You can click on me :-)

Thursday, 28 June 2012

Ho Chi Minh 4D3N : Day 3

Assalamualaikum kawan-kawan.....

Nak tahu lagi kisah sambungan trip ke Saigon, Vietnam?...nak tahu tak?...eheheeh....tak nak tahu pun aku nak cerita jugak. Sebelum ni aku selalu dengar cerita dari kawan-kawan melalui blog...Vietnam macam tu..Vietnam macam ni...pastu dorang cerita pasal kain cotton vietnam murah..akhirnya aku sampai jugak ke tanahair Vietnam. Betul seperti yang diwar-warkan..memang murah..sampai aku nak pegi lagi untuk kali ke-2 pada bulan Sept 2012. Lagaknya seperti tourist guide lah nanti...ahahah...

Semalam kami semua berbincang, hari ke-3 kami bercadang nak pegi ke Chu Chi Tunnel. Apa yang best tempat ni...ada apa kat sana..jom kita baca sejarah atau kisah di sebalik Chu Chi Tunnel ni.

The tunnels of Củ Chi are an immense network of connecting underground tunnels located in the Củ Chi district of Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam, and are part of a much larger network of tunnels that underlie much of the country. The Củ Chi tunnels were the location of several military campaigns during the Vietnam War, and were the Viet Cong's base of operations for the Tết Offensive in 1968.
The tunnels were used by Viet Cong guerrillas as hiding spots during combat, as well as serving as communication and supply routes, hospitals, food and weapon caches and living quarters for numerous guerrilla fighters. The tunnel systems were of great importance to the Viet Cong in their resistance to American forces, and helped achieve ultimate military success.

The 75-mile (121 km)-long complex of tunnels at Củ Chi has been preserved by the government of Vietnam,[2] and turned into a war memorial park. The tunnels are a popular tourist attraction, and visitors are invited to crawl around in the safer parts of the tunnel system. Some tunnels have been made larger to accommodate the larger size of Western tourists, while low-power lights have been installed in several of them to make traveling through them easier and booby traps have been clearly marked. Underground conference rooms where campaigns such as the Tết Offensive were planned in 1968 have been restored, and visitors may enjoy a simple meal of food that Viet Cong fighters would have eaten.
Above-ground attractions include caged monkeys, vendors selling souvenirs, and a shooting range where visitors can fire a number of assault rifles, such as the M16 rifle or AK-47, as well as a light machine gun like the M60.

Macam mana..dah baca sejarah berkaitan Chu Chi Tunnel tu..ke korang malas nak baca...ehehe..tak per kalau malas jom layan gambar sebab aku pun malas nak cerita bab-bab sejarah ni, aku pun tak minat subjek sejarah pada zaman sekolah aku dulu...ahahaha.

Kami berlima ambil keputusan menggunakan khidmat tourist guide untuk membawa kami ke sana dengan menaiki bas pelancongan bersama pelancong-pelancong asing terutama dari negara 'orang putih'. Mereka memang berminat untuk mengetahui sejarah dan ingin melihat suasana serta keadaan Chu Chi Tunnel yang tinggal sejarah. Kebetulan semasa pengumpulan semua pelancong utuk menaiki bas, didapai kami berlima diminta untuk pergi dengan menaiki van kerana tempat duduk tidak mencukupi, mula-mula frust jugak dengan arrangement dorang tu..tapi bila di fikirkan semula ...lagi selesa kami berlima sahaja dalam van dan tidak perlu berhimpit dengan mereka. Jarak perjalanan ke sana mengmbil masa lebih kurang 2 jam perjalanan dan seperti biasa ia amat memenatkan di susuli dengan keadaan cuaca yang panas. Jom kita lihat hasil tangkapan kami di sana.Oh..sebelum tu..kadar bayaran di kenakan setiap seorang adalah AUD8 = RM28.48

Travel Agent
Mahal tak?..aku pun tak pandai kira
Dalam perjalanan kami di bawa ke satu tempat pembuatan kraftangan oleh rakyat Vietnam yang kurang upaya seperti cacat anggota badan. Mereka membuat kraftangan menggunakan bahan-bahan terbuang terutamanya kulit telur dan hasilnya amat teliti, cantik dan awesome. Kepada pengunjung yang berminat untuk membeli hasil kraftangan mereka amat di alu-alukan tetapi aku sekadar mencuci mata...ehehe..tak percaya..jom kita tengok gambar.


Memang awesome...semua gambar kat atas di buat menggunakan kulit telur..memang cantik dan kreatif. Lebih kurang 1 jam jugak kami di sana, kemudian kami teruskan perjalanan ke Chu Chi Tunnel.


Dah sampai...jom...


Aha...banyak tak gambar...ehehe....itu sahaja yang dapat aku kongsi di sini dan kepada sesiapa yang berhajat untuk ke sana boleh mendapat sedikit gambaran kan. Kami bertolak balik ke pekan Saigon dalam jam 1.00 tgh dan dalam perjalanan balik masing-masing dah penat dan ketiduran.

Aktiviti seterusnya pada sebelah petang kami pegi membeli belah lagi menghabiskan duit yang ada...almaklumlah tempat tempat shopping jauh sejengkal..ehehe...oh ya...sebelum aku mengakhiri travel trip aku ke Vietnam ni..aku nak kongsi sedikit gambar restoran makanan halal di Vietnam. Kedai makanan Halal agak terhad di sini dan salah satu restoran yang berdekatan dengan hotel kami adalah VN Halal dan rasa agak memuaskan.

Jemput makan
Hoyeeee..akhirnya aku berjaya menghabiskan entry kali ini dengan jayanya disamping kerja yang bertimbun.

Till then kawan2...nanti aku update next trip....ke mana pulak yer..tunggu...

Wasalam....

60 comments:

  1. Besttnyeee...snang ek nk dpt trnsport kt sne klo nk p tmpt2 tu? Ingt nk p backpack ngan mak ayh heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Maryam...terima kasih kerana sudi baca blog JM ni...singgal le selalu
      Aha..transport di Vietnam ni better guna teksi jer kalau nk gerak dari aiport to hotel atau sebaliknya..tapi pastikan dpt teksi yg betul sbb ada gak yang tipu..
      Kalau nk ke Mekong River dan Chu Chi Tunnel tu..leh arrange ngan hotel..

      Delete
  2. Salam JM, kalo overall belanja kena sedia dalam berapa in rm?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali Fatin,

      Overall tu tuk berapa lam eh..coz lagi lama lagi byk duit nk guna..pastu kalau byk shopping lagi byk ongkos nya..kalau mcm JM yg pegi 4H3M tu around RM1500 all in dah cukup coz jenis tak kuat shopping

      Delete
    2. hahahhaa.. yeke ni tak kuat shopping...??? :D heh heh heh

      Delete
  3. K.JM, kat Vietnam x ramai orang Islam ea?
    Susah je akak cerita nak dapat halal food.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi, food yang kat VN Halal tu nampak ok jugaklah.
      Mahal x? Berapa rege?

      Delete
    2. Nazeck : skrg ni tak perlu risau...byk sgt restoran HALAL di area pasar ben than tu...sediakan duit je..one meal boleh cecah RM8 ke atas

      Delete
    3. kedai VN HALAL tu mcm dah tutup je

      Delete
    4. huhu.. one meal dah sama harga dengan mesia..

      Delete
    5. Luna...byk mkn luar x hari tu

      Delete
    6. Luna..camne..hows ur trip

      Delete
  4. Kitorang nak pergi nanti tak pakai tourist guide pun. Ok ke akak ras? Sebab dah baca entri k.JM ni kira dah ada view jugaklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nazeck : x perlu guna tour guide..senang je jln2 kat sana

      Delete
    2. kalau kat chu chi tu kalau tak pakai tour guide ok ke sis JM?

      Delete
  5. waaa... vietnam mmg terkenal dengan barang2 macam cenderahati ni kan... sungguh kreatif (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mira..berseni betul dorang nih

      Delete
  6. cantik craft tangan semua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha Is..mereka buat dengan kemas dan teliti

      Delete
  7. Memg kreatif, teliti ja diorg buat kja

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Lya..kalau beli pun berbaloi sbb MURAH

      Delete
  8. As salam. Suka blog akak JM.. ( akak kot, hahaha.. ). Sangat infomatif.. nak2 kpd bakal traveler, mcm sy ni, nk gi vietnam..1st time plak ni.. boleh la well planning awal². cuma gi dgn agen, ofis dah kawtim.. tp backpacker mcm akak JM ni, rasa teruja pula..hikhikhik..

    ok la, bnyak nota kaki dah ni.. hahaha..

    Trimas JM =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. EIM : akak JM x pe jangan call abg JM..perlu tukar jantina nanti hehehe.

      Better backpacker je lagi best dan adventure..terima kasih sudi singgah sini..senyum sis JM tau heee

      Delete
    2. kalo agen.. mmg releks je... ikut jela mane die bawak.. takyah pk nk kejar bas or risau kene tipu ngan transport awam.. p yang tak bestnye... die akan bawak tempat yang khas yang dorg boleh dapat komisen yang kebanyakanye mahal n kite tak berapa minat...

      Delete
    3. betul ckp sis JM... backpaker ni lagi best.. sbb advanture.. =D

      Delete
    4. Luna..adventure x g HCM ri tu

      Delete
  9. Salam...wah seronok lah klau dpt ke saigon@ho chi min...kmi bru blik dri hanoi tpi d hanoi x bnyk tmpt shooping mcm saigon@ho chi min ni...rasa mcm nak p ja bln jun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaynnun...kalau ke HCM...nyesal kalau x bawak duit banyak heee

      Delete
    2. heh heh heh.. bawak duet banyak pon rase sikit kalo g sane... tul tak sis? :P

      Delete
    3. itu bg org meroyan sopink jek luna hihihi..hari tu uit cukup x

      Delete
  10. Trima ksh atas info JM.Akak akn ke sana insyaAllah Jun nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Jemy Jar..JM ada kongsi info detail berkenaan HCM di link Vietnam...leh korek info kat situ ye

      Delete
  11. Trima ksh atas info JM.Akak akn ke sana Jun nanti.InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Jemy...HCM syurga shopping selain Bandung

      Delete
  12. mmg cantik2 hasil kraftangan tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik sis Ve..halus je hasilnya dan harga pun agak mahal..mampu tgk je lah

      Delete
  13. alamak.. mengantuk nak bace sejarah.. tapi kalo tak bace nnti ngange lak time visit... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip Luna...bila nk ke HCM..habis dia korek entri lama nih hikss

      Delete
    2. hehehe... insyaAllah next year sis... tengah kurek2 info agi nihh...

      Delete
    3. kita pun korek entri lama gak ni

      Delete
    4. Luna...patutlah trip ke HCM succes ahaksss

      Delete
    5. Ekin..ke mana lama menghilang

      Delete
  14. agak2 sis la kan.. nape omputeh suka visit tempat sejarah sedangkan yang menjajah tu tok nenek depa? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang minta sejarah kot Luna ;p tak puas belajar kat sokolah so nak tengok dengan mata sendiri ;p

      Delete
    2. harap dorg dapat belajar n kenal maksud "PEACE" tu kan... :)

      Delete
    3. sungai mekong ada buaya tak ;p

      Delete
  15. huhu sedih giler.. ringgit tak cukup ruang.. tulis pakai markerpen je...

    ReplyDelete
  16. huish! tak sangke boleh habis bace satu set travel! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna..mestilah gigih baca..org tu baru blk dari sana kan kan kan..bukan mlm ni g jumpa SS ke heeee

      Delete
  17. sis JM tak pergi balik tempat ni.. mesti ada perubahan kan hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin..cukup 2 kali..ke tempat lain lak

      Delete
  18. saya suka pergi vietnam best sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haslina Lynn..kan! syurga bagi kaun hawa..tetapi ehem2...bagi kaum adam hihihhi

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352