You can click on me :-)

Thursday, 28 February 2013

Journey to HatYai : part1

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all my readersss....

"SAWADEEEKAAAA" ..ada sesapa rindu nak baca entri HatYai tak...heeeeeeeeee

Travel kali ni banyak betul dugaan dan drama....memula JM dapat surat blacklist sebab jadi penjamin kepada adik yang buat pinjaman MARA...dah settle bab tu..Pastu pada hari kami nak gerak ke HatYai..salah seorang kawan baru nak renew passport...pegi Imigresen dari pagi sehingga jam 4.00 petang..tetiba pegawai tu cakap sistem offline lah pulak..Cuak lah member JM sorang ni..mlm kang dah nak bertolak..passport tak renew lagi....duit dah tukar...takkan nak burn jer..

So JM suggest dia pergi kat UTC, Puduraya Central kerana perkhidmatan disediakan sehingga jam 10.00 malam. Alhamdulillah..urusan passport my friend selesai so sempat dia follow kami ke HatYai.. Let's go to HatYai..Sawadeekaaap..kap kung krap....meh makan karipap...hikssss

JM pergi tukar duit di Money Changer dapat rate 100 bhat = RM10.48....arghhh..agak mahal


Pada malam tu JM gerak dari Putrajaya Central ke KL Sentral dalam jam 8.30mlm (tiket RM9.50) dan tiba di sana lebih kurang jam 9.05mlm..

Ikut sign ni
Train dijadualkan pada jam 9.20 mlm..sekali announcement delay sehingga jam 9.50 mlm..tunggu punya tunggu sambil berborak..ada lagi announcement....sila turun ke platform 1 kerana train akan bergerak pada jam 10.10 mlm. Punya lah ramai orang pada mlm tu..tak percaya let's see the picture..gambar kurang kualiti sbb guna Samsung Galaxy Tab jerr..

Tunggu tren
Kami turun ke platform 1, cari doc L8 dan JM dapat bed no 40 betul-betul kat pintu keluar masuk ke tandas..haisshh..memamg tak leh tido lah malam ni...masuk je tren jadi jakun sekejap..iyolah pestime nak naik tren KTM ni. Ohh...begini ke rupa soft sleeper bed dalam train..saiz Soft Sleeper Bed (upper) lebih kecil berbanding lower bed dan harga juga berbeza. Upper bed (RM54.00) dan lower bed (RM60.00). Teruja dan snap picture sana sini...

Soft Sleeper bed dalam tren
Nak tido awal lagi..so JM dan rakan jengah ke kantin yang terletak beberapa gerabak ke hadapan dan perlu melalui gerabak hard sleeper. You ouallss jangan tak tahu..kat dalam tren ni ada servis jual makanan dan minuman seperti dalam AA tu..kepada sesiapa yang malas nak ke kantin..tunggu je di katil masing-masing..ambil order. Menu malam tu Teh Panas dan Meehoon goreng....harga?...berpeluh sekejap..dan yang paling JM tidak boleh terima akal..air milo sekotak RM8.00..fengsannnn

Teh : RM2.50 - Meehun :RM5.50
Selepas makan at late night (supper lah tue)...nak tido lah..mata pun dah mengantuk ni ha..sekali tak boleh terlelap dengan bunyi bising tren nye lagi..tut tutttttttttt...krenneeeggg...pastu dengar lak orang bukak pintu doc..kemudian pintu tak tutup rapat..bertambah bising..beberapa kali sedar tapi belum sampai...ntah waktu bila JM tido pun tak pasti..sedarnya dah siang...waktu tu dah sampai Alor Setar..Nasib JM baik kerana 'cuti solat' tak perlu risau nak cari arah kiblat semua.

Lebih kurang jam 9.00 pagi kami tiba di Stesen Padang Besar, kami di minta turun bawa bersama barang-barang berharga manakala luggage boleh tiggal dalam train untuk verify dan cop passport di Imigresen Malaysia..kemudian isi Arrival dan Departure form terus ke Imigresen Thailand pulak. Seperti yang dimaklumkan oleh rakan blogger..kat sini hanya terdapat satu-satunya kedai makan dan tiada pilihan walaupun harga agak mahal.

Turun untuk check passport
Selesai urusan passport semua..kami berempat singgah untuk sarapan dulu..sempat ke nak makan bagai..nanti terlepas tren pulak..tak perlu risau...gerabak tren tadi di bawa untuk pertukaran kepala tren Malaysia ke kepala tren Thailand dan lebih kurang 1 jam baru siap. Jom sarapan dulu...

Teh + Nasi Putih + Ikan Sambal + Daging Goreng RM8.50..pitammmm
Apabila perut dah kenyang..jom..continue our journey..

Kami sampai di HatYai train station dalam jam 10.00 waktu Thailand dan 11.00am waktu Malaysia, jadi pastikan set ke waktu yang betul..karang nak balik terlepas pulak train..


Ticket for travel Today..so if u want tomm..please buy tomm not today.. :-)

HaadYai or HatYai Train Station..hmmmm
Kalau korang nampak je sign mcm kat atas ni, maknanya korang dah sampai di pekan HatYai. Keluar jer dari stesen..banyak tut-tut sedang menunggu penumpang tapi kami ambil keputusan untuk jalan kaki je ke Grand Plaza Hotel sebab bila JM rujuk dalam MAP ihsan dari blogger FATT....dekat je hotel nyer..boleh jalan santai sambil melihat deretan kedai di sepanjang jalan dan ternampak Louis Lane..ehh..salah..Louise Guesthouse di sebelah kanan jalan..yang di ceritakan oleh Fatt..hotel tu agak 'screammmmyyy'..

Louise guesthouse
Direction to Grand Plaza Hotel
1. Keluar sahaja dari train statin, akan jumpa Rodfai Road and go forward
2. Kemudian akan jumpa Louise Guesthouse di sebelah kanan jalan
3. Terus jalan ke hadapan, dont belok-belok ke kiri atau ke kanan..jalan ke hadapan sehingga melintasi Niphat Uthit 1 Road
4. Selepas melintasi Niphat uthit Road 1, korang jalan kerus ke hadapan sehingga melepas Niphat Uthit Road 3
5. Terdapat Odean Department Store sebelah kiri..end of building akan jumpa Sanehanosorn Road (HatYai Walking Street)..korang  belok ke kiri
5. Selepas belok ke kiri..jalan terus ke hadapan akan jumpa Grand Plaza Hotel sebelah kanan...di sebelahnya adalah Lee Garden Hotel Plaza..tempoh berjalan lebih kurang 15min jer sambil santai-santai

Dalam perjalanan ke hotel, tiba-tiba kami di hentikan dengan bungi hon tut-tut..berlaku conservation between us and tut-tut driver

Pemandu : Where you want to go
Us : Grand Plaza Hotel
Pemandu : Over there
Us : Yeahh....we know
Pemandu : You want tut-tut to Floating Market
Us : How mush to get there
Pemandu : Around 500 bhat
Us : 500 bhat?..kami pandang sesama sendiri..pastu JM cakap kat member..mcm mahal jek..
Pemandu : Don't worry..u all my first customer..i will fetch u to Ice Dome, HatYai Cable Car, Chang Puak Camp dan Floating Market..all in 500 bhat ~ RM50.00 retun and no extra charge and all on one way..
Us : Wah itu sudah cukup baik...kami setuju (we agree)

Kami terus gerak ke hotel, lepas check in hotel, tukar baju semua..turun kat Lobby...terus gerak ke destinasi pertama.

Bilik agak besar
Ke mana destinasi kami yang pertama ni..tungguuuuuuu...sambungan nya nanti....

52 comments:

  1. Banyak sungguh rintangan kali ni.... bertabahlah... yg penting time travel hati kene happy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Azra...mmg epy sangat travel kali ni...ngeeeee
      bila nak update entri baru tak sabo nak baca nih..ehehee

      Delete
  2. hehe...sampai jugak jm ke hatyai yer. tuk-tuk offer 500 baht tu per pax ke per group jm? kalau per group, memang murah jugaklah, kalau tong-tong, bape je kena bayar sorang. tips yang bagus ni, boleh buat rujukan kalau ke hatyai nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orga...tuk-tuk tu per group..kiranya kami 4 org hanya bayar 500baht..so sorang dalam 125baht ~ RM12.50 lah kan....JM suggest kat Orga kalau nk datang HatYai boleh call uncle ni..Mr Suchep..servis yang dia bagi gred A..JM suka..nak tahu kenapa nanti JM story dlm next entry eh..jahat kan..x nk cakap dulu :-)

      Delete
    2. Salam. Blh bg contact no uncle tuk tuk tu?

      Delete
    3. Salam Aida,

      JM ada masukkan dalam entry Journey to Hatyai : Ice Dome

      Delete
  3. murah la 50rm tuk satu tuktuk... sorang 10+ kan? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Zette..bagi JM mmg murah..kami berempat..so sorang lebih kurang RM12.50 jer..pastu Mr Suchep boleh lak offer nak hantar kami ke train station esoknya free..

      Delete
  4. JM,

    bestnya baca trip ke hatyai..tmbh plk pg dgn kwn2..mmg happening la..rase nak pg jugak..

    travel klu xde drama mmg xbest...hehe...tu penambah perisa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Dear,
      Kalau pegi ngan kawan2 yang jenis kepala pusing2 mmg best..ekeke..kalau jenis skema mcm tulis karangan tu mmg tak best lah..eheheh
      Lepas baca next entry..mesti rasa nak pegi tau..heeeee

      Delete
  5. JM,
    cpt sambung next entr..tak sabar lak nak baca...hehe nak tau,best ke floating market tu?? cable car??

    ReplyDelete
  6. Dear, mcm mana skrg still mabuk lg ker :-) semoga sihat2 hendaknyer yer
    Ohhh nk tahu cter lanjut ehh boleh nanti JM update ehh...jgn x baca lak ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mabuk lagi..skang blogwalking tanpa meninggalkan jejak..heheh saya mesti baca punyeee...=)

      Delete
    2. Hooyeeee....hoyeee..terima kasih dear Azaaa.... hiksss..suka sgttttt

      Delete
  7. Sangat menawan INFO travel JM
    dalam ketepi tu awat herge makanan mahal erK?
    ni bukan lagi cekek darah tapi cekeh darah Putih namanya
    tapi business punya pasal lah kan...lau tak kerana lapar apekan daya kan JM
    ** Floating market tu mesti best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a mahal gilerrr org giler pn tahu harganya mahal ahahaha
      Mahalnyer pasal walaupun x berapa sedap telan jgk sampai habis
      Oii yang... Bukan cekik darah lagi dh ni dah isap darah oppssss hihihi
      Floating market? Nk tahu kena pegi heeeee

      Delete
  8. JM pemandu tu speaking omputih kew.... masa saya gi sana semua pemandu tu cakap thailand sbb kawan saya pandai cakap thai pastu ngan kita org cakap Kelate jew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a pandai ckp omputeh namanya mr suchep dia bg business card lagi nanti JM attahkan dia nyer kad. Dia pesan kt kitaorg klau nk dtg sini koll dia boleh tlg booking hotel grand plaza tu leh dpt RM80 per night dan mmg best dpt mr suchep ni nk tahu kenapa nanti JM stori on next entri. Pastu time nk blk kami ambil tuk tuk depan hotel dia pun pandai ckp BI kiranya senang lah kita org :-)

      Delete
  9. fuh...x sbar nk g...my travel date is 8.march ni..travel nek train gak...then sebelum buat passport i de msalah pasal blacklist with ptptn...tersangat byk dugaannye...tp alhmdllah sume selesai passport all done...train ticket done..hotel pun done booking payment...to kan hotel i cam jauh sgt dr pekan..mmmm...hi season hotel...mntak srnang dpt transport di area tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dyabella,
      WAh..best nyer dapat pergi HatYai..JM pernah rasa pengalaman blacklist tu..SAKittt..
      Kat sana senang dpt transport tp quiet expenive..ari tu JM pegi dpt sorang uncle ni..mmg tip top servis yg dia bagi..bg JM Murah rate yg dia letak 500Baht tuk pergi ke Floating Market, Cable Car, Ice Dome dan chang Puak Cmap tuk naik gajah..Kalau nk..leh call je no ni..dia leh ambik dekat hotel..leh boleh speak english..Mr Sucheep Thailand Phone 085-0816430 atau Malaysia Phone +66850816430...have a nice holiday yerr :-)

      Delete
  10. Assallammualaikum JM,

    Ni memang mencabar ni, naik keretapi.. kali terakhir saya naik keretapi ialah tahun 2009 dari Penang ke Padang Besar, syok jugak! Kena tunggu anak besar sikit baru boleh travel adventure cam ni! Hik2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikukussalam Ayu,
      Ha'a..mmg mencabar..12 jam lak tu..tapi sbb pegi waktu mlm..tdo je tak terasa sgt kan..Time balik pun tido jugak..tapi yg bestnya time balik tu dh selesa..tido nyenyak tak sedar diri..nasib baik kawan kejutkan..ehehehe..
      Aha..anak dah beso nanti leh bwk anak merasai travel naik tren gak..best oooo..JM pun kalau boleh nak pegi lagi..kali ni nk bawak parent lak..ekekeekek

      Delete
  11. huihhh jenuh kot naik ketapi sy penah merasa ke alor setar mmng hazabbbb lamaaaa
    besar gak hotel tu ye nmpk selesa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betl tu KopiO..mmg berasap lah montot kalau pilih seater..itu sbb sis pilih sleaper type itu pun x lena tido..agak bising tapi itu semua pengalaman :-)

      Delete
  12. Replies
    1. Zumal : cute ke..tapi station tu agak 'buruk'/lama dan kurang bersih

      Delete
  13. Saya dah lama bebenor tak travel jauh naik train...smooth je baca entri travel sis yg ini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah pernah travel naik tren ke mana eh?

      Delete
  14. Replies
    1. Aha....Mohd Ibrahim : soalan tu susah mau jawab..ada kemungkinan no tu dah tak di gunakan lagi ke..xdpt or x angkat..

      Delete
  15. saya belajar ja railway.. train pon xnaij lagi.. dok naik train ktm pegi mid valley ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF : belajar railway..jadi arkitek lah ni :-)

      Delete
  16. mahal ckit kn time nk tukar duit tu... time saya tykar duit pon mcm tu gak.. rm 100 saya tykar dpt 90 bath lebh ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF : dorang nk kaut untung..better tukar di money changer Msia..kat sana manyak lugi oooo

      Delete
  17. bagus gak tut tut sis naik ni..murah.. nant boleh contact kalau nk pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF : kebetulan dan rezeki kami time tu...siap offer diri jadi tour guide tu yg x menahan..kelakar dan friendly org nya

      Delete
  18. awat milo mahal gitu . next time beli air kotak siap2 simpan dlm beg wat bekal ... adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis CM : milo ke teh? ha'a..klau nk jimat bawak bekal

      Delete
  19. JM... adviceable x utk bwk mknn sendiri?
    Since mcm "berfeluh" je ngn harga mknn kecuali kt floating market tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda...kalau ke Floating Market then x try makanan kat sana RUGI!!!

      Delete
  20. Untong lah rate rm10 je...

    Skrg dah rm11.55
    Tu rate bnm forex... g tuko sendiri... up lg 30sen.


    By tyme nk g ni... mau kot rm12....

    Nanges....
    Bawak roti siap2 lah ye nmpk nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adus!!! ringgit jatuh sangat TEROK sekarang...kalau dulu tukar RM500 dah boleh hidup...tapi sekarang mau RM1000 utk ke Hatyai je...huhuhhu....lap peloh!

      Delete
  21. JM... x de g Beach ke?
    Apa kah ntah nm tmpat tu.
    Mcm ada tgk dlm list travel org dok pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda!!! hari tu kami x pergi...Shamila Beach tu mesti masuk dalam Itie...tengok ikan duyung cekci!

      Delete
  22. Agak2 no en.sucherp tu wujud lagi x?

    Nk try lah...

    Nk prnst scrn entri JM...

    Kot2 dpt diskaun lagi.

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Huda...baru2 ni ada silent reader email sis JM say thanks sbb dia ambil servis dari Mr Suchep tu so its mean masih available...ce try contact...minta discount...

      Delete
  23. Doa kan kejayaan dan kesejahteraan serta dipermudahkan trip kita ya....

    Cemas...

    Ni 2nd tyme trip masuk country lain via land.

    Huhuhu...

    Harap2 ingat nk bawak passport

    ReplyDelete
    Replies
    1. PASSPORT jangan lupa...pastikan satu satu salinan!!! in shaa Allah...jika sentiasa ingat Allah...Allah akan lindungi dari perkara yang tidak baik

      Delete
  24. bestnya katil.. hehehe
    agak2 berapa duit kena tukar. hope RM naik sikit tahun depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. depend on rate Thai Nina...rate THB skrg mahal..100THB = RM11.74

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang