Selamat Datang Ke Jari Manis : Travel List Blog

You can click on me :-)

Monday, 11 March 2013

Journey to HatYai : Chang Puak Camp

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Terlebih dahulu JM ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pembaca dan kepada yang sudi menjadi follower blog JM ni...pertambahan follower setiap hari menjadi pembakar semangat kepada JM untuk terus berkongsi cerita dan pengalaman melancong ke negara orang. JM suka style mcm ni..

U follow me..I'm follow you back..If  I suka baca blog U , I akan follow walaupun u tak follow my blog pun I tak kisah..ada blog yang menarik minat JM..I follow

ehehe..faham tak ayat JM ni...eheehh

Saat yang paling gembira apabila pemenang Best Tourism Blog Of The Year 2012 dan 2013 juga sudi menjadi follower blog JM. Hoyeee....Nak kenal siapa orang nya sila baca bloglist JM tu yerr.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoyeeeeeeee..Hari ni JM nak sambung cerita destinasi ke 2 pada hari pertama di HatYai wokeyy. Seperti JM mention sebelum ni..kami dapat tuk-tuk dengan harga THB500 per tuk tuk ..kiranya kami bayar THB125 jer seorang untuk ke 4 tempat destinasi Ice Dome, Chang Puak Camp, HatYai Cable Car dan Floating Market. Ini lah harga yang telah di persetujui oleh Mr Sucheep, driver dan mejadi tourist guide tanpa perlu di minta.

Keluar sahaja dari Ice Dome, kami naik tuk tuk ke Chang Puak Camp (kem gajah) untuk naik gajah yang merupakan destinasi tarikan terbaru di HatYai kerana mula beroperasi pada Mei 2012. Pada awalnya, dalam itrenary Chang Puak Camp tidak terdapat dalam list, tapi Mr Sucheep sarankan kalau nak naik gajah boleh ke sana, jadi kami semua setuju. Lokasi ke2 juga tidak jauh dari Ice Dome, tak sampai 5min naik tuk tuk dah sampai.
   
Entrance
Ticket Counter
Terdapat pelbagai pakej yang di tawarkan dengan harga yang berbeza seperti :
1. Elephant Trekking melalui kawasan kampung dan merentas sungai : THB500 (per person) selama 30min
2. ATV Driving : THB500 per person - 40 minit
3. Foot Massage : THB250 per person
4. Memanah : THB150  per person (10 arrow)

Selepas berbincang kami setuju untuk naik gajah kerana masing-masing belum pernah merasai pengalaman naik gajah ni. Ada jugak hasrat nak pergi Krabi..naik gajah di sana...tapi bila masanya kan. Bagi JM harga tiketnya agak mahal, akan tetapi dek kerana teruja nak naik, so pejam mata je lah.

Frust betul, time ni lah bateri nak habis, rakan JM pun sama..jadinya tak banyak gambar yang sempat kami snap..geram betul..salah diri sendiri sebab tak fully charge sebelum datang.

laluan gajah
Bagaimana yer perasaan naik gajah?...ermmmm...macam mana nak gambarkan eh, rasa seperti berada diatas tempat tinggi, kaki terjuntai ke bawah  dan bila gajah tu berjalan, rasa seperti naik gajah lah...ahaha..boleh macm tu....bagi JM ia merupakan pengalaman menggembirakan. Jangan lupa ye..senyum semasa naik gajah nanti kerana ada orang yang snap your photo pastu bila dan sampai tempat kita naik tadi..photo tu dah ready..kalau nak beli boleh..kalau tak nak beli pun tak per...Kalau nak buat kenangan beli jer. Pastu mereka sediakan juga pencuci mulut buah tembikai dan nenas (freee) dan manis lak tu.

Dah selesai naik gajah..jom kita naik Cable Car pulak.....Let's go bebeh...

Bersambung lah pulak...............

25 comments:

  1. Ahahaha harus lah ada org snap gambar tu.
    Berapa bhat dia amik? Dalam bentuk apa?
    Beli ke tak? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaaa hheeeeeeee yer yer pandsi dorang carik income kannnnn
      Klau x salah THB100 pastu letak frame cantik gak
      Nk simpan buat kenangan nyer pasal beli gak le heeeeee sanggup carik

      Delete
  2. JM...best dpt jalan jalan erk
    teringin nak naik Gajah
    tapi x fernah naik pun
    Gajah tak larat nak bawak syaya
    Nice Info
    tq dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Dila..
      Saat yg paling gumbira bila dpt jln2 tau..xyah pikir hal opisss
      Teringin gak naik gajah?..meh la ke HatYai..
      Alaaah..kwn JM yg besar tu naik..gajah tu ok jek..
      Mcm lah Dila tu besor sgt..ehehehe
      Simpan tau info ni..nanti leh jd guide kalau nk ke sana nanti :-)

      Delete
  3. JM..

    makin best cite hatyai ni..sy support ayat JM yg kt atas tu...sy pn mcm tu jgk..makin smgt bile ramai yg baca blog kt..thanks ye JM selalu singgah blog sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Hik..hik..hik..ye ..best ek..tima kasih..heeee (senyum leborrr)
      Ha'a..mmg seronok kwn2 baca atau sesiapa pun baca walau sekdar singgah tanpa beri komen..pun tak per..x kisah..eheheh

      Ha'a..kalau ada masa JM mmg suka BLOGWALKING..dgn itu baru leh tambah kenalan dan kemesraan di alam maya..heheheh

      Delete
  4. Replies
    1. Yer TT Boy..BEST jugak..perasaan kasihan pada gajah pun ada jgk..
      Meh la try sekali :-)

      Delete
  5. jom pakat2 polo blog JM..hahaha...saya dah polo..anda bila lagi..hahaha...gurau jer!!!

    Naik gajah mmg best..lain dari lain. Time saya naik kt krabi dulu..giler mencabar sebab gajah tu naik bukit..masuk sungai..hahaha..sampai terberak2 dia nak panjat bukit..maklum lah saya gumok...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh..Zila...bagus...bagus...promosi hebat nih...ahahaha...terima kasih kerana polo me

      ahahaha...gumok lah sgt..khennnn..kesian kan gajah tu..hari2 dia perlu lalu trip yg sama..time JM naik ari tu pun dia mengamok tk nak jln..kena cucuk2 ngan besi..siannn

      Delete
  6. assalam,

    salam ukhuwah dan salam kenal dari bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Bunda,

      Salam kenal kembali. Terima kasih drop by kat blog JM ni..rajin2 lah singgah yer :-)

      Delete
  7. kesian gajah... mesti beratkan bawak 2 orang tu.... kik kik kik

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasb baik gajah tu x leh bersuarakan hahahahhahaha

      Delete
  8. best naik gajah...teringat naik gajah kat india dulu...sekali dia kencing, macam air paip pecah bunyi nya!hahahaa JM follow blog merapu saya ke...mtk maaf la terpaksa tutup sbentar...hehehe buat malu je tanya, mcm ada org nak baca blog saya tu kan..syok sndiri je tuh...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mest dia kencing byk kan heeeeeee
      Ha'a patuttlah lama x online, kenapa tutup dh rindu nk baca nih hehehe
      Jgn lelama tau :-)

      Delete
    2. hai JM, sorry la saya ni suka nak share info travelling ngn org...tp sbb blog tu pun psl personal kan...kdg2 paranoid juga...hahaha myb perlu start pikir utk buat travelblog asing kan...hehehe sbb saya suka je nak share ngn org pengalaman saya ke negara org ni..hehehe

      Delete
    3. Ohhh gitewww kesahnya. Ok2 nanti dh siap yg baru tu kabor eh :-)

      Delete
  9. terpaksa pegi Hatyai pulak semata2 nk naik gajah. yg ATV tu mcm best gak..utk hrga 500 baht utk 40 min agak lama la kot mesti berbaloi... kene try nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahh jgnlah terpaksa..pergi lah dengan rela hati ...ehehehee
      Kalau naik gajah tu rasanya biasa2 jer..maybe ATV lg mencabar
      Pegi lak ngan travel holic lagi awesome ;-)

      Delete
  10. Replies
    1. Ahakkkssss sudah semestinya :-)
      Thank u for drop by yerr

      Delete
  11. Thanks JM.

    Mmg nak sgt bwk anak2 naik gajah. Hrp en.gajah tak.patah pinggag bwk kami yg big saiz..hehehehehe..

    nice blog kak♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha...boleh je...tak tgk kawan pun besor naik gajah..ok je...hiksss

      Delete
  12. mahal gak fee nya tapi bila lgi kn nk mearas naik gajah ;)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang