You can click on me :-)

Tuesday, 17 September 2013

AA - 1 Million Free Seat?..R U Sure?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


1 Million Free Seat katanya
Booking Period : 17 Sptember - 22 September 2013
Seperti tajuk di atas, semua orang heboh dalam FB, Blog, Twitter dan segala macam media sosial berkenaan dengan Air Asia akan offer free seat kepada 1 juta penumpang...Ada sesiapa yang tahu berkenaan sale yang di tawarkan ni. Adakah ini bermakna harga tiket adalah RM0 fare dan hanya perlu bayar TAX dan FUEL Surcharge sahaja. Kalau betul seperti di maksudkan, kenapa seawal jam 7.00 pagi 17 September 2013 tiada lagi harga yang di tawarkan..adakah seramai sejuta orang telah berjaya mendapatkan harga seat RM0 tu dari jam 12.00 pagi sehingga 7.00 pagi...adakah ini propa semata-mata...ahahahah  nada macam frust jer kan. Please correct me if i'm wrong.

Haip!..jangan marah-marah dulu...bukan propa..memang betul boleh dapat RM0 fare tu tapi perlu cepat dan kalau lelambat mana nak cari lagi. Kalau nak naik domestic flight memang masih banyak lagi seperti ke Alor Setar, Langkawi, Sandakan, Sabah (I's means negeri-negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak) TETAPI kalau berangan untuk ke ober sea like Hong Kong, Macau, Thailand, Bangkok, Australia, Korea, Indonesia dan negara-negara yang seangkatan dengan nya agak susah untuk mendapatkan harga seperti yang di harapkan.

JM pun tidak lepaskan peluang untuk intai-intai harga tiket tu...akhirnya berjaya untuk mendapatkan 1 tiket pada bulan Feb 2014. Percutian kali ini JM akan ke Thailand, kalau di tanya which part of Thailand...biarlah rahsia dahulu heeeee...saja je kan. ke ada sesiapa yang boleh guess....

Antara lowest fare to Thailand
Korang perasan atau tidak, ke JM sorang je yang perasan jika beli tiket dan bayar menggunakan Debit Langsung, perlu bayar pemprosesan Fee : RM4.10

Perlu bayar Pemprosesan Fee
So, kawan-kawan kesayangan JM sekalian, korang dapat tiket ke mana untuk tahun depan?

Sekian laporan hari ni...jumpa lagi hikssss

71 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih sudi baca dan komen blog JM ni...tak dpat tiket ke mana2 ke :-)

      Delete
  2. Tak beliii T___T nak masuk umah kasik setel dulu. Baru jalan2 balik. wuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..ada gak baca, Lin tgh sibuk settle down ngan umah...dh siap masuk kitchen kabinet kan

      Delete
  3. biar org teka...sama ada Bangkok atau Krabi !....putri tgh tnggu respons member ni, kali ni dia yg nak beli dlu, paling2 pun pegi jakarta....hehehe...tak glemer pun kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putir...dah hampir2 tepat tu heee..tapi belum tepat lagi hikss..Jakarta?..ok apa..byk jgk benda menarik kat sana selain shopping tau :-)

      Delete
    2. Nanti JM buat ehh sibuk sikit lately ni :-)

      Delete
  4. pada kaki travel macam JM kompem la tak lepas peluang ni.... tapi teman idok kose nak berebut, tengok keadaan ada budget teman terbang kalau idok dok je la kat umah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kalau boleh nk jgk 1..kalau tak dapat tu ibarat seperti bfast tanpa nescafe heee..ahaaa..tak pe...AA ni selalu je buat sale..boleh beli lagi next time

      Delete
  5. Seronoknya....
    X sanggup jengah pun website tu..sedehnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sanggup? mesti schedule next year dh full ni hikss,...alah...tiket tak murah pun..biasa2 je..domestic flight je dpt murah

      Delete
  6. gitu.... kak JM. iols pun sempat jugak intai mengintai di opis walaupun sibuk2 ye... akhirnye dapat jugak grab 1 tiket. negara yang sama ye. tapi lokasinya biarlah rahsia gituuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh....rasanya cam sama je destinasinya..kalau jumpa nanti tegur2 lah heee

      Delete
  7. dah beli alhamdulillah.. even ada tersilap tak confirm kan tempat seat dlm kapal terbang.. ( nak buat mcm mne ek)..

    This time amik flight ke Borneo jer.. sabah, sarawak dan brunei jer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...byk tu...pergi lah coz dh lama kan di area Afrika noon..ni mesti kes tak pernah beli ngan AA ni..tak per..kalau x sempat confirm kan seat..semasa nak check in online boleh confirm dan pilih sat mana nak..tapi perlu byar lah..kalau nak free waktu check in nanti tak perlu choose seat, so AA akan allocate seat secara rawak..

      Delete
    2. hehehee.. mmg tak pernah pun beli.. ni first time kot beli dgn Airaisa.. maklum la baru je pun balik malaysia hahahaa.. :P

      oh kalau kita tak confirm seat pun boleh ek.. secara rawak tu pun free ker .. tau kene bayar?

      Delete
    3. la free ker.. kalau tahu.. tak yah bayar dah beli satu lagi tiket hahahaha :P

      Delete
    4. tak per..."saya budak baru belajar kan" heheheeh

      Delete
  8. Lucu bila ada orang maki hamun / carut AA kat FB kata AA menipu.

    Kalau tak pandai cari.. jgn kata nak menipu.. ye dak? Tak tau sifir nak beli tu kot he he he!

    Saya tak cari... tunggu ujung-ujung tahun @ awal tahun 2015 le kot (makan hati.. sobbb!).

    Tahniah utk JM :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a kan..JM pernah baca..semua ckp tipu lah..apa lah..ahaha...bila ca cam..apa lah org tu boleh ckp macam ni...faham2 je lah kalau dah free mesti ramai berebut..so bersiap sedia lah kan..

      Tak pa Dekdaa..yang penting si baby tu..jaga kesihatan dulu..nanti daj kuar nanti baru pikir nk jalan2..alah..tiket AA ni tak pernah habis..tiap2 tahun ada..tk dpt thn ni thn depan ada lagi...jgn susah2 hati tau..

      JM ni pun sbb tak ada komitment lain je..kalau tak..melepak je kat umah :-)

      Delete
  9. Assalamualikum JM. Best tu dpt pegi Thailand. Tak lama utk tunggu bulan February. Saya tak beli pun tiket AirAsia. My wife dah terbeli tiket MAS sehari sebelum tu. Tak tau yang AA akan buat free seat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam En Sukri,

      Itulah..trpi thn 2013 masih ada 2 lagi belum settle..pastu continue pulak thn 2014 (Jan dan Feb)...sakan kan heee..JM ni pantang ada sale..mesti nk tgk tgn gatal2 tak leh duduk diam hikss..

      alahh..tak pe..AA kan sentiasa ada sale..naik MAS lagi best...opsss..nk ke mana tu?

      Delete
  10. Replies
    1. Ala...sempat lagi..hari ni baru 18/09..cer cari destinasi mana nk pegi coz tuk 1 million kan..mana tahu ada rezeki leh dpt yg murah :-)

      Delete
  11. ha.. ha.. akak tak terbuatpun... entahler camner leh lupatu...
    takperlerkan kasi chance orang lainler...
    JM gi Krabi yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak per akak...tempoh nak booking tu lebih kurang semiggu ada masa lagi kalau nak :-)

      Krabi?..hehehe...hampir2 tepat dah tue

      Delete
  12. Saya ada check tapi tak ada free pun. Saya check dari Kota Kinabalu ke Kota Bahru pun nak hampir RM300 for return. Lagi mahal dari overseas ticket yang pernah saya beli dari AirAsia tahun yang lepas. Paling murah pun pergi KK, RM52 for return dari KL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Diana..
      Yg dpt free tiket tu Domestic flight..mmg RM0 fare leh dpd RM50 return..Wahh..dari KK ke KB almost RM300?..mahal tu coz JM dpt tiket ke Thailand pun RM200++ retrun..kiranya tiket murah depart from KL lah eh..kalau cam tu rugi lah org yg tinggal KK nak ke sini cam Diana tu kan

      Delete
    2. Diana Diana Teo..
      ada lah tiket free.. saya dapat pi balik RM62.00 jer all in.. :D

      Delete
    3. Wahh TT Boy dh pandai carik tiket free tu :-)

      Delete
  13. Mmg dh agak dh tiket promo yg betol2 murah mmg dh abih dirembat pd mlm pertama promo lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya cam tu la..mende free kan hikss..tapi tak tahan nk berebut pepagi buto tu hehehe

      Delete
  14. kali ni memang tak rembat pun masuk menjengah pun tidak...
    so MS tengok kengkawan yang pergi travel aje lah updates :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah...sian nya pulak bila dgr..ermmm...nk beli tiket hari tu tak teringat pulak kat MS coz dah cukup korum 4 org..pastu time nk beli perlu cepat..kelam kabut pilih tarikh dgn harga murah tu...lain kali eh..jgn merajuk tau :-)

      Delete
  15. Best...Tahniah.....Moga bertambah rezeki...seronok baca entri JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAhniah?..ehehehe...duit makin berjurang coz kuat sgt berjalan

      Delete
  16. wahh syok2.. maya mmg xleh lg..kene selesaikan tok wed baru leh pikir hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Maya..nanti travel berdua lagi seronok, lebih romantik..nanti beli tiket pegi honeymoon baru best..skrg ni fokus dulu ngan event penting tu...tak perlu risau AA sentiasa buat sale :-)

      Delete
  17. Kali ni akak tak jengah langsung pun AA....tak larat nak pikir ./ berebut ...hehehe...
    Tahniah lah JM ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita..tak jengah pun tak per..harga yg tggal tak menarik sgt..cam sale2 yg biasa2 jgk..rega murah2 dh habis di kebas org heeee

      Delete
  18. tak pernah book ngan AA ni
    jauh perjalanan Luas pandangan
    x Ghitu JM (sengeh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 dulu pun JM tak tahu dan familiar ngan Website AA ni..kalau Dila nak tahu mulai tahun 2010 baru JM Aktif sgt dgn AA ni boleh kata 1 mggu tu mesti jengah sekali..dh jadi habit..kiranya baru je lagi berjinak2 dgn website nih

      Bila sh start travel tu dah tak boleh berhenti..dh jadi hobi pulak...ye betul luas pandangan dan boleh dpt ilmu, pengalaman, tgk cara hidup dorang..kira mmg best..byk gain experience yg paling penting byk jugak HABIS DUIT heeeee

      Delete
  19. tahniah JM dpt grab tiket promo AA.. :)
    bila ada masa nanti baru nk try usha2...hehe
    tu pun kalo ada lg la..

    wah pergi Thailand ye feb 2014..sama la kita..tp pergi je naik AA, balik plan nk overland... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...Tahniah ke..itulah kan bukan senang nk dpt tiket muroh ni perlu rajin dan cepat

      Kalau ada rezeki mesti ada lagi..wah..nak Overland?..menarik tu :-) Thanks for reading tau

      Delete
    2. ur welcome JM... best baca blog JM penuh info2 & pengalaman travel.. selamat berkenalan (^_-)

      Delete
  20. tak beli pun.. sebab next year AL saya dah abis.. ada plan besar.. hehe.. by the way, cantik clips tu!! tengs JM~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa..projek besar..JM rasa cam tahu je projek apa tu hikss..Oh!..dah sampai eh..sama2

      Delete
  21. Replies
    1. Untung?...rugi ler...duit habis beli tiket :-)

      Delete
  22. wahhh..kite pon dapat,murahh giteww taksampai 100 return oversea..tapi rahsia dulu bila dan dimana..mati laa asyik mintak cuti jerrr..mcm tahu jerr JM beli tu utk ke mane.hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. TA, sampat 100 return pegi obersea..wahh..muah tu..jeles aaa..sama lah JM pun..asyik mintak cuti..asyik nk berjln jer..nasib baik bos sporting :-)

      Tahu eh JM nk ke mana...shhhhh....secret between us heee

      Delete
  23. pg2 dh bukak..untk ahli big card tp bila kt choose prgi 5 org dh xde lah hrga murah..huhu..thn depan pegi bintulu itupun hrga tiket 22+26 = 48 pegi blk cmpur lah tax guna kad kredit 16 rggt = RM115 ..dh gi oversea.xde murah tggu offer lagi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. roha, betul tu..kekadang kalau beli dlm kuantiti yg byk susah sikit nak dpt murah coz kuota tu dh habis....aha..pesal tak byr guna debit langsung..kalau guna kredit tu yg leceh..mahal tu charga RM16..hari jM beli guan debit langsung perlu bayar RM4.00 extra..ehh..camna pulak RM48+16 = RM115?

      Delete
    2. hihi..trma kasih akak reply kat blog sy..suka bc blog akak..best tgk gmbr2 akak gi jalan2..boleh wat rujukan blog akak ni kalau nak travel mn2...hehe

      Delete
    3. O yeeee terima kasih keep on reading n follow ye heeee

      Delete
  24. Salam JM
    lama akak tak drop komen sebab busy (kekonon)

    bab beli tiket AA online memang akak FAIL sepanjang musim
    so, yg selalu belikan tiket untuk akak adalah "mereka-mereka-yg-travel-dgn-akak"

    hahaha..sebenarnya akak yang ikut travel derang
    so, tahniah la JM dapat rembat tiket
    btw, MANY THANKS FOR THE FURRY GIFT(KOALA) AND TOUGH GIFT (FM)
    ..seriusly, banyak kos tu nak edar untuk semua peminat JM,kan?

    teruskan berkarya dalam blog ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam kak Anash..JM pun bz gak lateley..tak sempat nk buat entry baru dan reply komen kawan2 :-)

      Aha..best aa..ada kwn mcm tu coz JM ni kalau nk travel..JM lah org yg akan beli tiket tu..di beri tanggungjawab tu lah katanya :-)

      Dah terima eh akak..risau gak takut tak sampai sbb yg lelain dh reply..sama2 kasih..itu jer tanda ingatan buat kwn di alama maya ni :-)...aha..byk jugak bila di total almost 60 pieces

      Teruskan membaca blog JM tau heeee

      Delete
  25. tak jumpa pun yang zero fare tu, kak. Tp san sempat dptkan tiket ke hongkong. excited nak pegi nih. lama tak jumpa akak. keje kat mana skrg nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM0 fares tu perlu pandai carik pastu kena cari waktu jam 12.00am..kalau tggu esok nya tinggal yg pergi domestic je..Dpt pegi HK?..best tu coz akak dah pergi 2 kali heeee

      Delete
  26. Org Langkawi cam akak ni still mahal kl nak nk ke mana-mana sb tambang murah semuanya fly from KL..hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a lah..betul jugak..ada kekurangan di situ...

      Delete
  27. Thx JM...saya dah terima koala bear yg JM pos. Aza..

    ReplyDelete
  28. Salam JM nk tnye cmne nk dpt tiketmurah k korea jan 2015..agk2 wktu ble ley tmph tiket dpt murh..n promo k seoul bisenye buln bpe ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam..selalunya one year before travel AA akan offer tiket murah tu..nak tahu bila AA offer mmg tak tentu masa..perlu sentiasa masuk website AA tu..dan follow jugak FB Air Asia untuk dpt latest info

      Delete
  29. dulu time tade anak time anak satu kerja usha airasia aje ... la ni anak empat, erm, jeling je la :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteri Wanita : samalah JM..dek kerana bujang lah leh usha selalu..ce kalau dah ada 'rakyat' ramai..rasanya dh x peduli website tu :-)

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352