You can click on me :-)

Wednesday, 20 February 2013

Preparation to HatYai

Assamualaikum dan selamat sejahtera kawan-kawan ku sekalian,

HatYai....BEST tak?

3 Minggu sebelum bertolak my travel partner..aku mention nama korang kat sini eh..kasi glamour sikit..ehehe..Murni, Nida dan Ana....Murni selaku ketua rombongan katanya..ehehe..telah book hotel dan tiket..so aku just tranfer duit jer..

Sebelum membuat trip ke mana-mana tempat 2 perkara ni perlu di 'confirmkan' dulu Hotel dan Transportation.

Akhirnya percutian yang dirancang secara spontan like super spontan giteww :-) Percutian singkat selama 2H1M dengan menaiki keretapi bermula pada 22/02/2012 (Jumaat) jam 9.20 malam bergerak ke Hat Yai Station dan balik semula ke Malaysia pada  24/02/2013 (Ahad) jam 4.30 petang dan dijangka tiba di KL Central pada jam 5.30 pagi 25/03/2013 (Isnin).

Train timetable as below :

Tiket Train KTMB ( KL-Hat Yai ) :
Train Name : Senandung Langkawi
Date Departure : 22/02/2013 (Friday)
Time Departure : 9.20 pm
Time Arrival :  10.27 am
Class : Superior Night Class (Lower Beth) - RM60.00

Tiket Train KTMB ( Hat Yai - KL ) :
Train Name : Senandung Langkawi
Date Departure : 24/02/2013 (Monday)
Time Departure : 4.00 pm
Time Arrival :  05.30 am
Class : Superior Night Class (Lower Beth) - RM60.00

Kami akan menginap di Grand Plaza Hotel
Penginapan : Grand Plaza Hotel..booking online melalui Grand Plaza Hotel Hat Yai
Check in : 23/03/2013 (Saturday)  Time : 02.00 pm
Check out : 24/03/2013 (Saturday) Time : 12.00 pm
Room Type : Deluxe Room (Twin Bed)
Quantity : 2 Room
Price : RM210.00 (Include Service Charge and Tax) / 4 = RM52.50 per person

Lokasi : Lokasi amat menarik bersebelahan Lee Garden Hotel dan tempat shopping dan hanya 10 minit berjalan kaki dari Hat Yai Train Station

Address : 24/1 Sanaehanusorn rd., Hatyai, Songkhla
Rate    : RM105  per night include service charge and tax

Total Expenses Hotel + Transport = RM120 + RM52.50 = RM172.50

Oleh kerana percutian yang singkat dan sekadar drop by, so cadangan Itirinery adalah :

1. Floating Narket
2. Ice Dome
3. Cable Car HatYai

Why you go Hatyai Cable Car.
   You can see area The Hat Yai Municipal Park  and Hatyai City Panorama on the top hill.

How to go
- By tuk-tuk car infomation around Hatyai city from Hotel stay to hatyai Municipal Park.

Price Ticket
- Thai people 200 Bath / Child 100 Bath.
- Foreign tourists 300 Bath / Child 150 Bath.

Klonghae Floating Market is the only one and unique cultural floating market of the South. Located in the area of Klonghae Muncipality. Amphur Hatyai, Songkhla. The market provides local foods and products as well as agricultural produces on sale where local people are the sellers and service providers and make retro atmospher of ancient Thai by wearing Thai dress and using natural food containers such as bamboo  and coconut shells. It open on Friday – Sunday during 15.00 – 21.00 Hrs. The market provides  boat trip to nearby attractions such as Laem Bodhi Estuary. Mural paintings at Wat Khu Tao. And Songkhla Central Masjid.

How to go to Khonghea Floating Market
- Get Tuk-tuk Car arond Hat Yai City go to Khonghea

Friday - Sunday
15.000 - 21.00
Location : Klong Hea, Hat Yai
Fo more information about attractive places at Hat Yai, you can refer HERE

JM rasa dah ramai rakan blogger melancong kat HatYai ni...JM baru nk menyusul...

Walaupun semua persiapan telah dibuat...hari ini JM mendapat berita yang tidak mengembirakan hati...kenapa lah bulan ni asyik terima berita yang tak baik jer...Apalah nasib ku..

Surat dari MARA menyatakan bahwa "NAMA ANDA TELAH DI SENARAI HITAM kan" dari keluar negara kerana telah menjadi penjamin kepada....sekian..sekian..sekian...dan terdapat tunggakan sebanyak RM2,550. Adussss sakitnya rasa hati....jadi penjamin kepada adik sendiri sebab sambung belajar. Apabila MARA mohon bayaran balik pinjaman, beliau tidak memaklumkan kepada pejabat MARA bahawa masih melanjutkan pelajaran di Universiti dan penangguhan pembayaran boleh dibuat sebenarnya. Argghhh...memang bengang sangat...lepas satu masalah..datang lagi masalah..apalah nasib ku....

JM dengan segera memaklumkan kepada MARA berkenaan status adik masih belajar dan pihak MARA akan cuba proses terlebih dahulu..adakah mereka boleh relase mana JM dalam masa terdekat ni..tinggal 2 hari lagi nak berangkat...Dulu pada 15/02/2013 terpaksa melepaskan hasrat untuk menunaikan UMRAH kerana tiada MAHRAM...

Jika nasib JM baik...jika ada rezeki dan jika memang dah tercatat Allah membenarkan JM pergi Alhamdulillah...kalau sebaliknya...selamat tinggal RM172.50 (burn) begitu sahaja..selamat tinggal kawan-kawan..korang pergi tanpa JM....masih menunggu feedback dari MARA..adakah gembira atau mendukacitakan....Tunggu sambungan nya...

Bersambung...........

47 comments:

  1. Bertabahlah JM ... aku memahami cemane perasaan kene blacklist ngan Mara... hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. UWwwaaaaa....tension tul....
      Ohh...Awak pun pernah kena ehh...hihihih
      Masih menunggu feedback dari MARA..harap2 leww berita baik...huhuh

      Delete
    2. hehehe... kene mid last year ... Mara mintak bayar lumpsum 8.4k ... name clear after 3 months ... tapi ni sebab sendiri berhutang ... padan muka aku...huhuhu.. tu yg last year kene dok dendiam je dalam mesia takleh kluar gi mane2

      Delete
    3. ahoohhhhh...byk tue...tapi tak lah rasa geram sgt sbb sendiri pinjam kan..tp byk jugak lah nk kena langsaikan ehh...Ini jadi penjamin...terjerat sekali...huhu
      Tapi tak per..tahun ni dah boleh enjoy kan...eheheeh.

      Delete
    4. Iyer.... sebab sendiri salah, so kene dendiam je la... tapi sebenarnye penjamin pun terpalit skali... riuh pacik2 ku yg jadik penjamin bile dapat surat Mara tu... hahaha... tahun ni dah settle lepas aku wat standing instructions every month kene bayar sekian2 amount.... another 5 years to go utk langsaikan utang aku... T__T

      Delete
    5. ehehehe...penuh ngan drama kan kalau bab-bab pinjam..itulah kalau tak pinjam tak mampu nak tanggung kos belajar..Nasib baik lahh..time belajar dulu JM tak buat pinjaman..kalau x, mesti dpt kes yg sama..eheehh
      Lagi 5 thn..tak per..pejam mata je..jgn pikir..sekejap je tuh.. :-)

      Delete
  2. yezza saya pun pnah ada experience gituu...tp sendiri jugak la...hehehe hari ahad nak fly, hari khamis baru sedar nama blacklist sebab ptptn!hehehe so berhempas pulas setelkan ngn ptptn hari jumaat tu jugak n nasib baik nama boleh clear!huhuhuhu tak pasal kena bayar smpai rm8k!tp salah sendirikan...hukhukhuk dah le baru dpt duit kwsp masa tu...redha je la tgk duit tu terus ke ptptn...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeh...seronok pulak dgr citer kawan-kawan pasal pinjaman ni..DJ pun pernah eh...
      Itulah..sbb gigih nak travel kan..mesti cari ikhtiar nak langsaikan jgk mcm mana pun...hihihi...mcm JM pun kalau MARA ckp you kena jelaskan jugak baki tertunggak tu..rasanya perlu cari jugak sumbernye..nk travel nyer pasal..hihhi

      Delete
    2. tu la psl...sdgkan nak jalan tu pi padang indonesia je pun...tp kena bayar smpai byk tu...sbb tu percutian tu digelar percutian 8ribu...hahahaha tp bila pikir semula..ada hikmah je kan...dr duit tu abes tah ke mana, atleast bayar ptptn tu...kalo tak, asyik syg jeee duit nak bayar...hahahaa

      Delete
    3. eheheeh..JM pun..kalau buat pinjaman tu..tunggu dpt surat BLACKLIST baru kelam kabut..kalau x buat derk jer...dh jadi kes mcm ni ha..sama lah..bukan nk pergi jauh pun HatYai jer...eekeke...susah jgk jadi penjamin ni..mcm dh serik je wlpun adik beradik sendiri minta tlg kan..kalau sendiri yg buat hal..tak per..

      Delete
  3. wooooo....... kalau tak dapat pergi ruginya JM......... Hatyai sangat best tau. Klonghe Night Market dia best.... makan masakan KENSOM kat pasar besar dia tu sedap sangat, pulut mangga dia fuh meletop sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRGGHH..SR...buat JM geram je tau.....hihih
      Mlm ni kena bangun solat Tahajud minta Allah permudahkan Amin....
      Ada gak baca entri rakan blogger yg dh ke sana..terliur tengok pulut mangga tu..hishh..rasa cam dh nak meleleh air liur nih...eheeh

      Delete
  4. laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... siannya....
    ni yg paling kita takut kalau tetiba dapat surat daripada ehem..ehem...pastu flight+accomodation semua dah siap..
    bertabah la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Syiedaa..JM masih menunggu feedback dari MARA ni..nk tahu status BLACKLIST tu..esok pagi mau call lagik...hari ni pegawai yg proses tu cuti pulak..GErammmm...

      Delete
  5. All the best JM..hopefully everything ok..
    memang kecewa kalau trip idaman terpaksa dibatalkan kalo sebab2 yang cenggitu..InsyaAllah setel kot, Mara laju sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih dzuchan :-)
      Itulah JM harap sgt everything is going smoothly
      Tomm nk follow up semula dgn MARA n hoppefully dpt berita gembira
      Seronok dpt rakan maya yg bg support n mcm dh lama kenal hihihi

      Delete
  6. Nak tanya ni JM, adakah Mara beri apa2 notis sblum nama di senarai hitamkan? Saya skrang ni menjadi penjamin kepada seseorang yang dah habis belajar pertengahan tahun 2012. Risau juga dibuatnya sbb pembayaran balik belum di buat lagi. Tapi kalau mengikut penyata akaun teakhir, pihak Mara akan memberikan jadual pembayaran balik selepas tamat pengajian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, pihak mara akan mengeluarkan notis makluman pembayaran balik pinjaman selepas 6 bulan tamat pengajian. Sekiranya peminjam tidak menjelaskan pinjaman dlm tempoh tersebut dan selepas beberapa kali surat peringatan di hantar serta peminjam tidak memaklumkan status terkini senarai hitam akan di kenakan ke atas peminjam dan penjamin. So untuk kes en mie ni tak perlu risau kerana jadual pembayaran blk belum d keluarkan

      Delete
  7. Salam JM

    Bersimpati atas masalah....Harap dapat selesai sebelum pegi.

    Adik JM tu dah duduk depan pegawai MARA ke idok ? Suruh deme releasekan depan mata...selagi tak release nama tu, buat muke ketat seposen dok depan deme...mesti deme rimas nyer....haha....moga berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam YONG ASP :-)
      Kesian pd JM kan huhuhu dan terharu JM bila dpt respond dari kengkawan maya ni :-)
      Hahaha lawak lah Yong ASP ni, idokle lg sampai tahap itewww, JM dh antar surat makluman dan masih tggu feedback dari mara sblum pegi. Amin atas doa dan harapan kalian dan JM amatlah hargai :-)

      Delete
  8. Info yg sangat baik
    untuk yang suka travel ni JM tempat review yang sangat baik
    terima kasih satu hari nanti terasa nak sampai sini
    Floating market tu mmg menjadi idaman ku (hehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Dila :-)
      Ohh belum pernah sampai eh, SR pegi ari tu x hajak akak dila dia ehh hihihi
      JM dgr ramai gak ckp best kt floating market pelbagai variasi mkanan :-)
      Nanti ada oeluang pegitau

      Delete
  9. wak pon penah limpas hatyai masa nk gi krabi dulu2 yee..,eHHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Limpas? Ingatkan lipas ehehehe
      Ha'a ramai rakan blogger yg nk ke krabi akan drop by kat hatyai dulu sbb satu laluan kannnnn. ..ini yg mebuatkan JM nk pegi sgt ni tp perlu tggu status dari MARA dulu...

      Delete
  10. Macam mana JM?any news from Mara? depa ni...time orang nak seronok, time ni jugaklah nak blacklist bagai. dah tu, macam tau-tau je jm akan ke luar negara kan, hehe...hopefully, jm dapat pergi lah, semua dah ready tu, tunggu nak berangkat jer...insyaallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih on your comment i likessssss a lot hihihih
      Itulah time ni plak dpt suratnyer kelam kabut JM di buatnya
      Hari ni ada seminar kt Pullman dan masih belum dpt feedback from mara, plan ptg ni lepas habis seminar nk koll semula MARA
      Any good or bad new? Tgguuuuu risau sgt sebenarnya

      Delete
  11. Hopefully they will release you from the list immediately and dapat pergi! InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Zaraab :-)
      In Shaa Allah..Aminnn

      Delete
  12. JM,

    br baca ur story...sy tumpang risau..sbb i know how u feel..

    sy setiap kali nk travel pn mesti cuak..tkt kene blacklist ptptn..tp nsblah akaun aktif walau sikit2..yg pntg byr..sbb tkt blacklist, nnt xblh jalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah bab2 blacklist ni mmg risau bg kita yg kaki travel ni kan...geram gak JM yg jd penjamin ni pun kena blacklist jgk tp skrg alhamdulillah dh settle ngan mara dah bleh gerak mlm ni syukur sgt :-)

      Delete
  13. Assallammualaikum dear

    Sawadeekaaa.. Salam perkenalan, seronok baca pasal travelling stories ni, keep it up!
    Tak sabar nak tengok posting pasal Ice Dome, rugi kami tak sempat pergi masa melawat Haytai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear Ayu..
      Sawadekaap..hikkss..salam perkenalan jugak..
      Baru je baca entry Ayu..rupanya dia dh sampai sana eh..tp JM tak pergi Samila Beach..Tggu eh..entri HatYai akan menyusul.. :-)

      Delete
  14. Kelakar pulak nama dia 'tuk-tuk car'..
    Macam ketuk2 Ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss...Nazeck!...ada ada aje dia tau

      Delete
  15. Hatyai macam best gak yer... Boleh try nie ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : dh tak jauh kan dari perlis cer try masuk sekali :-)

      Delete
  16. nak bertolak esok hotel tak tahu mana lagi ......huwaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nieda biar betul..kalau JM mmg dah cuak gila arghhh

      Delete
  17. nasib baik dpt selesaikan semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...barulah boleh bercuti dengan senang hati ZF

      Delete
  18. Allah.. masalah dtg time genting.. fifi pernah rase..

    ReplyDelete
  19. ujian mlanda ketika gembira menjelma ... alhamdulillah , sekrg dah blh pi travel mana - mana .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cetusan Minda : masih berangan utk travel bersama org tersayang hikssss

      Delete
  20. sedihnyaa kalau tak dapat pegi. nina peminjam MARA juga buat masa skrg memang aktive repairyerrr.
    semoga lepas nk renew passport.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352