You can click on me :-)

Monday, 11 June 2012

Lovely Seoul Day 5 : 23 Apr 2011


Annyonghaseyooo...again....

Masih di Seoul untuk hari ke - 5. Semua tahu kan trip ini berdua sahaja pada tahun lepas...baru tahun ini nak update dalam blog. Bukan tujuan nak menunjuk yangJM ni pegi obersea tapi sekadar nak berkongi pengalaman agar semua pembaca dapat sedikit informasi bagi sesiapa yang merancang untuk ke sana. Sekarang dah banyak blog menceritakan kisah pengalaman bercuti di negara orang dan tidak menjadi masalah untuk mendapatkan panduan, 'google' semua maklumat di hujung jari dan bukan hanya di Jari Manis tetapi semua jari jemari yang ada...eheheh.

Day 5 : Namdaemun Market - Itaewon - The War Memorial of Korea - Yuido (Hangang Park and Cruise at Hangang River)

Mesti semua tertanya-tanya kenapa stiap entry sama sahaja destinsi nya..betul tak..sebab hari sebelum tu pun dah pegi ke Namdemun dan Itaewon. Yo lah..kawan-kawan kan semua tahu...tempat penginapan kami berdekatan dengan Namdaemun Market..jalan kaki 5minit sudah sampai, jadi hari-hari boleh shopping. Semalam kami shopping brouch sahaja itu pun mengambil masa hampir 1 jam lebih. Biasalah kan orang perempuan kalau pilih barang memang begitu gayanya..lepas belek..belek lagi..lepas pegang..letak..pegang semula..pastu tak puas hati ambil belek lagi...sampai puas hati. Bila dah dapat berkenan di hati..nak minta tawar pulak dan selagi tak dapat harga yang diminta takkan berganjak dari tempat tu dan kalau tak dapat jugak harga yang di minta, berlalu pergi cari tempat lain. Bagi sesiapa yang tak tahan sikap  lama memilih kena sabar lah ya...hihihhi. Nasib baiklah kawan JM tu pun sama je kekdahnya, jadi kami tiada masalah dalam bab pilih memilih ni.

Jom kita lihat apa yang kami pilih kat market tu....

Jari Manis dan buat tomato yang sangat manis :-)

Apabila dah selesai semua urusan kami terus ke destinasi ke 2- Itaewon...Itaewon lagi..yo lah kami ingat nak makan tengahari kat sana. Malas nak taip..jom layan gambar. Bagaimana nak ke Itaewon, JM kongsi direction dalam entry sebelum ni kan..jangan kat tak ada.....malas mak nak layan tau..ahahah

Shopping sekitar Itaewon
Dah penat shopping...nak berhenti rehat jap..mau makan tengahari dulu di Murree sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.

Makan dulu
JM oder nasi beriani, kuantiti amat banyak boleh makan untuk dua orang...puas nak habiskan..rasa nya not bad..agak sedap memang menuhi selera. Kemudian gerak ke Masjid dulu untuk solat Jamak.


Ruang Solat Wanita
Apabila dah selesai menunaikan kewajipan yang wajib, kami nak ke...tadaa.....

War Memorial of Korea
The War Memorial of Korea, as our unique war history museum in Korea, is the sanctuary of national defense to feel the live history which we had been defended this country for five thousand years, and this is a place we learned lessons from war and to make a practical determination that we will never experience the tragedy of war again.

Also, The War Memorial of Korea is the live educational center of Korean contemporary history to have a correct understanding of vivid history which have been safeguarded the free democracy including the meaning of Korean War which was the most tragic war in history.

How to get there:
Samgakji Station, Line 4 or 6, Exit 12 - 5 minute walk
Namyeong Station, Line 1 - 10 minute walk
Check out here for the map.
Admission: FREE
Opening: 9:00 - 17:00
Jom layan gambar dulu...

Kalau di tanya nk peg lagi tak tempat ni..jawapan nya cukup lah sekali
Cukup lah sedkit gambar sekitar War Memorial of Korea, moh kita ke destinasi terkakhir hari ni iaitu Hangang Park di mana terdapatnya 63 Building dan SBS Seoul TV Staion dan juga Hangang River yang menjadi tumpuan pelancong dan juga pengarah-pengarah Drama Korea membuat pengambaran di sini.

Kami sampai di Hangang Park sudah jam 7.00 mlm, jadi tidak sempat nak menikmati suasana siang di Hangang River. Sewa basikal disediakan kepada sesiapa yang ingin menyusuri sepanjang laluan di Hangang River ni.

Disebabkan kami sampai dah malam, so kami ambil keputusan untuk naik Cruise menyusuri sepanjang Hangang River sambil menikmati cahaya lampu di waktu malam dan di sertai dengan persembahan Magic dalam Cruise tersebut. Tiket yang dikenakan adalan KRW15,000 = RM42.75. Asyik bercerita je kan...How to get there : ???

From Samgakji going to Yeouinaru Station.

Memang agak penat kalau nak menapak guna tangga
63 Building
Cruise
Ticket Counter
Ada magic show
Hampir 1 jam 30 minit kami di Hangang Park badan dan penat, so itu sahaja destinasi kami untuk hari ini. Ambil Subway at Yeouido Exit 5 terus ke Hoeyon Station.

Jom balik
End of story for day 5. Nak tahu destinasi seterusnya untuk hari ke - 6?..tunggu...akan menyusul tak lama lagi.. :-)

Wassalam......

37 comments:

  1. waaa ada magic show dalam cruise? masa kak kiah pegi xde pun.. oh jeless...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..ye ker..ingatkan semua curise ada magic show..mmg best show tu..pastu lak the magician...ohhh..handsome abis...eheheh..im fall in love...ehehehe

      Delete
  2. Salam. TQ share info2 ni, sedang carik info tentang korea ni 2 minggu lagi nak kesana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Haneem drop bu kat sini..epy holiday :-)

      Delete
  3. jenjalan carik info travel² kat sini..
    sedap betul tengok tomato tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal n tima kasih sudi baca blog JM ni :-)
      Mmg manis tomato tu x spt tomato kat msia :-)

      Delete
  4. salam perkenalan JM....sye blogger bru...sila beri tunjuk ajar..hee...emm sye ske sgt travel ni..n insyaAllah akan ke korea...tgh kumpul info2..hehe..tq sgt3 JM...entri ni sgt mmbantu ^_^
    mai la jengok2 blog sye... shadyanish.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak Adyani...aha..bestnya nk pegi Koya..kalau JM ada duit lebih mahu jugk repat ke sana sbb sekali pegi tak puas sbb BEST sgt heee

      Ok..ok..JM dah follow blog Adyani :-)

      Delete
  5. tQ JM..hehe...bace blog JM rase nk pergi skrg je korea..hehe...harp2 dpt la pergi nanti....^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...jgn kata Adyani..JM pun bila baca balik entry rasa nak repat lagi korea tapi Autumn season pulak...masih menabung duit dan mencari tiket murah time season tu..nk cuti lama sikit maybe ke Seoul, Busan dan Jeju..

      Delete
  6. Replies
    1. Next year 2014 - tiket dh ada...perlu kumpul duit je lagi :-)

      bila nk ke seoul ni..awal jan ke

      Delete
  7. Ok tak kalu menginap di Itaewon?mahal ke kos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok je maybe lebih murah dari area seoul City...leh check price through Agoda.com

      Delete
    2. Skjb rasa cam nak g sendiri,jab rasa tak yakin dpt survive

      Delete
    3. Yakin BOLEH....in Shaa Allah Boleh sbb JM dah pernah alaminya..dont woory dear...pegi ngan Suami tu lagi seronok dan enjoy

      Delete
  8. kat mane lagi lebih murah ea guesthouse...ade RM30/night bole dpt x? area mane ea?

    ReplyDelete
  9. naaaaak pegi korea nak pergi korea..!!! ok nangis..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT : korea mmg best pegi sekali x cukup klau boleh tia2 tahun mahu jejak sana best sgt...saje je kan kas bakorrrrr sikit heeeeC

      Delete
  10. first time dengar tomato manis... ke sebab jari manis tetiba tomato jadi manis? he he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih..SS try mkn tak hari tu..mmg manisss woo tak tipu...kalau d msia masam kan?

      Delete
  11. Tshirt putih tu SS ada sehelai... Member bagi dulu... Sampai lusuh dah SS pakai.. Lagi lusuh lagi sedap pakai... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu makna nya T-shirt tu serasi ngan SS

      Delete
  12. Ramainyee kat Hangang River tu.. Adesss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramailah best boleh sengol sengolan

      Delete
  13. tomato manis sedap mkn gitu jer ... klu kat sini semuanya masan x kiralah strawberi kr tomato ... ada magic show ya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee...sedap dan manis...JM mkn camtu je...kalau stay lama kat sana mesti kulit JM yg berkedut ni kan tegang dek kerana tomato ni heeee

      Delete
  14. aigooo.. jelly jelly je tengok sis pergi Korea ni tauuu... bilalah masa untuk kita ke sana pulak.. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati Amira : habiskan belajar then dapat keje kumpul duit..in sha allah..next your turn

      Delete
  15. Bestnya kenangan di Korea mmg tak dapat nak lupa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bonde pun dah ke sana kan...best kan!!!

      Delete
  16. The war memorial macam tak best je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL...JGN PERGI War Memorial tu.. tak best!!!

      Delete
  17. saya suka saya suka....

    JM bila nak pergi seoul lagi... nak ikot nak ikot...

    kalau JM jumpa tix murah - roger lah... nak ikot nak ikot juga.

    p/s: JM pernah buat statistik tak berapa kali saya dok sebut nak ikut... hahahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul nhhas...betul2 ke nak ikut nih...email sis JM kita discuss secara serius...gittew hikssss

      Delete
  18. tomato manis ??? kalau kat malaysia tomato payau..masam...akak paling tak suka buah tomato

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352