You can click on me :-)

Thursday, 14 March 2013

Journey to HatYai : Cable Car

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Hollaaaaaaaaa my fren.....Ikuti kisah sebelum nya kat  SINI YER

Moh ikut JM ke destinasi ke 3 pada hari pertama - HatYai Cable Car yang teletak di Municipal Park dan tidak jauh dari Ice Dome. Kiranya dari Ice Dome tu boleh nampak Cable Car, Style Of Buddha Image dan HatYai View Point dari bawah. Kami menaiki tuk tuk untuk ke sana dan ia sedikit mendaki kerana terletak di atas tempat yang agak tinggi.

Hat Yai Municipal Park is located on Kanchanawanit Road and is approximately six kilometers from the city center on the Hat Yai – Songkhla Highway.  The most memorable thing about the city for me is a huge 20 or so meter Buddha, standing hundreds of meters above the park. Many locals make their way up by motorbike but it’s an energetic and rewarding hour long climb up. The views over Hat Yai and the surrounding hills are magical – and across to the sea in the distance.

Dalam perjalanan ke puncak tu, Mr Sucheep turunkan kami HatYai Point View untuk ambil gambar bandar HatYai dari ketinggian yang JM pun tidak pasti berapa meter tanpa perlu di minta. Bagus betul Mr Sucheep ni dan kami mula bertanya sesama sendiri..kenapa dia baik sangat ngan kita ni eh..risau pulak nanti kena jual..ahhaha..tapi selepas itu masing-masing berfikiran positif tak nak fikir bukan-bukan dan JM mula teringat akan pesanan dari Prof Dr Muhaya, kita akan dapat apa yang kita fikirkan...kalau +ve..+ve yang kita terima kalau -ve...perkara -ve yang kita terima.

Jadi kepada semua kawan-kawan JM di luar sana..jangan sentiasa berprasangka buruk yer..moh kita tukar cara kita berpikir. Chee Wah....dan satu lagi amalan yang sentiasa JM amalkan..ini pun pesanan dari Prof..bangun sahaja dari tidur, celik mata terus senyum dan ucapkan Alhamdulillah..In Sha Allah ..hari yang akan kita lalui nanti penuh ceria dan belum sempat kita senyum dengan orang yang kita jumpa pada hari itu...orang tersebut akan senyum pada kita dulu..memang berkesan cara ni..sebab JM pernah laluinya, Tunggu apa lagi..esok kita senyum ramai-ramai lepas bangun tidur. Satu lagi petua untuk yang nak awek muda (tidak termasuk JM lerr)..lepas bangun pagi sebelum gosok gigi, minum air kosong..In Sha Allah sistem penghadaman berjalan lancar. Ehh..kenapa tiba-tiba jer dah luar topik ni..ehehhe...selingan...

Borak dengan Mr Sucheep
Tokong
Ini baru pertengahan jalan..belum tiba di puncak lagi. Selepas dah puas bergambar, kami terus ke Cable Car. Semua gambar ni JM snap guna Galaxy Tab 7.0 plus je, jadinya gambar kurang sharp. Hoyeee..dah sampai.
 
Tinggalkan jejak :-)
Hatyai Cable Car
Bersebelahan pintu masuk untuk beli tiket Cable Car tu ada Statue Budha yang sangat besar. Kami ambil gambar dulu barang 2, 3 keping. Korang nampak awan yang gelap tu...memang cuaca pada hari tu agak redup dan suram..mmg seronok lah kami berjalan tanpa perlu berpanas. Tunggu masa je nak hujan tapi belum hujan. Jam di tangan menunjukkan pukul 02.00 petang.

Memang besar dan tinggi patung Budha ni
View dari atas boleh nampak Hatyai City
Kami tidak bercadang untuk naik Cable Car sebenarnya sebab apabila di lihat hanya terdapat 2 buah Cable Car sahaja berfungsi untuk keatas puncak bukit tu. Tiba-tiba Mr Sucheep datang kepada kami bersama 4 keping tiket untuk setiap seorang. Loh dia dah belikan dulu takut nanti ramai orang beratur kat kaunter katanya. Harga tiket for foreigner THB200. So kami pun beratur tunggu turn untuk naik Cable Car. Dalam beratur ramai-ramai tu...kebanyakan rombongan budak-budak sekolah. Tunggu punya tunggu...rupa-rupanya satu sahaja Cable Car yang boleh berfungsi. satu lagi dah rosak...Adussss..bala betul...perut dah lapar ni..sabar je lah menunggu giliran.


so sweet budak-budak sekolah ni
Apabila sampai sahaja kat sana you oulsss nak tahu apa yang ada kat atas tu....hahahaha...ha hambik nko..memang tak berbaloi menunggu hampir 20 minit hanya semata-mata melihat gajah berkepala 3 ni (patung yer..bukan gajah hidup) dan penuh dengan anak -anak gajah dan tempat dorang semayang. Adusss..bertambah keciwa kami di buatnya.


Haaa..kan betul...gajah-gajah berkeliaran..tak de binatang lain kecuali gajah
Naik kat kat atas tak sampai 5 minit terus tunggu Cable Car untuk turun ke bawah. Nak buat apa lama-lama bukan boleh berdoa pun kat tempat tu...Jadi JM sarankan kalau korang datang sini tak perlu lah naik Cable Car ke atas sana tu..buang masa buat duit je..tapi kalau just nak tinggalkan jejak kat bawah ni no hal lah...

Sampai sahaja kat bawah...adik-adik pelajar sekolah ni dah menunggu nak ambil gambar ngan kitaorang nak buat kenangan katanya. Rasa seperti retis sekejap...ehehehehe...perasannnn

Perasan jadi retis kejap :-)
Kami kabor ke Mr Sucheep..perut kami dan berkeroncong minta di isi..kami mau makan di Klong Hae/Floating Market tempat yang di tunggu-tunggu...Nak tahu kisah di sana.......tunggu entri sambungan yer...

See you soon....babai

66 comments:

  1. Wah semakin ramai blogger jadi popular ngalahkan retis skrang ni...

    Yelah kalau naik kat atas tu semata2 cuma ada menda macam tu, rasanya tak payah naik kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang lagi glamour dari JM...ni retis ferasan...heeee

      Ha'a..yer..yer..kalau naik cable car ke Gunung Mat Cincang dan Ngong Ping 360 Village mmg berbaloi

      Delete
  2. Aisyehh...Hatyai la nih dah banyak berubaj ekk bukan sleepy town. Last, akak pi...err malu nak cakap belas2 tahun dulu hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai akak Nori ku syg..eheeh
      Sekarang ni dh byk berubah le klau nk banding berbelas tahun dulu..
      Time tu JM masih kat UITM lagi...belum kerja..eheheheh
      Kalau mcm tu..akak kena pegi la thn ni..bwk anak2 ..best gak :-)

      Delete
  3. hahaha..mmg tak berbaloi la tunggu..kalo ada masjid kat atas tu berbaloi la jugak..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaah....betul tu Zila..
      aduhai..kelakar nyer komen..sampai gelak nk jatuh kusi..ehehe

      Delete
    2. Hahahaha gelak x sopan hihihi

      Delete
  4. bahagia dapat travel cam ni JM
    luas pandangan banyak pengalaman
    (arinih komen ciput ja sebab ideya ku mendap) love u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dila, bila nk travel ni?
      Mmg best dear bila dpt berjln2 nihh boleh release tension
      Alaaaa komen ciput ke besar ke x penting yg penting sudi drop by :-)
      Love u tooo, dgr dek SR mesti dia jelesss hihihi

      Delete
  5. macam nak terbalik pun ada statue buddha besar tu...mesti Mr. Sucheep ada hati dengan korang ni, siap belanja tiket naik cable car lagi jm, hokey-hokey...kena berfikiran positif kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk terbalik hahah org yg ambik gambar tu senget hihihi
      Ahakkk mana da Orga, dia tlg belikan je tp kami byr kt dia lepas tu
      Klau dia nk I plak yg x nk ahahaha

      Delete
  6. Assallammualaikum JM
    wah, alangkah jelesnya rasa di hati melihat gambar2 di atas ini! haha
    haruslah buat rombongan cikgu salmah ke hatyai sekali lagik ni! hik2

    p/s: pegi matta fair dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ayu...lama x online eh :-)
      Aha..dh lama ke pergi HatYai..repeat lah lagik..eheeh

      Matta Fair? tak pergi..tak berkesempatan..

      Delete
    2. JM,
      kita kan kulikutif, kerja berlambak, tu yang tak dan nak mengadap blog.. hehe

      kena pecah tabung ayam ler kalau nak gi Hat Yai balik ni.. huhu

      Delete
    3. Alah dear,
      Cost tak byk pun...dalam RM500 pun cukup tapi perlu pergi dalam 3-4 org lah..leh bayar kongsi..ehehe

      Delete
  7. alaaa...sabor jelah..gajah pale 3 rupanya patong...adoi..dorg ni suka sgt buat sculpture yg tak terjangkau akal..sabor jelaa...
    berbaloi tak rasa naik cable car ni JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Fatt,
      Ha'a itulah, ni lah pestime tgk gajah rupa giteww heheh
      Ahahah mmg x baloi klau terkentut dlm tu belum ilang bau dh sampai dekat bangat hahahah

      Delete
  8. Masa saya pi Hat Yai dulu tak pi pun cable car tu.... tapi klong hea market tu dua kali ulang la... siap naik tongkang round sungai yg airnya pekat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik x pi mmg x baloi tau huhuhu manyak gajah kt atas tue

      Alaaa naper time JM pegi x dok lak tongkang tue

      Delete
  9. adui..aku dh tertinggal keretapi ni..hehe lmbt pulak bc entri br jm ni...

    memang tak berbaloi aku rs naik atas tu kan,tapi cam mahal je thb200 regenya...ish ish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alohhh no hal lahh Aza kan x sihat hihihi

      Yes dear mmg x baloi duit tu leh simpan tuk soping

      Nanti klau dtg sini jgn pegi sana tau x baloi huhuhu

      Delete
  10. siap ada peminat tuh kat sana! heheheh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakkkk bebudok sekolah GB heeeee

      Delete
  11. Ahahaha 1 jah cable car?
    Ada tempat dorang beribadat jah?
    Oh tidakkkk.. meme tak berbaloi :D

    Bunyi macam gah "HATYAI CABLE CAR" tapi.. ermm hehehe.
    Takpo takpo.. next :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasai...FRUST menonggeng JM tau...ahahaha

      Delete
  12. jeles nyeeeeeeeee... nak ikot! lama gak ni tak jenjalan ;p next kemana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, Naper cancel trip ke Jakarta tu?

      Nak ikott..jommmm...ehehe...Next, In Shaa Allah ke China..jommm :-)

      Delete
  13. Pada mulanya teringin nak naik cable car tp tak jadilah..nasib JM bagitau,kalu tak mau sy merungut tak sudah2.hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeh...itulah..biar JM sorang je yg mengurut lepas naik kat atas tu...dah la nk tggu turn naik tu punya lah lama..sekali sampai kat atas..itu jer...frust sgt..sbb tu kaborkan pada kawan2 yg lain..supaya tak menyesal hiksss

      Delete
  14. bila cable car hatyai ini mula ade..sye dah 3 kali melancong ke hatyai...tapi tak tau ade cable car

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husen Sastera Negara seperti nama Airport Jakarta lah…Hat Yai cable car finally opened to the public on 5th December 2011

      Delete
  15. bila cable car hatyai ini mula ade..sye dah 3 kali melancong ke hatyai...tapi tak tau ade cable car

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husen Sastera Negara seperti nama Airport Jakarta lah…Hat Yai cable car finally opened to the public on 5th December 2011

      Delete
  16. bila cable car hatyai ini mula ade..sye dah 3 kali melancong ke hatyai...tapi tak tau ade cable car

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husen Sastera Negara seperti nama Airport Jakarta lah…Hat Yai cable car finally opened to the public on 5th December 2011

      Delete
  17. bila cable car hatyai ini mula ade..sye dah 3 kali melancong ke hatyai...tapi tak tau ade cable car

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husen Sastera Negara seperti nama Airport Jakarta lah…Hat Yai cable car finally opened to the public on 5th December 2011

      Delete
  18. bila cable car hatyai ini mula ade..sye dah 3 kali melancong ke hatyai...tapi tak tau ade cable car

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husen Sastera Negara seperti nama Airport Jakarta lah…Hat Yai cable car finally opened to the public on 5th December 2011

      Delete
    2. kena melancong kali ke 4 baru jumpa... he he he...

      Delete
  19. lorrr ruginya..igt kan kot la ada yg menarik rupanya gajah je ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg frust tau KopiO..tunggu cable car punya lah lama..sekali sampai...ahaha GAJAH!!!!!

      Delete
  20. Semuanya gajah yer JM patut la orang gelar negara gajah putih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zumal : mereka 'sembah' patung gajah tu

      Delete
  21. Sis, tak gamang ke naik cable car tu hihihi
    Memang gajah tarikan utama di sana ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik roller coaster boleh jerit riang inikan pula naik cable car mmg x de feel lah ahaha riak nak mampos kan Farrah heeeee
      Sebut je gajah mmg sinonim dgn Thailand jdkan tempat tempat memujadan sembahan pulak tu

      Delete
  22. yang ni saya tak naik pon... gayat..tapi nanti insyallah akn pergi jgk kot.. dok target kena naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perlu lah naik ZF...tak best..atas tu tempat org semayang

      Delete
    2. bukannya panjat... he he he...

      Delete
    3. tak yah naik..tiket cable car mahal

      Delete
  23. ok. paham.. kalau ade rezeki ke sane.. fifi takkan naik cable car ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza..Fifi...jgn naik..nyesal tak sudah nanti :-)

      Delete
  24. klu blh ambik gajah emas tu ok gak ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...kalau lah boleh ambik QV..JM org pertama seludup masuk beg hahaahah

      Delete
    2. nak buat apa gajah emas tu? pajak? ha ha ha ha

      Delete
    3. byk oo dapat..berjuta kot sbb berat hehehe

      Delete
  25. Ok... tempat ni PANGKAH...
    teeettttr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sighseeing ok kot... naik cable car je tak yah...

      Delete
    2. Huda x sesuai g tempat mcm ni

      Delete
  26. comel2 budak skolah.. rasanya tak nak naik cable car ni. naik kt langkawi lg best. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Nina..kalau kat sini leh g tgk tokong jek

      Delete
  27. Tapi part view panorama hadyai dari atas tu ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah cantik sgt tapi boleh la dari x de

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352