You can click on me :-)

Wednesday, 13 February 2013

Percutian tidak dirancang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca semua,

Lama JM tak update kan..korang rindu kat JM tak?..ehehe..perasan..yer lah..cuti raya cina kan panjang..so JM pun bercuti dari menulis ..cheewahh...

Tengahari tadi partner travel datang...dia tanya nak pergi Melbourne tak dalam bulan April atau Mei nanti..pastu JM jawab..I ok jer..tapi perlu check tiket dulu ada sale ke tak..sekali AA dan MAS memang tak ada sale.

JM cakap kita pegi China nak tak..Shanghai ker, Guilin ke ..mana-mana lah janji dapat tiket murah..kawan on jer..tapi banyak juga yang kami bualkan pro and cons..berapa hari..tempat mana nak pegi...Pastu aku call partner travel  lagi sorang..dia pun on jugak..so hasilnya....taraaaaaaa.....

Kuala Lumpur - Guilin
Hong Kong - Kuala Lumpur
JM rasa tak lah murah tiket ni kerana boleh dapat lagi murah..tapi kaki dah gatal nak travel punya pasal..so pasrah je ngan harga. Pasni ni sibuk lah nak siapkan iterenary.

Ticket fee
KL- Guilin : RM284
Hong Kong - KL : RM254.82
Total Cost : RM539 return

Suggestion route Guilin - Guangzhou - Shenzen dan Hong Kong untuk tempoh 11h10m you ollssssss.....Kepada rakan blogger yang pernah ke sana boleh lah yer suggest tempat penginapan yang murah dan selesa.

Pendek je entri kali ni sebab sangat sibuk lately...jumpa lagi yer..Anyeonggg

39 comments:

  1. Klu dh kte gile travel tu mmg xle ddk diam kn msg2? Hahahaha keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik hik hik..itulah Beb..time muda remaja ni lah nk explore semua tempat..eheeh..muda lagi keww..yo lah selagi masih bujang dan belum ada komitment kan..

      Delete
  2. Replies
    1. Ken DJ hihihi awesome kan :-) ahaha risau sebenarnya yg penting beli je tiket dulu yg lain pikir kemudian hehehe boleh giteww

      Delete
  3. JM lamanya trip tu, cuti boleh approve ke... Saya pun akan ke benua yang sama pada 26 Mac, tapi lain destinasinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. En mie, pada mulanya risau jgk pasal cuti ni, pastu bila check semula 7hari cuti dpt 11hari, in sha allah boleh amin :-). Aha nk ke china jgk eh leh la kongsi nanti :-)

      Delete
  4. Pergghhh 11 hari tuh... heaven... banyak bleh cover...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra...ha'a..lama jugak..nk cover Guilin, Guangzhou, Shenzhen dan HK katanya..ehehe...

      Delete
  5. bestnyaa Guilin..kalau takde kekangan cuti, geram je nak tumpang sekaki hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuchan..ada gak baca blog kekangkawan yg pernah sampai kat Guilin ni..mcm best jer..tp mcm biasalah kalau backpack ni byk menda nk kena research kan. Pasal cuti JM pun cuak jgk sebenarnya..leh lepas ke tak..nk travel nyer pasal..pejam mata je dulu :-)

      Delete
  6. Salam JM

    hoho.....cover selatan china pulak yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam ASP,

      Ha'a..memula nk ke Shanghai..pastu bila compare rega..murah sikit kalau ke Guilin dulu buat masa ni..In Shaa Allah next year ke Shanghai pulak..hihih...

      Delete
  7. Replies
    1. Alah..Wak lambat bg tahu..kalau x leh include Wak sekali..mesti lagi best kan..hik..hik

      Delete
  8. wow jm..lamanya sampai 11 hari melancong, ni melepas gian ke apa nih, hehe...ada jugak baca pasal guilin dari blogger lain, best jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orga..lama kan..itulah..memula pikir byk kali jgk..betul ke ni..11 hari ni..tp sbb hati meronta2 nk berjln..pastu baca plak entri dari Supermang Malaysia..cantik view kat sana..ini tidak boleh jadik ni..ehehe...terus beli tiket..mmg nk lepas kan gian pun..ehehe

      Delete
  9. hai JM, sy rasa route tu akan lebih menarik kalau dr guilin awk naik ke north skit ke Longsheng (2jam perjalanan), tengok rice terrace, pastu turun balik ke Guilin dan terus ke Yongshou. Pastu dr Yongshou ke Nanning....lepas tu baru proceed ke tempat lain sampailah ke HK. Alang2 ke HK tu naiklat jetboat ke Macau. just my 2 cents idea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Fatt, thank for drop by..

      Macam menarik jer suggestion route Fatt ni..akan cuba ubahsuai semula itirenary kalau ada masa sbb plan 3 hari je kat Guilin..Itu pun berngantung kpd my travel partner..

      Macau?..dh pegi thn lepas Macau - HK. So trip kali ni nak ke HK sekali lagi sbb tak habis explore lagi :-)

      Delete
  10. salam kenal & follow sini...
    seronoknya mengembara...:)
    datang cuci mata tgk tempat org kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jgk khamsiah n terima kasih kerana sudi baca n follow blog JM ni :-)
      Ha'a bila dh start travel timbul rasa addict to travel sbb seronok melihat keindahan ciptaan Allah :-)

      Delete
  11. salam kenal jugak
    & selamat berholiday
    nanti shoot photo bebanyak erk :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal wak, thanks for drop by :-)
      Terima kasih dan skrg dh siap bookig hotel n sedang prepare itirenary n apply visa
      Aha nk cari kamera canggih ckit n memoi kad yg bersaiz beso hihihih

      Delete
  12. Amboiiii.... jauhnya merentas benua.... macam best je, sementara ada kudrat dan kemampuan teruskan je la kan... selamat berholiday ye... nanti buat N3 yg best2 yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe terima kasih SR :-) tp nanti tempek gambar x kreatif mcm SR pastu guna compact je blum belajar cara nk ambil photo angle yg santek :-)

      Delete
  13. Waaa sempat meng'grab'tiket.
    Musim apa time tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa..ticket offer RM0 smlm belum sempat grab..tiket ke Guilin dh beli last week..tup2..mlm tadi ada sale...huuuwaaaaaa...
      JM pegi Spring Saason (Guilin), Guangzhou (Summer), Shenzen - HK(Spring)

      Delete
  14. JM
    kwn dilla nah gi Goillin tu
    scennery sangat shuntek kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzz Dear...Guilin adalah antara tempat yang PALING cantik scenery kat China..
      Pastu ada penulis mengatakan the best ever scenery..
      Off coz lah JM nak sgt pergi...kalau yg pakar ambil shot yg menarik tu..lg santik :-)

      Delete
  15. nanti kalau terserempak kat guilin tu jgn lupa tegur ye. tarikh kita ke sana dekat2 je ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..PM..nak pergi lagi eh..
      JM dpt idea nk pergi lepas baca blog PM leww...In Shaa jumpa sana nanti tegur lah yer..leh kenal2 ehehe

      Delete
    2. In Shaa Allah...leh jumpa kat sana nanti :-)
      Kali ni trip sendiri atau still guna khidmat Ling

      Delete
  16. Salam..

    Awak pun nk g Guilin eh? Sama lah kite..Date pun lbh kurang je..
    Skrg tgh prepare sikit2, tp ni tgh sangkut kt visa pulak..
    ade bbrp mnde xcomplete..
    Dulu xde plak mcm nih..

    Nnt kite jumpa sana ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHa...yer..yerrr...awak pergi ngan PM (Pencerita Maya) ehh...ada gak baca blog awak..ari tu pegi ngan PM bersama tourist guide kan..PM pun ada ckp dia nk ke Guilin ujung bulan ni :-)

      Ohh..hari tu JM pergi buat..dia check semua complete..so Alhamdulillah..LULS..pastikan awak sertakan tiket itirenary, booking hotel..mesti LULUS punye..

      Ok2..jumpa di sana eh..tegur2 tau...eheheheh

      Delete
    2. Aah..tu geng travel sy lah tuh..
      Kitorg mybe kt Guilin 30hb, Longjie 31hb, Yangshuo 1-4..
      So kalau sama date bleh laa jmpe kt sana ekk!

      Delete
    3. Alaaaahhh...tak sempat jumpa lahh..JM pergi Guilin 28-30 Mac
      30 Mac mlm dh gerak ke Guangzhou

      Delete
  17. fuh. memang bestla blog ni. Membuak-buak nak ke negara orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg bestnya aRz MoHa..rasanya ada lagi blog yg lagik best tau..saje nak ambik hati akak kan heee

      Delete
  18. 11 hari ? balik kl kena massage kaki tu ...

    ReplyDelete
  19. Untungnya dah bekerja, ada duit sendiri kalau nak buat apa2. Huu, I is sedih ;( Takpe2, Mekja kerja nanti. Siaplah, bukan setakat 11 hari, boleh beat JM lagi. hikhik

    Ada hati tuu~~~

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang