You can click on me :-)

Monday, 4 June 2012

Preparation to SEOUL

Assalamualaikum...

Map of Seoul
Four Distinct Seasons
Korea's climate is regarded as a continental climate from a temperate standpoint and a monsoonal climate from a precipitation standpoint. The climate of Korea is characterized by four distinct seasons: spring, summer, fall, and winter.

korea weather spring


Spring
Spring lasts from late March to May and is warm. Various flowers, including the picturesque cherry blossom, cover the nation's mountains and fields during this time.

korea weather summer


Summer
Summer lasts from June to early September. It is a hot and humid time of the year.

korea weather autumn

Autumn
Autumn lasts from September to November, and produces mild weather. It is the best season to visit Korea.

korea weather winter
Winter

Winter lasts from December to mid-March. It can be bitterly cold during this time due to the influx of cold Siberian air. Heavy snow in the northern and eastern parts of Korea makes for favorable skiing conditions.

Cuba lihat pada tajuk..best tak....dengar pun macam best kan..Seoul, South Korea. Ada tak sesiapa boleh guest bila sebut Seoul jer apa yang terbayang di fikiran korang...

Kalau JM ofcoz lah...Four Season (Winter, Spring, Autum, Summer), Nami Island, Jeju Island, K-Pop dan Drama Korea. Ah haaaa...yang paling minat adalah drama korea...boleh tak tido malam nak abiskan setiap siri tu.....gila kan...kalau la boleh tabah untuk melakukan ibadah macam mana tabahnya seperti menonton drama tu kan...Alhamdulillah selamat dunia dan akhirat...

Selepas setahun berlalu dan baru tahun tahun ni nak update. Memang dah lama ain nak pegi Seoul yang selalu di khabarkan sebuah negara yang menjadi 'tumpuan' pelancongan dan keindahan bentuk muka bumi, rakyat berbudi bahasa, orang nya cantik dan handome...ehehehe...selamat kata nya kalau travel sana sorang-sorang. 

JM pun ricky-ricky tiket murah..kat mana lagi Air Asia lah 'teman hidupku'...eheheh..harga tiket return RM562 termasuk meal and luggage..murah kan. Kali ini travel berdua dengan kawan study...dia ni jenis yang suka travel jugak...Time kami nak pegi tu adalah musim Bunga (Spring)..hola laaahh..boleh kami bergambar dengan bunga SAKURA..hoeyyyyyeeee

D sini JM kongsi persediaan sebelum berangkat ke Seoul sebagai rujuan semua readers. Travel sendiri perlu sediakan semua info berkenaan penginapan, list of destination dan how to get there dan sebagainya.

Antara persediaan yang perlu di buat :

1. Tentukan bila nak tarikh dan cari tiket murah.

2.  Booking penginapan di http://www.seoulbackpackers.com/ (lokasi menarik dan strategik). Pastikan hantar email pengesahan seminggu sebelum berlepas.

3.  Buat reseach..part ni tanya je pak cik GOOGLE. Memang banyak membantu. Then baca  blog kawan-kawan yang pernah sampai di sana. Zaman sekarang zaman teknologi  maklumat...dah ramai yang celik IT..masing-masing dah ada blog sendiri. Jadi tak perlu risau. antara blog yang jadi panduan http://budgettravel2korea.blogspot.com dan http://english.visitkorea.or.kr/. Memang puas hari kerana banyak info dan membantu.

4. Pastikan passport belum tamat tempoh dan nak pergi Korea tak perlu VISA yer kawan-kawan.

5. Kalau musim yang hendak di lawati adalah musim bunga, luruh atau salji..pasti sediakan baju tebal..memang cuaca sangat sejuk boleh mencecah sehingga 5 darhaj celcius.

6. Senaraikan tempat yang hendak dilawati dan cara untuk sampai ke setiap destinasi. Boleh rujuk URL  item no 3.

7. Cetak itirenary bukti pembelian tiket dan bording pass.

8. Minum air yang banyak kerana di sana sejuk dan akan menyebakan kulit menjadi kering.

9. Bawak bekalan makanan yang mencukup kerana makanan HALAL agak mahal tapi kalau korang mampu makan luar hari -hari tidak menjadi masalah. Makanan Halal banyak di area ITAEWON.

10. Sediakan wang mencukupi bergantung kepada tempoh korang menginap di sana. Macam kes JM, spend dalam RM2000 untuk 8 hari 7 mlm. Kadar tukaran mata wang pada waktu itu KRW1000 = RM2.74. Semua orang tahu kan..kalau nak travel ni memang kena belanja sikir lah...

11. Sediakan botol kosong apabila korang masuk bilik air atau tandas lepas korang 'ehem'...ehem..' korang nak cuci nanti.

12. Sediakan international adapter sebab plug oversea tak sama macam di Malaysia. In case kalau bateri kemera korang out..hah..mcm mana..tak kan tak nak bergambar kan..rugi lahh....

13. Jangan lupa cetak Seoul Metro Map sebagai panduan bila naik Subway nanti. Kat sana lebih efisyen guna subway kalau nak pergi ke destinasi menarik, mudah dan senang dan pastikan beli T-Money di Smart Shop macam kedai 7 e11 kat malaysia.

T-Money adalah gantian kepada tiket, korang top pup jer ke atas T-Money berapa korang nak...fungsi lebih kurang macam Touch N Go...apabila sampai destinasi touch kat pada exit gate..baru duit kita akan deduct dari kad tu...mudah sangat.

Tapi yang paling mencabar subway di Seoul kebanyakan laluan bawah tanah..ada yang disediakan escalator, ada yang hanya sediakan tangga..so penatlah kalau menapak. Sebab orang korea semua slim melim..kurus, langsing susah nak cari badan-badan gemuk gambal macam kat Malaysia ni...mungkin juga cara pemakanan menjadi faktor. susah nak cari orang korea ketinggian below 160cm.

Itu sahaja yang dapat di kongsi buat masa ni...untuk next entry JM akan ceritakan pengalaman di sekitar Seoul, KOREA....

To be continue....byee....

47 comments:

  1. Annyeong!!! Wah wah sungguh informatif sekali belog mu ini. Daebak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annyonghaseyo....Kamsahamnida Kak Kiah...terima kasih kerana sudi singgah..eheheh..saya pun spt Kak Kiah suka berjalan dan berkongsi cerita dan suka berkongsi informasi kepada pembaca yg minat travel tapi tak tahu caranya..maka ujudlah blog ini...awesome kan..eheheh

      Delete
    2. Blog JM memang daebak... Kamus travel.. He He He...

      Delete
    3. sbg panduan utk diri sendiri :-)

      Delete
  2. salam..

    sangat jeles bila harga ur ticket sangat murah..
    for the first time...saya akan travel ber3 ke korea in may 6d5n(xde itnerary lagi)
    masih belum decide penginapan sendiri or guna agent..
    masa jalan sendiri kat sana..tak sesat ke?
    nampak macam smooth jek everything..pastu boleh p byk tempat!
    baca ur blog macam ada confident nak jalan2 sendiri...tapi risau pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali..
      Aha..bukan selalu nk dpt tiket murah ni..ikut nasib jugak :-)
      bestnyer nak pergi Korea..sy pun kalau ada peluang tiket murah nak pergi lagi tau Korea..mmg awesome..seronok sgt..tak perlu risau korea ni sebb ia merupakan bandar yg lebih selamat dari Malaysia tau..dh berapa ramai tourist dr malaysia ke sana..ada tu dh hampir 10 kali..ada yg backpack pergi sorang2..tak perlu takut sesat kerana public transport mmg efisyen x seperti malaysia..kalau naik subway tu..kekerapan cukup tinggi..pastikan you all plan very well setiap destinasi nk pegi, how to go there dan pandai baca map subway..In Shaa Allah mmg enjoy..boleh refer entry berkenaan Seoul Korea.boleh di jadikan guideline utk buat itirenary nanti..thanks fo drop by yer :-)

      Delete
    2. Thanks!
      Read ur & others blog..makin bertambah2 minat nak p travel...

      Delete
    3. Mmg best travel ni..kekadang money n time is a constraint kan..

      Delete
  3. terbaik JM... JM dapat tiket murah. Saya plan nak pergi 1/11/2013, tapi tiket pergi balik RM1000 adui...tapi saya hold dulu.. saya nga tunggu promo.. Kalau xda promo pada tarikh yang saya nak pergi.. belasah je la.. Masa tu je available untuk travel solo tahun nie.. harap2 ada rezeki..

    *btw.. saya terkejut, jeju island ada dive spot yang menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Jeri, agak mahal tiket tu, tghan thn nanti mest ada lg tiket murah utk ke seoul. Menarik sgt seoul byk tempat yg boleh d lawati bak kata klau ada tiket murah nk pegi lg hihihi. Seoul korea antara destinasi impian rakyat mlysia dan pastikan beli tiket lihat pada musim. Autum season mmg cantik :-)

      Delete
  4. Saya orang indonesia, tp bekerja dimalaysia
    Lepastu nk gi korea selatan,,
    Guna visa tk,,,,
    Please jawab,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. For tourist from Indonesia need VISA to enter Korea

      Delete
  5. Saya orang indonesia, tp bekerja dimalaysia
    Lepastu nk gi korea selatan,,
    Guna visa tk,,,,
    Please jawab,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warga Indonesia yang mahu ke Korea SElatan perlukan VISA

      Untuk maklumat lanjut beleh rujuk website ni :
      1. http://freelavie.blogspot.com/2012/01/apply-south-korea-tourist-visa-for.html
      2. http://budisulis.wordpress.com/2012/08/15/mengurus-visa-korea-mudah-dan-tidak-ribet/

      Delete
  6. salam JM....nk cte ni..sye da bli tiket flight ke korea jan 2015 ni...hehe!tpi xdpt semurah mcm JM tu=( dpt RM 682 return...emm xreti sgt cri tiket ni..adush..tp ok x tu JM?? TAPI kan....da beli tiket n akan travel 2org je sbb tibe2 kawn2 lain xjdi pergi...so parents takut nk lepas sye pergi berdua je...sedihnyeeeeee....help me JM... =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Yani, Ok lah tu RM682..tapi still mahal ahaksss...heee

      Aha...tak perlu risau..ckp kat parent tu..JM pun hari tu pergi beruda je..Korea mmg selamat...lebih selamat dari Msia dan org2 kat sana mmg soft n polite...ada gak kwn JM berkali2 ke sana secara solo..alhandulillah..best Korea ni..kalau pegi sekali nk pergi lagi..

      Delete
    2. emm tu la...harap2 mcm tu la xde pape blaku..insyaAllah.. ^__^ xsabar nk smpai sane..hehe

      Delete
    3. Adyani : Dah sampai Seoul belum?

      Delete
  7. JM..best gak leh g bln 9 thn ni,autumn kan..gigih cari tiket murah gak lah..jom join g ngan sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa..KD, sorry tak dapat join coz JM dah ada tiket ke Seoul dan Busan on Oktober

      Delete
  8. Assalam JM. Saya berterima kasih pd JM sbb kongsi pengalaman ke Seoul ni. Akk & family nk ke Seoul cuti sekolah ni. Tak perasan plk beli tiket time nk masuk summer. Akk google utk tengok estimate suhu awal bln jun 2014. Dia kata siang 25c mlm 16c. Perlu ke akk sediakan pakaian tebal ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Kak Ja, Waktu summer bagi JM tak perlu baju tebal coz lke suhu di msia je kalau 25c tu leh pakai sweater or light jaket je ..suhu aircond...kalau mlm biasa d hotel ada heater...jadi x perlu baju tebal..Epy holiday nanti ek Kak Ja ..bestnyerrr

      Delete
  9. JM..kalau dr myeongdong nk ke airport naik subway camne ye? Flight kita org pkl 9 pagi. Sorry, akk byk soal le plk ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ja, the best way is naik Airport Railroad Express (AREX) railway line dari Seoul Stn. Kiranya dari Myeong-dong naik subway ke Seoul stn, dari sana naik AREX ke Airport FAST TRAIN around 45 min .Beleh rujuk di sini http://asiaenglish.visitkorea.or.kr/ena/GK/GK_EN_2_2_2_3.jsp

      Delete
  10. part ni sama "kalau la aku boleh tabah untuk melakukan ibadah macam mana tabahnya aku menonton drama tu kan...Alhamdulillah selamat dunia dan akhirat..InsyaAllah"
    hehee klu layan drama xtdo pon xpe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Irra...ahahahha...kita serupa rupanya...mmg same taste lah ni

      Delete
    2. Zaman belajar byk la cerita2 copy2 ni. Skrg keluar rumah pon idok...ada cerita best2 ke akak? Ira bleh suh husband ira download..lama sungguh xlayan movie..:

      Delete
  11. #1 sebelum nak gi satu tmpt, mmg kne search dlu tmpt2 yg mnrik kt sne...budget ckop ke tak..musim apa yg dorggg tgh lalui skrgg... bestnyeeeeeeeeeeee!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Jijah..barulah semua going smoothly nanti sbb pergi sendiri kan..kalau pegi ngan travel agent bawak diri je :-)

      Delete
  12. Zaman 2011... Duit tengah murah... Sekarang? Nangesssssss! Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigil2 tangan bila tukar duit...kah kah kah..kalau murah mahu setahun 3 kali JM ke sana...gila tak?

      Delete
  13. Bila sebut Seoul... Ingat Syamsul anak Yusoff Haslam... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Abe MKL..dah finalize itie belum..pastikan pegi tempat yg x jejak lagi...

      Delete
  15. Best sgt jm gi korea..😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. puan Wana...kalau boleh nk pegi setiap tahun..acaner nih

      Delete
  16. Baru Zumal tahu masa peredaran musim tu... Thanks for info yer JM ^-^

    ReplyDelete
  17. tips2 yg sgt membantu . teringin nak main salji ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee nak main salji,...kalau JM nk buat ABC heeee

      Delete
  18. kakak.. mass kakak travel tu backpackers ke? tak perlu agent pun okay kan?

    ReplyDelete
  19. busy menyalin tips dari JM ni...Ingat awal tahun depan nak g musim spring jugak

    ReplyDelete
  20. oooo begitu musim nya... baru taw la

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang