You can click on me :-)

Sunday, 24 March 2013

Accomodation : Guilin - Guangzhou - Shenzen - HK

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Hoyeeee.....Akhirnya habis jugak entry Journey to HatYai...meh sambung citer preparation to Guilin pulak.

Sebelum masuk citer entri sepatutnya, kepada pengkomen dan pembaca tegar blog JM, mesti dah tahu berkenaan citer permohonan Visa ke China melalui Entri INI kan.

Jadi selepas 3 hari, salah seorang rakan travel JM telah pergi buat visa collection dan Alhamdulillah semua berjalan lancar dan yang penting VISA ke China dah lulus.

Hari ini 22/03/2013 JM menerima berita baik "Surat Kelulusan ke Luar Negara telah di LULUSKAN".. kenapa JM excited sangat yer..iyolah..awal bulan Feb hari tu ada surat menyatakan permohonan cuti rehat dan permohonan keluar negara pada bulan Mac dan April akan di bekukan susulan pembubaran Parlimen. Sekarang JM boleh menarik nafas lega. Syukur Ya Allah. JM berdoa kepada Allah semoga semua berjalan lancar seperti di rancang. Amin



Tinggal lagi nak draf itirenary jer.

Berbalik kepada tajuk entri, sebenarnya JM ingin berkongsi berkenaan tempat penginapan yang telah kami tempah semasa berada di Guilin, Guangzhou, Shenzen dan Hong Kong nanti bagi tempoh percutian selamat 11H10M dari 28/03/2013 - 07/04/2013 sebagai panduan kepada rakan pembaca yang bercadang untuk ke sana dan masih mencari penginapan yang sesuai. Salah seorang rakan travel JM very particular berkenaan Accom. ni dan lokasi yang di pilih mesti lah strategik dan merujuk kepada feedback daripada guest yang pernah tinggal di sana.

Terdapat banyak hotel yang di tawarkan dan boleh buat pilihan mengikut budget masing-masing dan sudah semestinya 'booking' melalui agoda.com.my di mana terdapat service fee dan tax di kenakan.

JM dapati kebanyakan harga/rate hotel di China agak murah dan berpatutan berbanding Hong Kong dan Macau.

Hotel di Guilin

Grand 0773 Hotel
No 31, Wenning Road, City Centre-Lake Side, Guilin, China 541002
Phone No : +86 773 228 3388


Entrance
Location
It is located quite close to the main shopping district of Guilin and a walking distance away from the Night Market. There are many good restaurants on the road that it is located on. The hotel is also very close to some Guilin attractions. It is very close to Elephant Hill and the lakes. Right opposite the hotel is a place to get Halal food. Taxi to Reed Flute Cave about RMB 20.00.

Location
Review from guest
The location of the hotel is great, polite staff. the hotel provide free pick up from the airport in fact it is a small travel agent counter located in the hotel that pick you from the hotel. A lady has given us a good advise not to have our meal at all the shops at the right of the hotel because they are expensive. We follow her advice and look for our meal from the shops at the left of the hotel. the food are cheap and nice. you should try guilin noodlle, we like it so much. night matket 西城路步行街 is just a few minutes walk distance.

Room
Price per Night
Economic - RM76 (not included Tax & Service Fee)

Standard - RM85 (not included Tax & Service Fee)

Check in : 28/03/2013
Check Out : 30/03/2013
Total cost 3D2N : RM77.10 (per person)

Hotel di Guangzhou

Zhuhai Special Economic Zone Hotel
No.11-15 Haizhu North Rd  Yuexiu, Guangzhou, Guangdong, China, 510180
Phone No : +86 20 6127 6888

Entrance - Lobby
Location
Hotel is near Ximenkou metro line which is so convenient to travel to Beijing Lu shopping areas and one stop to gongyuanquan metro interchange. Hotel is 1 hr by metro line to Baiyun International Airport. Hotel room is clean and spacious and hotel staff are friendly and helpful.
 
Location
Review from guest : Great Location, Near Metro Station Line 1
I will strongly recommend this hotel to friends. Hotel is only short walking distance to the metro station. Room clean and very spacious. With good hotel rate compared to other Guangzhou hotel with the same standard. Easy assess to anywhere for sightseeing and shopping as metro station is just around the corner, only 1 metro stop to reach Beijing Lu walking street.

Room
Price per Night
Standard - RM108 (not included Tax & Service Fee)

Deluxe- RM116 (not included Tax & Service Fee)

Check in : 31/03/2013
Check Out : 03/04/2013
Total cost 4D3N : RM137.10 (per person)

Hotel di Shenzen

Haifu Hotel Shenzen
2103 East Shennan Road (Shennan Dong Lu ), Luohu District, Luohu-Dongmen, Shenzhen, China
Phone No : +86 755 8220 111 
Haifu Hotel

Location
Situated very close to the shopping district......just a matter of crossing the street.....rooms are clean and modern looking
 
Location
Review from guest :
Hotel is in nice condition, good size room and good wifi. The check in was fast, service was great. The main selling point of this hotel is it's hot location. Each room is well-equipped with cable / satellite channels, a plasma / LCD TV and a safe. Amenities featured in the rooms include tea and coffee making facilities, a refrigerator and a mini bar. For extra comfort bathrobes and slippers are also included.
Shopping Tips: Near to Dongmen Pedstrain Street... walking distance. Also to many shopping mall. Walking distance to metro.

Room
Price per Night
Superior (King Bed) - RM127 (not included Tax & Service Fee)

Superior (Twin Bed) - RM127 (not included Tax & Service Fee)

Check in : 03/04/2013
Check Out : 04/04/2013
Total cost 2D1N : RM50.40 (per pax)

Hotel di Hong Kong

Regal Kowloon Hotel (5 star)
71 Mody Road Tsimshatsui, Kowloon, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
Phone No : +852 2722 1818

Regal Kowloon Hotel
Lobby Hotel
Location Infornation
  
Location
Providing easy access to different directions of Hong Kong and Mainland China via major transportation systems, the hotel is within minutes of walking distance from East Tsim Sha Tsui, Hung Hom and Tsimshatsui MTR stations, Pier for Hydrofoil to Central, Star Ferry, and just 45-minute driving distance from the Hong Kong International Airport. Regal Kowloon Hotel is very close to some of the popular tourist attractions of Hong Kong, e.g. Avenue of Stars, Star Ferry, DFS Galleria, Granville Road, etc. The convenient location of the hotel makes your sight-seeing and shopping itineraries with so easy.

Nearest Transportation : East Tsim Sha Tsui MTR Station (0.5 km)

Review from guest :
Location, The room is newly renovated and hence clean and ID modern. The staffs were attentive to my needs. Staff wheressional and courtesy Room service was convenient and affordable.

Superior Room
Price per Night
Superior (Two Single Bed) - RM410 ( included Tax & Service Fee)

Check in : 04/04/2013
Check Out : 07/04/2013
Total cost 3D2N : RM410 (per person)

Total cost for Accomodation : RM77.10 + RM137.10 + RM50.40 + RM410.00 = ~RM 675.00
Total Cost for VISA                : RM 58.00 (Single Entry valid for 3 month)
Total Cost for Flight Ticket    : RM 539.00
Total Cost Expenses               : RM 1,271.00 (not included shopping dan entrance fee)

Sekian...baiiiiiiiiiiiii

67 comments:

  1. Amvoiiii JM niiii..

    derak jo kejo demo yo... apa pun happy holiday yer.. jaga diri hiasi peribadi di tempat orang okey.... cheee wah

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear SR,
      Ahaksss itulah kan JM ni gila jln tul, terima kasih yer
      In sha Allah suka ayat2 cinta tu opsss salah, ayat2 terakhir tue :-)

      Delete
  2. Ha..ha.. kakitangan awam ya.. kdng2 saya pon rasa restricted coz nak kena hantar2 surat kebenaran bila nak kemana2... tp apa nak buat... banyaknya tmpat u nak cover... HK best... language pon ok coz most of them speak English... Shenzhen payah sket.. x tau ckp sebutir haram... My last unforgettable exp in Shenzhen was going around in a cab searching for halal food the 1st nite we arrived.. x jumpa2.. mlm tu, my kids makan pisang aja coz x jumpa kedai.. sian mika...receptionist hotel tu la yg suruh naik cab)..rupa2nya, the next day, we found out kedai makan halal just 2 kedai selang dari hotel...bengang jer kat receptionist yg x reti ckp tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe JM pun ada dgr pasal communication barrier kt china ni dh mcm ayam ngan itik kennn
      Ye yer betul kt hk n macau x ada mslah coz JM pun ada pengalaman ke sana last year :-)

      Delete
  3. JM,

    tgk review hotel semua cantik2..actually sy terkejut tgk surat tu...sbb xpernah tau...cuak jgk kot tetibe kene frost xblh keluar mane2. adekah surat tu mmg utk kakitangan awam shj or termasuk swasta skali? sbb sy xpernah dgr ape2 pun psl ni kt ofis sy..hrp JM dpt tlg bgtau sy psl ni. 5 years back sy br jer masuk keje kt tmpt sy...tu pn lps mengundi..i dun know anything..thanks ya JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa mmg memula JM pun terkejut berkenaan surat pembekuan cuti rehat pd bln 3 dan 4 susulan pembubaran parlimen nasib baik x jd. Ok surat kebenaran ke luar negara adalah wajib utk gomen sector shj coz my travel partner dr swasta dia x perlu isi form tu just apply cuti rehat je. Syarat nk lulus depends on kem or jab memasing dan klau opis JM mcm2 dokumen perlu submit sebelum nk lulus

      Delete
  4. total cost pegi sendiri adalah jauh lebih murah dari pegi dengan package. terbaiklah awak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear GB,
      JM lebih suka pegi sendiri n senang nk manage masa. Klau GB berhasrat nk ke mana2 tempat sendiri cara JM boleh rujuk je kt my list destination tau :-)

      Delete
  5. Selamat bercuti ye jm ;)
    Bestnya dpt cuti lama2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Norh, lama x nampak kt c ni :-)
      Norh pun nk holiday kt Thailand kannn
      Itulah memula cuak jgk risau cuti x lulus

      Delete
  6. Cuti panjang ye JM, jangan lupa nak balik...

    Anyway selamat berholiday dan moga selamat semuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teima kasih En Mie ahahah masih ingat kg halaman mehhh
      En Mie akan ke Guilin jgk kan, epi oliday too :-)

      Delete
  7. Bukak2 blog JM ada music kpop pulak..hahaha...selamat bercuti yer JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Zila,
      Hahaha yolah JM kan minat kay pop kay pop ni so leh la buat halwa telinga kannnn
      Terima kasih zila, jgn nakal2 tau :-)

      Delete
  8. Kos tu belum masuk lagi tambang train antara bandar... mungkin tak mahal sangat kot...

    Kenapa cuma semalam je di Shenzhen, sempat ke nak ke WOW...

    Jangan lupa menyeberang ke Macau, boleh balik hari je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a yer kos not include public transport kt sana lagik tue
      Member JM x nk lelama kt sana, dia ckp x der pe sgt cukup lah sehari JM x nk gaduh polo je lah cara dia
      En Mie, JM dh ke macau dan hk last year nyer trip so kali ni nk ke hk kali ke 2 nk cover tempat yg belum pegi dulu :-)

      Delete
  9. hotel kat china mmg murah...compare ngn HK n Macau...tp ikut experience...macau la mahal melampau...huhuhu HK boleh lagi dpt rm200++...hehuuu btw, jgn lupa ok pergi makan kat dimsum omar ramju tu...yummeh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM baru je baca entri macau, HK dan shenzen d blog DJ tau...nanti leh jd guideline nk cari mkanan halal kt sana :-)

      Delete
    2. hehe haish rasanya nak terbang je makan lagi dimsum tu...sedappp...hehehe bestnya JM nakpi sana...hehehe nanti kumpul info guilin byk2...nakpi plak pasni...hehe

      Delete
    3. eeeeheeee mesti sodap sgt tuhhh
      Ahaaaa boleh jewwww nanti baca tau lepas JM balik dr sana :-)H

      Delete
  10. lamanya~~!!! sy jemles tau JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Zette,
      Inilah holiday yg paling lama bg JM dan quiet costing gak sbb cover byk tempat kannnn
      Alahhh x perlu lah jelez, nanti ada peluang Zette pn leh cuti lama gak :-)

      Delete
  11. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. ada lagu seung gi!!!!! cantik la header JM. camana buat??
    me tersangat jeles neh!! banyak betul tempat nak cover nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh yer seung gi!!!!!!
      Header tu cantik ker dear syieda, ahakss baru belajar nk buat. Alah x ingat ak nama software tu install kt pc d opis, esok JM bg tau ehh
      Heeee mmg byk dear, duit pun manyakkkk..abih ler duit tabung JM tu heeee

      Delete
    2. Dear, JM guna software Free Picture Collage Maker..leh download eh..
      Byk software yg boleh guna sebenarnya tpi paling senang guna software..cer try :-)

      Delete
    3. tengkiussssssssssssssssssssssssssssssss... muah..muah..muah...
      eh tetiba terminat pulak lagu seung gi ni!! otoke??

      Delete
    4. opsss..basah pipi JM hehehe, hoyeee sambil melompat keriangan..
      이 곡은 최상의 JM'm는 알 유혹 한 .. ehehe..saranghaeyooo

      Delete
  12. Hai JM, syiok nya duk bace JM nak pergi sana sinun. heeee. Ohya,ce buat total expenses yg gi hatyai ritu. neh2 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, itulah bila dh start jln dh tak leh nk stop dh jd gian heeeee
      Aha pegi hatyai ritu transport tren RM120 return, hotel RM80 pernight. Pastu bwk duit shopping, mkn, transport kt sana RM500 pun x habis leh bwk balik lg

      Delete
    2. g ngn train? wt ah satu entry, heeeee

      Delete
    3. Myra,
      Ni mesti kes terlopeh kapal terobang nih..ehehe

      Entry HatYai ada kat Label sebelah kanan blog JM tu..klik je HatYai..ada citer pasal HatYai bermula dari naik tren..eheheh

      Delete
    4. kikiki, mmg terlopeh kapai terbang lah. oke2, mmg dah ade total expenses suma dalam2 tu?

      Delete
  13. dah tak lama dah tu, lagi 4 hari lagi JM, bestnyer tengok itinerary JM punya. accommodation pun tak mahal sangat, boleh buat reference nanti. yang tak boleh blah, di hongkong dok 5 star hotel tu, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Orga, menghitung hari dh ni dh mcm org nk bersalin pulak hehehe
      Hik hik hik sekalo nk meraso otel mewah meh, last year pegi tdo bilik sempit yak mats. ..sampai solat pun depan pintu tandas, camno tu ha :-)

      Delete
  14. wak pon dh lama X gi beijing jugakk.,ahhKs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak hahaha lawaklah
      Mana der beijing g beijing nyer. Klau blom cer try heeee

      Delete
  15. JM, kita duk hostel sajork kat guilin dan yangshuo. RM19/nite. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,

      Murah tue..itulah my partner travel ni tak suka dok hostel..so JM polo je lahh..huhuhu

      Delete
  16. Haaaaa jangan lupe ambik gambar banyak2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyee...salah sorang travel idol dari Travelholicawesome dh dtg..Rainnnnnnnnn...eheeh

      Dh lama polo dan baca blog janggeltrekker tapi segan nk komen..ahaha...tetiba jek..Tima kasih coz sudi singgah dan komen blog JM ni..wahh...ayat skema tu..ehehe

      Rain, of coz nk ambik gambo byk tapi tak lah secantik gambar yg terdpt dlm blog janggeltrekker tu..setiap sudut pic cantekkk hihhi

      Delete
    2. Omai terasa retissss pulak!
      Ish xda la lawa sangat gegambo di blog saya tu. biasa2 je . Nanti saya nak ke guilin jugak! So apdet cepat2 sket yer. Tak sabau dah ni nak tau apa ada kt sana.

      Thanks jugak sbb datang jenguk blog saya tu hihihi

      Delete
    3. Oh mestilah...kan dpt Award ri tu...mmg dah glamor skrg..heee..cuma belum masuk majalah seperti John je lagik..ehehe

      Ohh..itu kesahnya..boleh..boleh..tp maybe tak byk tempat boleh cover coz 3 hari je kat sana..tp bleh la nk kongsi info sikit2..In Sha Allah

      En Mie, Pencerita Maya (PM) dan niL pun akan ke sana ujung bulan ni.. :-)

      Delete
    4. PM, saya cuma ke Shanghai dan mungkin Guangzhou je. Guilin lain kali kot...

      Delete
    5. Ohh..ke Shanghai...Ok2..nanti bagi review best-best..nanti JM boleh jejak kaki ke sana gak

      Delete
  17. Very compact review of accommodation in China! Lama gile tue! Have fun ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Dear, Ahaaa hip hip hore..eehehe

      Delete
  18. salam sis..sukala dapat info pasal travel ke HK..saya plan nak g bulan 6 nanti...sis pergi brapa orang yek? Nanti boleh bagi itenari tak..thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ros,

      Untuk makluman ini trip kali ke-2 Sis ke HK tau..so klau nk itirenary HK leh baca entri trip ke HK yer..leh refer dlm label bloglist sebelah kanan :-)

      Utk trip kali ni pergi ke HK utk cover tempat yg belum pegi last year di HK :-)

      Delete
  19. tq for de best INFO JM
    ada rezeki untung wang berjuta aku nak gi sini ngan SR (hehehhee)

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear Dilla,
      Hiksss x perlu tggu berjuta, 2K pun dh cukup dan mesti best klau dpt g ngan SR :-)

      Delete
  20. waaa bestnya JM nak bercoti. Lama pulak tuuu..jeles I tau. Teringin nak ke Guilin tu sebab scenery dia yg cantik. Jgn lupa ambik gambar bebanyak tauuu. Nanti cepat cepat hapdate citer ek !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Kak Ita, tgh menghitung hari dan kelam kabut buat persiapan terakhir heeee

      Ha'a cadang mcm tu lah, gigih nk bwk laptop nanti senang nk tranfer gambar klau memori kad dh penuh heeeeY

      Delete
  21. JM.........mane hotel macau?tade pun..

    ReplyDelete
  22. Salam JM, Saya nak minta pendapat untuk ke tempat dibawah nie:
    1) Shenzhen to macau - day trip
    2) macau to HK - stay 28/11-30/11
    3) HK to Guangzhou -30/11-2/12
    4) Guangzhou to Shenzhen - 2/12-3/12
    Flight balik naik kat shenzhen..Harap dapat membantu...tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Siti,

      Nak minta pendapat dari segi apa eh..kalau tgk route tu dah cantik...

      Delete
  23. 1) transport dari shenzhen untuk ke macau...
    2) visa untuk ke china mesti kena booking hotel ka? sebenarnya saya masih belum booking hotel di shenzhen...
    3) flight dari shenzhen tapi tidak bermlm di shenzhen bleh ka?

    Tq...harap dapat membantu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti...

      1. Transport dari Shenzhen to Macau boleh refer sini : http://welcometochina.com.au/shenzhen-china-to-macau-via-ferry-674.html

      2. Sblum buat Visa perlu ada bukti booking hotel..boleh refer kat sini : http://jarimanistravel.blogspot.com/2013/03/permohonan-visa-ke-china.html

      3. Boleh

      Sama-sama..kalau ada apa soalan email kepada JM ye :-)

      Delete
  24. ni mesti dah tau cakap mandarin sikit2 ni...kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..mana ada nOe..2 perkataan je tahu "ni hao ma" dan "shei shei" je...yg lelain "wa per chi tau" heheeheh
      Nasib baik partner travel tu leh cakap sikit2

      Delete
  25. Replies
    1. Hotel di China agak murah tetapi x mampu milik lah kopiO..mampu menginap/bermalam je hihihihih

      Delete
  26. Pergh kemain JM . Dapat kelulusan.

    Anyway , Happy Holiday and enjoy the trip ye JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan Ty..trip tu thn 2013...JM dah selamat pergi dan balik..buat masa ni rasa gerun nak naik flight selepas berlaku lagi kemalangan melibatkan pesawat..3 buat pesawat pd tahun 2014..salam takziah buat mangsa pesawat QZ8501

      Delete
  27. nak cari hotal kena sesuai dgn bajet dan lokasi nak dituju

    ReplyDelete
  28. Baguslah, sis! Siap buat perbandingan. Celik sikit mata nak compare & refer :)

    ReplyDelete
  29. Saya suka & kagum tengok Sis & SS rancang itinerary sendiri tiap kali travel. Saya rasa saya fail bab2 begini :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352