You can click on me :-)

Monday, 11 June 2012

Lovely Seoul Day 3 : 21 Apr 2011

Annyonghaseyooo.... :-)

Hai kawan-kawan...nak tahu tak ke mana destinasi kami untuk hari ke -3 di Seoul ni yer....tak nak tahu?..alah..rugi tau kalau tak baca sampai habis story kami hari ke -3 nih..ahaha...best sangat ke citer nyer..hola..mesti lah best mcm citer drama korea tue..ahaha....gituwww....

Seperti biasa bangun seawal pagi..kat sana kan jam 6 pagi dah seperti jam 7.30 pagi terang benderang..jangan dok berangan nak bangun lambat nanti terlepas subuh..larat korang nak ganti...ahahaha... Seperti biasa sediakan sarapan untuk bekalan dalam perjalanan nanti. Destinasi kami hari ke -3 adalah:

Day 3Nami Island - Itaewon

Mesti korang tertanya-tanya kenapa 2 tempat je satu hari..yer la..kalau dah pegi Nami Island mana boleh sejam dua kat sana..kami habiskan masa hampir 4 jam tau di Nami Island....nak jumpa hero Winter Sonata..ehehe...mana boleh sekejap jer..rugi lah kan...mesti kena tinggalkan jejak kat sana..apa-apa pun let's  follow my story.

Nak keluar pepagi pun nak bergambar :-)
Direction to Nami Island
Disebabkan kami tinggal di Seoul Backpackers, so Subway terdekat adalah Hoeyon Station. Terletak di Gate 6 Namdaemun Market. Memang dekat giler...ahahah

Hoeyon Station to Gapyeong Station
Duration: 1 hour 42 minutes, 63.4km
Stop: 20 stations
T Money: 1,800 won
Cash: 1,900 won

1. From Hoeyon Station to Cheongyangi Train Station
2. From Cheongyangni Train Statin to Sangbong Station (Tranfer to Gyeongchun Line)
3. Gyeongchun Line (Sangbong to Chuncheon)
4. From Sangbong Station to Gapyeong Station (Gyeongchun Line)
5. Exit at Gapyeong Station, ambil teksi kat luar station to Nami Island

Teksi to Nami Island KRW3000 = RM8.55 ( 10 - 15 minit)
Tiket Feri ke Nami Island KRW8000 = RM22.80 (feri ke Nami Island 5 - 6 minit)

Naik pulak teksi nak ke Namiseon tue..

Nak masuk kena beli tiket dulu yer...
Lepas dah beli tiket dengan harga KRW8000 ~ RM22.80  return....lepas tu kena beratur naik feri lak..tak besar ferinya....dalam 5 min leh sampai ke Nami Island tu..jom tengok gambar.

Bangga ada bendera Malaysia kat atas feri tu..
Akhirnya sampai juga ke seberang sana..inilah Nami Island dan sesi bergambar bermula...

Happy together
Beratus jugak gambar yang sempat kami ambil di sini akan tetapi takkan nak letak semua kan..kalau nak tahu best ke tak..datang lah sendiri..JM syorkan korang mesti singgah di Nami Island ni memang seronok dan semua sudut pulau tu cantik. 

Di sini ada sediakan kemudahan sewa basikal bagi sesiapa yang tak mampu nak jelajah sebuah pulau dengan berjalan kaki, bagi kami kami lebih suka berjalan..nama pun kaki jalan..ehehe...Oit..dah penat berjalan nak kena isi perut dulu. Ini lah menu kami hari ini..dalam cuaca sejuk dan lapar..makanan simple macam ni pun sodap....

Makan dulu
Perut dah kenyang..pastu ada hati lagi nak bergambar...ahaha...biasalah kan..bukan selalu nak datang sini..Lebih kurang jam 4.00 petang kami gerak ke ITAEWON pulak..nak cari apa yang ada di sana. Sebenarnya just nak survey je dulu apa yang ada.....waktu masih awal takkan nak terus balik guesthouse..rugilah kan..

So kami gerak ke Itaewon dan macam biasa..dapatkan teksi ke Gapyeong Station, bila dah sampai ke Hoeyon Station tu..jangan turun dulu terus ke Itaewon Station exit 3 to Itaewon Market. Perjalanan kami sentiasa di temani dengan peta laluan Subway yang dicetak dari Seoul Metro Subway sebagai panduan. Kami sampai Itaewon dalam jam lebih kurang 6 petang dan hari dah semakin gelap. Kami ambil keputusan nak makan jer kat area situ...

Di Itaewon tak perlu risau pasal makanan..banyak kedai-kedai muslim yang di buka tapi kebanyakan owner dari Timur Tengah. Bila sebut Itaewon memang menjadi tumpuan orang Islam kerana di sini juga terdapat sebuah Masjid. Ramai orang Malaysia menginap di Itaewon. Jom ikut kami makan di Mr Kebab.

HALAL Kebab Itaewon
Bila dah selesai makan, malam masih awal kami ambil keputan nak ke Masjid Itaewon. Nak ke masjid tu senang jer...keluar jaradai kedai makan tu...jalan terus ke depan..ada simpang ke kanan..jalan ke kanan dalam 100 meter..jalan seperti mendaki sedikit pastu belok ke kiri dan di sepanjang jalan terdapat pelbagai kedai makanan, kedai runcit dan kedai kain. Jalan menyusuri kedai-kedai tadi dan akan nampak Masjid di sebelah kiri. Nak masuk ke Masjid tu kena naik beberapa anak tangga..kena mendaki lagi...sebab tu orang Korea ni badan slim melim sebab mereka banyak berjalan. Jom kita tengok gambar pulak.

Gambar sekitar Itaewon..byk makanan HALAL di sini
Done Day 3

Ok...jumpa lagi untuk entry hari ke 4 yer...bye....Wassalam...

33 comments:

  1. bestnyer g seoul...ble nk repeat neh JM...bleh join..haha plan nk g jeju plak;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaa..masih mencari tiket muroh ni..kalau dpt season yg sesuai..terus nk grap heheh..nak join..jom..jom..jom..kalau dpt tiket muroah kabo2 lah yer..leh gi sama2 :-)

      Delete
  2. BESTNYA...SERONOK BUI BACA PENGALAMAN JM KE KOREA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bui,

      Nanti giliran Bui pulak..mmg best..kalau boleh nk migrate ke sana..tapi apakan daya heee

      Delete
  3. Tak singgah HRC....saya pasti singgah kat hard rock..mesti beli tshirt...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah singgah..tapi closed for renovation....kalau travel ke mana2 je mesti cari HRC..wlpun tak beli hikssss

      Delete
  4. tumpng tye boleh??? saya ni first time nak pg korea
    so klu nak pg dlm 6 hari tu brp byk sy kena bwk?
    nak tukar semua duit pada won siap2 ke mcm ne?
    blh ke nak bwk kuar duit kat sana nnt pakai atm?
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..kalau tahu akak tolong jawabkan :-)
      aa..6 hari?..budnet nak mkn luar atau bwk bekal dari msia coz harga makanan kat sana agak mahal..estimate dalam RM2000 rate money chenger skrg pun dh tggi. (ni bukan budget travel lah..mana tahu nk shopping nanti kan)...termasuk coz entree fee lagi...tukar dlm Won siap2..kalau nk guna ATM perlu bawak kad ATM yg ada skrg ke bank berkaitan..maklumkan kpada bank supaya release utk buat money transaction kat sana nanti..maybe ada charge bila guna ATM kat sana tu..boleh je standby kan..

      Delete
  5. maaf kak nk tye lgi..aka boleh tak bagi copy map subway dgn seoul map ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon bagi email address :-)

      Delete
    2. salam kak.. saya dah slamat blik dari korea ni hehe ^^
      terima kasih byk2 dgn info yg akak bgi..brguna sgt2...sonok sgt dpt pgi sne..
      sbb akak la trcapai impian pgi sne..blh pgi lgi nti heheh ><

      Delete
    3. Wkomsalam Nur, Alhamdulillah..itu yg akak nak dengar..BEST kan..hikssKorea ni pegi sekali akak pergi lagi..PERCAYA LAH heee

      Delete
    4. betul3 hihi ada jgk plan nk pgi lgi insyaallah kalu de rezeki lgi..

      Delete
  6. salam nak tanya lagi satu
    klu nak ikut kimchi making course kat mana ade ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa kalau nk buat kimchi ni cari resipi dalam google je..tak pernah lak attend class :-)

      So i'm not sure kat mana tempat yg menyediakan class for making kimchi...sorry ye...

      Delete
  7. #4 Nami Islandddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...Jijah...teruja nampak heee..nanti leh pegi ngan boyfie

      Delete
  8. Dulu setahun sekali belum tentu... Sekarang... Tiap tahun gi Korea JM... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : Dulu duit sikit..sekarang duit berkepuk ahahah iteww ayat

      Delete
  9. SS kena terbalikkan monitor baru dapat tengok gambar yg tak berotate tu... Hi Hi Hi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : Nasib baik terbalik monitor kalau terbalikkan meja..parah tu hihih...sorry dear..mcm mana ntah pic tu x leh nk rotate

      Delete
  10. mcm2 restoran ada ... megahnya bendera m'sia di feri tu . bangga jap ... x nampak gambar hero n heroin winter sonata ... huhuhuuu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee..klau di Itaewon ni byk kedai makanan HALA..harga? mmg mahala lah paling murah pun RM23 satu meal..Hero n Heroin Winter Sonata tu JM x letak kat sini

      Delete
  11. Apa yang menarik di Itaewon...kami belum sampai lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. abe MKL..kat Itaewon ni syurga makanan HALAL

      Delete
  12. mudahnya cari makanan halal disini..agaknya ramai orang yang beragama islam ke jm..

    ReplyDelete
  13. yeah..dah puas salin ni...senang sungguh baca perjalanan JM ni...

    ReplyDelete
  14. syok kak dia pergi seoul kita ni bila angan2 dalam mimpi hihihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352