You can click on me :-)

Friday, 22 February 2013

Keputusan dari MARA

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan blogger dan pembaca semua..

Sambungan dari entri yang lepas...

Terlebih dahulu JM nak ucapan perkataan ni....I Lovee u olllllllllss kepada rakan blogger sudi memberi komen yang penuh katan-kata semangat berkaitan kes nama JM kena blacklist from MARA.

MARA oh MARA...Majlis Amanah Rakyat...

Kepada sesiapa yang baca entri JM sebelum ni mesti tahu kenapa tiba-tiba keluar kisah MARA ni..bukan MARALINER ye tapi pinjaman MARA...ada ke yang sambung belajar tapi tak buat pinjaman MARA..ehehe..JM lah tu...JM guna duit sendiri (kerja sambilan selepas SPM)....yo lah..time JM belajar dulu kat UITM jer...masa tu belanja tak banyak..boleh survive lagik..kalau zaman sekarang ni..nak belajar perlu buat pinjaman..kalau tidak melalui MARA mesti ada yang melalui PTPTN kan.


Tapi kalau dah tak buat pinjaman..kenapa nak risau kan...

Apa tidak nya..JM kan jadi penjamin kepada adik...pastu terima lak surat BLACKLIST sebab belum bayar tunggakan...kalau nak tahu lebih detail leh rujuk entri sebelum ni yer..

Kemudian hari ini JM boleh senyum LEBARRRRRRrrrrrrrrr...HOYEE..HOYEE...sebab apa..MARA call maklumkan bahawa selepas JM submit surat pengesahan yang adik masih belajar, so MARA boleh buat penangguhan pembayaran sehingga 6 bulan selepas adik JM tamat belajar dan nama dah release from blacklist...sukanya..sukanya..Alhamdulillah...syukur Ya Allah....dan juga sangat-sangat berterima kasih kepada semua rakan blogger yang memberi komen dan kata-kata perangsang kepada JM. Walaupun kita tidak pernah bersua muka, hanya berdialog di alam maya...korang sentiasa di hati JM tau..

Tiada yang suka nama kena blacklist kan...Geram betul ngan adik ni, memula belajar kat UTP pastu sambung pulak kat UITM..tapi dia tak maklumkan kepada MARA..so dorang akan hantar surat minta utang.

Jadi nasihat JM kepada semua peminjam..better bayar secara ansuran walaupun sedikit bagi mengelakkan kes macam JM ni eh..

Akhir kalam..JM boleh enjoy di HatYai nanti....cukup-cukup lah masalah yang datang tu...Amin...
Jumpa lagi selepas JM balik dari HatYai eh..jgn rindu rinduan tau...ahakksssssss
*Nak pegi tukar duit jap*

Wasalam...

33 comments:

  1. Yeahh, akhirnye JM ... bleh la berjimba2 dengan riang ria ... have a good trip tonite!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Azra..alhamdulillah syukur sgtt...Azara balik..JM lak pegi..silih berganti..nak rasa pes tiem tdo dlm train ni..hi..hikk..Tempat yg sama tapi pengalaman berbeza kann....Tak pasti leh dpt pic hebat mcm Azra tak..sunset tu...eeheh
      Yang tak bestnya rate 100Baht = RM10.48..huhhu

      Delete
  2. Wah sukanya dia... alhamdulillah semuanya selesai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer En Mie..suka sgt..Alhamdulillah...semua dah settle..tggal nak benagkat jer mlm ni...heeeeeee

      Delete
  3. saya adalah peminjam MARA tapi dapat tukar jadi biasiswa .. bestnyer.. saya saya MARA...
    psst:: jumpa blogni sebab cari maklumat naik teksi kat vietnam.. thanks membantu..
    saya akan follow blogni.. bestnyer nak ke hatyai lak yerk...

    ReplyDelete
  4. Salam JM

    tumpang gembira mendapat berita....lepas seksa di jiwa rage, ye dok...
    teruskan ler bergedik berjimba di sana....balik sok tempek gambor2 byk2 bagi Yong jeles.....hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Yong :-)
      Eheheh rasa mcm bebas dr penjara je hik hikhik dasyat kan
      Hahaha sudah semestinya nk bergedik sakan hahaha lawok lah Yong sorang nie

      Delete
  5. alhamdulillah
    Gembira milik mu kini (ewahhhh cam slogan lak kan)
    tumfang gembira utk JM
    lepas ni leh happy happy cuti di Hadnyai tu
    enjoy ur HOliday yaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih my dear Dila
      Gumbira sgt hehehe mcm le jauh sgt pegi nyer ye HatYai je pung ahakssss
      Lain ler klau g europe ko hehehe gembira sbb terlepas dr blacklidt tu sebenornyer...duduk bsik2 tau masa JM tk ada ni pesan ke SR jgn nakai2 :-)

      Delete
  6. Heheheh......... alhamdulillah, akhirnya, Hadyai dalam gengaman.... selamat berholiday

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe my dear SR,
      Skrg JM kt kl central ahak dlm genggaman katanya hikhikhik

      Delete
  7. Replies
    1. Yesss dear tima kasihhh kamawoyoo heheeeee

      Delete
  8. Alhamdulillah .. rezeki datang dari mana jua.. happy holidays.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ye betul rezeki dari sumber yg d sangka2 dan dari pelbagai bentuk bukan sekadar mdpt duit yg byk rezeki juga klau bdn shat, leh travel byk negara, tiada byk mslh, hati senang semua itu rezeki tetiba plak kluar tajuk iyerr. Hoye hoye tim kasih TT Boy, tgh update dr dlm train ni sambil bergoyang2 ni ha, gigih kan heeeee

      Delete
  9. yang tu nak dengar jm, hehe..happy holiday :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time kasih orga :-) skrg dh sampai Arau dh hampir ngan umah kome yerrr :-) jam 8.23am

      Delete
  10. Replies
    1. Yess Zarab, i'm very epy there hihihi

      Delete
  11. wahhhhhh.. bestnya hatyai!!! selamat bercuti JM!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih Zette, ha'a mmg enjoy dear... Skrg dlm train on the way blk kl :-)

      Delete
  12. Amboi happy nya buleh gi hatyai hehe.
    Mesti banyak borong makanan ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Epi sgtttt dekdaa ahakssss mmg berbaloi trip 2H1M ni skrg on the way blk kl dah hihihi

      Delete
  13. oh dah FULANG erk
    kam kum kapppppp
    mesti best citer Hadnyai kali ni
    x sabor ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Dila,
      oppsss mcm tulis surat centa la kik kik kik
      Best sgt dear x sabar nk stori wlpun pegi 2 hari jek tp biasalah gambar x santek coz x pro just guna tablet je hihihi
      X sempat nk menulis kt opis byk krojer blk umah x dok broadband nk guna tab nanti ada kang tersalah taip. Tggu entri hatyai akan menyusul 2,3 hari lg eg :-)

      Delete
  14. wahh..sakan leh jln2 lagi..heehe. nk tunggu entry hatyai!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila ahakssssss
      H'a kalau x leh jln je mesti x senang duduk tau hihih
      Entri hatyai akan menyusul, masih mengarang ni hehehehe

      Delete
  15. maaf, tak leh baca habis...
    tak tau la...sakit mata nak baca paparan ni..
    berkerut dahi kak yana nak baca...

    ReplyDelete
  16. Ass salam. Mcm mana ye awk buat? saya pun alami benda yg sama. Awk hantar surat by hand ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qinz Zainal...JM fax je surat pengesahan masih belajar...x perlu hantar by hand..apa2 pun call dulu untuk makluman

      Delete
  17. my kakak dulu dpt surat saman dari mahkamah sbb my anak buah yg dijamin x bayar pinjaman ... ditelan mati mak diluah mati bapak jadinya ... p/s - jm ada kata jm sembelit kan . my bunda dulu sembelit juga . my kakak bagi minum minyak kelapa dara . alhamdulillah , dah x sembelit dah ... minum 1 sudu sebeum tidur dan 1 sudu sebelum sarapan ... cubalah ya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minyak kelapa dara? Vee....bila sebut minyak tu cam susah nk telan je..ada beli minyak zaitun try minum satu sudu rasa nak muntah huhuhu

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352