You can click on me :-)

Friday, 1 March 2013

Guilin Season and Weather

Assalamualaikum dan selamat sejahtera to all my blog readers ,

"Ni Hao Ma?"....Citer pasal Guilin lagik...
Citer ni keluar hasil dari entry Percutian Tidak Di Rancang

Beautiful of Two Lake Four River
Kenapa tetiba je JM keluarkan entri ni yer..Aha..ini bertujuan sebagai rujukan JM sendiri dan juga kepada kengkawan yang berhasrat untuk melancong ke Guilin. Kenapa Guilin.


Daripada sumber pembacaan JM (berita harian 2012), ramai pelancong ke Guilin memberi feedback yang amat baik ada yang terpesona dengan keindahan lanskap alam semulajadinya yang kaya dengan air dan struktur batu kapur. Guilin yang terletak di wilayah Guangxi Zhuang di selatan China, dianggap bandar raya tercantik di negara Komunis.

Di tengah-tengah bandar raya Guilin ada sekurang-kurangnya tiga kawasan tumpuan pelancong utama iaitu Taman Tujuh Bintang (Seven Star Park), Taman Bukit Belalai Gajah (Elephant Trunk Hill) serta menyusuri dua sungai dan empat tasiknya (Two River Four Lake) yang dianggap seperti oasis di tengah bandar.

Taman Tujuh Bintang seluas 120 hektar dianggap antara taman dalam bandar tercantik di China. Lokasi ini menjadi kunjungan pertama kami sebaik menjejakkan kaki ke Guilin. Pelancong boleh mengunjungi Gua Tujuh Bintang; Gua Longyin; Batu Bulan Sabit; Batu Zenggong; Batu Longyin; Jambatan Bunga dan mini zoo yang turut menempatkan beruang Panda, Menara Bulan Sabit, perkuburan tiga Jeneral dan 800 pahlawan serta Bukit Unta yang dianggap simbol taman ini.

Lebih menarik, sebuah masjid juga dibina di taman ini. Namun, masjid itu berada dalam keadaan tidak terurus kerana mungkin sedang diubahsuai. Taman Bukit Belalai Gajah pula menempatkan sebuah bukit batu kapur di tebing sungai yang dikatakan menyerupai bentuk seekor gajah sedang minum dan dianggap sebagai mercu tanda Guilin. Guilin juga mempunyai `saudara kembar' iaitu kawasan bukit di tepi laut bandar Ertretat, Perancis, yang mempunyai bentuk hampir sama dan pengisytiharan bandar kembar ini dibuat sejak enam tahun lalu.

Dua sungai dan empat tasik meliputi Sungai Li dan Sungai Taohua serta Tasik Rong, Shan, Gui dan Mulong yang bertemu di tengah bandar raya. Lebih menarik jika mudik kawasan ini dengan menaiki bot berbumbung pada waktu malam. Anda boleh menyaksikan sepanjang tebing dan jambatan dihiasi lampu berwarna-warni selain melihat air pancut berirama, tarian dan muzik tradisional dimainkan di pentas khas.

Yangshuo, pekan tradisional yang menyajikan keindahan tersendiri untuk pelancong. Di sini, acara yang tidak boleh dilepaskan ialah menyaksikan persembahan `Impression Sister Liu Light Show' yang diadakan di panggung terbuka yang mampu memuatkan kira-kira 3,000 penonton. Menjadikan Sungai Li sebagai pentas, berlatar belakangkan 12 bukit batu kapur dan langit sebagai bumbung, hati teruja menyaksikan persembahan hampir dua jam.

Pertunjukan membabitkan 600 penari, penyanyi dan pelakon itu membuat pengkisahan hidup masyarakat di Guilin yang banyak bermain dengan warna, cahaya, sistem bunyi dan keharmonian pergerakan, tarian dan suara nyata begitu menarik, tambahan pula ia adalah hasil `buah tangan' sutradara tersohor, Zhang Yimou.

Melawat Shangri-La Yangshuo, kawasan perkampungan budaya masyarakat minoriti yang dikelilingi tasik, sungai dan sawah padi berlatar belakang bukit batu kapur yang berceracak. Di sini kami terhibur dengan pelbagai tarikan seperti persembahan nyanyian, tarian, alat muzik dan hasil kerja tangan keturunan Yao, Miao dan Dong.

Antara tempat menarik yang lain adalah menaiki kereta kabel ke puncak Gunung Yao; melawat Gua Perak (Silver Cave) dan Gua Mahkota (Crown Cave) yang tersenarai dalam Guiness Book Of Records sebagai gua yang paling banyak laluan di dunia. Turut dilawati, Taman Tema Guilin Merryland Resort, Zhenyang Pedestrian Street dan Masjid lama Guilin yang berusia 277 tahun.

Ada dua masjid di Guilin yang terletak dalam lingkungan dua kilometer antara satu sama lain yang bukan saja memberikan kemudahan untuk beribadah malah restoran halal berhampirannya. Malah, di sesetengah hotel menyediakan bilik tidur khas untuk umat Islam yang mempunyai petunjuk arah kiblat, sejadah serta al-Quran terjemahan bahasa Cina serta bilik khas untuk pengunjung Islam menjamu selera. Ini tidak menghairankan kerana pada wang kertas Yuan China juga ada tulisan jawi yang menunjukkan pengiktirafan terhadap masyarakat Islam di negara.

Tidak sukar menjejaki Gulim kerana AirAsia menyediakan penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Guilin sebanyak empat kali seminggu yang penting ada pitihnya.

Ada sesapa yang teruja tak selepas baca entri berkenaan Guilin ni..kalau ada JM nasihatkan sebelum beli tiket tu..kenalpasti dulu Musim dan kedaan Cuaca yang sesuai yer..


Guilin Season (source from HERE)

 Spring
Spring, early March to middle April, is mostly sunny. At this time, northern China is still silvered with snow or frost, but Guilin has been full of tinges of spring – colorful flowers and green willows compete with each other for beauty of looks. Sometimes, there are spring drizzles, but something lighter like T-shirts with a raincoat will be comfortable. If you visiting there in spring, rain wear is also must.

 Summer
Guilin’s summer from late April to mid-August is a rainy season especially in May and June. The rainfall in summer reaches up to 1,000 mm, making up over 50% of the total rainfall per year. Always remember to bring an umbrella with you if you go there at this time. However, visiting there in rain and fog may make you feel as graceful as a fairy. It would be a great pity if you haven't enjoyed the misty rain of Li River during your Guilin travel. T-shirts with skirts, shorts or slacks are the best choice for summer when the temperature can be rather high. It would be wise to bring sun block with you, some medicine to prevent heatstroke and insect repellant Local herbal tea also helps travelers to become accustomed to the local weather and water.

 Autumn
Autumn, the golden season to visit that area, usually starts from late August and ends at the end of October. At this period of time, it is mostly clear and cool, and the water in the Li River is as smooth as a glass. So it is a best time to enjoy the reflections of the mountains. Comfortable, casual and light clothes such as long-sleeved T-shirts or shirts plus thin jackets would be enough.

 Winter
Winter in Guilin is from November to February when the whole city is covered with blossoming sweet-scented osmanthus giving off its fragrance everywhere. Traveling there in winter, you just have to take some spring and autumn clothes with one or two lightweight winter wear like thermal underwear and woolen sweaters. Snow is rare in that city, but there is the chance to enjoy the winter snow in or on the top of the mountains around the city during the coldest time before or after the Chinese Spring Festival.

Guilin Weather by month

Guilin Weather in January
January, the coldest month in Guilin, has occasional drizzles, cold spells and frosts, but with little snow. The temperature usually stays between 0-10'C(2-50'F)so the Li River doesn't freeze. However, Guilin is near the mountains and has many rivers and lakes, so it may feel colder than what the temperature actually appears. Sometimes, strong winds also attacks the city in combination with cold spells which creates a piercing coldness due to the high humidity in the air.

Data of Guilin Weather in January:
Average Temperature: 8'C/46'F
Average High Temperature: 12'C/ 54'F
Average Low Temperature: 5'C 41'F
Time of Sunrise: 07:23 ~ 07:25
Time of Sunset: 18:00 ~ 18:22

Guilin Weather in February
Guilin’s February is the transitional period from winter to spring and as such it is still a little bit cold, although the coldest month has gone. The weather is changeable, with great temperature fluctuations. Sometimes it is gloomy, but it will be nice once the sun is out. Most of the time it is cloudy and windy, with occasional drizzles.

Generally, it is the off-peak season, so special discounts are available for tourist attractions, hotels, restaurants and air travel, and out of season the city is less crowded. However, if the Chinese Spring Festival takes place during this month, Guilin could be busier which means prices will rise considerably, and advance reservations are necessary. Thus, the travel prices will rise considerably, and advance reservations are necessary. If it happens to be a warm winter, you will have a chance to enjoy the enchanting Li River in fog and drizzle.

Data of Guilin Weather in February: Average Temperature: 9'C/48'F
Average High Temperature: 13'C/55'F
erage Low Temperature: 7'C/45'F
me of Sunrise: 07:03 ~ 07:23
Time of Sunset: 18:22 ~ 18:40

Guilin Weather in March
The weather warms up in spring, with heavy humidity and occasional drizzles, but there are still sharp rises and falls of temperature in some days. It is damp with drizzles, and flowers come to bloom. It is warm and pleasant on the occasional sunny days. A coat and a light sweater are enough to cope with the weather, but thin sweaters and long-sleeve T-shirts are suggested when it becomes warmer during the day.

Data of Guilin Weather in March: Average Temperature: 13'C / 55'F
Average High Temperature: 16'C / 61'F
Average Low Temperature: 10'C / 50'F
Time of Sunrise: 06:31 ~ 07:02
Time of Sunset: 18:41 ~ 18:5

Guilin Weather in April
April is the second rainy month in Guilin. Sometimes, it may drizzle for most of the time especially in late April, but the temperature rises daily. The water in the Li River becomes deep enough for a cruise ship to pass through. Thus, Guilin comes to its tourist season gradually. Restaurants, hotels, tourist attractions and related industries are ready for the coming crowd, and most of them raise their prices at this time.

As spring advances, trees turn green. Various flowers bloom all over the parks, squares, mountains, dales and riversides. The Li River is also not to be left behind, presenting its most splendid beauty of the year with the cool weather, green scenery and mountain mists.

Data of Guilin Weather in April: Average Temperature: 18'C/ 64'F
Average High Temperature: 23'C / 73'F
Average Low Temperature: 16'C / 6'F
Time of Sunrise: 06:04 ~ 06:30
Time of Sunset: 18:55 ~ 19:09

Guilin Weather in May
In May, summer has come to Guilin, but it doesn’t feel hot at all due to the frequent rain. Normally, the temperature stays between 18-25 'C (64-77'F), very comfortable for outdoor activities. The weather records show that May is usually the most humid month of the year, with the most rainy days and the highest rainfall. The abundant rain also makes the air very fresh, and there is every chance that you will see a clear blue sky should you be lucky enough to visit on a fine day.

Data of Guilin Weather in May: Average Temperature: 23'C / 73'F
Average High Temperature: 27'C / 81'F
Average Low Temperature: 20'C / 68'F
Time of Sunrise: 05:49 ~ 06:03
Time of Sunset: 19:25 ~ 19:10

For weather from Jun  until December..you can refer from this SITE

Enjoy holiday at Guilin...

37 comments:

  1. guilin pulak dah jm, hehe...tapi serius, ada baca dengan blogger lain, pegi time winter memang best. landscap dia takyah cakaplah, memang superb! kalau AA buat promo best-best, nak rembat jugaklah. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. My fovourite reader Orga ahaksssss
      Boleh boleh klau ada sale pegi tau ambik gambo cantik2
      Mesti awesome sgt hehehe

      Delete
  2. Slm kenal jm,
    Suka bc ur blog
    Mmg berhajat nk ke guilin n hong kong nov nanti

    Blh i pinjam itie jm ke guilin nanti

    ReplyDelete
  3. Slm kenal jm,
    Suka bc ur blog
    Mmg berhajat nk ke guilin n hong kong nov nanti

    Blh i pinjam itie jm ke guilin nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal amnah
      Tetima kasih sudi baca blog JM dan sudi sudilah follow JM ye hihihi
      Aha good news to.. Nk pinjam itirenary? Boleh2 no prob hehe

      Delete
  4. kat bakang umah wak ni pown ada 7 star restaurant jugakkk.,aHHks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakkkkk lama kita x berbicara heeee
      7 star? Itu cukup baik nanti leh try :-)

      Delete
  5. tempat kalau ada masjid, mesti ada muslim, dan mesti ada makanan halal. tak risau lah kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer betul GB
      Tima kasih coz baca blog JM
      Ari tu JM ada blogwalking blog GB heeeee suka baca

      Delete
  6. kwn teman gi GULLING2 (bukan bantal guling erk) mmg best
    shuntek sangat Viewnya
    Oh teman macham nak gi je sekarang YONG!
    (Yong bila nak kuor entry Float market tu) idok sabor teman yong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik hik hik yer yer bukan guling2 atas bantal
      Nanti pegi hajak SR mesti lg meriah ngeeee
      Ahaaa sabor ye sb lately Yong JM sibuk bangat balik umah udah penat :-)
      Nanti Yong hapdet ehhh

      Delete
  7. kawan saya bangsa cina pernah cakap ngan saya, kalau nak gi melancong pergi la Guilin... tempat dia cantik. Saya belum pernah sampai sini lagi.. tapi dalam list KIV dah ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betul kwn SR cakap tue, kat sana view sgt cantik dan amat sesuai tuk semua yg minat bidang photographer ni
      Tak per ada peluang nanti prgi ngan kak Dila :-)

      Delete
  8. Teringin merasa spring.
    2tahun lepas konon beli tiket gi beijing masa spring (meme start mac),
    sampai2 tu guide kata penghujung winter so sejuk gile lagi adoii.

    -suke view ala2 kampung mcm kat guilin ni.. ada sawah wah wah wah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa...
      Pegi lah sekali..nanti pegi ngan 'abang' lagi best..heeeeee

      Delete
    2. bila lah pulak turn JM nk dpt abam sorang..hiksssssssss..

      Delete
  9. good info..

    ingat nak ke sana next year with company..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...terima kasih..
      Di China, Guilin antara destinasi yang wajib pergi
      Nak tahu citer lebih lanjut..tunggu JM balik dari Guilin on April nanti..heeee

      Delete
  10. been there.... last year. and will repeat again this year! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..mesti best kan Guilin..sbb tu mau repeat kan..ahaksss

      Nanti cepat hapdate..JM nk baca :-)

      Delete
  11. salam sy br jmpe blog jm...insyaallah nk try gulin next year..pinjam entry ye...xsabarnye tunggu jm blk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom salam Maya

      JM dh balik heeeeeeeee...Oh nk ke Guilin yer..pergi lah..mmg cantik scenary kat sana..kee on reading my blog yer..nanti baca entri Guilin yg akan JM hapdate eh.. :-)

      Delete
  12. okeyyy!! jadi bln bp yg plg best nk g?? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maya,
      Better Autumn Season : late August - end Oktober

      Delete
  13. Alhamdulillah kami sekeluarga dapat mengembara ke Guilin bulan julai lepas...masya-Allah cantik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...dah balik .ye..ha'a..mmg scenary yg sgt cantik..kalau ada pelaung lagi JM pun nk repeat :-)

      Delete
  14. senang tak nak travel here and there... camne nak dapat tour guide kalau dah beli tiket AA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je..ada bas or public transport..klau nk tahu cara nk naik public transport tu leh refer blog kakiberangan..kalau JM dulu..samapi sana..pastu deal ngan hotel..dorang boleh uruskan...semua hotel ada pakej mcm tu

      Delete
  15. salam kak JM nak tnya akak cari tour guide mcm mn..hihi trgin gi sana gak ..tp org ckp gi sana kena ada tour guide..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Siti..maaf baru nk reply komen ni..kalau area guilin jgn sendiri je..kalau nk naik naik cruise je baru ambil tour itupun hotel yg uruskan

      Delete
  16. kebiasaan nye time winter la lomantikkk sgt kan kt sna msti cantikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg lah lomantik kalau pegi ngan org tersayang kopiO leh jalan berpelukan sbb sejuk ehehe...kalau pegi ngan kawan2 pompuan..berpeluk tubuh sendiri je lah eheheh

      Delete
  17. tak rugi lah klu pi guilin ni . byk tempat boleh tuju , masjid dan makanan halal pun ada ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye CM...cuma masalah bahasa..dorang kurang sikit english ni

      Delete
  18. Ni yg syok 'travel' dgn sis ni! Lengkap dan terperinci. Senang nak buat rujukan :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352