You can click on me :-)

Tuesday, 12 June 2012

Lovely Seoul Day 7 and Last Day : 25 Apr 2011

Annyonghaseyoo..

Hari ke -7 merupakan hari untuk bersuka ria...semalam kami dah puas shopping di Itaewon dan Namdaemun Market, hari ni kami nak ke Everland pulak. Tempatnya lebih kurang macam di Disneyland Hong Kong atau Universal Studio Singapore.

Direction to Everland :
1. Dari Hoeyon Subway Station ke Chungmuro Station
2.Dari Chungmuro Station tranfer line ke Seoul International University Station
3. Dari Seoul Internationl University Station tranfer line to Gangnam Staion
4. Apabila sampai di Gangnam Station, cari Exit No 6
5. jalan terus ke hadapan, berhadapan kedai Donkin Donut Krispy terdapat Bus Stand
6. Naik Bus No 5002 (Erverland Resort). Boleh guna T-Money, tambang KRW1,700
7. Apabila sampai di Everland Resort, terdapat bus yang akan membawa penumpang ke Everland dan  jarak  perjalanan dalam 10 minit dan tiada tambang yang dikenakan.
8. Boleh beli tiket di kaunter masuk per entry dengan harga KRW38,000

Jom kita bersuka ria di Everland.

Bus No 5002
view di Everland
Seharian kami di sana, beribu jugak gambar yang diambil..maklumlah semua sudut cantik kan..apa lagi..bergambar sakan lah kami. Itu adalah sebahagian sahaja gambar yang dapat di kongsi untuk entry kali ini. 

Esok hari -8 kami akan bertolak balik ke Malaysia pada jam 11.10 pm, lepas kami check out dalam jam 11.00 pagi, kami pergi sekali lagi ke Namsan Tower. Al-maklumlah guesthouse amat berdekatan dan jalan kaki tak sampai 15 minit. Kami terus mendaki ke Namsan Toer walaupun cuaca panas tapi udara sejuk dan kalau berjalan pun tidak terasa penat. Tempoh hari kami lihat view Namsan Tower pada waktu malam, kali ni kami nak lihat view pada waktu siang pulak. 

Dalam jam 5.00 petang kami gerak ke Hamilton Hotel untuk menaiki bas ke Airport. Tiket dan jadual bas boleh diperolehi dari kaunter receptionist dan harga tiket adalah KRW15,000 dan jarak perjalanan dalam 80 minit.

Goodbye Seoul dan ia merupakan lokasi yang JM akan repeat..ins sha allah. Plan trip akan datang akan ke BUSAN dan JEJU island pada musim luruh dan sejuk.

End of story at Seoul, Korea.....

58 comments:

  1. aduh nostalgia tol bila baca blog JM pasal korea ni. serta merta datang rasa rindu yg menggebu2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...yer..yer..JM pun sama..bila baca balik entri ni..hati mebuak-buak nak pergi lagikkkkk :-)

      Delete
    2. Kak Kiah antara peminat tegar Korea... Siap drama sendiri lagi... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. mmg x leh challenge ngan kak kiah tu..setiap kali trip mesti ada DRAMA...sedih dan airmata

      Delete
  2. JM, boleh tak? heeee. buat lah list berapa byk yg habis. nk buat bajet yg cukup2. hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..nanti ada masa JM try buat kira2 yer :-)

      Delete
  3. stuck here masa blog hunting ttg exprience ke south korea.... nice experience and info.
    will follow you after this for more travel info :)
    http://cikpiandherstories.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cik pi teruskan membaca entry travel yg lain ye ada masa nanti JM terjah blog cik pi tu :-)

      Delete
  4. salam akak,

    bile baca pasal backpackers akak ni..teringin lak nak backpackers.
    tapi saya pergi dengan mak dan baby 10mths bln Feb 2014 nanti
    agak-agak ok x? ada tips2 & advise tuk saya x?hehehe

    sebab kalau ambil agent kami berdua je adalah sangat mahal..huahuah

    makan dan bahasa mcmana ye? senang x communicate. senang tak nak makan halal

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalan Yna,

      pegi ngan mak dan baby 10 month on FEb...awahh...winter time tu ..sejuk sgt..so perlu sediakan baju beberapa lapis dan tebal utk baby dan juga utk mak dan diri sendiri, sarung tangan dan kaki..pastu bawak bekal air kosong byk2 semasa jalan-jalan tu coz nanti bibir kering sbb sejuk..perlu minum byk air..kat sana tandas tak ada paip so perlu sediakan botol kosong

      Transport di Seoul mmg mudah dan nak sampai ke setiap destinasi boleh naik public transport je so tak perlu pakai agent..yang penting tahu direction ke satu2 tempat tu kalau tak entah ke mana2 pergi nya nanti

      Mknan kat sana mudah nk dpt..tapi mesti pergi aera ITAEWAON..kat sana banyak kedai makanan halal...

      Delete
    2. wah..cepat akak reply.. tq kak. tapi area hostel akak tu senang juga ke nak cari makanan?
      your personal opinion ok x kami backpackers je. risau sampai sana jd ayam itik..haha

      Delete
    3. Aha...area hotel tu agak susah kerana terletak di betul2 pusat bandar seoul..kalau nk mudah dan senang cari hotel di area ITAEWON..ramai tourist from msia tggal kat hotel area sana....akak rasa ok kalau sanggup lah nk redah denga baby kecik tu tapi kasihan pulak kat dia bimbang tak tahan sejuk...kebanyakan yg muda2 vboleh ckp english dan juga owner2 kedai ada yg pandai english sikit2..kalau yg agak berumur seperti ahjuma tu tak tahu langsung nk cakap..bak kata yna lah..nk tour guide agak mahal rugi kalau tak ramai...kalau tahu yna nk pegi akak leh jd tour guid tpi klau bln 2 ada trip ke thailand

      Delete
  5. oh ye..taxi macam mana? sebab risau mak tak larat & baby byk kerenah nti..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..taxi pun mudah..tapi tak semua driver taxi pandai ckp english...perlu guna bahasa isyarat atau minta tlg receptionist tulis nama tempat kat atas kerta tempat nk pergi pastu nanti tunjuk je pada driver taxi tu

      Delete
  6. Ok.tq so much akak. Very good tips. InsyaAllah akan berbackpackers. Nti bleh sy buat entry backpack dgn baby.hihi
    Nx time mybe kita leh travel skali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r most welcome....ada blog eh..leh kongsi kat sini..mau baca...ahaa..kalau ada peluang boleh je :-)

      Delete
  7. time pergi dulu kami org try naik train x naik bas...jenuh nak menyampai...hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe....sbb tu better naik bas ...easy peasy hiksss

      Delete
    2. konon nk try lain dr org laa...org lain nek bas, kite try nek train...last2x dekat 3 jam baru sampai..jenuh transfer..

      Delete
    3. ahahaahh...sabor je lah...3jam?...lama tu..tak pe itu semua pengalaman..

      Delete
  8. JM boleh jd tour guide ke?sy g bln 9 masa cuti sek..tgh fikir gak samaada nak ambik servis student sana.kalu JM boleh,join sekalilah kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KD, kalau bulan 9 JM tak leh join coz bln 10 akan ke Seoul jgak..JM rasa tak perlu cari tour guide coz semua attraction place can easily reach by subway n public transport...just follow je direction yg JM kepilkan dalam entry seoul ni..easy measy...

      Delete
    2. JM ke korea oct bpe hb? sy pon akan ke sana bulan 10 nnti :)

      Delete
    3. Eqa : JM akan ke sana on 23 oct in shaa Allah..same date ke kita :-)

      Delete
  9. Boleh wat kira2 tak brp kos JM g sbgai backpackers?leh kumpul bajet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bajet tu bergantung kepada bilangan hari dan hotel/guesthouse yg ita nginap, berapa total mkn kat luar dan berapa byk nk shopping dan exchange rate semua bergantung kepada individu dan tiada fix total. so bg JM yg jenis berjimat ni jenis bawak bekal dari msia dan msaka kat sana..8hari 7 mlm kat sana JM spend dalam RM2K..rate time tu 1000 won = RM2.85

      Delete
    2. Kalu cmtu lbih kurang 2 ribu lbih jer kan JM spent tmsuk flight tiket.berbaloi dah compared to ejen rm3k lbih tp dahlah takleh cover byk tmpt.duit lebih leh wat shopping lai dlm 1k lbih.tq JM

      Delete
    3. Yer...pastikan sediakan complete itirenary baru proper nk jln2 nanti

      Delete
  10. aduss..bestnye..teringin lak nak gi sana..nih baru kat baca tentang korea, kalau baca semua entry JM mesti semua tempat nak gi hahaha..pengsan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SP...hahaha....sabar..sabar..tak kan lari gunung di kejar

      Delete
  11. baru jumpa boleh jari manis.selalu reply kat blog kak kiah kan.hehe.. akak gi time bunga pun sejuk eh. saya plan nakgi 11-17 april ni.nak tanya akak pakai baju brp lapis.malam dia tido tersangat sejuk ke..bukan apa concern sebab bawak baby.ingat nak backpack jugak.tapi nak menginap dekat namsan3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Yus, akak kerap gak komen di blog Kak Kiah tu. Spring season mmg sejuk tapi masih boleh tahan lagi just pakai baju tebal selapis cover ngan winter coat. Bagi mereka yang tak tahan sejuk maybe perlu pakai berlapis2 kan. Todi malam pun tak sejuk selesa je...tak perlu on aircond kalau bawak baby perlu bawak kain tebal dan baju tebal. PAsti kan bawak minyak pelembab sbb kulit cepat kering nanti

      Delete
  12. Jelesnyeee.... masa akak g dapat tengok Sakuraaaaaaa!!!! Jeles jeles jeles berganda-ganda!! waaaaaaa..;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..maybe Tyra pergi bulan Mac ek..so SAKURA belum mula nak kembang lagi..pe kata pegi lagi coz byk lagi tempat tak cover kan heee

      Delete
  13. Kak JM ~ Saya g 25 April... Patutnya ade, tapi mengikut kata orang sana cuaca thn ni mcm berubah sikit. kejap je sakura kembang... hukhukhukkk... Tu la, harus pegi lagi ni kak..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyra : Ahaaa..kalau camtu nasib tak berapa baik lah yek hari tu hee..nampak nyer perlu repeat lah ni heeee

      Delete
  14. Kak JM....dah pegi Busan and Jeju? Saya plan nak g Jeju la next year. Flight turun kat Busan, pastu plan nk g Jeju 2 hari dan terus g seoul.5 hari kat sana or mungkin 4 hr kt sana and stay 1 night kt Busan sbb flight balik pn naik di Busan..Ok x?Ke mcm rushing2 je..huhu.total hari g korea 8 hari. Apa pendapat kak JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiz : akak akan ke busan dan Jeju this coming oktober..kalau nk cover busan - jeju- seoul mmg tak cukup 8 hari tu...sbb pernah pegi seoul 8 hari tu pun rasa x cukup...byk tempat menarik tak pegi. TAPI kalau FIZ punya plan spt tu ok gak..cuma tak byk tempat yg boleh cover...kalau nk cantik lagi 3 hari busan, 3 hari jeju dan 7 hari seoul..tapi tu lah kan..lagi lama lagi byk budget. Dah ok planning tu :-)

      Delete
  15. korek entry lama akak JM sebab memang suka baca entry orang ke korea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT: korek je x habis pun heee. Ehem ehrmm akak dah bau bau nih :-)

      Delete
    2. Korek jangan tak korek Cik CT... He He He...

      Delete
    3. CT : nak best lagi KOREK di teratak SS tu...byk gak info

      Delete
  16. Bestnya akak dah pi Korea. Nak jugak pergi.. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korea mmg best FA..itu sbb akak JM nk repeat :-)

      Delete
    2. Kalu JM pindah Korea... JM repeat Malaysia plak... He He He...

      Delete
    3. kah kah kah...itupun kalau Msia masih dalam ingatan....nampak belum pindah dah lupa diri

      Delete
  17. Masa ni dikira penghujung winter ke? Ada tak salji lagi masa hujung-hujung bulan 4 ni? *baca entri lama ni sebab suka baca pengalaman orang pergi Korea*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah : blm 4 dh masuk spring so mmg dh x de salji

      Delete
  18. Replies
    1. BETUL lah yunk..bunga tulip hidup...SEGAR pulak ..kalau lah boleh petik

      Delete
  19. Cuba nak cari tempat baru di Seoul. Byk tempat dah pergi ? cuma belum sempat terbit entri. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes!!! seelok2 nya begitu abe MKL..buat pe nk repeat tempat yg sama...ce try pegi Daegu..keluar dari Seoul City tu

      Delete
  20. agaknya inilah taman tema yg selalu masuk kat drama korea tu ...

    ReplyDelete
  21. kalau g loni mesti dah berubah kan.... hihihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352