You can click on me :-)

Wednesday, 6 March 2013

Permohonan VISA ke CHINA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan semua,


Terlebih dahulu JM mohon maaf kerana belum sempat update sambungan citer trip to HatYai...Hari ni nak update citer berkenaan buat VISA dulu yer..boleh tak..alahhh...boleh lah...eheeheh

Semalam JM dan rakan travel pergi ke bangunan OSK/Bank Of China bersebelahan Ampang Park tu....buat apa lagi kat sana...pergi buat VISA lah kan..kan JM and the geng nak ke China ujung bulan 3 nanti..sebenarnya surat kelulusan keluar negara belum keluar..LULUS atau TIDAK...kalau nak tunggu surat kelulusan tu nanti kang tak sempat lak nak dapat VISA kan..so JM gamble je..pegi je buat dulu.

Kepada yang malas nak drive boleh jer naik train turun kat Ampang Park dan kepada yang malas nak naik tren boleh parking kereta di Ampang Park.

Sebelum ke sana..perlu isi borang ONLINE atau MANUAL dulu..kat mana nak isi dan download borang tu..aha..tak perlu risau klik kat SINI, kemudian paparan page adalah seperti di bawah.


JM lebih suka isi secara MANUAL, jadi boleh download borang pada link NEW VISA APLICATION FORMS ADOPTED seperti dalam gambar diatas.

Apabila dah download borang...tunggu apa lagi....isi ler...eheeheh....jangan marah....gurau jer....nanti kena jual..ahahah. Nak tahu rupa borang nyer...taraaaaaaaaa...

Visa Form
Isi borang mengikut arahan yang di tetapkan yer.. dan lekatkan gambar ukuran passport di ruangan Photo dan bagi field yang tidak berkenaan sila letak N/A. Semasa nak submit borang ni, sertakan bersama salinan pengesahan booking hotel, itirenary flight dan PASSPORT. Sekiranya pergi secara berkumpulan, hanya sertakan satu salinan sahaja untuk pengesahan booking hotel dan itirenary. Maknanya..semasa ambil no giliran di kaunter tu nanti....maklumkan pegi secara berkumpulan.

Jikalau pergi secara berkumpulan contohnya 5 orang..tidak perlu semua kelima-lima pergi ke sana, just hantar wakil pun boleh yer..

Ok sambung semula kisah nak pergi buat VISA ni..JM dan rakan parking di Ampang Park dan sampai sahaja di Bangunan OSK terus ke ARAS 2 for Visa Application. Sampai sahaja kat sana..JM rasa dah berada di China..ramainya orang nak ke China dan berapa kerat je orang melayu.

Sempat gak JM curi-curi ambil gambar guna tab..jadi hasilnya kurang sharp..dah nama pun curi-curi nak cepat....moh layan..

Abaikan nona manis yang berseluar pendek tue heeee
Apabila isi form dah perfect pergi ambil no giliran (1 no for 3 application)..sekali kena tunggu lagi 30 minit baru sampai turn..memang ramai..terdapat 12 kaunter di mana 3 Cashier Counter, 1 Group Collection Counter, 1 Passport Collection Counter dan selebihnya adalah Application Counter. Oleh kerana lambat lagi nak sampai turn, kami pegi minum dulu di Cafe sebelah dan JM tertarik dengan satu gerai ni jual KARIPAP berinti ubi kentang...pastu ada hirisan telur rebus di dalamnya..nyum..nyum..nyum..sedap sangat....panas-panas lak tu berharga RM1 sebiji. Kepada sesiapa yang pergi buat visa leh try makan karipap ni..marbeless...

Perut dah kenyang..tunggu semula giliran di panggil..sampai di kaunter, petugas kaunter tu semak borang dan dokumen yang di perlukan dan dia akan berikan resit collection dan pada masa yang sama beliau maklumkan collection boleh di buat pada hari jumaat dengan bayaran RM58 per applicant. Ini kerana kami buat VISA for SINGLE ENTRY.

Resit Collection
Apabila semua dah selesai, salah sorang rakan JM terperasan..semasa isi maklumat Your longest intended stay among all entries of your intended visit in China..kami letak 7 days..bila pikir-pikir semula..last check out hotel di Shenzen pada 04/04 waktu pagi..pastu gerak ke Hong Kong....so sepatutnya 8 hari lah kan....dari 28/3-04/04...ha..sudah..borang dan submit pun...masing-masing dah cuak..macam mana ni..boleh lepas ke tak ni...Dah tak boleh nak buat changes sbb borang dah masuk dalam...tawakkal je lahh...

Jadi ada tak antara rakan blogger yang buat kesilapan yang sama seperti JM..kalau ada boleh kongsi yer..Nak tahu LULUS atau TIDAK Visa tu..perlu tunggu salah sorang member JM yang akan buat collection pada hari jumaat nanti....

Lokasi permohonan Visa ke China telah berpindah. Sila klik Visa ke China untuk maklumat lebih lanjut.

Sekian dulu cerita pada hari ini..heeeeeee..byeee

67 comments:

  1. JM...

    wah ke china pulak yer..kaya la org china ni..fuh...sorg bt jer dh berape ek..

    good info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear...hik..hik..
      Orang Malaysia kaya katanya..pergi melabor dan shopping kat sana.. ahahha
      Yer..untuk perkongsian bersama..sharing is caring.. :-)

      Delete
  2. akak dulu pi Shenzhen guna khidmat TA, bayaq RM80 sorang...kos utk 4 org hampir2 sama dgn harga hotel(Days Inn Shenzhen Hotel) yg kami dok tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nori,
      Pergi je sendiri..Shenzen better explore sendiri jer..from my two cents :-)

      Delete
  3. JM, Visa saya pulak siap hari Khamis ni. Selisih jalah kita nampaknya.

    Rasanya takde masalah pasal tempoh tu, kerana sah laku visa tu adalah tiga bulan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Mie,
      Alah...berselisih hari lah pulak..kalau tak leh kenal-kenal rakan blogger ni :-)
      Aha...kalau mcm tu baru rasa senang hati..terima kasih En Mie..

      Delete
  4. Replies
    1. Terima kasih Beb...
      Oitt..lama menghilang...mana pergi :-)

      Delete
  5. kira lulus lah tu...hehehe bestnya nakpi guilin....#jelesmakanhatisorg2#

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah..DJ..tak perlu nak jeles2 pun heeeeeee..
      JM lak jeles DJ nk pegi europe ... :-)

      Delete
    2. alahai jangan la jeles tang tu...sbbnya dah cuak ni...pi bekerja...pastu kena pi sorg2 plak tu...tmpt tak familiar gitu...huhuhu nervous giler...cuak....huhuhu semua pun ada..barang apa semua pun tak siap lagi...gara2 cuak...huhuhu

      Delete
    3. Tak per..Allah sentiasa bersama DJ...JM doakan semoga perjalanan DJ di sana nanti berjalan lancar yer..sentiasa amalkan zikir ni ROBBI YASSIR WALA TUASSIR, ROBBI TAMAN BIKHOIR maksudnya : Tuhanku, mudahkanlah dengan tiada kesukaran..Tuhanku, sempurnakanlah dengan yang baik-baik..Aminn...

      Delete
    4. Itu la pasal...doa je la yg mampu semoga semua urusan berjalan lancar...mana tahu lepas ni dtg mood nak jd solo traveller plak!hehehehe

      Delete
  6. tahun lepas saya pergi Beijing.... visa semua ejen yg uruskan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kalau pegi ngan ajen..tak perlu risau..bagi je passport dorang yg akan uruskan semua..Nanti kalau nk pergi lagi ke China..try le pegi sendiri..hajak kak Dila tu..pastu leh rasa pegi bangunan OSK tu.. :-)

      Delete
  7. Wah JM
    sonoknya dapat jalan jalan cam ni ertk
    dulu pnah gi gak tapi start From HONGKONG
    shenzen tu best oooo. leh shopink2 sakan kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Dila,
      hikssssssssss...kalau boleh nak pergi esok tau..dasyat tak? hahahah
      JM dpt tahu Guangzhou lagi gempak..eheeh..nanti akak SR pegi sana :-)

      Delete
  8. Oooo gi beijing aritu.. agent yg tlg buatkan.. dia amik RM70.. untung dia 12hinggit hehe.
    Uii tak buleh call dorang ke kata nak betulkan form ke 8hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aYOOOO..mahal tu dia charge..termasuk duit minyak ker..untung besar le dorang
      Dekaa...ok je..ari tu kwn g ambil..VISA dah LULUS...hoyeee eheheeh

      Delete
  9. Hi Jarimanis...

    Kita pernah salah isi borang tapi visa pi japan. hahaha.. lepas je inshaAllah... pray hard okeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Fida,

      Lega rasanya bila dgr :-) semoga berjalan lancar aminnn...
      Nak follow blog Fida jap..heeee

      Delete
  10. JM, saya pun dalam proses buat visa ke China ni. Terus amik visa yg paling lama. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM,
      Mesti nak stay kat sana lama kan..ooohh patutlah dia belajar bahasa Mandarin..hikssss

      Delete
  11. Wooowww..mesti nk stay lama kat sana ni..sbb tu belajar bahasa mandarin eh..betul tak?...hihihhi

    Aha..VISA JM dah LULUS...hoyeeeee

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas info ni..amat berguna sbb nk g buat visa minggu depan...Guangzhou!! tunggu kedatangan ku..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2... :-)

      Wah nak ke Guangzhou ye..kalau nk tahu info berkenaan Guangzhou boleh refer link label Guangzhou kat sebelah kanan blog..keep on reading yer

      Delete
  13. Betul ke sekarang dah tak boleh buat individu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker tak boleh apply individu..salah sorang rakan blogger JM pergi travel sensorang and then dia apply for individual VISA...boleh refer kat sini : http://supermengmalaya.blogspot.com/2013/11/visa-ke-china-2013.html

      Delete
  14. Asal2 review fasal hatyai..

    Sekali skrg..dah ada plan ke china..syok betui bca entry JM.

    Byk info♥ yg sbnrnya kita blh setel sndri..best3x!

    Thanks JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha....kita hanya merancang kan...oh..nak ke China pulak ye...which part of China :-)

      Ini adalah blog panduan travel ...gitew hikss

      Delete
  15. Salam,JM nk tnye la..if pg ke China dlm bln 2..bole x buat visa skang ni.. Pegi 18.2.2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kmsalam...boleh2..tapi tempat buat VISA tu dah tukar..nk tahu cer baca info dari blog Supermeng Malaya

      Delete
  16. klu VISA dh settle tinggal tggu nk terbang je la ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin nye KopiO tinggalkan komen di entri lelama :-) Ha'a..bila VISA dh siap tunggu nk terbang je...dah selamat balik pun :-)

      Delete
  17. Kak JM! Nak tanya visa ni dapat selepas berapa hari bekerja? 5 kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay : boleh collect after 4 days..sekarang ni opis utk buat Visa tu dah pindah ke tempat baru..sila refer sini : http://supermengmalaya.blogspot.com/2013/11/visa-ke-china-2013.html

      Delete
  18. Kak JM, terima kasih banyak-banyak atas info akak! 4 hari kah... saya sebenarnya kena business trip next week, ni yang menggelabah nak buat visa! Thanks ya akak, entry akak banyak membantu! Muahs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay : Business Trip? BESTnya...sama-sama..nk ole2..opss...muka x malu!!! hihihi

      Delete
  19. Sha tak pernah ke obersea lagi. Tips-tips yg sis JM bagi ni, kena bookmark siap-siap ni. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sha : bookmark tu dah OK tapi jangan nanti di pandang sepi heheheeh

      Delete
  20. InsyaAllah kak JM! Kalau sempat, saya beli apa2 yang patut. Tapi xjanji tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay Dolce..x perlu susah-susahkan diri..sis JM gurau je lah heee

      Delete
  21. salam..tumpang tanya JM kalau di kota kinabalu bagaimana mau memohon visa ke china?

    Lisa

    ReplyDelete
  22. panduan yg lengkap utk buat visa . klu tetiba kena buat , senang je cari kat kat sini ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehem ehem...Vee nk pegi Guangzhou ke hihih

      Delete
  23. SS buntu tengok VISA ni... Semangat ni dah macam nak karam... JM bg SS semangat boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..ini lah trip Autumn bersama BB tu..jgn pening2 SS..u can do it...nk buat Visa ni pun mudah je...petik jari je..kalau BB x bantu pun no hal..sbb SS dah biasa travel so dh tahu sikit selok belok dan cara nak handle..lain lah yg baru festime nk keluar negara..jgn down dulu..like me..mana2 travel pun JM yg prepare semua dari segi booking, tempah tiket..yg lelain tu main follow je...tapi hasilnya mmg kita kan rasa puas hati..

      Delete
    2. Masalahnya tarikh yang SS pilih tu... Hurmmmm Hurmmmmm...
      * Nanges....

      Delete
    3. kenapa dgn tarikh tu SS...ada hal lain? ce kabor bior torang

      Delete
    4. SS masih buntu lagi ke? Jangan biar karam semangat tu! SS kan kakak macho!

      Delete
    5. Sis kalau bab visa2 ni kan, berapa lama tempohnya sebelum travel kita kena apply?

      Delete
    6. Masih dalam dilema nk apply visa...

      Delete
    7. Farrah : 1 -2 minggu sebelum berangkat

      Delete
    8. SS...kenapa? masih berbelah bagi eh?

      Delete
    9. SS dah tak berbelah bagi,..dah pakai visa :)

      Delete
  24. Makin baca... Makin tak paham! I'M LOST!

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je nak apply Visa nih...jangan fening2 ye...x faham tanya je JM ye dear SS

      Delete
    2. SS pakai ejen,..dah tak fenin dah :)

      Delete
  25. wah kat China pun sis JM dah sampai ya nanti ekin nk terjah entri China insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin...heeeee...baru 2,3 negara je di China tu

      Delete
  26. Datang terjah balik entry nih sebab nampak kat widget linkwithin tu. Lagipun baru balik dr baca citer visa SS :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahass..Farrah...senang kan sekarang nak buat Visa semua info di hujung jari ;p

      Delete
    2. Slm JM....klu naik k api dari hanoi ke china n tiket beli masa sana blh tak..blk dr hong kong...trvel solo...

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang