You can click on me :-)

Monday, 4 February 2013

Kenangan di Pulau Perhentian

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca semua!!!!

Terlebih dahulu aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua follower dan semua pembaca yang sudi singgah kat blog aku...aku sangat menghargai kalian. Pertambahan bilangan pembaca memberi suntikan semangat untuk aku terus menulis dan berkongsi pengalaman percutian aku ke tempat-tempat menarik yang terdapat di Malaysia dan juga Luar Negara.

Seperti semua sedia maklum, tujuan utama aku buat blog bukan untuk berkongsi pengalaman, memberi panduan, sebagai rujukan destinasi pilihan sekiranya ingin bercuti ke sana dan juga sebagai rujukan aku sendiri jika aku nak repeat lagi tempat yang pernah aku pergi seperti Hong Kong dan Macau. Kepada kawan-kawan yang belum pernah ke sana..aku cadangkan..masukkan dalam list travel korang..memang berbaloi....Boleh rujuk entri aku berkaitan Hong kong dan Macau yer..

Oh ya...hari ini aku ingin berkongsi pengalaman aku bercuti ke Pulau Perhentian Kecil pulak..sebelum ni Pulau Langkawi kan...siapa yang tak tahu Pulau Perhentian kat mana...eheheh..jangan buat-buat tak tahu yer. Perhentian Island terletak di negeri Terengganu..

Perhentian Island
Pulau Perhentian terdiri daripada Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar yang terletak sekitar 21 km dari Kuala Besut di pantai timur Semenanjung Malaysia dan boleh ke sanan dengan menaiki bot laju atau bot biasa dari jeti Kuala Besut, atau dengan chartered boat dari Pulau Redang dan Pulau Lang Tengah. Setiap pelancong akan dikenakan RM5 sebagai caj pemuliharaan/levi taman laut.

**Untuk makluman bahawa tiada perkhidmatan ATM atau bank-bank di Kuala Besut atau di Pulau Perhentian. Visa dan Mastercard hanya diterima pada beberapa resort. ATMS terdekat adalah di Jerteh**

Kuala Besut terletak 50 km ke arah selatan kota bharu dan 110km di utara Kuala Terengganu. Terdapat pelbagai cara untuk ke Jeti Kuala Besut, Terengganu antara :

Getting there by AirPlane :
1. Terdapat beberapa syarikat penerbangan yang menawarkan perkhidmaan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu setiap hari seperti Air Asia, MAS dan Fireply (Subang Airport).
2. Bagi pelancong yang menggunakan perkhidmatan kapal terbang dan mendarat di Lapangan Terbang Sultam Mahmud Kuala Terengganu.
3. Dapatkan teksi atau bas ke Jeti Kuala Besut Kuala Terengganu
4. Dapatkan tiket di Kaunter Tiket jeti dengan menaiki bot laju

Fee :
- Speedboat RM70 return and RM40 for one way
- Estimate time : 30 - 45 minit
- Kekerapan bot : 4 -5 kali setiap hari
- Starting time : 07.00 in the morning

Selain daripada menaiki kapal terbang, pelancong boleh juga menggunakan perkhidmatan bas ekspres dan memandu dengan menaiki kenderaan sendiri.

Travel Tips
-Best time to visit adalah antara bulan Julai sehingga Ogos
-Monsoon seaasom between November to March severy year
-Tidak sesuai bagi bulan Oktober - February kerana keadaan cuasa hujan.

Penginapan/chalet /resort:
Perlu buat tempahan awal terutama pada musim cuti sekolah dan tempahan boleh dibuat melalui booking.com atau agoda.com

Things to do :
Apa yang seronok sangat kat Pulau Perhentian ni eh..iyolah kepada yang minat yang berjemur/ berjalan-jalan di tepi pantai dan pasir pantai yang bersih..ini tempatnya. Korang boleh :
- Mandi manda
- Jungle treking
- Menikmati kebiruan air laut
- Release tension.memenangkan jiwa
- Snorkeling
- Scuba diving
- Island Hoping

Argghh..malas nak citer panjang..jom ikut aku ke Pulau Perhentian..percutian aku pada tahun 2010 3H2M dengan menaiki kapal terbang dan tiker fligt RM45 all in dan aku bawak budget RM500 sahaja. Percutian aku bukan sahaja ke PP tetapi pada masa yang sama aku juga ke Kota Bharu dan Tasik Kenyir. Agak basi kerana percutian aku pada 2 tahun lepas tetapi aku tetap nak kongsi dengan rakan pembaca..hihihih.

Aku bersama 'my travel partner' bermalam 1 hari disini dan kami melakukan aktiviti snorkeling dan menikmati keindahan pulau ciptaan Allah s.w.t. ini. Aku malas nak story mory panjang and let's picture talk..katanya..eheeh

Speed boat
Pantai yang indah
My travel partner


Tuna Bay Island Resort
Jom kita snorkeling



Kami ke sini sebenarnya untuk aktiviti snorkeling dan hajat kami tercapai..memang best..siapa yang tidak pandai berenang pun boleh janji perlu pandai kawal pernafasan.

Itu sahaja kisah percutian aku di Pulau Perhentian Kecil dan kepada rakan pembaca yang belum pernah ke sana, aku ingin syorkan di sini..ini adalah destinasi pulau yang perlu di kunjungi kerana tempatnya menarik air laut yang biru, boleh snorkeling melibat terumbu karang yang cantik, memberi makan ikan dan pelbagai aktiviti menarik yang lain. MEME berbaloi :-)

C u alls on next entry...babai..

82 comments:

  1. Bleh tahan gak kan kat sana? Tgk kwn2 pg. Sedih tak aku tak pnh pg lagik? Uhuhuhuhuhu.. Nak gak pg nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tau beb, jom aaa pegi sekali yg paling best time snorkeling

      Delete
  2. Uhuhu tak minat pulau & segala bentuk aktiviti di pulau (mahupun pantai) erkkk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..ada gak yg tak minat kan..keadaan cuaca di pulau yg panas..boleh sunburn.. :-)

      Delete
  3. I likesssss pulau...nyaman n tenang..kenangan pergi secara gamble,nsib baik ada gak chalet kosong..syokkk, terasa nk pegi je lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheheh....yer..yer.mmg best...nanti bila awliya dan beso sikit leh pegi satu family

      Delete
  4. gambar yang last tu, salah teknik tu, snorklg gaya lain...ceh~, macam terer jer kan, hehe...boleh la merancang untuk tahun ni pulak jm, alang-alang 2013 tahun melawat terangganu kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeheh...itu belum start snorkeling lagi...baru nk warming up...ahaha...
      ha'a..moh ke ganu 2013

      Delete
  5. wak pon X penah sampey pulau perhentian lagikk.,iHHIks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..Wak...pegi lah sekali...mmg best..air yg jenis dan kebiruan..kalau Wak yang ambil pic kat sana..lagi awesome tau..2013 kan tahun melawat Terenggau bak kata Orga... :-)

      Delete
  6. Waaaa baru tau ada tempat nama Susu Dara Kecil, Susu Dara Besar & Batu Butuh kat Perhentian.Erk! Hehee. Anyway dah lama tak gi Perhentian. Rindunya nak berbaring2an atas pasir yang mulus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kay...eh salah..Kak Kiah..opppsssss...SENCORED tu..ehehehe..

      Thn ni pegi lah..tahun melawat ganu katanya :-)

      Delete

  7. Pulau Perhentian adalah antara pulau yang tercantik di Malaysia. Kalu ada yang berminat nak berkunjung ke sana hubungi la kami di PerhentianRaisya.Com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh menjadi rujukan rakan pembaca nih

      Delete
  8. Lgkwi n phntian mne lg best n byk xtvt?

    ReplyDelete
  9. kenapa ayat korang sama? org yg sama kaaaah? http://emiessia.blogspot.com/2013/03/kenangan-di-pulau-perhentian.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Argghh..tak boleh jadi nih...mcm mana boleh sama..ini kes copy n paste lah nih...coz apa yg JM tulis kat dalam ni dari hati naluri sendiri..itu ayat2 JM..di sbbkan ada kes mcm ni JM disable kalau ada org cuba nak copy info dari blog ni

      Tima kasih Izan inform berkenaan perkara ni..sedih JM dibuatnya kerana hasil tulisan dicilok oleh orang lain huhuh

      Buktinya..JM tulis entri ni 4 Feb..blog tu tulis on 29 Mac..

      Delete
  10. pergh...mmg sangat kebetulan kan?
    emmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Irfa..
      Kebetulan atau suratan..ATAU hrmmmm

      Delete
  11. sgt sama..ni mesti malas nk cari ideo sendiri huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a like photostat gitew. apalah motif dia tu JM x faham betul

      Delete
  12. Astagfirullah...sampai begitu sekali orang tu plagiat ayat2 JM.memang x patut pun!huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yani terkejut JM pada mulanya. .. Apa yg dia fikirkan masa copy n paste tu x rasa bersalah pun rasanya. Sampai JM kuarkan satu entri pasal topic ni heeee coz nk luahkan perasaan x puas hatu :-)

      Delete
  13. Salam JM

    Terkejut Yong baca. Memang nak kena sekeh dia tu ngan Yong....
    Dia dah mintak maaf ke belum ?
    Otak pendek sungguh org cenggini....*&^%$#@!.....marah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom salam Yong,
      Ye yong JM pun frust bila dpt tahu
      Tak ada nye nk mintak maaf itu pun x pastilah dia ada baca blog JM lg ke x
      Klau tiru sikit2 bleh terima lg ni copy bulat2 mmg JM x paham betul

      Delete
  14. JM.. Blog ni memang sangat berinfo utk para traveler. Tapi sedih gak bile ada kes macam ni. Ngok punya orang. Tak Tahu Malu la org macam tu. Bersabar la ye JM! -Dunia Farel-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks farel sudi sggah blog JM. Mmg niat nk kongsi info ngan reader sbg rujukan mereka, nk copy info JM x kisah tp kes copy apa yg JM tulis x leh terima akal

      Huhuhu kesian kt JM kan

      Delete
  15. Wow serupa sesangat sejibik..eh sebijik..hemmm nk cilok ke pe at least ptt letak kredit pd jm..adoyaiiii...sobarrr je laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer dear..sebijik sejebon..opppsss heheeheh..maybe dia berkenan cara JM tulis kot ahahah

      Delete

  16. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  17. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  18. my next destination tuk bercuti adalah di sini... ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..mesti pergi..tempat ni pun best..air laut cantek :-)

      Delete
  19. Jom sape yg berminat boleh email sy :
    perhentianisland.cuticuti@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kepada yg berminat boleh email mana tahu leh dpt rate murah ke...nk murah je kan :-)

      Delete
  20. Replies
    1. Aha...ni mesti kes baca tak habis ni ahakss.....JM dah letak dalam entry...RM500 jeww

      Delete
  21. salam, beli beg untuk bercuti disini. sesuai untuk aktiviti lasak dan bercuti. harga adalah sangat berpatutan. cepat sebelum harga dinaikkan sekarang adalah promosi tengok di www.zulzshop.com

    ReplyDelete
  22. salam, beli beg untuk bercuti disini. sesuai untuk aktiviti lasak dan bercuti. harga adalah sangat berpatutan. cepat sebelum harga dinaikkan sekarang adalah promosi tengok di www.zulzshop.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mohd Affizul atas info ni

      Delete
  23. Salam kenal cik JM. Singgah sini baca entry pasal pulau perhentian. Jemput blog walking ke blog kami..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga Nisa..Jm ada try masuk ke blog Nisa Tshit Mudah ni tapi kat opis ni kena block pulak..aduhai

      Delete
  24. bestnya...saya suka mmbaca kt blog jenis percutian mcm nie.. byk info boleh dpt... thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul Farhana : Selalu ler singgah sini heee

      Delete
  25. ha..ha.. tetiba palak boleh tersesat smpi sini..tgh syiok2 google pasai pulau perhentian...
    perh kuat btuk seo blog jm..di page ptama google kot!! eh baca komen ckap ada org copy ayat sebijik2
    bila bukak x boleh plak blog tu!
    ha..ha. mesti dah tutup blog sbab kena sembur dgn pembaca stia jm..kah..kahh 2..
    baru nak tgok apa yg dicopy tu he..he.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..Sobyie...mana ada letak SEO dalam blog..tk pandai semua tu huhuhuh
      Ha'a..mmmg sebijik sejebon dia copy...semua ayat2 tu.dua cuma tukar ganti nama dan gambar je..mmg byk org kutuk dia..pastu terus dia block...dh tak boleh masuk

      bila nk ke pulau tu?

      Delete
  26. salam JM
    fuhh bestttt...comeynye JM hakhakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam pohcik
      Lorrr pohcik baca ke story lama nih, waktu ni Jm mudo laie skrg ni dh tuo nggeeeeekom

      Delete
  27. chalet flora bay resort tu ok x?
    no book sharila tp dh penuh plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. IamAin : sorry lambat reply...dah book belum nig...bagi akak JM..ok je..boleh lah buat tdo :-)

      Delete
  28. Dah pernah sampai. Tapi masa gi tempoh hari masih guna kamera cap ayam. gambar pun nak share pun malas. Hancus

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa Arz..akak nye gambar pun boleh masuk tong sampah tapi kongsi je kat sini buat tatapan diri sendiri :-)

      Delete
    2. Kalau saya yg ambil gambar, lagilah haru! Macam kamera tak de cap! Arz tu adalah jugak cap ayamnya ;)

      Delete
  29. alaaa.... tak leh nak bca plak blog si cetak rompak tu /-:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..KopiO..mmg blogger tu dh sekat any reader dari blog sis nih

      Delete
    2. kopiO : cer try pegi link ni

      http://emiessia.blogspot.com/2013/03/kenangan-di-pulau-perhentian.html

      Delete
  30. Zumal tak pernah lagi pergi Pulau Perhentian. Teruja nak pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa Zumal ni..pegi lah..best tau kalau dpat snorkeling

      Delete
  31. kawan kat sana slalu ajak pegi..tapi x berkesempatan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best ZF kalau ada member..leh tdo umah member tu :-)

      Delete
    2. Lodging dah setel dah kan,..jimat kos! ;)

      Delete
  32. bila bercuti ke pulau , rasa mcm x byk aktiviti lbh sesuai utk mencari ketenangan . snorkling mmg best kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CM : kalau nk gelapkan kulit mmg sgt sesuai ke pulau hihih

      Delete
  33. belum pernah sampai ke sini
    boleh masuk dalam list juga nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cuti sekolah boleh bawak anak2 ke sini kak Sofu

      Delete
  34. Kalu SS ke sini... Mesti renang gaya kuak itik! Iskksss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk tgk SS renang kuak itik mesti comel sbb montot tonggek nanti hehehehe

      Delete
    2. Mau tengok jugak! Mau tengok jugak SS beraksi kuak itik tu ;)

      Delete
    3. Saya ralit baca peta pulau tu, sis!

      Delete
  35. yes yes aida da agak dah sini mesti best.
    tq...

    ReplyDelete
  36. JM ... i'm coming, datang travel di PP ;)

    ReplyDelete
  37. unik jer chalet tu, comel ajer ... travel partner JM pun comel gak :)

    ReplyDelete
  38. bestnya dapat bermalam kat pulau ... lagi best kalau honey moon hehehe :p

    ReplyDelete
  39. dah lama tak snorkeling, teringat zaman single mingle dulu ... sejak ada anak ni apa-apa aktiviti pun dah tak boleh buat uwaaa :p

    ReplyDelete
  40. Wuitttt.... dh sampai perhentian...

    Best nya....

    ReplyDelete
  41. Okay... kita bookmark sini dulu...

    Nnt sambung study...
    Insya Allah

    ReplyDelete
  42. Tp rasanya better ambik flight to kota bahru...
    Sbb road distance from epot to k.besut lagi dekat kn

    ReplyDelete
  43. Cantik la sis JM dok ats jeti tuu :)) huu, mmg kena pergi nampaknya kesini. I love beach!

    ReplyDelete
  44. mesti bajet nak pergi sini dah mahal kan...

    ReplyDelete
  45. seronok tgk laut ni.. cantik nye la haiiiii...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang