You can click on me :-)

Monday, 11 June 2012

Lovely Seoul Day 4 : 22 Apr 2011

Annyonghaseyo...

Baru masuk citer day 4...rasa dah lama kat Seoul kan..hari ni tak nak banyak intro..nanti korang bosan..aku terus citer destinasi kami pada hari ini.

Day 4 :    Namdaemun Market - Deoksugung Palace & Seoul art Muzium - Insa dong -
                Dongdaemun

Hari ni kami nak shopping di Namdaemun Market kerana hari sebelum tu kami hanya survey dulu mana-mana-mana kedai yang dapat rega murah..kena pandai tawar menawar dan mulut kena manis dan senyum selalu..heheeh...baru awek muda...tak gitewww...ahaha....

Shopping at Namdaemun Market.

Memanf berpinar mata tengok brouch ni
Dah puas shopping brouch kat Sam Ho Custom (jewellery) berdekatan Gate 4, kami gerak ke Deoksugung Palace.

Direction to Deuksugung Palace :
1. Naik subway from Hoeyon Station to City Hall (Exit 3)
2. Belakang KFC jalan terus akan jumpa Deoksugung Palace

Deoksu Palace - was originally the residence of Prince Wolsan, the older brother of King Seongjong. the residence become a royal 'palace' during the Seven-year War after all the other palaces were burned in 1592 during the Japanese invasions of Sever-year War. Official Website : http://www.deoksugung.go.kr/eng/index.asp

Opening time : 09.00 - 21.00 Closed on Monday
Admission Fee : 1,000 Won (Adult)

Let's go to the paradise....hollaaaaaaa....ehehe

Ticket Counter
Main entrance
Belum belajar kursus photography
Gambar di persekitaran Istana
Moh kita ke destinani ke 2..Insadong. apa menarik di Insa-dong..lokasi ni adalah market yang menjual bermacam-macam jenis souviner seperti jualan di Pasar Seni, Kuala Lumpur.

Direction to Insa-dong :

1. Dari City Hall Subway Station turun di Jongno 3 (sam-ga) Station. Berhati-hati kekadang nak pegi ke satu-satu station tu perlu tranfer line dan pasti berada dalam Line yang betul dan juga T-Money amat diperlukan semasa naik subway.

Exit sahaja akan jumpa Tapgol Park tapi tak perlu risaua..jalan terus bersebelahan park tadi dan sebelah kanan akan jumpa Insadong. Kalau nak beli souviner untuk kawan-kawan, sahabat, rakan opis, rakan FB, adik beradik dan kepada sesiapa sahaja lah..boleh beli disini.

Insadong Gil
Selesai pusing-pusing di area Insa-dong, kami teruskan perjalanan ke Dongdaemun Market.

How to get there
Seoul Subway Line 2 Dongdaemun Stadium Station, or Line 1 or 4 Dongdaemun Station.

Ever since its opening in 1905, Dongdaemun Market has been one of the major markets in Korea. Specializing in wholesale clothing, the market has grown large, having more than 20 shopping malls. A full range of fashion items that cover head to toe, are found in Dongdaemun Market at inexpensive prices. Just name it and you shall find it! No wonder the market is always crowded with retailers, foreigners, customers and tourists.

Dongdaemun Market
Puas jugak nak abiskan entry kali ini...end of day 5...ada lagi sambungan..belum habis lagi story di Seoul..to be continueee...

31 comments:

  1. byk brg2 yang nak di beli.. :) bulih rmbang mata mcm ni

    ReplyDelete
  2. JM cntik tgk beg merah tu...AA nyer travel beg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikss..takl ah..beli kat kedai beg biasa je

      Delete
  3. Replies
    1. sediakan duit je..terutama tempat jual brouch tu...mesti org rumah yg paling tergoda kan hiksss

      Delete
  4. hai bestnye dapat pg korea
    teringin nak pg jgk
    tgh survey ni
    nak tanya sikit boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a korea mmg best n JM pun akan repeat next year :-)
      Nk pegi jgk? Pegi2 mmg xkan menyesal
      Nak tanya? Boleh je harap2 Jm boleh jawab heeee email je pd Jm soalan2 tu

      Delete
  5. sebenarnye saya ni first time rancang nak travel oversea ni
    nak pg korea sbb minat kpop sgt
    ingat nak bagpackers je sbb rasa mcm murah skt dan blh pg byk tmpt
    cuma saya x berapa paham dgn prosedure tmph tiket flight dgn airasia tu
    boleh share x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...mudah dan easy measy je nak tempah tu...masuk je website AA...cari destinasi dan pilih tarikh serta harga yg berpatutan..pastu masukkan nama passenger, pilih meal n luggage then buat bayaran...nanti dorang akan hantar itirenary ke email

      Kemudian seminggu sebelum bertolak tu boleh web check in je...semua di hujung jari..selamat mencuba

      Delete
  6. saya dh tmph pon mmg senang jgk
    JM ade tips x tak apa yg saya perlu bwk klu travel time late winter/spring sbb tiket beli bulan mac ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..senang kan..lain kali nk tempah..itu je caranya
      Aha..sudah semestinya winter coat coz suhu agak sejuk..kalau nk jimat bwk bekalan seperti roti ke tuna ke..sbb kat sana nanti cepat lapar..boleh je nk beli nasik segera kt mart..jgn lupa botol kosong bila msuk bilik air nanti..sarung tangan dan stoking tebal..

      Delete
  7. Salam.. Boleh Bg itinerary tak?Emelkan Ke zackabdsamad@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Saya dah booking tiket ke seoul pada 24-28 april ni..cadang nak backpakers aje...nak mohon bantuan jm email pada saya itenary lawtn JM dan apa shja maklumat yg dpt membantu. Ini kali pertama nk backpakers..biasanya sy guna travel agent. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak!!! Ayu..baru perasan komen nih...skrg dah masuk bulan Mei...betul2 tak perasa sbb byk komen masuk..so..mcm mana? success tak trip itu hari..kalua Ayu rajin dalam entri Seoul dah completed..dah boleh prepare itie...sorry dear..x perasan!!!!

      Delete
  9. SS check balik harga entrance Deuksugung Palace ni... Masih lagi sama 1k won...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MURAH kan SS...last trip nk ke sini tapi kan tapi kan...hurmm...nantilah cite

      Delete
  10. Belum belajar kursus photografi tapi gaya kalah photographer dah time ni... Ha Ha Ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. GAYA je lebih yunk SS oi hahahaha

      Delete
  11. shopping sakan jm . mau rambang mato tu ... biasa la beli kamera dulu baru belajar kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. First Trip ke sana Vee...rasa semua nk beli tapi bila dah 3 kali pegi tu pandang sepi je...namfak!..namfak!..keh keh keh

      Delete
  12. cantiknya gambar sekitar Istana tu... rasa macam dah kat area drama-drama korea zaman joseon laks..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati Amira : kalau pegi time Spring dan Autumn..fuhhhhhhhhh...romantik habis kat sini...jalan berpegangan tangan...cuaca sejuk...walaweeeeii!!!! "nampak! kuat berangan kan sis JM ni...

      Delete
  13. Replies
    1. Jelessss ngan abe MKL g akan fly dalam beberapa hari je lagi...arghh...kalau keje sendiri mesti ni IKUT!!!!

      Delete
  14. Ya ampun, best bangat ni mbak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mbak Sal!!!! itu sbb mbak JM pergi berulang kali tanpa jemu..org Seoul yg jemu tgk muka mbak JM kih kih kih

      Delete
  15. hahaha... korea mung tunggu kawe datang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul ...woww...nk serang Korea nampak..bila nk gi :-)

      Delete
  16. ehem ehem belakang jm ..ada oppa mana tu jm...scandal ke..:-))

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352