in the card is not refundable. If you want to recharge your card, you can go to the following customer service centers in the subway stations in the city:

No.466 Renmin Bei Lu, Yuexiu District
Exit J of Gongyuanqian Station (i.e. the transfer station between the Lines 1 and 2)
Exit G of Tiyu Xi Lu Station (on the Line 1)

For more details information please refer to HERE , Sila cetak peta SUBWAY line dengan pencetak berwarna bagi memudahkan perbezaan line. Peta boleh di cetak dari URL yang sama

Tarikan Guangzhou (Antara tempat yang disyorkan)

Guangzhou merupakan salah satu daripada 24 buah bandar yang terkenal dan budaya dan sejarah di China. Walaubagaimanapun, ia mempunyai banyak tarikh bersejarah seperti Beijing dan Xian. Antara tarikan utama pelancong adalah :

1. Yuexiu Park
Taman terbesar di bandar Guangzhou dan nama diberi sempena Gunung Yuexiu tang terlatak di dalam taman. Taman Yuexiu terkenal dengan pemandangan yang indah dan terdapat sebilangan besar peninggalan sejarah seperti Five Ram Sculpture, Zenhai Tower , the site of the Ming Dynasty City Hall dan the Square Canon Site.

How to get there (Transportation) :
Subway (Metro):
- Take Subway Line 2 to Yuexiu Park Station
- After arrive at Yuexio Park Station, get out from Exit B1 to the main entrance park

if your take from Subway Line 1..
- Stop at Gongyuanqian Station
- Then change to subway line 2 and stop at Yuexiu Park Station

Kepada yang pernah melancong ke Korea dan Hong Kong..tidak menjadi masalah untuk membaca subway route. Tapi kepada beginer jugak tidak perlu risau kerana ia semudah ABC katanya...ehehehe

First train seawal jam 6.00 pagi dan last train jam 11.30 mlm.

By Bus No : Metro Line 2 ,5 , 6, 10, 21, 22, 24, 58 , 87, 101, 103 dan banyak bas sebenar dan boleh rujuk di SINI

Addmission : Free
Opening Hours : 06.00 - 22.00 (06.00 pagi - 10.00 mlm)

2. Pearl River
Menikmati keindahan malam di Pearl River dengan menaiki Pearl River Cruise

How to get there :
Subway :
- Take Subway Line 2 to Haizhu Square Station
- Get out from Exit A dan walk eastward aalong the river bank to Tianzi Wharf
Bus :
Bus Route No : 1, 128, 131B, 194, 219, 238 and off at Haizhu Square (Qiaoguang East) Station

Night Cruise Schedule at Tianzi Wharf

Wharf            Number                      Ship                            Departure Time    Price (Person/Yuan)
Tianzi              gzkl136                 Tianzi No 1                                  18.00                        48
Tianzi              gzkl139        Bright Pearl of the Pearl River               18.50                       58
Tianzi              gzkl141                 White Gull                                    19.20                       88
Tianzi              gzkl112       Bright Pearl of Flower City                     20.20                       48      
Tianzi              gzkl061              Information Times                            20.45                      68
Tianzi              gzkl137              Information Times                            20.15                      58                   
Tianzi              gzkl152              Silver Gull                                        22.00                      88
Tianzi              gzkl130              Information Times                            23.00                      78 

Berdasarkan shecdule yang disertakan, korang pilih ler mana korang nak yer..lagi mahal harga nya..lebih baik layanan nyee .... :-)

3. White Cloud Mountain
White Cloud Mountain sangat terkenal dengan keindahan semulajadi di Quangzhou dan the first spectacular scene of the city. Setiap kali matahari bersinar selepas hujan dan lewat musim bunga akan kelihatan seperti bulatan awan putih di atas gunung. Oleh sebab itu lah ia di gelar Whilte Cloud Mountain.

How to get there:
Subway :
- Take Subway Line 3 and get off at Meihuayuan Station
- Walk about 1,200 meters to the Plum Garden of White Cloud Mountain

Buy Bus to White Cloud Mountain (South Gate)
- Take a bus route no : 24, 240, 285 Tourism Bus Line 3 and get off at Yuntai Garden Bus Station OR
- Take bus route no : 32, 46, 60, 120, 175, 179, 199, 223, 240, 241, 257, 298, 540, 543, 615, 841, 891 and get off at White Cloud Thelper (Baiyun Suodao) Station.

Addmission Free : 10 yuan
Opening hours : 06.00 - 17.00 (6.00 pagi - 05.00 petang)

Jadi korang pilih mana-mana pengangkutan yang efisyen kalau bagi aku sudah semestinya aku naik SUBWAY jer..

Antara tarikan lain adalah :

Quangzhou Zoo

How to ge there:
Subway :
- Take Subway Line 5 and get off at Zoo Station
- Get out from Exit B to South Gate og Quangzhou Zoo

Bus : No 6, 11, 16, 60, 65, 72, 74, 84, 127, 220, 246, 290 or 833 to Zoo Station

Addmissin Fee :
Full ticket price : Adult and Children 1.5m tall - 20 yuan
Special Fare 1 : Children 1-2 unti 1.5m tall - 10 yuan
Special Fare 2 : Adult and Children over 1.5m (incl. ticket for the zoo and Goldfish Garden)- 40 yuan
Special Fare 3 : Adult and Children over 1.5m (incl. ticket for the zoo and Animal Performance) - 30 yuan
Opening Hours :
08.00 - 04.30 (16 April - 15 Oktober)
08.00 - 04.00 (16 Oktober - 15 April)

Bukan itu sahaja banyak lagi tempat-tempat menarik yang boleh dilawati seperti

Quangzhou Ocean World
Huaisheng Mosque
Lotus Hill
South China Botanical Garden
Shamian Island
Guangzhou Muzeum
Masjid Saad Abi Waqas

Dan semua info mengenai tempat-tempat menarik ini boleh di rujuk di SINI

Kepada yang 'kaki shopping' sudah semestinya dorang akan menjadi pasar-pasar borong atau shopping mall kat sana kan..moh kita lihat tempat shopping apa yang menarik kat sana...tempat menjadi kegilaan kaun WANITA kataya..termasuk aku...ehheeheh

Shopping time

Lokasi yang berdekatan Macau dan Hong Kong, Guangzhou juga terkenal dengan pusat untuk mebeli belah dan lebih dikenali sebagai 'shppers paradise'. Antara tempat yang menarik untuk 'melabur duit' disekitar :
- Shangxia Xiu Lu - the most traditional commercial street
- Teem Plaza
- Beijung Lu street in the city centre
- Zhuangyuan Fang (famous Japanese and Korean fashion)
- China Plaza (Zhonghua Guangchang)
- Wholesale Market : Gaodi Street from Beijing Nan Lu
- Sovenir Shops at Wende Street
- Haizhu Square wholesale market
- Beijing Road Shopping Street
- Baiyun World  Leather Trading Centre
- Digital Mobile Phone Centre
- One Link
- Padestrian Street
- Pasar Qingping
- Zhong Shang Balu

How to reach Shangxia Xiu Lu Pedestrian St. - the most traditional commercial street

- Take Subway Line 1 and get off at Changshou Road, then walk to the street OR
-  Take bus no 823, 186, 31, 38, 8, 27, 2, 4, 61, 134, 124, 128 or 556 and get down at Shangjiu East Stop and walk to the street

Penginapan
1. Clivia Hotel
2. Lido Hotel
3. Xin Shi Dai Hotel
4. Euro Asia Hotel
5. Ji Lin Hotel
6. Sherwood (Ka Ying)

Hotel yang terletak berdekatan plaza borong
1. Rui Feng
2. kowloon
3. Hotel Lido, Beijing Lu - depan, belakang, kiri, kana semua tempat shopping
4. Jiamei Hotel, Guang Talu (Silk Road) - berdepan dengan masjid Huai Sheng. Kiri kanan hotel ada kedai makanan HALAL

Suggested Hotel

Guangzhou Hotel - kalau suka shopping
- Lokasi strategik berdekatan dengan Haizhu Metro Station dengan berjalan kaki di bawah hotel sekitar 50m untuk ke stesen dan tempat shopping
- Boleh menaiki subway untuk ke Pearl River Cruise
- Jarak dalam 40m untuk ke Beijing Lu Street
- Jalan kaki dalam 3-5 minit untuk ke One Link Plaza (tempat jualan cenderamata dan perhiasan wanita)

Guangzhou Clivia Hotel  (JieFang Bei Lu) , rate around RM84 - ramai pelancong dari Malaysia tinggal sini. Lebih sesuai kalau nak pergi tempat-tempat menarik kerana
-  Bedekatan dengan Western Han Nanyue King's Thomb Museum dan YueXiu Park (boleh jalan kaki je)
- Tempat makanan Halal

Tempat Makanan Halal
1. Al Madina Restaurant
2. Xinjiang Muslim Restaurant
3. Indian Chef Restaurant, Beijing Lu - Taffic Light sebelah Hotel Lido, selepas traffic light jalan terus, first junction belok kanan. Terdapat kedai makanan HALAL
4. Qinghai Muslim Restaurant
5. Saba Restaurant Guangzhou - terletak di sekitar Huangshi Zhong Lu
6. Salam Harbor (Fast food halal) - terletak bersebelahan San Yuan Li Metro Station
7. Arabian Night Restaurant
8. Boston East Tower
9. Delicious Muslim Food

Kiranya Guangzhou memang banyak restoran makanan HALAL tidak perlu risau dari segi makanan.

Tips
1. Be carefull of your bags and valuables when in a railway station
2. Avoid going out at night
3. Take a taxi especially yellow one, never take a motorcycle
4. Take good care of your belongings anytime you are in the street
5. Avoid responding to strangers
6. Jikalau menggunakan perkhidmatan teksi, minta pekerja Hotel tulis dalam bahasa Mandarin tempat yang hendak dituju kerana pemandu teksi tidak fasih berbahasa Ingeris

Last but not least..VISA di perlukan yerrrr

Aku harap dengan adanya entri ini dapat membantu kepada sesiapa yang berhajat untuk travel secara backpacker macam aku..aku bukan kategori orang yang kedekut tak nak pergi dengan travel agent tetapi aku lebih suka free and easy dan adventure..tidak perlu terkongkong dengan masa.

Maybe kawan-kawan di luar sana yang mempunyai cara berbeza boleh di kongsi bersama yer..
Selepas membaca entri ini, ada tak sesiapa yang teruja untuk melancong dan membeli belah di Guangzhou..Aku?...sudah semestinya....masih mencari-cari ruang masa dan tiket dengan harga yang berpatutan untuk terbang ke sana.

Sekian dahulu..byee....

112 comments:

  1. hehe...sama jer macam aku, lebih suka pergi sendiri kan, pastu boleh berhenti suka-suka hati, nak ambik gambar ker, malas berjalan ker, takda orang ganggu pun...tips sangat bagus, boleh refer sini kalau nak pergi nanti. panjang pulak komen aku, padahal silent reader jer, ngee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheheh 100% setuju ngan komen ni i bg u A+ hahaha
      X kesah ler silent reader ke atau noisy reader kekeke hihihi yg penting u r my reader ye x en orga :-)
      Wah terharu lak, mmg nk jdkan guideline utk diri sendiri dan kwn2 yg lain

      Delete
  2. setakat ni, takdak plan nak pi sana lagi..tapi boleh jadikan sebagai rujukan untuk masa depan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe norh byk masa lg :-) nanti nk ke sana rujuk le kt c ni eh :-)

      Delete
    2. Kami Inshaallah Tahun depan bulan Mac 2016 akan pergi guangzhou. Cuma nak tahu hotel yang paling murah berdekatan dengan restoran2 yang halal esp. tq

      Delete
    3. Emma Mahali : hotel paling murah? susah nak dapat kalau rate Yuan mencanak skrg ni

      Delete
  3. Salam Kenei Jarimanis

    Makan dia punye daging rusuk kambing biri2 gurun panggang...masakan etnik uyugur...fuh...memang sodap giler...hehe....memang betol, makanan halal mudah didapati di Guangzhou tapi kena pandai cari...

    Elakkan pegi masa Canton Fair...hotel penuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a salam kenal jgk dan terima kasih kerna sudi singgah yer :-)
      Aha good info tima kasih kongsi :-) sudi2 lah sggah yer hihihi

      Delete
  4. Bila nak pi?
    Habaq mai la.. nak join sekaki.. nak buat pelaburan kat shopping complex hahaha.

    Beijing je penah gi.. sorgaaaa sorgaaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa blum plan lg maybe next year :-) jom jom bleh2 nanti kita calling2 ya hihihi

      Delete
  5. ada fb tak? kot2 la bila nak travel sesama..he he
    frust takleh p umrah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norh..kesin kat kita kan..cari jer jarimanis :-)

      Delete
  6. nak thu..klu nk ke makam bapa saudara nabi as sahabi abu waqas tu naik ape ye sng..ade ke subway ke sna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subway Line 2 stop at Yuexiu Park Station

      Delete
  7. info yang sangat berguna. kita org plan gak gi bln mei ni tapi pegi dgn family. skang ni tgh survey hotel yang berhampiran restoran halal. nak tanya kalau asia hotel tu dkt ke dengan pusat borong? guangzhou hotel tu brapa rate satu mlm? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi,
      Terima kasih drop by kat blog JM. Bg JM pusat borong tu byk lokai dan bergantung kepada rang apa yg nk dibeli. Kalau tinggal di Asia Hotel tu mcm agak jauh dari subway better cari lokasi berhampiran dengan subway dan tempat mknan halal. JM stay di Zhuhai economic, dekat ngan subway dan tmpat mkn.

      Nk ke pusat borong tu better naik teksi coz tak ada subway ke sana. Guangzhou hotel?

      Delete
    2. Assalamualaikum....minta maaf menyelit sikit!insya allah sy kesana 13/6/2013 ni...sy ni x pandai berbahasa cina..susah la nak tawar menawar dgn mereka nanti sbb rasanya kebnykkan mereka x pandai nak berbahasa inggeris kan!

      Delete
    3. Assalamualaikum....minta maaf menyelit sikit!insya allah sy kesana 13/6/2013 ni...sy ni x pandai berbahasa cina..susah la nak tawar menawar dgn mereka nanti sbb rasanya kebnykkan mereka x pandai nak berbahasa inggeris kan!

      Delete
    4. Waalaikumussalam, Tak pe nak menyelit byk pun..heee

      Aha..nk ke Guangzhou yer..tak perlu risau kerana kebanyakan penduduk dan peniaga di Guangzhou can speak English..don't worry..ada certain tu leh ckp bahasa melayu lagik coz ramai pelancong msia ke sana. Ini kerana JM baru jek balik dari Guangzhou mggu lepas cuma entri berkenaan Guangzhou belum tulis lagi..tggu heee

      Delete
    5. Tqvm JM atas info....kalo guide lain memang x layan soalan2 cam gini...semua jawapannye kena ade duit!duit!duit...

      Delete
    6. Sama sama Ila, JM mmg suka kongsi info dgn org lain coz prinsip JM klau kita mudahkan urusan org lain, ALLAH akan mudahkan urusan kita dlm pelbagai cara

      Aha rasanya sempat lg klau nk tahu info trip JM ke guangzhou last month tp entry tu belum kuar lg coz nk abis citer guilin dulu. Nanti boleh lah refer yer n selamat bercuti nanti c

      Delete
  8. Assalamualaikum. Terima kaseh diatas inforfmasinya yg Terbaek...!! Keep in touch, sebab kami juga sering menjelajah kenegeri2 asing. Dari sini kite dapat tukar2 informasi. Syukran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Terima kasih kerana sudi baca blog JM. JM mmg Suka kongsi info agar leh jd panduan org lain jgk.

      Delete
  9. tgh plan nak ke guangzhuo juger..:) sib baik ada kenal student mesia kat sana.harap dia sudi bwk kita jejalan.:)
    byk info bguna kat sini.tqtq

    ReplyDelete
    Replies
    1. TEacher Hana,

      Best tau pegi Guangzhou, JM baru balik mggu lepas...fashionable org kat sana..dan mmg syurga shopping heee dan senang sgt nak gerak ke satu2 tempat sbb ada subway..kuar je subway dh ada shopping street..ada gak shopping mall tu dlm subway tu sendiri

      Delete
  10. wah mcm seronok guangzhou. nak survey2 sebenarnya sbb nak berbusiness. agak2 sesuai x gi tanpa tour guide? risau pulak kena tipu. mohon pandangan hehe mekacih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam zimie,
      Mmg seronok shopping kat guangzhou coz JM baru balik dr sana last month tp belum buat entry lagik
      JM pergi sendiri jek tak lah plak kena tipu

      Bg pendapat JM nk kena tipu bukan sbb pegi sendri atau perlu ada tour guide coz di guangzhou transport sgt mudah boleh naik metro dan senang nk gerak cuma klau nk ke wholesale market tu perlu naik bas. Kalau nk buat bisness better gi ngan group y penah pegi beli secara borong tu baru selamat dorang dh tahu mana port leh dpt brg berkualiti :-)

      Delete
  11. eeee terujanya bc n3 JM ni..maklum baru lepas booked tiket terus cari info pasal guangzhou. InshaAllah klau xde aral melintang..saya juga akan ke sana awl nov nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik..hik..hik..ye ke...
      Ok2..Guangzhou adalah tempat yang must to be the..JM baru balik dari Guangzhou last month tapi entry pasal Guangzhou belum keluar lagi..JM sedang habiskan entry berkenaan Guilin dulu.

      Lepas baca entry pasal trip JM ke Guangzhou tu nanti..mesti lagi teruja dan jangan risau JM akan kongsi maklumat dan info detail berkenaan trip tu nanti.

      So Ana boleh erefer jer kat citu. Boleh baca jgk entry accomodation JM menginap di Guangzhou..ada kat entry list..jgn lupa jgk2 lah slalu blog JM ni ..idok pun terus jadi folloer lagi senang coz kat sini ibarat one stop centre..eheheh...promote lah pulak

      Delete
  12. Salam kak,tempat mana yang best borong fabric ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer..Waalaikumussalam,
      Boleh beli kat Wholesale market yer

      Delete
  13. Salam sis, saya akan pergi ke Guangzhou awal Nov tahun nie, saya nk tnya sis, Euro Asia Hotel ini dekat ke dengan tempat shopping dan attraction lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikukussalam Dear Qilah,
      Akak tak suggest tinggal kat Euro Asia Hotel tu..not recommended. Akak baru balik dari Guangzhou last month..tapi entry pasal Guangzhou belum update lagi coz nak siapkan entry Guilin dulu. Akak recommend Zhuhai Economic hotel mmg lokasi menarik dan just one or two station nk ke shopping mall dan attraction place. Tunggu entry Guangzhou nanti akan bagi maklumat detail ok.

      Delete
  14. Salam Dear,

    Kalau kat guangzhou, mana nak beli
    1. kasut2
    2. best grades imitation
    3. Fabric untuk baju
    4. pakaian

    Kalau wholesale centres, kena beli borong or boleh retail juga?

    Thanks dear!

    ReplyDelete
  15. Salam.. Saya ke gz 4-9jun ni. Solo je. Booking kat xi di wan hotel.. Ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'km salam RR,

      Travel Solo..caya lah..JM pun teringin nak travel solo :-)
      Xi di wan..JM rasa tak berapa sesua coz jauh dari Subway..paling dekat pun Haizu Square. JM suka jadi hotel berdekatan ngan subway senang nk gerak. Sbb tu JM nginap di Zhuhai economic hotel..centre kat bandar

      Delete
  16. Salam, sy pergi gz bln 9 ni Cana nak book Guangzhou Clivia Hotel

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh book kat sini http://www.comeonfree.com/en/jiudian/hotel_detail.aspx?id=132

      Kalau tak dpt..JM recommend Zhuhai Economic Special Hotel booking through Agoda.com

      Delete
  17. OHH ! lagi tak sabar gayanye...mybe explore separuh asia timur bakal menjadi trip paling gilerr kentang akan ku lalui..inyallah,doakan TA berjaya selesaikan misi ini dengan lancar dan sempurna..amin...thanks sangat2 tips dari JM n rakan2..

    ReplyDelete
  18. Salam JM..aka dab baca entry to Guangzhou..sebab dah booked ticket Jun next year..banyak info2 yg dapat ni..Tapi nak copy tak boleh..akak pun gi redah je ni..ingat tak nak pakai agent..nak gi sendiri je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam,

      Ha'a JM restricted/disable tuk copy coz pernah berlaku entry JM di copy n paste dan masukkan dalam blog sendiri...

      Byk lagi info pasal guangzhou dan how to getting there di link guangzhou kat sebelah kanan tu..boleh refer kat sana yer. Better pegi sendiri coz lagi jimat..JM tulis blog ni sbg rujukan rakan2 pembaca yng nk travel secara backpack :-)..keep on reading yer

      Delete
    2. ok...selalu follow blog JM ni..bes baca...

      Delete
  19. Salam JM and readers..Ade sesiap kenal tak sudent Malaysia kat Guangzhou.ingat nak amik diorang jadi tourist guide dalam 2 hari ni.kalau ade yg kenal emel kat akak ya. irasissfi@gmail.com oh ya fb JM apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mummy..JM tiada kenalan di Guangzhou maybe readers yg lain ada kenalan..

      Bagi JM better pegi sendiri coz each destination can easily reach by subway..lebih jimat :-)

      FB?..JM ni dah lama tak active FB ni...

      Delete
  20. i nak gi next 2 months...tp mcm scary nak bwk budak umur 3 tahun,..... dorang ckp crowded sgt eh... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Crowded?..tak lah..biasa je..hujung mggu mmg yer terutama di are beijing lu..tak perlu risau..tak ada lah sampai perlu berhimpit2 dgn orang :-)

      Delete
  21. salam,
    JM gi brapa hari ek? pas2 scra kasarnya brapa total financial JM from A to Z nk ke guangzhou ni?
    we are planing to go there but in large no, 20 org la mcm tu, nk cut cost pnya psl kne amek mode backpakers la..
    hope dpt la tau anggaran prbelanjaan so we can start saving now =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Nazatul..

      Dah baca entry Guangzhou belum...coz JM buat trip dari Guilin - Guangzhou - Shenzhen - HK..so total cost adalah tuk keseluruhan tempat2 tu...tapi kalau anggaran kos ke Guangzhou sahaja tak mahal tetapi bergantung kepada setiap individu..kalau byk shopping byk duit perlu spend..cer byk entry guangzhou nanti boleh total up berapa cost JM habiskan kt sana...hotel dan tambang subway murah.

      Delete
  22. terima kasih yr infor..sgguh menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih jugak coz sudi baca blog JM....bila nak ke Guangzhou ni..

      Kalau rajin..baca lah entri pengalaman JM ke Guangzhou tu... heee

      Delete
  23. Salam kak..nak tanye..mcm ne nk booking hotel clivia tu..sy tgk kat website kebanyakkan xde..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..mmg tak boleh booking online...call no ni : 020-835 45816 (No China) Address : Clivia @ Jun Zi Lan Hotel, Number 823, The North of Jiefang Road, Guangzhou China.

      Boleh call dan minta email add for booking process or booking through phone

      Kalau pegi ngan travel agent biasa dorang akan menginap kat sini

      Delete
  24. salam kak..sya bercadang dlm bln dis 13 ni nk pergi bersama fmily..pada pndpt kak nk pergi ngan agen atau sndiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Kimie,

      nasihat akak, jika Kimie pernah travel ke obersea sebelum dan boleh survive better pergi sendiri kerana lebih murah dan di sana ada train tak perlu risau, kedai mknan halal pun byk. Tapi perlu bijak nda rajin buat preparation sendiri. Jika sekiranya belum ada experience dan group family tu terdiri daripada kanak-kanak atau org dewasa yang agak berumur...kalau pegi sendiri kurang sesuai...

      Delete
  25. as salam akak,sy baru je nk blajor2 travel sorg2...ape pandangan akak???tp at the same times sy buat research jgk la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam neemo,

      boleh jer..tapi perlu berani dan confident tahu cara nk pegi ke setiap destinasi in Sha Allah..selamat

      Delete
  26. salam akak,
    saya akmal bercadang nak ke guangzhou secara sendirian pada 16.1-19.1.2013.. Boleh saya tahu kedai dekat sana dah cuti CNY belum? dengar kata 10hari sebelum tutup/cuti kan?Zhuhai Economic Hotel bagi akak sesuai x dengan saya menginap dan mencari barang borong seperti jam dan alat elektronik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...dalam tempoh tu akak tak pasti kedai tutup ke tidak,,berkenaan hotel tu mmg sesuai sgt kerana dekat dengan kedai jual barang lektik..on the way nk ke subway nanti...epy holiday...tgh counting days lah ehh

      Delete
  27. As'kum JM....bila nak update cite terbaru kat sini!sy nak ke Guangzhou bln 4/2014 ni utk kali ke2....kali ni pergi sendiri juga malah siap bawa parent dan kawan2 lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komdalam, cerita terbaru?..berkenaan apa tu..
      Aha..kalau trip kali ke 2..kiranya dh familiar lah eh ngan Guangzhou tu...dh tk ada msalah kiranya :-)

      Delete
  28. Nak tanya....tau x mcmane nak sewa apartment yg berdekatan dgn tmpt shopping?sbb kali ni kami pergi ramai...rugi rasanye ambik hotel utk 3-4 bilik...kalo ambik apartment lg murah kan!

    ReplyDelete
  29. Ha'a betul tu aparment lagi murah...byk apartment di Guangzhou..boleh pilih lokasi dan harga yang berpatutan. Kalau nk tahu senarai apartment yg ada..boleh cari di agoda.com.my search for Apartment...good luck :-)

    ReplyDelete
  30. salam sy nak tnya hotel yg betul2 sesuai di guanzhau yg kiranya sesuai nk ke tmpat shopping dgn melawat tempat menarik hotel apa iya.....email sy iya ijah.ammar@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ijah....boleh check kat email ye

      Delete
  31. Salam, visa bust kt mna yea? Sy d Kedah. Lg 1 ada x hotel yg berdektan dgn msjid? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer try di Jab Imigresen Kedah. Take Guangzhou Subway Line 1 to Ximenkou Station. Exit at Exit B, and then 500 meters to Huaisheng Mosque. so better cari hotel area Ximenkou

      Delete
  32. salam JM...best la info awak..sgt2 bguna.....by d way...insyaallah sy nk ke gzou jun nih....alaaa..da ter book xi di wan hotel...hmmm...ada apa2 advice n tips x yg boleh anda share?? sy nk g dgn makcik sy..sbb ada org tua...so ingat nk nek teksi jelah.ke mbazir sgt??...or is it senang sgt nak nek subway tuh??? bas dia senang jugak ke? takut lah sbb mmg 1st experience ni ke china... senang ke nk jmpe kedai kain yg jual meter2 tuh? sbb byk yg bgtau diorg jual kain ikot kayu...kalau awak rajin nk melayan n baik hati..leh la senaraikan kat saya yer....senarai tempat soping....senarai kedai mkn dari xi di wan hotel tuh..huhuhu... ni email saya.. ajayus2011@gmail.com.....tqvm dear;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ajamahiyaa...nanti JM reply dalam email yek..coz byk sgt soalan nya :-)

      Delete
  33. Dear JM, 2nd trip Guangzhou bila lg? boleh join...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Umi Nadia..2rd trip...belum terpikir lagi coz nk terjah tempatl ain yg belum sampai..tapi kalau umi nak JM temankan boleh je..cer cari tiket2 murah dab date yg sesuai pastu bagi tahu JM eh :-)

      Delete
  34. Salam JM.. Mcm mana nak booking Jiamei Hotel, Guang Talu ni ye? Terima kasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Nora, please email pada akak Jm, nanti bagi guide cara nk book hotel tu

      Delete
    2. Akak JM boleh emelkan dkt norazimah99@hotmail.com .. Terima kasih byk-2 kak :)

      Delete
    3. ok..ok..jap lagi akak JM email yek

      Delete
  35. Hai SEMUA pembaca di sini, sy singgah sini cos sdg research Pergi ke Guangzhou tanpa tourist guide, in plan nk Pergi akhir bln ni.. Sblm ni sy biasa Pergi yiwu untuk ambil brg, GZ xpernah lg.. Nk share my first trip Pergi yiwu, tanpa tourist guide, n sy berjaya memborong brg2 berniaga, alhamdullillah skrg dah tau jln n ade agen shipping sendri, now nk

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. N now nk try Guangzhou pula, seperti biasa sy akn buat research dahulu, entry ni sgt membantu.. Thx jM, xnk Pergi lg ke? Jom la.. Lepas ni sy bwk awk g yiwu pulak, hehe.. Sy hrap my first trip xmenghampa kn walaupon sy xpandai berbahasa china

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah e-na kerana berjaya explore Guangzhou..buat masa ni plan trip JM dh full :-)

      Delete
  38. salam sis,
    sy akan pergi bersama keluarga ke Guangzhou dan shenzen jan 2015 nnt. plan nk pergi guna agent sbb bwk kanak2 dan org tua. pernah JM or ada review ttg Muslim2china? ok ke harga dia sgt berbaloi tp dia based kat china nun so xbyk info yg ada. hope JM atau rakan2 sini dpt bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Nurul Hidayah,
      alamak!! part ni mmg x boleh nak bantu sbb x pernah review tentang Muslim2china tu...sis biasa travel backpack je..maybe kawan2 lain ada pengalaman :-)

      Delete
  39. Teringin nak shopping kat Guangzhou ^_^

    ReplyDelete
  40. Salam..sesiapa yg inginkn khidmat pelajar malaysia utk jadi tour guide semasa di Guangzhou sila emailkn ke jjay937@yahoo.com..dgn harga yg berpatutan dijamin anda akan brpuas hati..

    ReplyDelete
  41. salam sis..
    entry sis mmg sgt berguna la...tp syg x boleh print...sy akan ke sana bln 12 ni...sy akan kesana bln 12 ni bersama keluarga dan bwk anak kecil tp redah je tanpa tourist guide...boleh x sis email kn serba sedikit info untuk sy disana nanti..ni email sy..azwatie82@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak!! Liza..almost setahun baru 'perasan' komen ni..sorry!!!!

      Delete
  42. Hari ni... SS ada banyak masa... Sambil berehat... SS nak cuba khatamkan kisah Guangzhou Jay Emm ni... Harap Jay Emm tak kisah... He He He....

    ReplyDelete
  43. Cara Jay Emm buat research agak sama dengan SS... Dari research tu laa baru kite fikir berbaloi tak untuk kite terjah ke sana... Dah dapat tiket plak... Baru cari hotel yang kalu boleh murah, dekat dengan attraction dan mudah access public transport.... betul tak jay emm? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...give me five..cara fikir kita sama

      Delete
  44. Most halal eateries akan ada sekitar masjid... good point here... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu salah satu tips kalau travel ke negara susah nak cari makanan HALAL

      Delete
  45. tut2 di Guangzhou? i need to read more...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehem2..mcm ada plan nak ke sana je :-)

      Delete
  46. Subway line dia nampak macam senang nak faham... ke susah? ke sesat? keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi senang dari line subway di Korea dan Japan....kalau jenis 'study' cam SS ni..kacang je hiksss

      Delete
  47. Tiket fare tak laa mahal... tapi conversion duit kite tu yg menyedihkan... duit china dah mahal skrg... sob sob sob....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan!!!! fikir 10 kali tapi kalau x beli tiket tak dapat merasai view cantik di China tu..nak pegi Xian mcm org tu ;p

      Delete
  48. OK... Kalu SS dah ada tiket nanti.... have to come back here... and proper take note...

    ReplyDelete
  49. Tempahan Tiket Penerbangan Murah ke Guangzhou bagi Tahun 2016 kini dibuka.

    Keistimewaan Tiket Ini:-
    Harga RM650, lebih rendah berbanding harga Tiket Biasa.
    Harga Tiket (Pergi & Balik) Termasuk Airport Tax + Baggage 20kg (Pergi & Balik)
    Sesuai bagi Mereka yang ingin membeli barangan harga murah di China.

    Untuk Keterangan lanjut Sila Sms/Whatsapp Mohammad :0177120867

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikkum nak tanya kalau VISA tu nak buat macam mana? Wajib ke? Harga? Kalau xbuat boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Awatif...kalau tak nak BUAT tak boleh masuk CHINA...semasa check in dh kena reject :-)

      All information can refers here..completed! : http://mystoriesmories.blogspot.my/2015/11/china-permohonan-visa.html

      Delete
  51. assalamualaikum,, sis,, boleh tak saya nak dptkan emel sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkomsalam CikPuanDyla..still need my email add? email me at "jarimanis4ever@gmail.com"

      Delete


  52. ataupun sis email saya ke dylafendy@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikPuanDyla...i'm waiting ur email :-)

      Delete
  53. Hi sis, i plan ke guangzhou this coming april, but i nak ke baiyun leather trading centre.. Bole suggest hotel murah yg bole stay and dkt dkt lokasi yg sy nak pegi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Wanda..i'm not sure but u can try this hotel from booking.com "7Days Inn Guangzhou Guihuagang"

      Delete
  54. Terbaik la blog ni!!! Saya nk tnya sesuatu lebih lanjut tentang visa dan tempat kunjungan di guangzhou ni. Utk tahun 2016, masih perlukan visa ke? Transportation yg plg murah adalah bas atau subway?

    ReplyDelete
  55. Terbaik la blog ni!!! Saya nk tnya sesuatu lebih lanjut tentang visa dan tempat kunjungan di guangzhou ni. Utk tahun 2016, masih perlukan visa ke? Transportation yg plg murah adalah bas atau subway?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352