You can click on me :-)

Friday, 10 October 2014

Mencipta dan menambah Tab Menu di blog

Assalamualaikum dan salam ceria buat reader semua,

"eh...eh..JM masih wujud ke?..ingatkan dah hilang...lama menyepi kan"

Hallooooo!!! JM masih setia dengan blog ni tau...ada masa mesti akan BW kawan-kawan cuma belum sempat nak update entri baru.

Beberapa hari lepas JM menerima permintaan dari salah sorang rakan blogger untuk mengajar bagaimana cara mencipta dan menambah Tab Menu di blog. Korang tahu tak yang mana satu Tab Menu yang dimaksudkan tu. Bagi blogger-blogger yang otai,  alaaahhhh...senang je tu tetapi bagi blogger baru termasuk JM ni mesti tak tahu kan.

Ok, sila lihat rajah di bawah.

Home, Favourite Travel Blog List dan My New Reader Bloglist is call as TAB MENU

Sebelum di tambah Tab Menu - JM Foot Print
Selepas di tambah Tab Menu - JM Foot Print
Jadi di sini JM akan kongsi kan langkah mudah untuk tambah Tab Menu JM Foot Print, kepada kawan-kawan di luar sana sekiranya ada cara lain boleh di kongsi bersama ye.

Ikuti langkah - langkah berikut :

1. Login -> Dashboard -> Layout

Pastikan ada Pages
2. Jika tiada Pages, klik Add a Gadget dan akan terpapar gambar seperti di bawah dan Add Pages

Klik pada tanda PLUS (+)
3. Apabila berjaya Add Pages, pada ruangan Dashboard tadi klik Pages dan New Page seperti gambar di bawah.

Klik Pages, then New Page
4. Kemudian masukkan sebarang maklumat atau info di dalam New Page yang telah di cipta. Sebagai contoh seperti ini.

Selepas selesai, klik Save and Publish
5. Belum selesai lagi, langkah seterusnya adalalah klik semua Layout -> Pages (edit) akan terpapar kotak seperti bawah. Apa yang perlu buat adalah tandakan (tick) pada kotak Tab Menu/Pages yang baru di cipta tadi dan boleh Drag and drop to change the order.

This is a last step
6. Klik Save. Done!!!!

Mudah je kan, kalau tak faham tutorial yang JM kongsi ni sila maklumkan ye. JM pun masih belajar ilmu mencantikkan blog ni.

So to my dear friend boleh mencuba ye..i oulss nak lihat perubahan pada blog u oulss tu tau. Good Luck. Any question just email me hokey heeee.

Selamat Mencuba :-)

104 comments:

  1. tq JM atas perkongsian nii!leh la buat gak tab menu pasni niii....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ..buat tau nanti Tekgu JM nk check jadi ke tidak heeee

      Delete
    2. Ha aku pun dah lama teringin buat benda alah ni DJ. Thanks JM for sharing.

      Delete
    3. Ye ke Bie...boleh lah cuba..JM buat tutorial ni pun selepas DJ yang tanya hari tu :-)

      Delete
    4. Kak Nieda : JM nk letak list of travel place for each year :-) tapi belum siap lagi

      Delete
    5. Mekaseh Cikgi! Ilmu sudah dimuat turun. Dah diaplikasi pun. Xoxo

      Delete
  2. Acik try-try jugak...kejap jadi..bila nak tambah yang lain, tak jadi pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Watie : kalau nak tambah TAB yang lain ulang sahaja step dari awal mesti jadi :-)

      Delete
  3. Bole la cuba...yang ada tu dah lama sangat...dah lupa camne nk buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy...Mama Amir..cer try..kalau tak jadi tu makna nya bukan mama amir x pandau buat tetapi JM yang x pandai jadi cekgu..x pandai bagi tutorial...buat tau..JM nk lihat hasilnya heeee

      Delete
  4. wah, JM dah jadi cikgu belog sekarang. hehehe.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeheheh...Gee Lion : dear..sorry tau lama x singgah sana...esok sis JM akak jalan-jalan cari pasal kat blog korang..sediakan teh O panas ye hihhi

      Cikgu lah sgt kan..ahahaah...benda simple camni boleh lah...kalau complicated sikit mmg surrender

      Delete
  5. Ohhh nama dia tab menu ekkk... baru tahu.. selama ni tak tahu fungsi PAGE tu pun... hahahaa ketinggalan zaman tau !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha..Ayu..dun worry akak pun baru tahu gak hikss

      Delete
  6. Salam JM,

    Terima kasih atas perkongsian ni....cuma nak tanya kalau kita pakai blogskin boleh ke kita guna cara yang JM buat ni? Sebab baru ni anak tolong tukar layout guna blogskin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Rozafrina,

      alamak...susah jgk soalan ni sbb JM x biasa dgn layout blogkin..harap2 reader di luar sana dapat membantu ye

      Delete
    2. Sory mencelah jap... Layout blogkin Tue mcm MNA Plak... Baru dgr ja ni

      Delete
    3. Salam Zarulfarhana...Blogskin tu template yang disediakan oleh blogger-blogger yang pandai design layout diaorang sendiri...contoh mcm blogger Cik Kumbang. Boleh pergi ke sini www.blogskins.com untuk pilih blogskin yang anta suka. Cumanya nak guna blogskin ni dia guna coding HTML dan letak kat template.

      Delete
    4. ahaaa..JM baru tahu pasal blogskin ni no wonder lah ada template blog cantik sgt rupanya dorang guna blogskin....JM ni guna template yg dh di sediakan itu pun puas nak godek sana godek sini...kalau guna coding HTML bagai mmg fail lah...nampaknya perlu tanya pada yg pakar

      Delete
    5. Saya pun baru tau tentang blogskin.com ni.

      Delete
  7. OK..nnt on9 dgn laptop kena try Plak..
    Sis ajar buat read more Tue pon belum sempat try... Dok on9 pakai anset ja.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Zarul....rupanya dah ada 2 tuto yang pending lah ni eh..ok..ok..ada masa nanti try..sis nk evaluate ..giteeww heeee

      Delete
  8. ooo mcm ni rupenye...
    dok godek jugak ritu
    tapi tak mnjadi plak
    thanx kak JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayunie : cer try godek2 lepas baca tutorial ni....tgk jadi ke tidak..jgn lupa buat tau nanti tekgu nk check :-)

      Delete
    2. Amboiii siao ade spotcek lagi... heheheheh ase skg xbuat lg kott... biar jela cmtu hasil air tgn dikna... kekekeekk

      Delete
    3. Dulu masa awal2 pun memang susah gila nak buat Pages ni puas godek sana sini.
      Mujur ada ex-colleague, Dr kt tmpt lama ajar. Dia ex-blogger. Hehe..

      Delete
  9. Amboi, Sis JM! Sudah buat tuto! Rajinnya! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : permintaan dari kawan..so sis kongsi yg mana tahu je :-)

      Delete
    2. Ramai yg dapat manfaatnya! Syabas, beti! (Ni pengaruh tengok citer hindustan. Layan citer yg Amy recommended).

      Delete
  10. wahhh sbb tu la kwn2 blogger bertambah syg kat akak JM sbb sharing ilmu2 blogging hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anamizu : ahakss..ye ke..terima kasih kwan2..sayang uollss jugak termasuk lah Ana yg comei tu

      Delete
  11. Ana main blog dgn henpon je kak JM. Selalu malas nak layout tambah tu ini. Bloglist tu pun ana letak sebab baru je test. Tu pun nak buat scroll box tak le edit pakai fon. Kene gune pc gak. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna phone mmg susah sikit Ismi Ana..akak guna TAB utk reply komen..kalau nk edit, nak draft blog mesti guna notebook lebih selesa

      Delete
  12. ooo...baru tau nnti senang lenang nk try la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO..cuba tau..nanti sis nk check jadi ke tidak :-)

      Delete
    2. mmng nak cuba best ni ;p mcm2 nk buat tapi msa sgguh dengki sgt dgn kita taw! >_<

      Delete
    3. KopiO : kalau x de masa meh sis JM tolong buatkan nak hiksss

      Delete
    4. dahhhh siappp hehehe tqvm sis atas tnjuk ajr ku sifu! hehe....

      Delete
    5. aha...dah siap ye..jap akak nk check :-)

      Delete
  13. Wah tutor yg menarik. Mau dong Blog saya bikin seperti itu Mbak JM..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Mas Gunadi mau..udah jgn buang masa...follow aja step nya pasti menjadi..cepatan..nanti JM mau lihat hasilnya hihihih

      Delete
  14. Replies
    1. ahakss..nOe...idak lah cikgu pun..kongsi sedikit ilmu yg ada tu ha :-)

      Delete
  15. salam..

    ziarah melalui blog Pesona&Mustika. Tahniah kerana dapat hadiah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Insan Marahen a.k.a IM...JM dh lama perasan blogger IM ni tapi malu nk tegur hikss

      Terima kasih sudi singgah sini..hadiah tu JM pun x jangka...saje je cikgu Etuza ni buat surperais :-)

      Delete
    2. Tahniah, Sis! Dapat suprise drpd Cikgu Etuza :)

      Delete
  16. Cikgu kak JM :)
    Hehe. Terbaik r kak. Saya dulu buat gak tab menu tapi skg tidak lagi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai BUDAK tecik...cikgu lah sgt kan...benda simpla camtu leh la bagi guide..panduan tuk kawan-kawan :-)

      Delete
  17. Lepas ni boleh geng sama-sama buat tutorial, hehehe~ nice sharing. ^^ (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa Aina ni..sis JM buat tuto yg simple je..Aina lagi HEBAT...

      Delete
  18. eh kak jm..lain giler blog skarang..dah bayak edit la.. patutlah loading laju..
    komen pun dah scroll bagai..tahniah2 maju stapak..siap dah leh ajar toturiah..wah hbat..
    teach me master :P..
    suka keadaan blog skrg..laju loading :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sobyieeeee....lama tul meghilang..akhirnya muncul jgk di teratak sis JM ni ye...ingat dh x sudi huhu...
      ehh...akak mana boleh challenge dgn master jeee...Sobyiee lagi power...akak ni biasa2 je..baru nk belajar improve blog sikit2

      Delete
  19. Terima kasih atas perkongsian JM, dapat gak zumal menimba ilmu. Selalu suruh orang buatkan jew ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal..better buat sendiri baru puas hati...then kita boleh letak apa yg kita nak sesuka hati :-)

      Delete
  20. wah blog kak JM dah ade tuto tuu.. hikhik.. nice tuto kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Cik Nadyya..tuto biasa2 je sbg panduan kpd blogger baru tu :-)

      Delete
    2. yeh. bagus tuu kak.. dulu blog kite xde tab menu.. baru awal tahun ni xsilap nadyya baru nak pasang tab menu.. tgok macam best je.. lgponn dgn pasang tab menu nampak lg kemas blog tuu :)

      Delete
  21. tq kak!
    hari tu dah pernah buat, tapi tak jadi. entah salah katne. lepas tu buang terus.haha. nanti sy cuba letak balik guna tutorial akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker Farhana...aha cer try..in sha allah jadi tapi perlu follow step2 ni jgn skip tau..nanti akak check jadi ke tidak..ewwaahh..mcm cikgu lak akak ye hihih

      Delete
  22. Owh gitu caranya.. ok2.. faham dah.. saya pun baru je nak belajar buat tab ni.. hehe.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..Fa pun x tahu jugak ye..sis ingat dh ramai tahu buat Tab nih hikss..ok..ok..nanti try ye..mudah je sebenarnya

      Delete
  23. Thanks JM... dh lama kot cr... skrg dh tau... tak sabar nak buat... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Dwaty..alhamdulillah entri ni boleh bantu kawan-kawan..dapat sikit pahala hihhi...cuba buat tau nanti sis JM nk tgk jadi ke tidak heeee

      Delete
  24. meow Akak JM buat tutorial kekeke.. terbaik. alaaa Akak JM tak ilang le uols.. ade aje nanti dia menjelma la tinggal komen kat blog uols.. biasalah kak en.. nak update entry memang ikut mood. kekadang idea mencurah curah kekadang tu tak ada langsung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT!! heheheeh...skrg ni mood akak JM lak tengah membara..seharian di rumah asyik BW je dari pagi sampai tgh malam..sbb apa tau...2 hari lepas baru je pasang UNIFI uollss.laju berdesup compare yg lama DIGI tu...ahaha...tgk lah nanti selang 2 hari mesti ada entri baru..x terkejar CT nak baca nanti eheheeh

      Delete
  25. keep up bg info cenggini sis JM..bermanfaat,nak kena renovate blog la nnt :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda Awie : buat jgn x buat nanti sis nk terjah

      Delete
  26. Bunda dah lama nak buat ni...tapi tak reti2...nantilah nak cuba jugak lagi...terima kasih JM...

    ReplyDelete
  27. Mmg berguna utk rujukan kpd yg memerlukan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Khir : JM buat entri ni atas permintaan :-) alhamdulillah ia menjadi rujukan kerana ramai yg x tahu caranya

      Delete
  28. senang rupanyer, tapi tak ada keberanian nak buat
    apa yang ada aje

    ReplyDelete
  29. akak JM...jomlah join giveaway kite...dia asik komen je, dia tak join lagi... meh lah join.... meh lah...heheheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisya : eheheheeh..tapi akak dh follow

      Delete
  30. Tab menu ni sangat penting gitu. Senang. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha : ha'a supaya nampak lebih kemas

      Delete
  31. Tab boleh jimat kan space dalam blog :)

    ReplyDelete
  32. Tq for toturial ni JM. Tapi saya tak berani nak godek-godek takut hilang kecomelan blog saya...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama3farhanah : jgn coba2 usik coding tu kalau nk buat minta tolong dari adik manis Aina Akmal tu :-)

      Delete
    2. Hehehe...dia dah jadi cikgu saya sekarang ni.

      Delete
  33. yep, memang senang..

    yang saya buat ni susah sikit sebab kena buat satu-satu... sebab pkai font sendiri and design sendiri. so, lecehlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J..sbb tu sis JM tak pandai buat cara Amy tu ..dh tahu susah :-)

      Delete
  34. Owh...macam senang jer. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman : bukan mcm senang TETAPI memang senang hihih

      Delete
  35. Replies
    1. Terima kasih Abe MKL kerana rajin blogwalking

      Delete
  36. Replies
    1. Fari : try nanti JM nk check jadi ke tidak :-)

      Delete
  37. hehe... try dah.. camne nak bagi cantik eh sis JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try ke Luna..akak check tadi x de pung

      Delete
  38. teringin nak buat.. tapi takde mase lagi.. nak godek blog.. takut salah godek.. naye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Fifi guna template biasa dan bukan blogskin mudah je nk buat...x perlu risau :-)

      Delete
  39. Ros pun dah buat tab ni kat blog Ros.. ;)

    ReplyDelete
  40. Replies
    1. Senang je Sai..cer try..nanti JM nk check hiksss

      Delete
  41. kenapa sis punya takde new page tu....adoii memang x reti sungguh lew huhuu.. :(

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352