You can click on me :-)

Tuesday, 10 September 2013

Journey to Gold Coast, QLD : Brisbane

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

"Brisbane: perlu ke nak ke sana?"

Terlebih dahulu JM ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada follower-follower baru blog ni, sudilah kiranya baca dan komen apa yang patut ye and keep on reading.

Okey berbalik kepada tajuk, hari ni kami akan ke Brisbane. Mesti ramai akan tertanya-tanya..apa yang best kat Brisbane tu, cam tak berapa glamour je nama tempat tu, perlu ke nak ke sana?...okey semua persoalan tu akan terjawab kiranya baca entry ni sampai habis ye. Entry ni agak panjang, kalau rasa bosan nak baca scroll down cepat-cepat tengok gambar je heeee.

Brisbane Map
Story Bridge and Brisbane City
Brisbane adalah sebuah ibu negeri Queensland yang mempunyai penduduk kira-kira 2 juta orang dan menjadikannya bandar ketiga terbesar di Australia.


Walaupun Brisbane pesat membangun dan masyarakat nya mempunyai daya pemikiran ke hadapan, ia mengekalkan semangat muda, suasana yang meriah dan damai. Iklim sepanjang tahun yang menyegarkan, pemandangan indah dan penduduk yang menyenangkan telah menjadi salah satu daya tarikan dan tumpuan pelancong domestik dan antarabangsa, menjadikan Brisbane bandar yang pesat berkembang di Australia. Bak kata pepatah "tak kenal maka tak cinta". Hai! cam promote Brisbane je heeee

How to get in:

1. By Plain (Brisbane Airport- BNE) - Bagi kita penduduk/rakyat Malaysia, jika ingin ke Brisbane perlu menaiki pesawat Malaysia Airline (MAS) kerana Air Asia tidak menyediakan route ke Brisbane, so kita perlu touch down at Gold Coast Airport dan dari sana baru naik train. Bagaimana caranya...nanti JM bagi direction ye.

2. By Train 
- Countrylink perates two daily rail services from Sydney, with connections from Melbourne and Canberra.
- Queensland Rail has services from most centres in Queensland (inilah train yang JM naik untuk ke Brisbane)

Attractive Place :

Sebenarnya banyak tempat-tempat menarik yang boleh di lawati antaranya :

1. Brisbane City Hall and King George Square, Located between Adelaide and Ann Streets, this is the city's most significant historical landmark. Tours of City Hall have been suspended until 2012 due to restoration work. 

2. Museum of Brisbane, Ground Floor, 157 Ann St. 10AM-5PM daily, free. Features one floor of exhibits about the history of the city, and another floor for exhibitions of local artists.

3. City Botanic Gardens, 10-15 minute walk from the city centre and Central or Roma Street railway stations. Walking and cycling tracks. Exhibits. Open 24 hours. Free. Free guided tours M-Sa 11AM and 1PM, 1 hour. No need to book ahead. These tours are a mix of the history of the gardens and the city whereas the garden tours at Mt Coot-tha are more focused on the wide variety of plants. 

4. Commissariat Store, one of Brisbane's oldest buildings, showing exhibitions about the city's history. 115 William Street. 10AM to 4PM tuesday to sunday, $5 adults, $3 children/concession. 

5. Queensland Cultural Centre, Adjacent to South Bank, the site includes The Queensland Performing Arts Centre, Queensland Museum, Queensland Art Gallery, Gallery of Modern Art (GoMA) and State Library of Queensland - located on Grey St in South Brisbane. The Queensland Conservatorium and the Queensland College of Art are also located on Grey St. The recently opened GoMA regularly hosts exhibitions featuring internationally famous artists (such as Warhol and Picasso) as well as many local contemporary artists. The Cultural Centre has its own busway stop and can be accessed by a large number of different routes. 

6. Alma Park Zoo, About thirty minutes north of the city centre. The Zoo Train can be caught from the city on the Caboolture line. Admission: adults $32, children 3-14 yrs, $22, discounts for students, seniors and families. 

7. Parliament House and Old Government House, two elegant historical buildings from the 1860s. At the border of the City Botanic Gardens. Tours available.

8. Lone Pine Koala Sanctuary, 15 minutes drive from the city on Jesmond Road in Fig Tree Pocket (via the Western Freeway). Catch the hourly 445 or 430 buses from the city or the Mirimar boat cruise from South Bank at 10:20AM. +61 7 3378-1366. World's first and largest koala sanctuary, with over 130 koalas. Cuddle a koala, hand feed kangaroos and see some other Aussie wildlife. Admission $32 adults, $21 children 3-13 yrs, with discounts for families and students. 

9. Manly Boat Harbour, Manly Boat Harbour is the nearest access point from Brisbane city to Moreton Bay. Nestled beside the Manly Harbour Village, it is Brisbane's gateway to the Moreton Bay Marine Park with its pristine waterways and fascinating islands. Manly Harbour Village has a great range of dining and shopping options overlooking the marina. 

10. Maritime Museum, featuring exhibitions on Queensland's maritime history as well as several vessels on the river and a dry dock, the largest being the HMAS Diamantina which was a warship during World War Two. 

11. Mt Coot-tha, Brisbane's tallest mountain. A popular make-out spot with a great view and good but overpriced cafe and restaurant. Also home to one of the Botanical Gardens and a Planetarium. Approximately 6km west of the CBD. Large TV and radio antennas lining some of its broad peak. You can take a scenic drive through the heavily forested Mount Coot-tha Reserve to the peak to see the almost-360° views of Brisbane and the surrounding region. 

12. New Farm Park, This historic park is famous for the long line of jacaranda trees, shady picnic areas and its large rose gardens that contain hundreds of variety of roses, and over 40,000 individual plants.

13. Old Windmill, Brisbane's oldest surviving building (1828). Not open to the public. Wickham Terrace. 

14. Roma Street Parklands, is the world's largest subtropical garden in a city centre and home to 1,800 unique species of plants. Experience the theme gardens such as the topiary maze, rain forest walk, lake, celebration law and amphitheatre with many public artworks to admire. Free admission. 

15. Sir Thomas Brisbane Planetarium, Located in the beautiful subtropical Brisbane Botanic Gardens, Mt Coot-tha Road, Toowong. Open Tu-Su with free admission to astronomy and space displays and a mini theatre. Admission fees (generally $14.10 per adult, with discounts for families) apply to the Cosmic Skydome which features a wide variety of astronomy and space programs.

16. Wheel of Brisbane, (at South Bank), A ferris wheel that allows you to observe the city from 60 m with views across the Brisbane River. The trip is a 15 minute ride in an enclosed, climate controlled gondola. 10AM-10PM daily, $15, $10 children 12 years and under, $2 children aged between one and three.

*All the info are from BrisbaneTravel Guide - Wikitravel

Menarik tak?....ye memang banyak tempat menarik kat Brisbane ni sebenarnya tapi kurang famous di kalangan backpacker kan.

Let's go ikut JM ke Brisbane. Ini adalah story sambungan dari entry yang lepas di mana kami dah sampai di hotel tapi belum boleh check in, so kami ambil keputusan untuk menghabiskan masa di Brisbane. Bagaimana nak ke Brisbane dari Surfers Paradise tu?..Oh tidak perlu bimbang kerana seperti biasa JM akan bagi direction.

Direction to Brisbane City from Surfers Paradise by train :

1. Tunggu bas di stop 14 - Surfers Paradise. Bus stop yang memula sampai tadi. Camna nk ke sana..ikut jalan yang datang tadi cuma rah berlawanan..itu pun nk tanya ke ehehehe
2. Kat bus stop tu ada waktu operasi untuk weekdays, saturday dan sunday dan semua route dan no bas akan di senaraikan. Boleh rujuk dalam gambar dibawah.
3. Untuk ke Brisbane boleh naik train dari Nerang Train Station atau Helensvale Train Station.
4. Jika naik bus No 709, stop at Helensvale Stn
5. Sekiranya bas No 745 atau 740 sampai dahulu, bas ini akan stop di Nerang Staion. So either one nak naik bus yang mana satu coz kedua-dua train station tadi boleh pergi ke Brisbane
6. Sampai sahaja di Nerang Sation, dapatkan dahulu jadual perjalanan bas terakhir bagi memudahkan waktu balik nanti.
7. Beli tiket ke City Central - boleh beli di mesin dengan menggunakan cash atau just touch sahaja Go Card pada entrance gate (either one)
8. Naik ke Platform 2 arah ke Airport/Brisbane City
9. Stop at City Central Station

Tepat jam 12.40pm kami naik bus no 745 untuk ke Nerang Station dan tambang adalah AUD 3.08 . Apa yang boleh JM katakan di sini public transport mereka memang on time, jika dalam timetable tu state bus 745 will arrive on 12.04pm....bus tu akan sampai on time.

Nampak bus route and timetable tu - take note nanti senang nak gerak
Tips sebagai panduan :

1. Bagi memudah dan melancarkan perjalanan, JM nasihatkan agar buat note jadual perjalanan bas, sebagai contoh kalau nak ke Dream World, dapatkan No Bus dan Waktu Perjalanan sebab esoknya korang tak perlu tunggu lama di bus stand. Kata kan bus akan sampai dalam jam 10.15am so adjust time supaya dalam 10.10am korang dah terpacak di bus stand tu.

2. Print out bus route seperti gambar di bawah. Boleh dapatkan PDF file ni dari laman web http://www.surfside.com.au/documents/gagweb16DPS.PDF.

Bus Route Map
Perjalanan ke Nerang Train Station tak jauh coz dalam 12.50pm kami dah siap beli tiket. Kami beli tiket di mesin dengan harga AUD15.90 one way dan kalau malas nak guna mesin dan tak ada Go Card boleh beli di kaunter tiket di Platform 1 dan 2. Jom aaaa..kita tegok gambar dulu.

Kalau nak beli tiket cash nampak tak seorang jejak sedang beli tiket tu, kalau nak guna Go Card, touch sahaja di Entrance Gate tu
Arah beli tiket di kaunter
Train to Bisbane City/ Airport at Platform 2
Inside train
Pada mula nya kami tunggu train di Platform 1, apabila train sampai rupanya salah perlu tunggu di Palfform 2 walhal train ke arah Brisbane City baru sahaja sampai jam 01.04pm so kami terlepas train tu then perlu tunggu next train on 01.29pm. Dalam mana menunggu tu, terpandang lah satu notis mengatakan bahawa bagi sesiapa yang ingin ke City Central perlu stop at Yeerongpilly, pastu naik bas dari stesen tu ke Roma Street. Dari Roma Street Station naik train ke Central Station...wah mencabar tak trip kami kali ni. Sebenarnya train ni memang direct ke Central TETAPI pada 23 dan 24/08/2013 dorang ada buat construction sikit so train tak boleh buat laluan ke sana. Kami tahu berkenaan route ni selepas mendapatkan confirmation dari kaunter tiket tadi. Nasib baik kami tak naik tren yang terlepas tadi..kalau tak..entah apa akan jadi kan, so iktibarnya kita perlu fikir setiap yang berlaku itu mesti ada hikmahnya.

Tepat jam 01.29pm tren sampai dan nampak tak suasana dalam tren tu lengang je...time kami tunggu tadi pun tak ramai orang. Perjalanan ke Yeerongpilly agak membosankan kerana kelajuan tren ni bukan seperti bullet tren tu like KTM jugak nasib baik dalam tren ni ada WIFI free heee. Seperti JM jelaskan sebelum ini walaupun cuaca panas terik tapi udara nyaman dan sejuk je seperti berada dalam aircond. Kalau kat Msia jam 01.00 - 02.00 pm jangan harap nak keluar jalan santai-santai macam ni...bepeluh den.

Hoyyeee dan sampai di Yeerongpilly Station, bergambar sekejap coz perlu bergegas untuk naik bas ke Roma Street. Tak perlu risau bus memang akan menunggu penumpang untuk ke sana.

At Yeerongpilly Station - nko ambik gambar aku...aku ambik gambar ko..ini lah  kekdah nya kalau travel berdua..mesti nak ada gambar kenangan kan.
Ini pulak antara gambar yang sempat di ambil semasa perjalanan ke Roma Street dengan bus, gigih tak kami.

Adakah ini Story Bridge, Birsbane tu
View sekitar Brisbane City
Bus akan stop kat sini - jalan terus ke hadapan untuk nak tren ke Central dari Roma Street Station
Nampak tak notis kat atas tu - waktu balik nanti kami perlu naik bas di platfrom 1 untuk ke Yeerongpilly
Train to Central from Roma Street Station
Kami sampai di Roma Street Station dalam jam 02.50pm dan dari sini kami ke Platform 6 & 7 untuk naik tren ke Central , satu stesen sahaja tak sempat panas bontot dah sampai. Sampai sahaja Central Station jam 3.00pm singgah beli fillet O Fish buat alas perut AUD8.95 kat McD. Oleh kerana masa terhad, so kami decide untuk ke Botanic Garden, Brisbane.

Central Station, Brisbane
Kalau nak ke Brisbane Botanic Garden tu mudah sahaja. Keluar sahaja dari central station, nampak tak Brisbane Bus Line tu, cross sahaja jalan tu  arah ke Adelaide St sehingga jumpa bangunan seperti di bawah sebelah kanan.

Brisbane City Church
Dari bangunan atas ni , cross jalan seperti di bawah untuk ke arah Brisane City Hall. Dari sini jalan sahaja terus ke hadapan sehingga nampak sign untuk ke Botanic Garden tu. Kawasan ni memang meriah dengan pelancong dan terdapat beberapa kedai dan outlet yang menjual dengan potongan harga mencecah 70% tetapi apabila di lihat still mahal. Moh la layan gambar dulu.

Corss jalan ini  dan sebelah kanan nanti adalah Brisbane City Hall..mmg happening kat sini waktu JM sampai
Brisbane City Hall dari pelbagai angle
View sekitar Queen Street Mall
Dah tak jauh, jap lagi sampai di Botanic Garden tu
Botanic Garden
Tak ada yang menarik kat sini sekadar kawasan taman untuk orang bersantai , berbasikal dan berjoging. Dari sini boleh ke Parliment House dan University Of Queensland Technology. Kami berehat sebetar sambil menikmati keindahan tepi laut, melihat kapal-kapal layar berlabuh sambil makan Fillet O Fish.

Langit biru dan mempesonakan
Nampak tak hari dah semakin gelap waktu jam 5.00 petang kami mula gerak balik ke Queen Sreet Mall untuk beli sedikit souviner buat kenangan dan ada beberapa kedai kat sini dan pastikan survey dulu coz ada kedai yang jual dengan harga yang lebih murah. JM sempat rembat sekeping FM untuk diri sendiri AUD4.

View at night
Malam sudah menjelang, dalam jam 6.00 pm kami mula gerak balik ke Gold Coast dan seperti datang tadi, naik tren dari Central turun di Roma St Stn, kemudian naik bus turun di Yeerongpilly. Dari Yeerongpilly naik tren turun di Nerang Station dan kemudian naik bas terus ke Surfers Paradise. Jangan tersilap ye, route ni berlaku kerana pada tarikh kami ke sini ada construction jika tidak boleh naik direct tren dari Nerang ke Central pergi dan balik.

Fee :
1. From Central to Roma Street Station : AUD2.63
2. From Yeerongpilly to Nerang Sation : AUD13.08
3. From Nerang Station to Brisbane : AUD3.08

Sampai sahaja di hotel, terus check in dan bawak semua luggage masuk bilik, bersihkan diri dan sediakan makanan dari bekalan yang di bawa dari Msia. Nasib baik time ni JM 'off' so tak perlu risau kalau tinggal solat..SHhhhhhh heeee.

Total cost summary : AUD50.72
Total cost for day 1 : AUD54.68 + AUD50.72 = AUD105.4 (RM316.20)

End of day one dan separuh hari di Brisbane. Nanti kan ke mana JM pada hari ke 2.

79 comments:

  1. mmg panjang sungguh en3nya tp sgt membantu bagi yg pertama kali kesana.akak x penah gi sana lagi
    dlm list nak gi korea dulu.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah...mesti bosan nak baca kan ..ha'a..mmg JM tulis sbg guide kepada yg festime nk ke sana
      Korea?..best tu..mesti pergi

      Delete
    2. Maybe next destination...wahh gituu...

      Delete
    3. Cik Viva...nak ikut ngeh ngeh ngeh

      Delete
  2. Thanks for the entry kak..teror la akak ni jalan merata-rata... akak tak duduk Malaysia ke?

    Gambar Saya Memandu Air Craft di Udara =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi mas..JM ada gak terjah blog Mas..woow..berani betul...semua aksi lasak tu...ada masa free nak terjah lagi blog tu

      Hahahah..tak duduk Msia..idok ler...jalan2 setahun 4-5 kali je..selebihnya kt Msia :-)

      Delete
  3. wow JM pakai boots... dr jauh ingat pakai suar takat lutut.. harhar.. mata pinar betoll.. kat aussie pon ada Nerang gak ekk. macam kuala Nerang plak kan. ehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...mana boleh..kalau pakai seluar pendek...sejuk betis tu..ahaaa sama nama tapi tempat yang berbeza :-)

      Delete
  4. Tq jm ...good info.
    Kakak kecewa sbb x jejak kaki ke sana lagi..
    Sob sob..

    P/s: ni kali ke berapa da post komen. Tak lekat2..nangessss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengarnya nk ke Maldive pulak katanya...jeles mak aiii..
      alah..nanti ada peluang sampai lah tu..Ahkak pun tergedik nk ke NZ tapi tak sesampai lagik cam org tue heeee

      Lor..iyerr..ni mesti mslh ngan pc nih

      Delete
  5. seperti biasa akak akan kagum tengok pulak korang berduajer gi.. alahai bestnyer...
    dalam membaca2 terbayang2ler gelagat korang berdua..
    pssss... terima kasih akak dah dapat ole-ole dari sana.... terima kasih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehehe..mmg best akak..berdua tak byk kerenah..kalau bergaduh pun kami berdua je :-)

      Akak dah terima..alhamdulillah risau gak JM..tapi ole2 biasa2 je..nanti kalau JM ke obersea lagi..JM pos FM pulak yer khas utk akak pembaca setia blog JM nih

      Akak org 3 inform dh terima daripada 50 keping sampul yg JM pos tu

      Delete
  6. JM, en3 yang cukup menarik & berinformasi. Lengkap & padat. Gerenti tak sesat kalau ikut panduan JM ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Sukri, itulah niat, cara penulisan dan penyampaian JM ni..setiap entri akan JM beri panduan kepada semua pembaca yg suka travel sebagai panduan..one stop info katanya hee

      Nanti kalau En Sukri nk ke sini boleh refer je kat blog JM ni ahaksss

      Delete
  7. nasib baik "off" ye JM..hahaha..pokok yg kolor pink tu smuanya bunge ke?? cun arr JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeheh....klau time berjln pastu 'off' mmg bahagia
      Ye..semua munger..cantik kan

      Delete
  8. Tu dia kakak JM dah mula story morey die. sungguh padat dan amat berguna ye. Kalau jadikan buku pun ok ni. hahaha. anyway Aussie is one of my next destination travel list. Blog JM memang akan dijadikan one stop references nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi..sampai nak buku kan entry ni..ahahaha..belum padat lagi tuh..byk lagi lobangnya :-)

      Aha..mesti lepas baca entry CG terus teruja nk ke sana kan..MMg niat di hati nk jadikan one stop information centre tuk kawan2 yg nk ke sana..penulisan berdasarkan pengalaman

      Delete
  9. Aduh... baru baca JM punya aktiviti hari pertama pun PLM dah rasa semput...

    Tapi sangat berinformasi terutamanya kpd sesiapa yg nak ke sana nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca slow2 baru tak semput...heeee..biasa2 je tu..

      Aha..JM sediakan segai rujukan semua yg ingin ke sana :-)

      Delete
  10. Kerlasss JM yekk..berboot bagai kat obersea hehe..boleh la lawan FJ nnt utk blog travel fesyen gitewww...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haahaha...sbb kat Msia tak boleh...cuaca panas dan mmg tak sesuai...Fida Jacob tu?..oh no no..no..belum boleh challange dia lagik..itu dah tahap diva..JM ni main belasah je tak ikut etika eheehhe

      Delete
  11. Kerlasss JM yekk..berboot bagai kat obersea hehe..boleh la lawan FJ nnt utk blog travel fesyen gitewww...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekadang ber boot tak kena tempat. Kalau kat msia terperuk je kat rak kasut tu..time ke obersea je nk pakai pun..kang merajuk lak dia :-)

      Delete
    2. hulubalang tentera diraja ni jeles ngn JM arr ni..hahaha..2 kali komen mende yg sama..wakakaka. saya ni pendek..kalo pkai boot mau takat paha..hahahah

      Delete
    3. hahahaha...jgn main-main dengan Hulubalang ni...

      Pendek..ye ker?..boot kan ada byk size..leh cari yg takat betis je tak yah cari yg panjang ke lutut..sah2 sampai ke paha hehehehe

      Delete
  12. Blog JM lengkap..Saya pilih aussie sebagai destination akan datang.. teruskan menulis info yang lengkap. FM Jm belum sampai lagi...Sabar menunggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..niat JM tercapai akhirnya utk beri panduan kpd sesiapa yg ingin ke sana. Tak sampai lagi?..maybe ujung mggu ni lah tu coz beberapa kwn JM dah inform dorang dah terima ole2 tu

      Delete
  13. Jm xg ke chinatown ke..hehe..Nerang station tula tempat zura hari2 dok tunggu bas nak g keje n balik keje...dua kali naik bas gitu time mula2 keje kat situ dok bagi kete lagi...eeee best nyaaa nak g balikk nak g balikkk sob sobbbbb

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Gold Cost pun ada chinatown eh..tak tahu pulak..kat Sydney..ye JM masuk jugak

      pesal tak lama keje kat sana..eee..kalau JM lah dh tak nk balik msia tau hahahahaha

      Delete
  14. Chinatown Kat brisbane jm bukan kat gold coast...haha mmg mcm nk ddk sana.. dpt gak tawaran keje tetap kat opis ghd nerang tu tp ghd kl xbagi ..dan dan balik kl je dpt tawaran vss cos economic down 2009 tu hampehhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..kat Brisbane pun ada eh..ingatkan Sydney jer heee..tak sempat coz spend half day je kat sana

      loh...tak ada rezeki lah tu..

      Delete
    2. JM tenkiu dh dpt dh gift dr sydney tu..sampai pada 10 sept hari tu tenkiuu veli muchyyy cantik sangat2~~♡♡♡

      Delete
    3. Aha..dah terima eh..sama2 kasih..kiranya Zura org ke 15 yg inform JM dah terima...daripada 50 pucuk surat yg JM pos :-)

      Delete
    4. Alaa next time jm sertakan gak la alamat jm..nnt kita pun ada gak benda nak bg jm leh pos mengepos hehe

      Delete
    5. eheeheheh...best..best..boleh..boleh..rezeki jangan di TOLAK..musuh jgn di CARI hikss

      Delete
  15. Menarik jugak rupanya Brisbane nie...okey next entry plz :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terasa nk pegi tak? hikss...next?..tggu JM karang dulu eh heee

      Delete
  16. Kalu betis zura kecik kompom zura blh pkai boot ngn hepi nye cm JM... Huhuhuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betis bunting padi pun boleh pakai pe hiksss..ada pelbagai size maa...

      Zura, dh email alamat lum hantar hantar ole2 daru Aussie nih :-)

      Delete
    2. kang kalu zura dh mendapat hidayah nak pakai boot, JM org pertama zura tunjuk gmbr.. hihihhi

      Delete
    3. Zura Lee..ke mana lama menghilang...windu!!!

      Delete
  17. JM.

    Terima kasih. FM dan Koala Bear dah sampai...Teruskan usaha murni anda.

    ReplyDelete
  18. Kalau gi travel memang optimum la gunakan masa, ye tak JM. Bestnya dapat terjah 3 bandar utama kat australia...Cantik aaa...boots tu !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak betul tu. Ha'a..alang2 dah sampai kan..heee...boot cantik?..terima kasih..kembang vontot heehehe

      Delete
  19. sebelum gi melancong dgn cara free n easy mmg kena banyak study... saya biasanya kalau gi jenjalan mesti amik tour pakej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer..itu betul tidak di nafikan..penatlah sikit..byk benda kita perlu tahu..dari segi kos lebih untung free n easy compre tu pakej ye dok..bila kita nk free n easy ni :-)

      Delete
  20. tengkiuuu JM, koala kiut miut tu dh sampai hehehehe.....dan dh upload pic dalam IG.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer..sama2 kasih heeee..Wahh..terharunya..kalau mcm ni nanti JM kasi lagi yer..tp perlu tggu JM jenjalan lagi lahhh

      Delete
  21. JM..kita siap buat entry pasal koala yg cumil tu...thanks eaa..

    ReplyDelete
  22. tengin nak pakai boot jugak cam JM,
    tp betis kita terlebih bunting,hahaha
    mau pecah asenyee!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahh Zaza..boot kan ada pelbagai jenis dan size dan mmg asa yg sesuai utk betis yg bunting padi tu..tak perlu risau..mesti leh bergaya jgk heee

      Delete
  23. very der klise.., gambar2 pown chantek belaka.., sonokk kannns.,ehHHEHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahh..Wak ni..yer lah tu...gambar guna kamera biasa je tak mampu nk beli DSLR tu hikssss

      Delete
  24. Bestnya dapat travel ke serata dunia.. Salam kenal dr Langkawi... Done folo here

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si matatajam...takutnya heeeee...selamat berkenalan..terima kasih sudi baca blog JM..nanti JM terjah blog U jgk... :-)

      Delete
  25. Eh..hari tu dah komen.. hilang pulak..
    by the way thanks .. dah dapat kiriman Kak JM tu.. comey je binatang tu :D

    Sekali terlepas tren lama gak nak kene tunggu next tren ek.. sabor je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke dh komen belum lahhhh komen kt entri sblm ni akak ingat lagi heee x perasan lah tu

      Yer sama2 kasihY

      Delete
    2. baru perasana Queen Street Mall.. actually budaya shopping mall ni tak banyak kat negara barat, africa dan aussie nie.. diorng lebih prefer street mall.. that y no wonder asia conquer 13 from 15 the biggest shopping mall in the world..

      Delete
    3. ahahaha....nak gelak dulu kelakar sbb semua entry yg lelama habis di bacanya semula..ok2 nanti akak siapkan entry yg baru eh heeee

      Delete
    4. Kata pembaca tegar kan.. bukan baca sekali jer.. baca balik la sebab menarik Kak JM tulis :D
      ( tapi betul jugak sebab entry baru tak de hahahaha.. :P )

      Delete
    5. Reply komen cam ber chatting pulak hiksss

      Delete
  26. Salam JM.Detail very the gud..n thanks for souvenior from ausie.Ada signboard dalam bahasa jawi gak..best ciku baca JM nya travel entry.tq sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom salam. Nanti kau ciku nk ke sana refer je kat sini in sha allah x sesat punya heeeeW

      Delete
  27. kerlass la jm, entry panjang pun takper, semua info yang ada boleh diguna pakai. kalau entry ke cina dulu, asyik hujan jer, entry kalini tengok langit membiru betoi, mesti seronok je jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai...hai..hai...lama betul kwn JM sorang ni menyepi...rasa sunyi je blog ni tanpa komen tuan hamba yg bernas tu..maybe skg dh free sikit..dh boleh BW kawan2 :-)

      Delete
  28. Salam JM,
    JEles sungguh tengok gambar jenjalan JM...
    Untung la ada banyak pengalaman menggembara ni...

    BEst! Continue lagi pelissssss ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam,

      Dear..alamat pleaseeee!!! heeee

      Delete
  29. Banyak juga tempat menarik yang kita boleh pergi kat Brisbane ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Farrah..hari tu just touch down je huhuh

      Delete
    2. Boringlah malam ni. Saya datang travel ke Brisbane lagi skali :)

      Delete
  30. 16 tempat . byk gak tu ... letih lak bila baca byk stesen kena berhenti ... tabah betul jadi backpacker ni .

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg penat sikit lah QV tapi seronok dan mencabar..x nk follow JM backpack ke :-)

      Delete
  31. nice entry ... details, kalau nak pergi kena kena baca sambil take notes. tq untuk info lengkap ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zie Has..itu tujuan utama JM menulis...sharing experience

      Delete
  32. menarik ..entri 2013...luarbiasa..JM travel yang terbaik..panduan untuk semua..

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang