You can click on me :-)

Friday, 2 August 2013

Holiday : Hong Kong Again

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


" Hong Kong Again -  City Gate Outlets and TST area"


Hari ini 2 Ogos 2013 bersamaan 24 Ramadhan 1434H dan beberapa hari lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Masing-masing dah sibuk membuat pelbagai persiapan termasuklah membeli dan menyediakan juadah hari raya, baju dan kasut raya untuk diri sendiri dan keluarga, menghias rumah dan seumpamanya. Ke ada yang dah ambil cuti untuk pulang ke kampung halaman. 

Kita tinggal dulu story berkenaan persiapan raya ni, meh JM nak sambung citer percutian ke Hong Kong untuk kali ke 2. Last entry JM story berkenaan perjalanan dari Shenzhen ke Hong Kong, so hari ni JM nak kongsi percutian pendek kami di HK pulak. Kenapa percutian pendek..ye lah..Hari kedua di HK adalah 05/04/2013 dan 07/04/2013 kami dah nak balik Kuala Lumpur. Kami spend masa di sini 3hari 2malam je. Kalau di lihat pada tarikh tu..rupanya dah lama percutian ni tapi belum habis lagi ceritanya..so JM akan cuba habiskan sebelum cuti hari raya ok...Apa agenda kami hari ni..jom..ikut JM

Hari kedua di HK kami dah plan untuk bersuka ria di Ocean Park, Hong Kong coz last trip tak sempat nak ke sana. Bangun seawal pagi menyiapkan diri dan selepas sarapan terus turun ke Lobi Hotel. AlamaaaaaaaaaaaaaaKKK...nasib kami tak baik hari ni you oulss.....huhuhuh..ce tengok picture kat bawah.


View seawal jam 10.00 pagi
Lepas korang tengok picture tu apa reaksi nya...hujan you oulssssss..selebat-lebatnya...bukan renyai-renyai lagi dah..habislah program kami hari ni. Seawal jam 8.00 pagi hujan, dengan langit yang mendung seperti jam 7.00 malam. Frust betul coz kami tak lama di HK bila hujan pergerakan menjadi terhad...huhuhuh...

Dek kerana hujan, melepak je di lobi hotel sambil melayan internet dan perasaan. Dalam hati asyik berdoa je semoga Allah permudahkan urusan kami hari ni dan hujan cepat reda. Tunggu punya tunggu akhirnya lebih kurang jam 10.00 pagi langit mula cerah dan hujan semakin reda..Jom kita gerak pantas..tak boleh buang masa lagi. Sebelum tu meh laya gambar sepanjang perjalanan dari hotel ke East Tsim Sha Tsui Station...sebagai pandian kepada sesiapa yang ingin menginap kat hotel ni.

View on the way ke Regal Kowloon Hotel
Oleh kerana hari ni cuaca kurang menarik, amat tidak sesuai jika ingin meneruskan hasrat untuk berjimba di Ocean Park, so we ouls decide ke City Gate Outlet, Mid Level Escalator dan melayan perasaan di Sympony Of Light, Avenue Of Star. Misi pertama adalah ke City Gate Outlet. Kepada yang belum pernah ke sana mesti nak tahu bagaimana nak ke sana kan....meh JM bagi direction.

Direction to City Gate Outlet from East Tsim Sha Tsui Station :
1. Dari ETST station seperti gambar di atas, jalan terusu untuk ke Tsim Sha Tsui tren station
2. Naik tren dari Tsim Sha Tsui Station arah ke Tseun Wan (line merah) stop at Lai King Station
3. From Lai King Station interchange  tren to Tung Chung Station (line oren) and stop at there

View sekitar City Gate Outlet
The first outlet mall in Hong Kong, Citygate Outlets is home to more than 80 international brands offering yearly discount of at least 30% to 70% on designer fashion, sports, beauty, accessories, children’s wear, and home items. There’s also a spa, multi-screen cinema, cool restaurants, and Asia’s largest outdoor kinetic fountain. Located approximately 10 minutes from the Hong Kong International Airport, Citygate Outlets is a great choice upon your first arrival or even for last-minute shopping! (info from citygateoutlet.com)

Ini adalah kali 2 kami ke City Gate Outlet tapi kali pertama buat kawan JM yang sorang lagi tu coz beliau pertama kali jejak kaki ke Hong Kong. Pusing-pusing masuk kedai keluar kedai tiada apa yang menarik . Waktu JM datang last year ada Summer Sale..memang sale gila-gila sampai semua barang nak borong tapi kali ni kurang menarik..sale pun tak ada. Kawan JM yang lain pun sama...tiada apa yang nak di beli. Just window shopping and kill the time. Kepada sesiapa yang nak pergi ke Ngong Ping Village and Cable Car Ride, just keluar dari City Gate dan jalan cross ke hadapan sikit.

