You can click on me :-)

Thursday, 7 June 2012

Lovely Seoul Day 1 : 19 Apr 2011

Annyeonghaseyo......

To all my friend ...today i want to introduce you my lovely travel....uiks..kenapa tiba-tiba speaking London nih...hollaaaaa...nak cakap Hangul Language belum belajar lagik...eekekeek.....oklah tak nak letak intro panjang - panjang, sebenarnya aku nak kongsi pengalaman trip aku ke Seoul, Korea selama 9 hari 8 mlm (9D8N) dari 19 April 2011 - 27 April 2011. Mesti korang tertanya-tanya kenapa sekarang baru nak update...alaaa....kawan-kawan ni tak rock lah...ahahaha..sebenarnya aku baru berjinak-jinak dan belajar tulis blog pada Mei 2012. Jadi baru sekarang aku nak update semua travel list aku yang dah lepas. Sebenarnya tak banyak pun tempat aku pegi..tapi macam biasalah aku suka berkongsi ilmu dan pengalaman..bak kata org kampung..budak ni..orang tak tanya pun nak cerita...ehehe...itulah akuuuu......

Okey..kita terus ke main topic..macam biasalah kawan-kawan..kalau nak dapat tiket murah..selalunya kena beli tiket tu awal....aku beli tiket paa 03 Nov 2010, travel on 19 April 2011...Harga tiket adalah RM562 included luggage and meal return..murah kan....

Penerbangan pada 19 April tu jam 1.45 petang, bertolak dari LCCT Airport Terminal Kuala Lumpur ke Incheon International Airport mengambil masa dalam 6 jam 30 min. Waktu Seoul awal 1 jam dari Malaysia. Kami sampai di Incheon International Airport dalam jam 9.25 mlm.

Untuk pengetahuan semua, aku travel berdua sahaja..kawan aku ni memang kaki jalan...memang best lah kalau travel ngan dia ni..nak tahu siapa nama dia..tentulah Hani Zamhuri. Macam biasalah kalau travel backpacker nih memang kami dan prepare awal-awal lagi dari segi lodging, list of attaraction place, seoul metro map, bekalan makanan dan sedikan estimate budget. Matang wang Korea adalah Korean Won (KRW). Waktu tu rate KRW1000 = RM2.85. Aku budget RM2000 lebih kurang 700 000 won..kaya mak...hihihi.

Disebabkan kami sampai malam, jadi kami dah booking transport from guesthouse yang akan kami menginap nanti. Aku pilih guesthouse sebab lebih murah dan untuk bermalam je kan..tak perlu nak sewa hotel bagai. Seoul Backpackers Guesthouse menjadi pilihan dan boleh dapatkan maklumat lanjut mengenai loaksi dan how to get there boleh klik sini http://www.seoulbackpackers.com . Banyak info yang disediakan memang mudah dan tidak memeningkan kepala.

Lokasi Seoul Backpacker Guesthouse

 - 3 mins to Namdaemun Market
 - 15 mins to City Hall, 20 mins to Gyeongbukgung on foot
 - Mt. Namsan is only a stone's throw away (mmg dekat giler...ehehehe)

Seoul Backpackers Questhouse
Bila kami turun dari flight..waduh..sejuk nyer..suhu pada malam tu 16 darjah celcius...terus pakai baju tebal. Rupanya kat Incheon Airport ni kalau nak claim luggage kena naik train sebab luggage kat another terminal..tapi dont woory kat Seoul ni memang tiada masalah..sign banyak..so follow sign jer..tak sesat punya. Semua urusan imigresen dan luggage claim berjalan lancar. Asyik bercerita je kan...mari kita layan gambar pulak.

At LCCT Airport Terminal

Selepas 6 jam perjalanan akhirnya kami sampai di Incheon International Airport dalam jam 9.45 malam.
Incheon International Airport
Wait for our luggage
Wait for our driver
Nak lihat view waktu malam sepanjang perjalanan kami ke tempat penginapan..jom lihat gambar di bawah. Perjalanan Incheon Airport ke Seoul menagambil dalam 30 min dan perjalan pada malam itu berjalan lancar. Ahjussi yang bawak kami ke guesthouse tak pandai speaking..so sunyi sepi jer dalam keta waktu tu :-) . Maaflah yer kualiti gambar kurang memuaskan sebab kamera tak berapa canggih.


Akhirnya kami sampai di Seoul Backpackers. Inilah rupa bilik kami.


Ehh....lupa nak bagi tahu..rate per night 55000 won = RM156.75....memang berbaloi, terdapat free Wifi,  kemudahan internet dan coffe drink juga di sediakan di lobi.

End of day 1 and to be continue for second day....bila nak keluar tajuk untuk second day nih..tungguuu...sebab nak siapkan satu-satu entry bercinta jugak lah...ehehehe

bye..till then...

38 comments:

  1. salam kak,nak tya..akak stay kt seoul backpacker ni amek bilik aper yer?die kire per person ke per room?klu blik yg akak amek ni bleh msk 3 org x?
    1 agi nk tya,klu kte bwk backpack yg bsr tu bleh bwk msk cabin x?ke kene msk cargo..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak panggil apa eh..Zura boleh?..ehehe..waktu akak stay kat seoul backpacker tu akak ambik bilik double bed (katil queen size)untuk 2 org tdo..charge per room not per person. Nak tahu maklumat lanjut mengenai geusthouse ni, searh kat google seoulbackpacker guesthouse..ada byk type of room..bilik akak ambil tu selesa tdo utk 2 org jer. Kalau bawak backpack pastikan tidak melebihi 7 kilo..kalau lebih kena masuk cargo. Kalau ada apa-apa nak tanya di alu alukan, akan sedia menjawab...ehhehe...have a nice journey yerr..

      Delete
    2. Rupanye sy penah comment kt entr korea akk ni...hehhe..lupa plak..m

      Delete
    3. ha'a Zura..akak pun almost forget sbb dh lama kan pastu Zura pulak jarang singgah sini :-)

      Delete
  2. Replies
    1. Mahal ehh lebih kurng RM 156 per night divide by 2 lebih kurang M80++ per person
      Cer try namsan guesthouse 3 ramai gak tourist from msia stay kt sana

      Delete
  3. Assalammualaikum kak,
    boleh saya tahu, akak ada mention Ahjussi tadi, dia tu sape ye? tourist akak ke atau taxi driver?
    saya bhajat nak ke korea jugak, tu yg nk tau..thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusslam SAl,

      Oh, Ahjussi tu driver kami, dari hotel yg akak nginap tu ada pickup car from airport to hotel, So hotel arrangekan driver dan kereta utk jemput kitaorg tapi kena byr lah..coz sampai dh lewat so tak boleh naik bas atau tren to seoul city

      Kalau Sal sampai awal, naik je train ke Seoul tu...

      Delete
  4. saje nak share..
    sape2 yg nak jimat duit in terms of accommodation, boleh cuba seoul international youth hostel. dia ade dorm, dan bilik2 jugak. tapi last time, saye pegi, saye ambik dorm. untuk 10 org. tapi saye pegi ber-6, so lagi 4 org tu, adalah pelancong lain. murah je. mase tu saye pegi kalau ikut rate matawang mase tu, saye tukar rm2000, saye dapat 1 juta won.. untung mase tu =).. so, kalo ikut rate, saye stay 4 malam, rm250 je untuk 4 malam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih PM coz kongsi info nih JM amat hargai
      Mmg betul lah tu klau tdo hostel mmg murah tp bergantung kpd keselesaan lah kan klau trip budget mmg sesuai hostel ni. Next time klau JM ada peluang ke seoul lg nk try hostel lak :-)T

      Delete
  5. seoul basecamp pon ok...dkt dgn tren...baru bukak 2012 jun kalo xslah..rate dlm rm30/pax je;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woooww..murah tu..mmg ada plan nk ke seoul lagi..leh try ricky kat sini pulak

      Delete
  6. salam jm saya ade beberapa soalan..
    1) dari incheon airport kalau nak naik subway utk ke banana backpackers boleh tak? banana backpackers tu terletak di Jong-gu kalau tak silap
    2) ade tak tempat bermain salji(snow sleeding) yg dibuka utk main salji pada masa saya nak pegi nnti iaitu pada bulan 16hb nov nnti..
    3) di namsan park tu ade tak cable car? sebenarnya saya confuse namsan tower n namsan park. cable car tu dkat namsan park ke namsan tower?
    harap dpt penjelelasan dr jm...tq in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Mama Tim,

      Tolong bagi email address nanti JM emailkan info tu...kalau reply kat sini panjang sgt :-)

      Delete
    2. assalamualaikum jm. saya akan travel ke seoul nov ni. nak tanya acane nak book driver dr airport ke seoul backpackers tu ek. sbb saya cari kt website die tader plak.
      kalau nak email, sila la kat iz_travel@yahoo.com

      Delete
    3. W'komsalam...boleh email kepada mereka..refer kat sini http://www.seoulbackpackers.com/contactus.html

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Salam kak,

    saya nak tanya, akak book hotel melalui agoda or melalui website eh? sebab saya bakal pergi ke korea by this coming Jan, so teragak2 nak beli through agoda or tak.

    thanks for the reply :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam,
      dulu akak book through website dorang. Cuba compare dulu harga/rate kalau book melaui agoda dan through website..selalunya kalau book direct lagi murah..klik kat website ni http://www.seoulbackpackers.com

      Delete
  9. ohhh means akak bayar kat sana la ye? haaaa okay okay thanks for the info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear, camna ?..dah settle booking lo...bila nk berangkat..ke dah balik :-)

      Delete
  10. Hye~ sy nak ke Seoul bulan 8 ni. tix ngan tempat tinggal sume dh book. Just nak tau budget. yg awk ckp RM2000 tu termasuk flight ngan hotel ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Triples!...aha...jumlah RM2K yg JM bawak tu adalah duit belanja sepanjang di korea (mkn, entrance fee, Transport dan shopping). Tiket flight dan duit hotel settle sebelum travel

      Delete
  11. akak nak ke korea dalam bln 9. akak nak tanya book flight dari busan ke jeju dan dari jeju ke gimpo macamana ya. akak pergi 8 org pada pendapat JM lah mana yang lebih baik akak kumpul sekali duit atau bayar sendiri. transport kat sana mahal ke murah. bilik mana elok sewa agoda atau macamana. boleh tak email ke akak tempat2 yang dicadangkan email akak nasibah_207@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak Nasibah...JM telah email :-)

      Delete
  12. #2 mahal jgk ea sewa hotel per malam kan ka.. kalau gi ramai2 boleh lah share... haihhhh, teringinnyaa nak travel mcm nieee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jijah...kalau stay di hotel agak mahal..kalau g ramai2 ngan member boleh je bookiong guesthouse lagi murah...habis belajar nanti dah keje boleh pegi in sha Allah :-)

      Delete
  13. Not bad bilik ni... Nampak agak selesa... But now dah mahal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : ha'a..ada gak survey hari tu plan nk stay kat sini...tgk rega terus reject!

      Delete
  14. Masa JM pegi ni... Flight mmg satu waktu je ke?

    ReplyDelete
  15. mcm leceh je pulak ambil luggage kat tpt lain ... simple je biliknya ... byk krw utk shopping tu .

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. abe MKL...dah penuh lom ilmu di dada...rasanya your trip will going smoothly

      Delete
  17. macam mudahnya nak pi melancong...alang kat malaysia pun akak bimbang sesat...inikan luar negara..

    ReplyDelete
  18. ilmu yang sgt berguna ni..nak baca seterusnya pulak..walaupun hotel tu tak la lawa mana tapi boleh nak buat tidur je kan

    ReplyDelete
  19. loni mesti mahal dah harga hotel ni... hihihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352