You can click on me :-)

Monday, 13 October 2014

Spring at Japan : Itirenary & Budget

Assalamualaikum dan salam sayang semuanya,


Pic : Ihsan Google : Mata wang Yen - jangan tak tahu syiling yang berlubang tu ada nilainya

Percutian dah tamat, jadi tibalah masanya untuk JM bentangkan budget secara keseluruhan sebagai panduan kepada mereka di luar sana yang mempunyai impian untuk 'makan angin' di Jepun.

Ramai tertanya-tanya bila JM nak bentangkan budget tu sedangkan Datuk Seri Najib pun dah selesai bentangkan Budget 2015 pada 10 Oktober yang lalu.

Okey..mari kita buat calculation sekarang.

Exchange Rate  - 1000Yen = RM32.80.

Ini adalah budget untuk seorang. Booking hotel through Agoda dan Booking.com

Ini adalah perbelanjaan yang dikeluarkan sebelum bertolak ke Jepun :

1. Flight Ticket MAS - RM903
2. Hotel Bougainvillea Akebonobashi, Shinjuku di Tokyo (5H4M) - RM612.66
3. Hotal 21, Kusatsu di Kyoto (3H2M) - RM236.60
4. Hotel Claiton Shin Osaka (5H4M) - RM404.48
5. JR Pass/JR Railway Pass - RM920 (28,200 yen) valid for 7 days.
6. Kansai Area Pass - RM195 for 4 days (beli di Mata Fair)
7. Ticket Universal Studio Japan - RM217 (beli di Matta Fair)

Duit hotel bagi tempoh 11 Hari 10 Malam di Jepun berjumlah RM1,255.74

Jumlah duit yang telah diperuntukkan sebelum bertolak ke Jepun adalah RM3,490.74

Jumlah duit yang JM bawa dari Malaysia lebih kurang 40,000 yen = RM1,300. Perbelanjaan keseluruhan adalah RM4,800 termasuk juga tiket ke Hakone, local transport dan shopping.

Nampak tak belanja seperti orang mewah dek kerana duit yang di keluarkan sedikit demi sedikit so tidak terasa banyak nya.

Mesti akan ada suara-suara yang akan cakap...ya ampun....mahalnya JM...mana kami mampu nak travel kalau kos begitu tinggi..ini baru kos seorang kalau pergi berdua atau bertiga?

Jika nak save budget jangan stay di hotel seperti kami, lagak seperti orang kaya tapi hakikatnya hahaha hanya JM sahaja yang tahu. Tapi kawan-kawan lain tiada masalah stay di hotel kerana mereka bergaji besar.

Kos boleh dikurangkan dengan syarat stay di apartment, ryokan, hostel atau guesthouse. Kemudian kurang kan tempoh masa travel like 6 hari 5 malam dan jalan-jalan di sekitar KAnsai Area (Kobe, Kyoto, Nara, Osaka). Tak perlu beli tiket ke USJ, Kansai Pass dan JR Pass, dah boleh jimat lebih kurang RM1,332

Kemudian jika stay selain dari Hotel, penginapan 1 malam boleh dapat RM150 per night (anggaran), jika 6 malam baru RM900 je. So kepada mereka yang minat travel ke Jepun RM3,000 sudah mencukupi untuk cover tiket flight, accomodation, transport and meal (nak jimat lagi bawak bekal).

Ini adalah itirenary bagi tempoh 11 Hari 10 Malam di Tokyo dan Kansai Area

Hari Pertama
- From Kansai Airport to Shin Osaka Station
- From Shin Osa Station, take JR train (Haruka Express) going to Tokyo Station
- Check in at Hotel Bougainvillea Akebonobashi, Shinjuku
- Going to Shinjuku Area (nightlife

Hari Kedua
- Ueno Park
- Senso-ji Temple, Nakamise-Asakusa
- Tokyo sky Tree
- Akihabara Electronic town
- Shibuya Crossing Road

Hari Ketiga
- Harajuku
- Roppongi
- Tokyo Tower
- Odaiba Park

Hari Keempat
- Hakone

Hari Kelima
- From Tokyo to Kyoto by JR train
- Check in Hotel 21 at Kusatsu
- Fushimi Inari, Southern Kyoto
- Gion Street, Eastern Kyoto

Hari Keenam
- Arashiyama, Western Kyoto
- Nara Park, Nara

Hari Ketujuh
- Check out from Hotel 21
- Going to Osaka and check in at Hotel Claiton Shin Osaka
- Huish Ten Bosh

Hari Kelapan
- Universal Studio Japan (USJ)
- Namba Station

Hari Kesembilan
- Kobe Harbourland
- Meriken Park
- Kobe Mosque
- Dotonbori Steet

Hari Kesepuluh
- Kobe Harbourland
- Meriken Park
- Umie Mall

Hari Kesebelas
- Osaka Castle
- Osaka HRC
- Check out
- Going back to Malaysia

psst : so dah tahu budget, ada BRAN :-)

DONE!!!!

200 comments:

  1. Salam. Hee sangatlah beruntung kalau dapat berwisata ke Jepun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam TL a.k.a Tiga Lalat...aha...untung sgt tau dapat ke Jepun..kalau ada peluang nk repeat pit pit lagi lah :-)

      Delete
  2. Pembentangan yang sangat detail :) Minggu ni baru nak sambung balik entri Jepun tu, JM. Kena masuk dalam time capsule utk refresh memory nampaknya! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fay nyer entri pun belum khatam ye..ahahaa...nampak gayanya camtu lah ye...Capsule dari Jepun mmg mujarab haruslah coba..lelama tinggal mmg akan byk hilang..JM dulu pun byk yg skip janji nk habiskan je :-)

      Delete
  3. Bagus2 buat bajet macam nie.. Nmpk ckit...
    Ada duit lebih xpa, nk melancong pon.. Mcm bg kepuasan diri sendiri.. Walaupon mahal pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul...kenapa nampak ckit?...bukan banyak ke tu ribu riban hihiih. Duit tu x lebih pun..kumpul sikit2

      Delete
    2. Maksud saya buat bajet macam nie nampak LA sikit (nmpk jelas) bajet dia.. Saya pon Dok kumpul2 duit DLM tabung Tue utk travel....

      Delete
    3. ohh..ahahahaah...sorry Zarul salah faham...bagus tu menabung sikit-sikit lama-lama jadi gunung hihih

      Delete
  4. wahh bagus ni. kalah bajet yg di bentang pm, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur As : Hamoooii mane leh compare dgn budget PM tu..dh angka Bilion..ni baru angka Ribu je hihhi (ribu je? cam org kaya cakap je kan ahaahah)

      Delete
  5. Seronoknyer JM...kesana kesini...ke Jepun pulak...jauh berjalan luas pemandangan dan banyak pengalaman kannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitew lah Bunda..hidup org bujang yg ketagih berjalan - jalan nih :-)..mmg best dpt byk pengalaman

      Delete
  6. tak berani tak berani !! telan ayaq liuq ajelah tengok orang travel pi Jepun. iols tak berani. orang bergaji pun rasa tercekik apa lagi orang tak bergaji cem iols ni Akak JM oooi T.T tapi kan.. CT kalau travel pun sebenarnya rela cari hotel even yang budget. tak berapa gemar konsep hostel yang ramai ramai duduk satu bilik. kalau sebilik tu semua kawan kawan tak apa ni kalau bangsa lain huurm.. kita ni rambut pun kan aurat ngn orang bukan islam jadi betterlah belanja lebih sikit tapi benda benda simple dapat dijaga.

    tengok Akak JM nye budget adoi semua main ratus-ratus. agaknya kalau CT pegi Jepun balik adalah korang terjumpa CT busking kat bukit bintang. eh eh okay bukit bintang bahaya skarang. huuurm.. menabung sampai hujung tahun ni then baru decidelah mana nak pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju, kite pon suka budget hotel...sebab ada privacy sikit...kite ni tidor berdengkur kuat...kang orang lain tak boleh tidor plak...hahahahahh :D

      Delete
    2. bhahahaha kalo tido dengkur esok pagi sedar dah kena campak keluar bilik.. rumate angkat ramai-ramai letak kuar bhahaha..

      Delete
    3. Wah CT berbakat nampaknya... nak berbusking bagai... boleh cari pendapatan sampingan tu.. hehe

      Delete
    4. Mengekek akak baca komen CT & Aisya heheheh

      Delete
    5. CT!!!! jgn cepat menyerah kalah..tak ROCK arhhh...ehehehe...Budget tu dah kira MURAH dan mudah tau...kalau dulu nak ke Jepun perlu buat VISA pastu syarat nya perlu show account statement sekurang-kurang RM6K - 7K baru lulus VISA itu belum campur BUDGET nk ke sana lagi...mmg x mampu lah..tetapi mulai Julai 2013 semua syarat tu di mansuhkan. Ada duit je beli tiket terus FLY...Jepun ma...bukan Indon..harus lah budget Ribu Riban sikit heheehh

      Bab hostel tu tu ce cari penginapan like Prof NA..murah pun murah..kalau ada budget lebih buat mcm akak ni mmmg selesa..kalau n sedap harus lah belanja lebih sikit ye dok

      Delete
    6. Asiya : tido berdengkur pun x pe abg sayang kan hihihihhi
      Hamoi CT...nk campak keluar je...KIJAM tau

      Delete
    7. Pak Lang Mie : busking tu apa eh..kalau basket ball tu JM tahu lah :-)

      Delete
    8. Farrah : mmg terhibur baca komen bebudak nih hihih

      Delete
    9. pakcik : bhahaha tak pernah cuba lagi busking. manee tau ade bakat ke terpendam selama ni. nyanyi lagu lagu reggae ke waaah..

      aisya ngan abam dia lah Akak JM sebab tu xleh tido hostel. kang aisya kena angkut keluar tapi abam dia kena tinggal kat dalam. bhahahaha..

      busking tu yang orang dok nyanyi nyanyi kat tepi tepi jalan. penghibur jalanan kekeke..

      Delete
    10. takpe CT. Kumpul duit pelan2. hehe. Sikit2 lama2 jadi bukit gitu. hahahaha

      Delete
    11. Scha : bukan bukit je lelama leh jadi gunung jgk tau :-)

      Delete
  7. rasanya budget JM ni dah agak reasonable. Maklumlah dengan JR pass, hotel, shopping semua
    sebab JM travel dgn kawan2 kan, kena la bertolak ansur bab acoomodation, makan2 semua
    kalau travel sorang/2 orang, bolelah cut cost lagi.
    yang penting semua orang puas hati..gitu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Dzuli...give me 5..sambil laga-laga pipi hiksss

      Delete
  8. hehehe pergi dalam bayangan jela kak JM
    huhuhuhu...
    beruntungnye lah dapat travel jaoh2 cmni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu..cer pegi dalam mimpi dalam bayangan x boleh feel..Ayu lagi untung ada org tersyg..sis JM apa yg ada..pandai habiskan duit adalah hihih

      Delete
    2. Ishhh ayu kalau tak kawen lagi dah jmp blog kak jm mmg nk ikott je kak jm tauuu... wahahhah tak malu btl

      Delete
  9. Setiap kali nak travel... Part budget lah yang paling memeningkan kepala... Bila dah pening... Tambah pulak kos beli panadol... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...SS...jgn fenin fenin take it easy..itulah kan..org mcm kita ni yg bergaji bulanan..perlu pandai buat kira2 wlaupun x sepandai akauntan..budget x cukup panadol pun x leh nk beli tau hahaha

      Delete
  10. selamat pagi dan assalamualaikum
    singgah pagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum dan Selamat Pagi Anum. Terima kasih kerana masih sudi singgah sini

      Delete
  11. pejam mata sajalah JM. kut mana pun duit habis juga tanpa sedar kih, kih, kih....

    bila tarik duit dari purse tak rasa tapi bila balik rumah , aii mana duit aku yg byk2 ni? kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nieda..nilai duit sekarang x seperti dulu...RM50 tu like 50 sen ..berapa byk barang yg boleh di beli kan

      Delete
  12. perghhhh...5 bulan gaji pun belum mampu nak ke jepunnn :(( huwaaaaaa..
    kena cari keje part time la kalo nak g melancong ke negara yg mahal :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh..eh..ehh..ye lah tu MJ..leh caya ker? Jom kita cari pakwe og kaya nak ekekekeke

      Delete
  13. Replies
    1. Kak Azie : nk tercokek yo?..meh sini JM kasi mineral sebotol hihih

      Delete
  14. betul tu JM .. kalau bleh cut cost hotel tu, mmg banyak bleh jimat .. tapi tu la, harga murah, means kecik yg amat la hotel/hostel tu... nak2 plak kat tokyo ... tempat lain maybe ade yg selesa jugak even with cheaper price

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Azra...SETUJU sgt..time kami nk fly dulu pun berminggu juga cari tempat penginapan ni...kalau boleh nk cari around budget dan lokasi strategik. Kalau nk murah haruslah pejam mata je dgn bilik cenonet tu :-)

      Delete
  15. BUDGET JM DAH HAMPIR SAMA NGAN BAJET YANG SAYA BUAT.TAPI MASIH BOLEH DIKURANGKAN JIKA MAHU.BERGANTUNG PADA ITIR MEMASING

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Cik Cerita...kiranya budget around 5K kan

      Delete
  16. Perghhhhh .. memang banyak pakai duit kan... memang tak mampu nak ke jepun la cm ni Jm. korea pon xlepas lagii.. hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya : boleh!!!..kumpul sikit2 pastu mesti ada aim...kalau ke Korea tu RM2500 dah cukup utk 7 hari :-)

      Delete
  17. ERk.. takot nengok bajetnyer.. kalau 3 orang punya budget mcm mn tu sis JM??

    nih tgh dok pulun nengok entry vietnam JM sbb nak g 22 nih :) banyak membantu entry tu hik3!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mysha : sya..rate matawang Jepun tinggi sbb tu budget pun tggi. Ye lah kan klau 1000won = RM3++ apa sgt yg boleh d beli dgn 1000 won. pegi sorang pun djh giteww budget so klau 3 berganda lah :-) bawak iA jln dokek2 dulu

      ahaa.. entri vietnam paling tinggi page view hiksss...ramai yg refer ckp success trip dorang

      Delete
  18. Menarik ni JM.. info yg sgt bermanfaat. T kasih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Khir : alhamdulillah!! JM memang suka kongsi info yg bermanfaat ni dpt PAHALA :-)

      Delete
  19. Tengok duit syiling tu rasa nyesal tak simpan supaya dijadikan kenangan. Tapi takpe la, boleh dijadikan alasan utk kena pergi sana lagi. ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rei : dengar khabar nk bermastautin d Jepun kan tul tak?

      Delete
  20. Thanks JM for the budget (bunyik macam nak pegi je kan...hahaha)

    Happy traveling to JM, simpan sket daun merahkuning tu kat saya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea : happy travelling to u too :-) ehhh kita ckp pasal apa ni eh ahahaha

      Delete
  21. Perghhh..mahal. Tak mampu aih..hihi. Mampu baca story orang je. Kalau diberi peluang pegi dgn di sponsor orang, baru ana nak pegi. Kalau dgn duit sendiri. Hurm..mmg tak dapat laa. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ismia Ana : mana tahu one day ada rezeki Allah beri dari sumber yg x d sangka-sangka leh sampai ke sana..dulu pun akak x aim nk pegi tapi Alhamdulillah rezeki dari Allah :-)

      Delete
  22. berbaloi gak budget tu utk 10hr cover tokyo n kansai...menarikk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda Awie : kan..sbb matawang Yen kan tinggi nilai nya..hanya org yg biasa travel je tahu hihih

      Delete
  23. Akak, tq untuk info yang berbaloi2.. siap tips lagi untuk jimat, thumbs up!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den : x de plan n k ke jepun ke..kalau x de org teman..sis JM kan ada heee

      Delete
  24. wah bestnye...btul tu...klu duet kuar sket sket....xterasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta : ha'a..tahu-tahu je dh byk duit keluar rupanya :-)

      Delete
  25. Bagus JM! Terperinci sangat. Azie tgah usha2 blog JM trip ke korea. Cadangnya nak pergi Autum tahun depan. Tgah collect info. Baca trip JM ke Japan ni menggugat iman betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azie : sikit hari lagi sis JM akan publish Autumn in Korea...rasanya akan berganda-ganda gugat iman nya tu ahahaha

      Delete
  26. utk naz yg newbie ni aritu pergi 9h8m ke seoul & jeju pun dah spent RM3k jugak. tu belum masuk flight tix pergi dari KL ke Seoul tau. ni JM siap pusing japan 11 hari & include sekali flight tix. Bg naz mmg dah ok sangat sangat. tapi mmg akan ada yg boleh buat lagi jimat daripada JM ni, cuma untuk naz rasanya acceptable lah. Confirm confirm naz takkan dpt ikut budget JM ni. sbb semua benda nak beli hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaahah Naz!!! jgn ikut cara sis JM ni tau...orang kecik tapi NAFSU besar

      Delete
  27. ada ramai kawan yang cite exchange rates malaysia dengan jepun, tinggi
    ni tengok sendiri memang tinggi
    rasanya tak lepas kot melainkan menang tiket pergi dan balik sekali dengan
    duit penginapan dan duit poket, ada tak gitu? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana Yani : kalau ada contest yang tawarkan hadiah begitu, sis JM orang pertama yang akan join ahaha

      Delete
  28. Replies
    1. Acik Watie : jurupandu? tour guide ke?..tak Acik..kami jalan sendiri je

      Delete
  29. Nampaknya kalau saya pergi kena cover satu-satu bahagian dulu sama ada Tokyo atau bhg Selatan ... Lagipun mana nak dapat cuti panjang2 mcm JM...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala..Pak Lang Mie : buat apa nk pegi lagi...kan dh pernah stay lama di sana masa muda-muda dulu :-)

      Delete
  30. Hehhehe JM, betul la kan.. x pasan byk jgk dh belanja g jepun aritu.. walhal mostly brg2 yg remeh temeh je mcm makan minum yg merapu2 dan cost locker...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ako..sedar x sedar ribu riban jgak kan :-)

      Delete
  31. Terbaik la JM....ini entry yang paling ditunggu. budget....
    Cara bentang pun ada ala-ala PM....

    Itu baru sorang...belum cik puteri dan permaisuri ikut sekali....hehehe....
    Tapi kalau asyik kira budget memang takkemana lah kan akak JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : anggaran budget dah tahu so boleh planning dari sekarang :-)

      Delete
  32. Asalam JM wah 10 hari kat Jepun ya...wow!!! terbaik..ribu ribu yen kat sana. Tahnia ya semuanya rezeki dari Allah. Ok hadiah dah post lajukan baru tadi...khabarkan jika dah sampai ya. Doakan hadia tu tiba dengan cepat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : alang-alang nk ke Jepun tu biar lama sikit kalau hanya 4-5 hari rasa x puas nk jalan-jalan di Jepun tu :-)

      Delete
  33. Thanks JM kerana kongsikan bajet nie. Jadi boleh la kita nak planning. Hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Zumal mmg plan nk ke Jepun better rancang dari awal :-)

      Delete
  34. mencari teman ke Japan?? mrs tumpang menyibuk kat sini yer JM :)
    nak ajak JM dah tak bole..nanti JM nak pergi berdua sama si "DIA"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Smile : selagi JM masih single ni boleh je..si "DIA" tu entah di mana..maybe JM hanya bermimpi huhuhu

      Delete
  35. banyak jgk baget tuu.. walaupon kua skit2.. nadyya ni xmampu la nk travel gini..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nadyya : tak perlu pegi jauh2 dulu..try ke Singapore ke Hatyai ke indon ke budget lebih murah :-)

      Delete
  36. masih tak bran lgi hehhe...tapi klu 5D4N tu bleh kot ;p betaun la nk kumpul duit ;)
    * sis 'santak' tu mmng perkataannya erti kta lain mcm lenjan smpi ke petang haaa mcm gitu la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopiO....x pe leh kumpul duit...ada masa lagi ekekeke

      Delete
  37. Kak Kep tak pernah berkire kalau bab belanja untuk berjln jln, bagi Kak Kep pengalaman di tempat orang tidak ternilai dgn duit ringgit. Betul x? Belajar budaya dan peradaban orang lain lebih membuka minda kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kep : Betul...pengalaman tidak boleh di beli!!!!

      Delete
  38. meletop JM....Big budget...menakutkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. abe MKL : bila nak habiskan entri Jepun..nk tahu gak..berapa budget

      Delete
  39. Nak kena bookmark entri ni..
    muahaha..

    rabak poket tengok calculation ni.
    tapi ye lah, dah ramai member2 dpt jejak kaki kt Jepun ni JM,
    termasuk lah dengan JM sekali dah pergi kan..

    teringin jugak pergi sana one day nanti.
    dgn pasangan hati barangkali?
    aicecececeh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee Lion : in sha Allah..pegi ngan pasangan lagi BEST...leh buat aksi romantik di bawah pokok Sakura heeee

      Delete
  40. tak berapa nak brann la JM hehe
    insha Allah, one day nak juga merasa pi Japan nih
    thanks for sharing, banyak info akak dapat kat sini
    thorbaekk la blog JM ni
    terberkenan plak kat syiling berlobang itu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha : your day will come in sha Allah :-)

      Delete
  41. Berbaloi lah kot kak. Sebab akak kat sana lama kan? 11 hari. lama tuu.

    depends kpd bajet seseorang lah. kalau mampu, belanja lah lebih sikit. kalau tak, save lah mana yg perlu kan kak? hehe.

    Rindu kak JM. Tu je nk cakap :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul cakap Scha....ada plan nk ke Jepun tak? x lama lagi nk ke Korea kan :-)

      Delete
  42. Kena ada 5K juga la klu nak explore Jepun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitew lah agaknya Nana Rjay...ehem..ehem...dgr khabar nk ke sana kan?

      Delete
  43. Kalau pergi jalan kat luar negara mesti tak terasa duit keluar banyak bila dah balik baru tahu. Tapi takpe janji puas dapat jenjalan negeri orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Zai ....bila dpt jenjalan lihat negara luar satu kepuasan bagi JM biarpun setahun sekali tapi skrg setahun 3 kali heeee

      Delete
  44. okla tu sbb pegi lama kan pastu duk pulak hostel. janji kepuasan sendiri tercapai.

    ReplyDelete
  45. Sis JM boleh dah ganti PM buat pembentangan bajet ni.. Hehe.. Gurau.

    Insha-Allah berani.. bila ada duit lah. >__<
    Nak sangat pergi travel.. moga dapat suatu hari nanti.. Insha-Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa : in sha Allah...semoga impian tercapai ye :-)

      Delete
  46. Kena ada duit lebih ni, besar bajetnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ahh..Jie..kalau bajet ciput mmg x sampai lah :-)

      Delete
  47. bestnyer dapat gi sana. nak kumpul duit laa nak gi sana jugak : )
    terima kasih JM sudi berkongsi info : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Miesha : jom!..JM pun rasa nk pegi lagi :-)

      Delete
  48. IM pernah la pi Jepun. Kat Honjo City, Saitama-ken. Tu pun company hantaq pi. Lama dah... sekitar tahun 1985. Merasalah pi Disneyland.

    Memang rindu nak pergi sana lagi. negara yang bersih dan tak bising...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insan Marhaen : best kan Jepun..orang Jepun pun BEST!!!! mcm nk kawin dgn org Jepun je hihih

      Delete
  49. Sis JM,...dah sihat?
    Seronok baca entri ni. Tapi mak aihhhh! Saya kalau nak ke Jepun kena 'puasa' beli barang kraf beberapa tahun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : terima kasih kerana up entry khas tu akak tu...TERHARU sgt tau...Alhamdulillah hari ni sihat sepenuhknya..batuk pun dh hilang :-) ahahaah...boleh ke x beli brg kraft tu

      Delete
  50. Bookong.com?

    Owh...patut laaa hotel JM mahal..
    Website baru rupanya.
    Hikks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahaah...niL...Bookong.com? mana pulak datang ni ye...skrg jugak JM betul kan...mengong tul hihihi
      sbb tu charge hotel berganda hihihhi

      Delete
    2. CT : akhahahha sengal tau..jgn d tambah ke 'maluan' akak nih

      Delete
  51. wah..macam best je...next next next trip boleh ni... :)

    ReplyDelete
  52. Saya sedang berunding dengan Doraemon bagaimana nak ke Jepun dengan segala-galanya percuma - tambang, makan, hotel & everything free. Doraemon dah janji dengan saya nak hadiahkan alat ciptaannya yang boleh menjadikan semuanya percuma...hehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahaha....tak Aci!!!! Bro JR berjaya bodek DORAEMAN...nak jugak!!!!

      Delete
  53. wah rasa macam najib pula.. membentangkan bajet.. hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izzati Ghafur : kalau pak Najib baca marah dia nanti...lawan tauke ahahaha

      Delete
  54. Wah, thank you kak JM :) For sharing this budget info..berguna sangat..boleh prepare awal :)

    ReplyDelete
  55. Kalau nak tunggu cukup duit, sampai bila pun tak cukup ...dan tak merasalah kita gi jenjalan kan JM..
    Heee...Rajin JM bentang bajet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Ita...kak Ita pun dh ada pengalaman ke sana kan..mesti habis lebih byk dari JM sbb pergi bertiga kan

      Delete
  56. Memang sgt bguna informasi ni sis..tqvm ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kathy : sama-sama..ilmu bermanfaat better di kongsi :-)

      Delete
  57. Nice info sangat ni JM...sungguh detail dan boleh dijadikan panduan..
    Actually not bad juga kos untuk seorang tambahan 11 hari 10 malam lagi tu...
    Hmm..mudah-mudahan adalah rezeki lebih tahun hadapan untuk berjalan-jalan macam JM....heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nad :jika ada kemahuan di situ ada highway hihihhi

      Delete
  58. Gulp...sebulan gaji abis tu. Kalau simpan sikit-sikit bila tahun boleh pergi. Masa tu bukan pi honeymoon dah... perbentangan budget tanpa bangkangan rakyat jelata...hehehe. siapa mampu boleh pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye mama3farhanah..kalau jenis kaki travel like sis JM ni sanggup kumpul duit utk keriangan berganda tu :-)

      Delete
    2. Saya hanya mampu travel dalam malaysia ja. Kut-kut ada rezeki, lepas ke singapore...kiranya oberse jugak tu...hehehe

      Delete
  59. Tq JM!! Sgt detail mmg buat rujukan my next trip. Tgh garu kepala buat bajet japan. Mahal betul sume benda . Tp tu la kena settle skit. Beli tiket flght oska seoul pon dah rm200.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hujan Lebat : MAHAL tu memang tak boleh nak elak kerana nilai mata wang Yen tinggi..lain lah kalau ke Indon nila mata wang rendah bila kita ke sana seperti "orang kaya" tapi bila ke Jepun "kita orang miskin" hhahha

      psst : overland trip ke..Jepan - Korea lah ni ye..byk budget tu

      Delete
  60. Kena start menabung dari skrg la jawabnya kalau nk pi sana..=D

    ReplyDelete
  61. Tq JM, info dapat membantu golongan marhain macam aku ni... (Aku selalu baca entri JM, cuma tak dan nak komen)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali Pancing : alang2 dh baca tu komen lah sikit baru JM senyum lebar mcm kerang busuk tu

      Delete
  62. JM bijak mengatur strategi dan berjaya mengawal perbelanjaan
    Information yg baik tapi buat kakak ni entah bilalah nak pergi sebab tak ada dlm planning pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie : beginilah caranya setiap kaki travel akan apply..kalau x budget betul2 x mampu nk pegi. Harapan JM agar entri ini bermanfaat buat meeka yg minat travel seperti JM ni buat rujukan :-)

      Delete
  63. a very good sharing..japan jugak termasuk dlm senarai travel tp ta tahu bila sebab fokus utk travel ke india atau indonesia this coming january.....aiman ada tanya akak JM menerusi email..sila reply email yg aiman hantar pnjg lebar tuh ye..pleaseeeeeeeeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiman Mania : alamak..sis JM belum baca lagi email tu maybe tak perasan coz byk email yg masuk..nanti sis checkye

      Delete
  64. Mahalnya..bajet ke Jepang itu Mbak JM. Mudah2an saya dapat rizky yang banyak..amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : rate 1000yen = RM32.80...dgn nilai 1000yen apa sgt yang boleh di beli..itu sbb kalau pegi ke negara rate mata wang tinggi kita rasa seperti org miskin..lain lah kalau ke Indonesia JM rasa seperti orang kaya baru hihihi...

      Delete
  65. Replies
    1. Calrase : terbaik ke terOVER budget :-)

      Delete
  66. wah, bestnya!!! akak JM bagi budget sekali.. hehehehehe... saya dah share haritu link Jepun akak dekat member. dia kata dia suka gilaaa..cuma dia bukan blogger. so, dia bookmark je akak pnya blog. ^^.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J : ye ke...terima kasih...semoga blog sis JM ni dapat memberi manfaat kepada mereka yang minat travel ye. sis nak minta maaf kerana dh lama x ke teratak Amy tu...ada free time sis terjah ye..jgn merajuk tau :-)

      Delete
  67. agak berbaloi jugak banyak tempat pergi... tapi sha tumpang tengok je laaa... huahua... fulus nak makan nandos pun tak mampu lagi... seronoknya travel kat jepun.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha : mana tahu one day nanti turn She ke sana..in sha Allah

      Delete
  68. Finally, pembentangan budget! Hahaha. Part cut cost tu memang terpaling perlu kan. Bawak bekal pun ye juga. Sebab kitorang jamu perut dengan nasi himpit & serunding daging masa kat Disneyland aritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ke obersea bab mkn mmg kena catu Bie...kalau tidak mana nk dapat keriangan berganda tu hihih

      Delete
  69. kalah bajet pak jib ni...haha big spender! kalau bajet backpacker aku rasa boleh kurang banyak lagi ni..btw tq sebab dah bagi pencerahan bajet ni..kena bukak simpanan pepel kalo macam ni;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haahaha...Sai...ni cara travel DIVA bukan backpack lagi

      Delete
  70. wah.. lamenye g jepun.. memang puas la JM g jalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : kalau byk duit dan cuti...kalau boleh sebulan nk stay kat sana hihihi

      Delete
  71. Info yg sgt detail. Berbaloi² tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman : mudah nanti kawan2 yg rajin travel nk buat budget :-)

      Delete
  72. Ok dah boleh kumpul sehari seringgit. Hiks :)
    Nak jimat bawak bekal bak kata kak JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUDAK : sehari seringgit?..berapa tahun baru leh pegi tu hiksss

      Delete
  73. Wah...lamenye...kan best kalau aku kayaaaa..~hahahhaha...saba2..luna kumpul wet dlu..t kite terbang sesame k! Hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : lama tul menghilang...ke mana pegi..Luna kalau kita dpt travel sesama mesti BEST kan

      Delete
    2. ahahahhaa.. memang best laa.. sebab travel ngan sis JM yang expert nih... insyaAllah ade rezeki, Luna join k.. :D

      Delete
  74. Terima kasih sebab berkongsi. Boleh jadikan panduan bila nak pergi Jepun nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Farah kerana jadikan blog sis JM sbg panduan ye :-)

      Delete
  75. Wahhh boleh tahan gak belanjenya ye JM.
    Tahniah JM.. Boleh mampu selalu ke Jepun..
    Saya Tumpang happy utk JM

    ReplyDelete
  76. Salam jm...saya la ni dlm proses tngh berpening memahami railmap..kikiki.. nk tnya la jm, blh eh kalu kite cover nara and arashiyama in a day? (Sat, nk ke post yg tu skejap). Jm, klu blh buat la link ke post2 mengikut hr yg jm dh asing2 kat atas tu.. senang kmi mo click... itu cdngn saja...hehe.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Fari,
      Nampaknya masih study utk ke sana ye..boleh je arashiyama dan nara for 1 day tapi rushing sikit. Perlu keluar seawal pagi. Dah ada link tu ce baca entry ni : http://jarimanistravel.blogspot.com/2014/10/spring-at-japan-day-10-meriken-park.html

      Delete
  77. Still xbran! Hhahahahahaha ..

    ReplyDelete
  78. mmg nampak byk jumlah rm tu tapi klu dibayar dlm bln berbeza sblm ke Jepun , mmg x terasa . byk gak tpt dpt pergi dah mcm melawat satu jepun jak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QV : betul tu...kalau kuar byk sekali mmg terasa kan..lagipun rate matawang Jepun tinggi itu sbb nilai RM tu jadi rendah dan perlu spend lebih huhuhuh

      Delete
  79. wahhh...bykkk tu spend. heee..tp sesuai la kan kalau spend 11h10m kat sana :) best2. nak g japan juga nnt. hehe... tp tak tau bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nurul : Kumpul duit dari sekarang..kalau nk boleh je

      Delete
    2. hehe... in shaa Allah akak JM. akan CN usahakan :)

      Delete
  80. Bajet!! I like!! Dari awal dok tunggu time bajet nie..uish 4800??kos keseluruhan ke kak JM??kalu betul nak kena baca balik dari entri jepun nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun : ye CN..all ini termasuk tiket fligt + Transport + JR Pass + Tiket + Makan + Shopping semua lah..ehem2..ada hati nak ke sana lah tu..kalau x de teman leh hajak akak tau

      Delete
    2. Memang ada hati sangat kak JM oi...tu seronok sangat baca A to z..hehehe..aik nak ikot ke?

      Delete
    3. cik Nun..ke mana menghilang!

      Delete
  81. Thanx K.JM sebab share budget ke jepun.
    Memang mahal sebab k. Jm pergi lama - 11hari kan?
    Kalau saya pun tak suka bazir duit stay hotel mahal. Asal selesa je. Yang penting boleh simpan duit untuk soping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shikin : betul...asal leh tdo je...tapi Hotel di Jepun susah nk carik yg murah sob sob sob

      Delete
  82. Thanks for the budget kak, dah boleh start mengumpul dari sekarang lah macam ni. JR pass tu pada akak berguna tak? pasal ada yang kata berbaloi ada yang kata tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kei Hiroki : lama menyepi..ke mana menghilang!...jika trip area Tokyo tak perlu JR Pass tu

      Delete
  83. kalau Ros, tak bran la kak JM. hihi... baguslah entry kak JM ni. boleh jadikan panduan buat mereka yang merancang untuk ke sana kan.. Sebab tu nak gi bercuti ni kena buat persediaan awal kan.. rancang betul betul.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Rose : x de yang tertinggal nanti

      Delete
  84. wow,budget tu baru untuk seorang ja kan. kalau family yang 8 orang ni, jenuh. haha. angan2 boleh la. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Fafa : Jepun agak costly...kalau nk tanggung semua orang jual bulu kambing pun belum cukup hihihhi

      Delete
  85. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete
  86. hi kak jm, i loiked diz entri sgt, explanation yg very detail dan senang difahami.. especially suka part hotel tu, dan saya BRAN hihihi tp planning kena hujung tahun sbb nk merasa winter hihihi..

    *bookmark entri nih* <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Finn : nampaknya perlu buat preparation dari skrg..sis JM pun teringggiinnnnn nk pegi on winter lak..bila? bila ada duit lebih nanti :-)

      Delete
  87. JM... 11H10mlm dengan kos rm4800 - ITU MURAH deh.... MURAH BANGAT...

    Mari ulangin trip itu bersama gue JM...
    Gue mau ke jepun lagi sih...

    p/s: nak masuk dalam wish list : BACK PACKERS KE KOREA dan JEPUN BERSAMA JM....

    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul!!! tunggu tabung sis JM penuh dulu ye :-)

      Delete
  88. ha btw.... 1st day kat jepun - tak reti tgk duit syiling..kah kah kah...
    sbb ada duit ada nombor romanji.
    gilo apo bagi semua kanji.

    jenuh lak g google tu note berapa sen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul..itu lah dulu masa kecik-kecik x nk makan kanji heheheh

      Delete
  89. alhamdulillah dapat jugak fly ke japan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohd Khairuddin - Alhamdulillah mgkin rezeki kome hiksss

      Delete
  90. Replies
    1. Salam Noreen..spring sejuk gak..like duduk dalam bilik aircond 16 - 20 darjah celcius :-)

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang