You can click on me :-)

Monday, 9 September 2013

Avatar at HUNAN, China?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan pembaca kesayangan semua,
(Woow...tgk tu JM syg korang semua tau heee)


Story perjalanan ke Gold Coast baru bemula tapi JM rasa nak publish entri ni dulu coz dah lama berada dalam draft. Sambungan citer ke Gold Coast tu nanti JM sambung bila ada kelapangan...sabar yek.

"AVATAR? Hunan? kenapa Avatar begitu sinonim dengan Hunan, China"

Hunan Country, China
Hunan, China...pertama kali JM dengar nama tempat ni selepas di suarakan oleh salah seorang rakan blogger JM iaitu CIKU (taggadominociku) . Selepas itu gigih JM google carik info berkenaan tempat ni.


Hunan Province

Wilayah Hunan (Hunan Province) telah diberi nama sempena lokasi geografinya. Hunan bermaksud 'selatan tasik dan wilayah' meliputi Tasik Dongting yang luas. Dari Zhangjiajie ke Langshan, Hunan amat di kagumi sebagai warisan semula jadi bertaraf dunia. Ia juga merupakan bandar bersejarah, peninggalan budaya, cerita rakyat dan pemandangan yang indah termasuk Tasik Dongting, Tasik Dongjiang Tasik dan Pergunungan Hengshan.

Zhangjiajie

The natural landscapes of Wulingyuan in Zhangjiajie are breathtaking and have won the area impressive accolades and made it a UNESCO World Heritage site and Global Geopark. Souce from discoveryhongkong

Attraction place :

Wulingyuan Scenic Area is comprised several national parks, the most famous of which is Zhangjiajie National Forest Park, a 243 square mile park is full of stunning karst pillars of sandstone, covered with sub-tropical rainforest. The park is often covered in fog, adding to the mystery but obscuring views.

1. Tianmen Mountain
2. Yellow Dragon CAve
3.Phoenix Ancient Town (Fenghuang). Admission Fee : CNY148
4. Wulingyuan Scenic Area. Admission Fee : CNY 245+CNY3 insurance (valid for three days) including Zhangjiajie National Forest Park, Tianzi Mountain Natural Resource Reserve, Suoxiyu Valley Scenic Area and battery car. 

Siapa yang tak pernah menonton filem AVATAR...apa?..ada yang tak pernah menonton ke..ohhhh..memang rugi kalau tak tengok citer tu. Tapi JM bukan nak cerita pasal citer wayang tu tapi saja nak relate hutan tempat penggambaran filem tu lebih kurang sama dengan view hutan di Zhang Jia Jie, Hunan China.

Hunan?...banyak juga blog travel yang telah JM baca dan tak ramai yang pernah sampai ke sini.

Kalau korang tengok je gambar-gambar ni apa perasaan korang..rasa nak ke sana tak?. Kalau soalan ni diajukan kepada JM, sudah tentu JM nak pergi untuk melihat keindahan ciptaan Allah ni.

Semua gambar yang di paparkan di sini adalah sumber daripada google dan khalifakota travel sdn berhad. Kredit kepada mereka dan JM mohon untuk kongsi semua gambar ini dengan pembaca bagi menarik minat mereka untuk melancong ke sana. Kepada pembaca di luar sana, sekiranya berminat untuk melancong ke Hunan, China bersama travel agent boleh hubungi :

KHALIFAKOTA Travel Sdn Bhd,
No 36C-3C, First Floor, Wisma Mawar,
Jalan Raja Alang, 50300 Kuala Lumpur.
Tel : 603 2694 1761 / 603 2202 7907
Fax : 603 2694 1967
Email : khalifakota@yahoo.com.my

Blog : khalifakotatravel2u.blogspot.com
Faacebok : khalifakotatravel2u@gmail.com

Wulingyuan Hunan
Waterfall
Jambatan Kaca
Suasana Cliffside step mengikut musim
Zhang Jia Jie National Park
Cable Car at Zhang Jia JieNational Park
Floating Mountain
Fenghuang Ancient City, Hunan
Fenghuang Old Town, Hunan
Susur Gunung
Sungai
Tienmen Mountain
Tienmen Mountain Road
Selepas JM melihat gambar-gambar ni...subhanallah cantiknya...korang tergoda tak?...JM mula berangan suatu hari nanti ingin jejak kaki di sini In Sha Allah.

Kepada yang berminat dan tak sabar nak pergi, seperti yang JM maklumkan sebelum ni boleh hubungi khalifakota seperti alamat dan talian di atas. Berikut JM kongsi itinenary daripada khalifakota sebagai rujukan dan panduan.

Pakej 6D5N = RM3,199 sahaja including :

Return Air-Ticket Economy Class, 5 Night Accomodation
Local 4/5 star hotel, meal per itinenary, tour per itinenary
English speaking local tour guide, GV10 tour leader
VISA fees, Tipping, Etiqa takaful Insurance

Excluded : Personal Using, Internet, Bar, Laundry etc

Day 01 - Kuala Lumpur - Guangzhou - ChangSha (D)
Fly to Guangzhou tranfer to domestic flight to ChangSha. After dinner free shopping in HuanXin Street and enjoy the modern ChangSha night view.

Day 02 - ChangSha - ZhangJiaJie (B/L/D)
- We visit Orange Island.
- Take 4 hours bua to ZhangJiaJie.
- Visit Tianzi Mountain Fairy Lady Scatting Flower.
- West Sea.
- With shuttle bus to Yuanjiajie No 1 natural bridge AVATAR view
- With 326 meter tall elevator down face to face with pinnacles forest

Day 03 - ZhangJiaJie (B/L/D)
- Visit ZhangJiaJie National Park, gold whip stream Four gates surrounded by water.
- Ten miles gallery, herbal man, 3 sister pinnacles (round trip of electrical train)
- In the evening we can see Tianmen Mountain with world cable car to the top
- Sky walk  on glass road
- 99 turns road, celestial arch

Day 04 - ZhangJiaJie (B/L/D)
- Visit Mountain Grand Canyon with million stair and pass with a beutifu wterfall
- In the evening we can fre enjoy leisure local speciality souvenir shopping, special architechure, very romantic atmosphere

Day 05 - ZhangJiaJie - ChangDe (B/L/D)
- Take bus to ChangDe (4 hours)
- Poem Wall Yuan River view
- In the eveningwe can free shopping at Walking Street which nearby our hotel

Day 06 - ChangDe - ChangSha - Guangzhou - Kuala Lumpur (B)
After breakfast leisure, then take domestic flight to Guangzhou then transfer to International Airport transit back to Kuala Lumpur.

Kepada kaki jalan yang lebih selesa travel sendiri boleh ambil altenatif seperti berikut:
1. Fly from Kuala Lumpur to Guangzhou
2. From Guangzhou, take a high speed train to ChangSha (estimate time - 2 hours 30 min) .
3. From ChangSha to Zhang Jia Jie atau boleh ambil direct train from Guanzhou to ZhangJiaJie. Boleh refer train schedule di www.chinatrainguide.com
4. Kalau nak nak naik train boleh naik domestic flight. So choice is in your hand

Sekian dulu serba sedikit info berkenaan Hunan, China.

Byeeee

43 comments:

  1. Subhanallah...cantiknya tempat ni...Bestnya kalau dapat pergi melihat sendiri keindahan alam ciptaan Allah ni kan JM ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak..JM pun baru tahu..JM sebenarnya dah ada cita2 nak ke sini...ehehehe..tgk tu...

      Delete
  2. br tgk gmbar avatar punya tmpt tu kat fb baru2 ni...mmg cantik kan..subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye DJ, subhanallah..cantik..sejuk mata memandang..so bila lagik heee

      Delete
  3. JM, Hunan memang termasuk dlm wishlist tepat yg ingin diterjah di China selain dari Chengdu, Xian, Harbin etc, banyak betol tempat2 menarik kat China ni. Visa masih valid utk 2 tahun, tapi visa aje x guna sebab diri sendiri x mampu ke sana... *nanges

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM,
      Eheheheh...betul tu..byk tempat menarik kat China coz tanah besar katanya..tak per dear..nanti dh mampu baru pegi eh..in sha Allah akan tercapai impian tu..

      Delete
  4. menarik... tapi gayatnyeeeeeeee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah..kalau gayat rugi lah..tak leh naik tempat tggi..kalau naik cable car pun mesti seram sejuk je kan :-)

      Delete
  5. JM,

    cantik gilos tempat ni.kalau ade rezeki, nak pergi jugak ke sini..thanks JM utk perkongsian ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. DATT,

      Ye..one of the place must to be..amboi speaking katanya..broken habiss heeee..Itulah JM pun dah masukkan dlm list travel impian ni :-)

      Delete
  6. JM pi le belajar bahasa Mandarin....Untung kalau dapat jadi backpacker. Lagi murah berbanding melalui agensi pelancungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk belajar Bahasa Mandirin?..teringin jgk sebenarnya tapi MASA adalah kekangan..tapi kalau nk seribu daya ye dok..Ha'a betul tu backpack lagi murah

      Delete
  7. Cantek-cantek! pemandangannya memang mendamaikan... gituu.. bolehlah plan untuk trip ke China backpack. kalau hakak JM nak gi leh la rojer-rojer yek? hahaha..... Tak sabar nak baca entry GC and Sdyney tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm hati ada plan nk pegi tapi ntah bila coz kalau nk pegi backpack perlu hajak chinese friend :-)

      X sabar nk baca entry Aussie katanya...tgguuu

      Delete
  8. A'ah la...ala-ala di alam Pandora je kan....JM pegi la Hunan,blk nnati sharing2... mesti best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putri, mana alamatnya..dh lama tggu nih :-)

      Ada hati gak nk pegi TAPI... belum tahu lagi bila..byk sgt list dlm plannig ni hikss

      Delete
  9. subhanallah ! memang cantik sangat tempat ni JM... teruja sangat bila tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerrr...kalau buat photoshoot wedding mesti curlast kan ahaksss

      Delete
  10. Jambatan kaca tu baru buat. Dulu jalan-jalan biasa je. Ada lift yg sangat tinggi kat situ boleh tgk view jugak. Tapi tempat tu katanya overcrowded oleh pelancong2 tempatan..

    Saya pun terkena penyakit Zhangjiajie ni since early this year. Syok tengok ada jugak yg terkena..hehehe

    Jom reramai kita p sini, mari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yer..kalau crowded sgt tu yg tak best..x selesa pulak nk bergambar kan..

      Ahahaha...ye..samalah kita..kalau dpt gi sana sama2 mesti meriah kan..

      Delete
  11. Saya memang ada simpan angan2 nak gi sini....... dah banyak kali tengok gambar2 yang cantik ni... tapi entah bila la nak jejak kaki kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. SR, kalau tak berani nk pegi backpack leh pegi ngan travel agent...sediakan duit je..

      Delete
  12. Saya salah seorang yg suka view ala2 macam dalam gambar ni.
    Rasa mcm damai je (nak-nak lagi kalau udara nyaman) :-)
    Makan hati je lah tengoknya... nak jejak.. entahkan bile ehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhehehe..tak pe Dekdaa..at least dh tahu keujudan tempat ni kan

      Delete
  13. Kalau syarikat tu tau JM buat promo ni, tentu dapat trip gratis.... hehe

    Tapi memang tersangat cantiknya tempat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang!!!..ehh..rasa janggal pulak selalu di panggil nyer En Mie kan heeee

      Yo lah tu..mana lah ada org yg baik hati camtu dalam donia nih heeee semua duit..dui..duit

      Cantik kan Pak Lang..eeeee...geram rasa..cam nk pegi hari jgk heheheeh

      Delete
  14. huwaaa ternganga mulot tgk..subhanallah sgt cantik !!!! huwaaaa... gi seminggu kompom tk puas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyeee..dia sudah datang...mana pergi...lama JM tggu tau...nk minta alamat..coz nk hantar ole2 dari Aussie

      Cantik kan..JM pun terpegun bila tgk pic ni...dah berazam nk ke sana suatu hari nanti :-)

      Delete
  15. wahhhh...nak gi nak gii nak giii...ok dh masukkan dalam wishlist ni hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeheh...moh kita pergi reramai..mesti meriah..dah masuk dlm wishlist eh..daebak!!! :-)

      Delete
  16. Subahanallah.. yep memang cantik dan santik lagi gitu.. dah pernah baca pasal tempat2 ni.. just belum boleh masuk dalam bucket list hahahaa.. :P

    By the way thanks Kak JM.. dah dapat kiriman Kak JM tu.. teruja sgt hahahaa.. :D

    kalau nak pi beramai ke Hunan ni bagitau la.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyeee...ada dlm list jugak eh..ha'a...kalau g reramai mesti meriah yg penting 'same soul'

      Dh terima eh..sama2 :-)

      Delete
    2. So macam mne .. dah ada plan ker nak pi ramai2 hahahah :P
      yep penting "same soul " as lonag siapa yg ada title backpackers tu ok jer :D

      Delete
    3. Dear, belum lagi..susah nk kumpul same soul ni..pastu perlu cari waktu, musim dan cuti yang sesuai

      Delete
    4. hehehee.... orait orait sifu :D

      Delete
  17. Subhanallah cantik sangat tempat ni...kat sungai tu nampak damai jer...
    JM macam adik TT kita cakap kalo nak pegi beramai jangan lupa calling2...mau ikut sama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..cantik kan..JM dah berangan nak jalan atas jambatan kaca dan cliffside tu
      Aha..nanti kira risik2 dulu :-)

      Delete
  18. dok godek-godek entri jm terbaca pulak pasal hunan ni.yeah...mesti masuk bucket list ni...tq jm for da info.dah berkali ke china pon tak kan abis nak pusing besar sgt tanah jajahannya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai : rajin nye godek2 entri lama ni..nasib baik x de habuk kat sini ek hihihi..ehem2..ada plan nk ke sini ke..calling lah i ye :-)

      Delete
  19. Indahnya ciptaan Tuhan! Breath-taking views. Untung siapa yg dapat pergi tiap2 musim utk alami pengalaman berbeza :)

    ReplyDelete
  20. Air terjunnya cantikkkk sangat! Saya paling suka tgk sandstone. Ciri geografinya unik :)

    ReplyDelete
  21. hai kak JM ekin dtang bom kembali blog ni... baru syok nampak full blog akak.... hihihh

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352