Destinasi seterusnya kami akan ke Mid Level Escalator.

Central Mid-Level's Escalator
Starting from Queen's Road Central's Central Market is the Central Mid-Level's Escalator. The Escalator is 800m long, but it actually consists of many sub-sections of small escalators. Along the way, you can see the local shops to the mid-levels where the rich reside (No wonder the Government built this Escalator to solve the traffic problem for the rich?).

Hong Kong Travel Info:
  • The Escalator only operates one way, either Up or Down
  • Operating Hours: 06:00 to 10:00, downwards; 10:00 to 22:00, upwards
  • Transportation: MTR Central Exit D2, turn right on Queen's Road Central and head towards Central Market
Sumber : Hong-Kong travel.org

View sekitar Mid Level Escalator
Cuba tengok couple kat belakang - kemesraan di luahkan tidak kira tempat :-)
Selepas jalan-kalan kawasan sekitar, jam tangan menunjukkna pukul 7.30 mlm so kami bergegas balik ke Tsim Sha Tsui dengan tujuan untuk melihat Sympony Of  Light di Avenue Of Star yang bermula jam 8.00 malam. Persembahan pancaran lampu ini akan diadakan setiap malam pada waktu yang sama. Kami excited lah nak pegi tengok...meriah sangat ke coz sesiapa sahaja yang datang HK memang tak missed tengok show ni. Sebelum jam 8.00 mlm kami sampai dan orang dah ramai menunggu, so pandai-pandai lah mencari ruang untuk mencelah.

Akhirnya masa yang di tungu-tunggu pun tiba,  keluar lah pancaran lampu laser dari bangunan -bangunan sekitar dan di pancar ke langit dengan irama lagi tapi sayang...oleh kerana cuaca yang tidak elok hari ni coz hujan di pagi hari...langit berkabus jer...hasilnya memang tidak memuaskan hati. Tak percaya?..meh JM tunjuk gambar.
Symphony Of Light, Avenue Of  Star

Sebelum balik ke hotel kami singgah dulu makan malam di area Chungkin Mansion, banyak kedai makan halal dan kebanyakan dari timur tengah dan harga jangan sekali-kali convert kepada ringgit malaysia..boleh fengsan you oulsss...

Habis sudah cerita hari ke dua di sini. Kepada blogger Orga, sebenarnya tiada apa yang menarik nak di story..JM datang lagi ke HK just nak ke Ocean Park coz tak sempat nak terjah last year. Story at Ocean Park on next entry ok.....tunggguuuuuuu

66 comments:

  1. Waaa.. cantik nyer Hong Kong nie..
    Nampak macam banyak jer kak JM shopping kat sana hahahaha.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, pesal tak boleh baca entry kat blog u, masuk je entry doest not exist..frust tau heee

      eheeh...ahkak ni..klaau tak sopping tak sah

      Delete
  2. ok next....hehe

    tak sabar plak nak p HK :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy...pegi..pegi jgn tak pegi...dh ramai rakan blogger ke sana..mmg best..kalau tak..JM tak repeat leww heee

      Delete
  3. kalo hujan, banyak agenda tergendala. nasib baik kejap je. teringat pulak dlu pegi mid-level escalator tu. penat nak turun balik! hahah tak borong perfume murah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...betul tu, time turun longgar sendi lutut

      Perfume...of kos leww...heeee..kalau ke HK tak beli rugi maaa..JM pegi beli last day sblm balik KL

      Delete
  4. erkkk...couple tu..adoi batal posa tgk...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...opsss..JM terlupa lak bulan puasa..kesian kat Zila..tapi belum batal..kurang je heheheh

      Delete
  5. JM, kalau cuaca cerah mesti lagi canti suasa di Symphony of Lights tu kan.. takpe, there can always be a 3rd time visit, kan? heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,

      Third time?..maybe with my future husband...ahahahah...In Sha Allah

      Delete
  6. HK? 3h? cukup ke ye? saya pun ingat nak g ni.. tapi nak terjah Ocean Park + Disneyland.. hahaha.. ok, JM citer2.. t saya tgok-tgok kay.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      kalau ke HK tak cukup 3 hari tu...paling busuk pun 5H4M...tapi ini trip kali kedua ke sana..kali pertama last year dh byk tempat JM cover..so kali ni nak cover Ocean Park je. Last part nanti JM citer pasal Ocean Park eh..tggu tau

      Kalau Zette nk tahu citer berkenaan Disneyland..leh refer kat LABEL Hong Kong..citer JM ke sana last year

      Delete
  7. So tak jadilah ke Ocean Park tu... nampaknya kena pergi kali ketiga ke sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..En Mie, mesti baca intro je ni...tak baca sampai habis yer...hihih

      Pergi..story Ocean Park tu akan menyusul nanti on next entry heeee

      Delete
  8. HK sangat cantik waktu malam! so JM ada reason untuk datang lagi ke HK hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear..ehehehe..dlm masa terdekat tak kot..maybe kalau ada jodoh..leh pergi ngan bakal husband lak..tapi perlu cari yg kaki travel jgk..

      MS..bila kita nk travel sama2 nih heee

      Delete
    2. JM..MS okey jer, nanti kalau nak pegi mana2 inform MS sama nak join..serius tau ni!!!

      Delete
  9. Akak pun pernah ke citygate oulet tu...tapi setakat window shopping jer lah..
    Symphony of light tu memang wajib lah kalau ke HK. Ambik gambar dgn patung patung kat tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita..lama tak kuar entry baru..rindu sama kamu heee...Selamat Berpuasa dan selamat menyambut hari raya nanti..

      Ha'a..betul3..ada2..ambik time pestime ke HK last year :-)

      Delete
  10. Saya xsempat ke Ocean Park or Disneyland pun haritu. Xpe reason to repeat. Sibaik dah ada direct flight dr KK ke HK skg ni. Xyah berchenta nak beli tix transit ke KL lagi.

    Xsabar nak baca entry Ocean Park JM plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..orang KK rupanya..bestnya ada kawan dari sana..kalau JM ke sana nanti leh la calling..calling heee

      Oh..tak pergi lagik..kalau mcm tu cecepat grab kalau ada tix murah ke sana..Ahaa..nanti JM udpate citer tu..kalau ke HK tak cam tak cukup je kalau tak ke Disney dan Ocean Park..giteww..heee

      Dah try nak follow blog BibiErr..tapi tak boleh..camna tu :-)

      Delete
    2. Hihi bole je calling2. Baru best dapat jumpa face2face gitu.

      Insha Allah nanti nak gi gak tapi kena cari kawan sebab xbest ah gi Disneyland sensorg. Hmm rasanya JM dah follow.

      Delete
    3. ehehe...ye..ye...dh follow...pesal hilang ingatan sekejap nih :-)

      Ha'a..kalau ke sana perlu ada member baru best ada kwn gelak sama2 hihihi

      Delete
  11. Bila tengok gambar2 JM ni, terasa nak pegi HK lagi, nak pegi bulan 12 ni la...dgn harapan ada sale perfume + kosmetik mcm last year...heheh....jom JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woo..Putri..mau repeat ye..heee...perfume tu setiap kali JM pergi ..sale memanjang..tu yg best tu

      JM?..ehehehe...nk stop kejap ke HK..nak g tempat lain dulu..pastu bila dh puas baru repeat heee

      Delete
  12. Aaaa rindu nak g HK. masa pergi pon April tahun lepas. HUJAN ! habis aktiviti. sbb tu kene repeat. hehe. JM Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lin, Kalau pegi Spring n Summer Season hujan x menentu coz JM ada pengalaman pegi time kedua2 season nih..frust jgk coz perjalanan terhad. Kalau nk repeat pegi time Autumn (late sept - Early Dis)

      Selamat hari Raya jugak buat Lin..kosong-kosong eh :-)

      Delete
  13. Biasalah kak, waktu balik memang semangat berkobar nak tulis dalam blog..
    Bila dah sampai rumah.. lama gila nak update.. ehehhe..
    Sama penyakit macam saya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeh..itulah...bila dah lama balik..pastu baru nak update puas cari idea nk story mory

      Delete
    2. ngee.. janji ada semangat nak tulis pun kira baik lah.. hehehe..

      BTW, seronok la.. macam nak ke Hong Kong juga la :)

      Delete
    3. Dear, ada blog tak..nk jugak terjah heee

      Pergi lah..tak rugi tau hihihih

      Delete
  14. ala...hujan la pulak, tak kejap je kan, sampai kul10 jer. kabus-kabus pun cantik jer symphony of light tu jm, sonok tengok cahaya lampu-lampu, orang pun boleh tahan jugak ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..tapi cuaca kurang menarik coz baru lepas hujan kan..

      Mmg ramai org kat situ..berebut2 nak cari view cantik sampai mencelah-celah bawah ketiak org ahahahah (makna nya JM rendah)

      Delete
  15. best la JM. tertarik pulak nak pegi kat sini ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...mmg best..ada masa nanti pegi lah...carik tiket murah cepat :-)

      Delete
  16. rindu HK!hehehe btw ok la takat hujan je...sy pnah baca psl area china sume tu ada certain masa siap ada typhoon tau...so pengajarannya, sy akan tgk dulu weather b4 pergi ke sesuatu tmpt tu...+ elakkan masa cuti umum diorg juga...kalo tak, penuh laaa tourist attraction ngn local people...hehehe wah, lama dah trip JM ni rupanya..ha apa lg, cpt2 abeskan tulis blog...lepas ni nak jalan lg...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a betul tu perlu rancang perjalanan denan teliti supaya berbaloi :-)

      heeeeeeeeeee...next trip?..opsssss

      Delete
  17. Hahahaha nasib baik kapel tu bukan melayu.. kalu tak.. lama dah kena carut kot :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeeeeee...kalau dah kawan boleh tak?...ahahaha

      Delete
  18. Malam di HK memang terang benderang.... ada gak angan2 nak gi HK... tapi entah bila la nak gi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear SR, boleh je...pegi dan kak Dila..mesti meriah..

      suasana malam mmg cantik..lampu bekerlipan

      Delete
  19. aduhhh...masih terasa lg sakit kaki nak turun lps dah berjaya naik ke atas guna escalator terpanjang...huhuhu....rasa2 nyer mmg tak akan try lagi...

    JM tak masuk ker kedai2 tepi tu masa turun? ada satu lorong yg jual baju2 hero cam spiderman, superman dll...ala2 mcm cosplay laaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahahaha...time naik best je kan.time nak turun siksa yak amattt..naperlah dorang tak buat jugak escaltor untuk turun...longgar semua sendi

      Tak masuk sebb time tu kwn JM dah penat pastu nk kejar..nk tgk sympony of ligt jam 8 mlm..sekali pegi tgk betul2 frust..coz cuaca tak cantik

      Delete
  20. cantik2 jaket2 labuh JM tuh.. (sory larik topik plk drpd percutian, hihihihh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihhi...terima kasih Zura sudi baca semua entri blog JM nih..terharunya heee

      Tak per..komen apa sahaja..JM like (thumbs up)

      Delete
  21. jm,2nd trip HK ni JM stay kat mne?strategik x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..Kowloon Hotel..strategik jugak TAPI Mahalll lah sikit

      Delete
  22. Kalau pi Hongkong nnti kak, kak tak peduli nak convert juga hongkong dollar tu to RM... hehehe
    TQ dik fr all the info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Reen...bila nk ke HK tu...aha...JM sukak ongsi info travel kat sini sbg panduan kepada semua pembaca budiman...keep on reading ye akak...terima kasih :-)

      Delete
  23. Symphony of light tu 15 minit aje kan pertunjukkan dia. Teringat masa kita orang pergi sana dulu. Selesai solat di Masjid Kowloon terus menapak ke sana. Mula-mula ingat tak sempat nak tengok. Alhamdulillah sempat juga. Sampai je tempat tu ramai betul orang. Dengan selamba dok menyelit. Akhirnya dapat juga menatap pertunjukkan tu. Seronok sesangat. Rasa teruja pun ada. Rasa nak pergi tengok lagi aje. >__<

    Ada juga saya kongsikan tentang ni di blog. http://ceriteralensa.blogspot.com/2013/12/a-symphony-of-lights.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahak..kalau FA teringin lagi nk ke HK..jgn lupa hajak akak tau heeeee

      Delete
  24. Nasib baik tak hujan sepanjang hari, sis. Kalau tidak mesti lari plan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada mulanya mmg cuak juga...alahai hujan lah pulak kan...kalau hujan seharian mmg tido dalam bilik lah jawabnya

      Delete
  25. Oh, sympony of light tu tiap2 malam! Bestnya! Everyday dapat tgk view cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..Farrah setiap jam 8 mlm..mmg ramai sgt org time tu just nk lihat lampu yang di pancar ke langit :-) dan bergerak mengikut irama lagu

      Delete
  26. syurga shopping juga la hong kong ni ... x byk gambar simponi of light ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sis Vee..tukar uit byk sikit kalau nk ke HK ni

      Delete
  27. Zumal ingat JM kat Hong Kong awal tahun 2015 nie ^-^

    ReplyDelete
  28. menarik la symphony of light tu ... nak juga tengok :)

    ReplyDelete
  29. pusing-pusing kat town pun ok juga ... dah hujan nak buat macam mana kan :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang