You can click on me :-)

Friday, 3 October 2014

Spring at Japan : Last Day at Japan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Osaka Castle
Last Day in Japan – 14 April 2014 (Isnin)

Hari terakhir kami di bumi Jepun. Tapi sebelum tu nak ketawa kuat-kuat hahahaha...almost 5 month baru habis story Jepun ni.

Okey...kalau korang nak tahu sepatutnya waktu penerbangan balik ke Kuala Lumpur adalah pada jam 11.00 pagi tetapi kami terima mesej daripada MAS, flight delay kepada jam 3.30 petang. Jadi kami decide untuk check out pada jam 11.00 pagi.

Alhamdulillah!! JM orang yang paling gembira bila dapat berita ni kerana dah berangan nak pergi Osaka Castle. Jika berada di Osaka tapi tak ke sana rasa tidak lengkap. Kemudian hasrat di hati nak singgah juga di Hard Rock Cafe Osaka just 'take a picture'.

Selepas sarapan pagi, tanya kawan-kawan yang lain, dorang tak nak ikut. Ok! tak per lah JM pegi je sorang.

Dalam jam 9 pagi JM dah gerak kes tren stesen sorang-sorang, jauh di sudut hati sedih jugak kerana kawan yang lain tak naik join tapi tak per lah maybe dorang penat. So destinasi pertama ke Hard Rock Cafe Osaka. Bukan nak masuk pun saje nak ambil gambar bukti dah sampai. Gigih tak?

Hard Rock Café Osaka Location :

By Subway : Take Mido-suji Line (Line Merah) or Chuo Line (Line HIjau) to get off at Hommachi Station. Take Exit 9 and go up the stairs to the ground fllor. You will find entrance on the other side of the building.

- Hommachi Station, M18 (Line Merah ) arah ke Nakamozu
- Exit arah Gourment & Variety Street
- Sebelah kanan building berdekatan 4 junction

Hard Rock CAfe Osaka - Mission Accomplish
Kalau korang follow direction yang JM mention ni ins ha Allah tak sesat, mudah je nak cari HRC ni. Selesai take pic 2-3 keping terus blah!!. Tak ada nya nak masuk ke dalam tu belek-belek apa yang sebab dalam kepala fikir sampai semula di hotel jam 11.00 pagi.

Kemudian, naik semula tren untuk ke Osaka Castle. Waktu ni memang jalan dah tak pandang kiri kanan, cuma tengok sign je cara nak ke sana.

Osaka Castle : How to get there

- The Recommend approach to Osaka Castle is through Otomen Gate at the park’s southwestern corner. The closet station is Tanimachi 4 –chrome Station along the Tanimachi Subway Line and Chuo Subway Line
- The closet JR Station to Osaka Castle is Osakajokoen Station on the JR Loop Line, a 10 minute, 160 yen ride from JR Osaka Station

So boleh pilih either naik Subway Line or JR Line bergantung kepada lokasi penginapan

Osaka Castle Location :

i. Stop at C18 – Chiyoda Line (Line Hijau) or T23 –  Tanimachi Line (Line Purple) at Tanimachi  4– Chrome
ii. Cari Exit 9 dan follow the direction

Oleh kerana JM stay berdekatan dengan Nishinakajima – Minamigata Station so direction adalah seperti ni :

1. From Nishinakajima – Minamigata  Station stop at Hommachi Station, M18 (Line Merah ) arah ke Nakamozu
2. Dari Hommachi Station ambil Line Hijau (Chuo Line) arah ke Nagata Station
3. Stop at Tanimachi  4– Chrome
4. Take Exit 9 – Osaka Castle Park
5. Then follow the direction

Tips : Lebih menguntungkan jika beli One Day Pass untuk semua line Subway Osaka di mesin tiket

Fee One Day Pass :
Mon – Friday : 800 yen 
Sat, Sun & Holiday : 600 yen
Mudah sahaja utk ke Osaka castle just follow the direction
Misson Accomplish
Alhamdulillah akhirnya sampai. Dari station Tanimachi  4– Chrome tu take Exit 9 dan follow je sign. Waktu ni memang jalan seperti lipas kudung. Viw kat sini memang cantik tapi tak sempat nak menikmati keindahan tu. Bunga Sakura pun kurang kembang waktu ni.

Jangan di tanya, JM masuk ke tidak ke dalam Castle tu, jawabnya TIDAK lah..Ambil gambar 2-3 keping je sebagai syarat. Pastu gerak balik ke station.

Sebaik sampai di hotel mereka dah already check out dan tunggu bersama luggage masing-masing.

Ini lah luggage kami berempat - tambahan 2 beg troli yang baru di beli di Meriken Park
The best way to Kansai Airport by HARUKA Limited Express on JR Line around 50 minutes from Shin Osaka. Jika tiada JR Line Pass boleh beli tiket di JR Line Kaunter dengan harga 2330 yen without reserved seat or 2830 yen with reserved seat. Oleh kerana JM dah beli JR Kansai Area Pass, so just show the pass to the staff at the auto gate.

Jika budget tak cukup boleh naik local train yang akan stop di beberapa station dan mengambil masa dalam 80 minute dengan harga 1360 yen.

Seperti biasa kepada pemegang Kad JR Kansai Area Pass, boleh dapatkan reserved seat di Kaunter JR Line. So sebelum naik train nanti pastikan masuk dalam CAR Non Reserved jika tak reserved seat dan CAR Reserved Seat jika reserved seat.

Going to Airport
Sampai saja di airport, kami ke kaunter check-in dan di beri kupon 1000 yen sebagai "hadiah" kerana flight delay. Rupanya best jugak naik flight MAS ni. Kupon tu boleh di gunakan untuk beli makanan di airport. Jadi kami decide untuk makan Mee Udon di Sanuki Cafe..HALAL uolls..jangan bimbang..SEDAP!!!!!! sangat bak kata DJ..meletop-letops dalam mulut.

Sanuki Cafe dan Udon Mee...SEDAP!!! sampai terangkat mangkuk tu
Alhamdulillah rezeki kami pada hari terakhir di buni Doraemon.

Ready to fly and going back to Malaysia
Bye-bye Nippon!..In Sha Allah jika ada duit 'jatuh' dari langit atau rezeki lebih akan datang lagi ke Jepun pada musim luruh. Maybe datang 'berdua' eheheeh.

TAMAT!!!

147 comments:

  1. osaka castle tu memang dia menyenget gitu ye...hehe
    lagi senget dari menara piso rupanye =)
    saya tak tahulah bila dapat pergi japan ni
    naik kapal terbang pun tak pernah...hehe

    anyway, selamat hari raya aidiladha JM =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha Yana a.k.a YY..jgn salah..Osaka Castle tu seperti dalam pic yg pertama...yang jadi senget tu sis JM sengaja ambil gambar giteww hihhi...Alaaa..nanti anak2 dh besar sikit cer try naik flight ke Singapore bawak pegi USS

      Delete
    2. Hahaha. Scha pun ingatkan menyenget gituu. Adeh

      Delete
    3. ahakss...Scha pun tertipu jugak ye

      Delete
  2. oh santek nyeee . kite pon terpasang angan angan nak gi japan jugak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aswa Leyla : verangan dulu in sha Allah mesti sampai coz sis JM dulu pun verangan jgk :-)

      Delete
  3. huuu!..nampak serupa lah , area2 yang Etuza pergi tu, tapi JM lebih peka lebih prihatin dan more info also the picture iv very interesting. I like all you share .Amazing lah JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza..itulah cara JM travel..akan ambil smua info yg ada pastu kongsi di blog sbg panduan kepada reader yang ingin ke sana...bagi memudah kan doarang :-)

      Delete
  4. dalam bab makanan kat Jepun masa tu, etuza tak ambil tahu. Just makan dan makan. hehehe rasanya faktor usia ni menyebabkan Etuza biasa2 ja. Ha! tengok lah JM buat entry the lastly Travel at Osaka!!! best!! gila.Rugi yang tak baca..bagaikan berada di Jepun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu Cikgu Etuza pergi dengan pakej kan so x kisah lah bab makan, agen akan sediakan lain dengan kami perlu cari sendiri makanan HALAL...

      Delete
  5. Bestnya dapat gi jepun. Beraninya JM keluar jenjalan sorang-sorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama3 farhanah : maybe sis JM dah biasa travel then kawan2 x nk follow so nekad jugak jln sorang lagi pun x rasa takut sbb Jepun ni in sha allah selamat dan org2 Jepun ni mmg helpfull dan lebih concern dari org Msia sendiri...respect dgn dorang

      Delete
  6. gigih JM jalan sorang2 gi osaka castle dgn hrc. mesti mcm lipas kudung ek? tapi dari station nak naik ke castle tu mcm jauh jugak...

    boleh tahan endurance JM nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..ehh...abg Meng ada komen kat entri ni lah...susah tau nk dpt komen dari retis hitaly ni..bila drop komen je JM terus senyum lebar hihihhi

      aha...jgn x tahu...ha'a..mmg agak jauh dari train station tu tp bila jln tu rasa dokek jo tak mengah2..hihih..mati lah ada org jelezz nanti..tul tak DJ...

      Habang Meng nak tahu rahsianya...threadmill kan ada kat umah..takkan nk tengok je hiksss

      Delete
  7. omo omo ... ade plan nak repeat 'berdua' ?? kene cakap congratulation ker nih?? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra : hahaahha...jgn WISH dulu...masih berangan DEAR

      Delete
  8. Eh eh kt osaka ada hard rock eh... alaaaa rugiii nya x pegi... tp pk2 blk mmg x smpt sgt nk jenjln kt osaka... xpe laa myb next time kn .. (erkk ada next time ke?) :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako : Osaka x best sgt compare to Kobe, Nara dan Kyoto..lagi pun HRC tu kecik je..kalau masuk pun x berbaloi rasanya....misi repeat tu mesti ada tau byk lagi region yg perlu di terjah kat Jepun nih...try Autumn lak..JM dh plan misi tu heheheeh

      Delete
  9. wah.. bestnya.. nanti dah sampai malaysia join segmen ni tau.. sebab shawal dah tag jarimanis.. huhu anda di tag.. http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/10/giveaway-pertama-sitisab.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohd Noor Shawal : ni mesti kes x baca entri yg di tulis heheh..sis JM ke Jepun on April 2014 lah...dh lama blk Msia pun..ahaa..kena TAG ke..terima kasih ye

      Delete
  10. Menarik ni JM.. Mmg beranilah jln sorang2 tu. Nasib baik tak jumpa geng yakuza ehehee. Teringat pulak zaman bujang dulu pernah juga jln sorang2 tp di Birmingham. Siap sesat bagai, nasib baik tak ada apa yg nk dikejarkan... Tp dah lama berlalu dah pengalaman tu. Tp jepun mmg tak pernah pergi... klu ada rezeki teringin jugak nak ke pergi.
    Pengalaman yg menarik & menyeronokkan... Thanks sharing JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro KK : part sesat barat mmg x leh elak time travel kan..mmg cuak kan waktu tu..wah..sesat di Birmingham tu..tapi itu semua pengalaman. Jepun mmg tempat yg sgt best ..kalau ada rezeki lebih boleh bawak anak2 ke sana tp mmg costly lah sikit..lain lah kalau pegi berdua je dgn madam heeee

      Delete
  11. Belum pernah ke Jepun lagi. Tu lah dulu bila pejabat offer pergi ke Jepun untuk kursus selama 3 bulan anjuran JICA (Japan International Cooperation Agency) tak nak pergi, kononnya kursus panjang sangat sampai 3 bulan. Akhirnya sampai sekarang tak berpeluang lagi menghirup oksigen di negara matahari terbit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro JR : ruginya!!!!!!!!!! nampak x berapa harkat panjangya...rugi tau..3 bulan tu x lama kalau stay di Jepun sbb tempat nya sgt best..kalau ke sana rasa x nk balik msia..itu JM lah ahahaah

      Delete
  12. huwa..jeles-jeles! saya memang teringin nak gi Jepun tapi majoriti kawan-kawan lebih berminat nak gi Korea.sob sob sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal : sis JM rasa kawan2 Sal tu mesti FANATIK kPOP kan..idak pun maybe Korea costnya lebih rendah Jepun..x pe pegi Korea dulu then baru ke Jepun :-)

      Delete
  13. Part pergi HRC semata-mata dok nak amek gambar sign HRC Osaka tu gigih sangat tau! Tapi takpelah, semua orang ada minat memasing kan, apa boleh buat :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kei Hiroki : ke mana kamu...lama menghilang!..masih update blog ke setiap kali terjah entri lama..FRUST!!!
      Ahahahha...itu lah nama nya kegigihan tanpa paksaan..

      Delete
  14. Katam juga akhirnya. Nanti kalau dapat duit seguni jatuh dari langit jangan lupa belanja PLM ke Nippon... Owarimashita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaahha...Pak Lang Mie..kalau nk duit jatuh dari langit perlu masuk Syurga dulu rasa nya hahahaha....dalam dunia realiti mana lah ada duit nak jatuh dari langit tu melainkan ia hanya perumpaan shj..kiranya dapat rezeki dari sumber yang x di jangka..in sha Allah leh lanja..tapi PLM sorang je yg lelain x leh ikut hihihih

      Delete
  15. jernih sungguh air sungainya . malu jer kat pelancong yg dtg kl ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee Sandi : ye di Jepun kan susah sgt nak jumpa sampah..semua tempat bersih je...kalau di msia ni lalu depan sampah buat tak nampak je...pastu buang ye sesuka hati...

      Delete
  16. Replies
    1. Kak Nieda : ha'a..pegi 1 beg troli balik 2 beg troli size besar pulak tu huhuhhu....geram tgk barang murah sampai sanggup beli extra beg di sana

      Delete
  17. amboii. part berduaa tuuu. Insya Alla. Scha doakan.


    Scha suka entry akak. Details. Plan nak ke korea next year. boleh ikut tips akak. hhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha : akak ni x habis2 berangan je...BERDUA nye entah bila...
      Aha..nk ke Korea ye..ok2..sikit hari lagi sis JM update kisah Korea..boleh lah refer nanti

      Delete
  18. buni doraemon pun boleh kak JM.. hehe.. wah.. nanti nak pi berdua dengan yang tersayang ke? kad jemputan jangan lupa bagi.. hehe.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa : ahakss..in sha Allah jika ada jodoh akak akan hantar hihi tapi perlu sabar menunggu lah ye

      Delete
  19. JM dah habis entri Japan... tinggal kita ni merangkak2 nak habiskan baki 3 hari lagi tuh! Macam dah terbau nasi minyak je JM??!!? :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fay : cepat habiskan entri mu itue jgn malas2 hihiih..Alaaa...baru verangan je...will dream come true huhuhhu

      Delete
  20. Haha gigih JM! Pasrah je la kna pi sorg2... Tp btol la, rugi xsmpi castle tu klo dh smpi sna kan...mee udon kt airport tu aritu xdan mkn...sobss...

    Wahhh tahniah dh abes entry jepun...so kna smbung entry james bond blik laaa...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ!!! itulah nasib baik kalau travel dgn partner yg x perihatin...sob..sob.sob perlu lah bawak diri huhuh..Mee Udon tu mmg SEDAP!! marveles lah DJ..

      DJ...ntah bila nk sambung citer James Bond tu ..hatoi lah..sikit hari lagi nk kuar cite KDRAma pulak nih

      Delete
  21. Berdua?? Tahniah..tahniah...♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda : ahahaha...belum lagi lah syg oi

      Delete
  22. Punyala pnjg berjela jm tulis, tp bila sampai word terakhir terus baca dua tiga kali, eh ni announcement ke apa ni? He he he ... Tahniah la yer kalau betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Z : hahahaha....last statement tu yg menjadi tarikan ye...belum boleh ckp tahniah..belum betul lagi :-)

      Delete
  23. berdua?? alamak mrs terlepas citer ke??
    alhamdulillah JM...tahniah

    tak sangka mee udon tu sedap..kalau tengok mcm tak menarik perhatian hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs : eheheeh...suka lattewww. Mee Udon tu jgn di pandang sebelah mata tau...bila msuk mulut..Wahhhh...berbntang2 keluar :-)

      Delete
  24. wah akhirnya habis jugak travelog japan JM,lamabt takpe janji ado.Autumn trip nanti JM buat #berdualebih baik hahahah

    ReplyDelete
  25. Agaknye... Rupe castle kat Japan ni sama aje ek...

    ReplyDelete
  26. Hikmah flight delay dapat lagi ke Osaka Castle, dapt ke Hot Rock Cafe dan yg paling best boleh dia bagi 1000 Yen. Baguslah tempat mereka. Tempat kita delaylah macam mana tak adanya nak bagi duit macam itu kan...

    Selamat Hari Raya Aidiladha JM..

    ReplyDelete
  27. Habis dh citer jpn jm....yeehasa... hrc osaka tshirt cntik x design? Klu mcm hrc sydney, tok sè ah... ada hikmah jugak ya flight delay, dpt jln2 lg...hehe

    ReplyDelete
  28. Jepun... one fine day.. tq JM sbb share.. blh jadikan pembakar smngt ni.. hehe

    ReplyDelete
  29. Memang berani JM ni pergi jalan sorang2 kat negara orang kan.
    Tabik spring lah!!
    InshaAllah one day, akan menjejak kaki ke Jepun.
    Itupon termasuk dalam wishlist before turns to 30..
    Heee.. =)

    ReplyDelete
  30. Salam aidil adha dari segmen http://www.cekgunorazimah.com/2014/10/blogger-area-mega-give-away.html

    ReplyDelete
  31. part yg last tu macam nk sampaikan perkhabaran gembira jer..alhamdulillah. tahniah JM :)

    ReplyDelete
  32. Selamat menyambut hari raya aidil adha maaf zahir dan batin dari saya sekeluarga.

    ReplyDelete
  33. Finally habis! Ha statement last tu memang mengundang gosip kan. Pasni sila bertabah jawap soalan eh.

    ReplyDelete
  34. Haihh.. Bestnya akak JM jalan sakan! Sukenye.. Teringin betol nak pergi oversea.. Paling jauh pernah pergi pon Thailanda je.. Kah Kah.. Tu pon lama dah.. Dok belajar Ni, kekangan duit lah menjadi faktor utama.. Akak g sane, language cmner? Citizen sane mesra tak...

    ReplyDelete
  35. hyeeeee Akak JM !!! rindu iols tak *lambai lambai* T.T huwaaaa sminggu deman suara tak ada sob sob. den tabahkan aje mengajar pun huwaaaa..

    by the way hakhak.. memang kena eh cari HRC..?? ramai jugak CT tengok peminat HRC ni or CT belom berjangkit lagi dengan penyakit peminat peminat HCR.. tabik
    spring lah Akak JM snggop and mampu jalan sorang sorang. kalau CT memang tak lah nak pegi sorang sorang. sampai kat stesen je menggigil tak tau mana nak poe..

    btw bestnyaaaa delay bhahaha. yang baca ni pun trasa wow sronok gak delay flight sebab dapat sambung jalan. akak kalau nak jalan jepun lagi hello hello CT bahahah.. kotlah ade duit jatuh dari langit jugak.

    ReplyDelete
  36. Tamat ya ? wah happy ending story rupanya Mbak JM. hari terkahir diberi kesempatan ke Osaka Castle dan Hard Rock Cafe. Ditutup dengan makan Udon Mee yang nikmat...sempurna lah travel Mbak JM kali ini. Ditunggu cerita travel Mbak JM berikutnya ya..ya..

    ReplyDelete
  37. Maybe next time datang berdua dengan siapa JM? Hehehe... :)

    ReplyDelete
  38. Dah abis ceta Jepun erk? So cute beg2 tu...

    ReplyDelete
  39. jengjengjenggg...nak ripit jepung dgn prince charming yeee...

    ok japan done.

    next jm?

    ReplyDelete
  40. In shaa Allah JM, ada rezeki datang lagi dimusim luruh berdua, Amin.... hehehe....

    ReplyDelete
  41. homaiiiii Jepun ! dok berangan la dapat honeymoon kat jepun dgn prince charming

    *berangan tak sudah* hahaha

    ReplyDelete
  42. Cantiknya view kat Osaka Castle tu, JM! Boleh feeling2 kat situ hehehe

    ReplyDelete
  43. Datang berdua? Ehem! Amboi kak JM. Berdua ngan ana ke? Isk! Hehee

    ReplyDelete
  44. Berdua!!!! Hehehe
    Wow berani jenjalan sorg2..

    ReplyDelete
  45. Berani JM jalan sorang-sorang ek...kalau Acik pun, pegi sorang jugak semata-mata nak ambik gambar..lebih-lebih lagi pulak kita ada blog pasal travel..bila agaknya nak berdua tu??hehehehee

    ReplyDelete
  46. cantiknya gambar-gambar tu, aduhai dalam mimpi pun tak dapat pegi, hu hu..

    ReplyDelete
  47. wah JM dah sampai japan rupanya erk
    best kan....
    lau gi backup cam ni pengalaman sangat mahal woo
    boleh redah sana sini

    ReplyDelete
  48. Ciku dan TL pun masa last day ke Osaka Castle -2 April 2014 , 2 orang lagi member tu dah penat nak ikut ..hihi..cantik byk sakura time date tu..tapi ciku tak masuk gak castle tu..rugi tak pegi Osaka castle kalau dah sampai jepun(pandangan ciku je)..hiks.

    http://tanggadomino.blogspot.com/search/label/Misi%20sakura

    ReplyDelete
  49. Teringat Udon pulops....slurppppp~~

    ReplyDelete
  50. wah memang menarik. Osaka castle tu menarik jugak. boleh masuk ke dalam tak?

    Berdua?

    ReplyDelete
  51. Asalam, tahnia blog JM terbaik pengomen di blog calrasePatrik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza...JM juga masuk list Top Commentar blog Cikgu jugak kan hehehe

      Delete
  52. tamat dah entry jepun JM eh....

    next.....hehehe

    ReplyDelete
  53. Wah JM pergi Osaka Castle sesorang jer. Memang berani la JM nie... Syok baca kisah kat bumi Doraemon nie. Rasa macam dah sampai sana ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  54. kak JM !!! aummmmm! url blog ana updated jugak finally ! hehehe


    *memula Ana p tulis komen kat tempat reply atas tu hahaha ampunnn =P

    ReplyDelete
  55. NAMA AWK NAIK KAT ENTRI NI

    http://kasut-rantau.blogspot.com/2014/10/segmen-berani-janji-etiqa-supporters.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasut Kusut : terima kasih kerana TAG ye

      Delete
  56. cantiklah kat Jepun tu Kak JM. bestnya kalau ada durian runtuh dapat ke sana.. sedap ek mee tu.? kenapa dia meletup-letup dalam mulut?. eh banyak tanya sungguh aih. maklumlah kurang tahu sikit makanan luar ni. hihihi
    eh JM nak pergi berdua?. apakah maksudnya tu>, jeng jeng..

    ReplyDelete
  57. bestnye..Osaka castle..cantik view die..hmmm..jeles tau..hehehe

    ReplyDelete
  58. saya pun kalaua ajak kawan g somewhere, tapi dia x nak ikut, rasa sedih sangat sebab kita dah excited nak g. dah lah xde transport. hmm...

    menarik juga Osaka ni. kawan saya teringin sangat nak g Jepun. nanti saya cerita pasal entry kak JM ni kat dia... mekasih kak share :)

    ReplyDelete
  59. Tak sabar nak baca cerita terbaru lagi dari sis JM. Lepas ni bercuti ke mana pula? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa...in sha Allah ber "Autumn" pulak lepas nih :-)

      Delete
  60. Budak tolong ameen kan utk ayat yg last sekali tu. hehe. Berani kak JM jalan sorang2 ye kt jepun. Pasni nak g mana plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUDAK : Amiinnnn jugak tapi entah bila nk BERDUA nye...berangan je...bila berkenalan asyik tak jadi je lelama fedup gak huhuh...nak tahu ke mana lepas ni..tunggu 23 oktober nanti yek

      Delete
  61. Hi JM, gigih JM p Osaka castle sorang2, akak pun baru balik dr jepun last month 20th, masih panas, end of summer. Akak terlambat p Osaka castle, pagar dah tutup. JM byk ari kat Tokyo, entry to Japan nohas orangbukit sedang update

    ReplyDelete
    Replies
    1. NOrlida LED : x de blog eh..JM try nk balas kunjungan tapi x de. Best ke pegi time summer...cm panas je..Akak ada blog tak leh JM terjah..nk baca experience akak pulak :-)

      Delete
  62. bestnya baca travelogue JM :)
    selama ni akak just jadi silent reader taw
    thanks for sharing your sweet moments JM:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry ye kawan-kawan x sempat nak reply komen lagi..mlm nanti nak reply semua komen kawan2 yg singgah sini

      Kak Tiha aka Tihara tu : alaa..jgn silent je akak nanti JM x tahu akak hadir dalam hidup JM nih heheheh...komen je apa2 pun..nanti JM balas kunjungan..kalau silent je JM x tahu akak peminat blog JM..ahahaha...matilah perasan x habis2

      Delete
    2. Jenuh jgk nk reply Tue...byk pengomen...

      Delete
    3. ye banyak ni yang nak di reply kan. heee:)

      Delete
  63. Replies
    1. Abe MKL : Shopping byk sbb barang MURAH sgt..mcm tak percaya boleh shopping byk tu kat Jepun

      Delete
  64. moga impian akan nak 'berdua' tu tercapai. ehhehe,

    osaakaaa~ teringin gila nak pergi. ahaha. sabar jelah tengok gambar-2 ni. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina KAmal : "Berdua" tu akak verangan je lebih...baru2 ni ada org nk berkenalan..baru bagi no phone...terus dia tak call..kata nak berkenalan...ahahah...camna lah nak BERDUA nye...sedih tau

      Kalau AA dh keje nanti jgn kata Osaka...semua tempat boleh pergi jika ada impian

      Delete
  65. Alaaa..x syoknya kenapa k.JM dibiarkan pi Osaka Castle sensorang?
    Kalau saya ada, mesti saya join akak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : apa boleh buat bila dapat partner travel yg x concern dgn keselamatan kawan sendiri huhuhu...so lepas ni sis perlu cari partner travel yg ngam susah dan senang bersama :-)

      Delete
  66. K.JM, tak susahke jalan2 kat Japan ni?
    Nampak sume tulisan jepun je?
    Ke k.JM pandai kecek jepung ni?
    Kalau saya, takut nak pi sensorang ni.
    Takut kene kidnap..kui3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ada rupenye English version tapi cenonet sangat.
      # jawabsoklansndiri.

      Delete
    2. Ahhahahaah...Nazeck...don worry...walaupun org Jepun ada yg pandai ckp English tapi x semua lah...teenagers dan educated person ramai dh boleh cakap..terutama staff di train station..lagi pun ada sign dalam eglish version. Part yg bestnye..walaupun dorang x faham ap yg kita anya..akan cuba tunjuk arah dan jalan..Lagi satu Jepun mmg best sbb org2 Jepun ni sgt hormat dgn org luar compre to CHina....lebih baik dari org Msia sendiri..kalau ada org Jepun nk kahwin dgn sis ..sis sanggup terima kerana sikap mereka tu..tapi pastikan yg dh convert ISLAM lah ahahaha

      Delete
  67. wahhh first time singgah blog ni.. bestnyeee dapat baca pengalaman orang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Jie sudi singgah..harap2 ada kunjungan kali ke 2 lah ye hihih

      Delete
  68. berdua, jeng..jeng...jeng..jeng.. :p habis jugak cerita ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den : ahaksss....acah je tu mana de...ha'a kan..almost six month baru habis huhuh

      Delete
  69. seronok ini perasan membuak2 nak pergi ke jepun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik : kalau pergi sorang tak best..tunggu lah Acik pergi Honeymoon baru BEST hihihhi

      Delete
  70. Replies
    1. Kathy : boleh je janji ada duit dan kemahuan :-)

      Delete
  71. Teringin rasanya nak kesana...bila lah agaknya...dalam mimpi jerlah kot...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNDA : nanti anak2 dh keje sama2 kumpul duit dorang boleh bawak

      Delete
  72. ohsem~ ;3

    ohaa tudiaaa extra luggagenyerrr, semahngat sopping heheh ;D

    owh, JM ni "sis" ke? means you're in your 30's?
    waah tak nampak macam 30's lah, macam mid 20's gitew, awet muda hehe~ X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. plain83 : jgn puji lelebih...kembang hidung sis JM yg dh sedia kembang nih

      Delete
  73. Sis JM, sambung jalan-jalan kat sini sebelum bobok! Tak khatam lagi semua entri Japang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : terima kasih kerana sudi BW di sini :-)

      Delete
  74. bestnye JM.. sorang2 pon jadi ye..

    ReplyDelete
  75. :D tudie.. jalan sorang pon jadik.. cayalah kak JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : apa boleh buat..x de org nak teman sob..sob..sob..lain lah kalau dpt kwn yg perihatin huhhu..nasib baik sis JM kuat semangat time tu hiksss

      Delete
  76. 5 bln pon boleyyyy jnji ada penamat citer ;p klu takde ending lgi sadissss... peweeettt nk gi bedua?? hehhe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. psstt KopiO : usah percaya..sis JM kuat veragan je hihih

      Delete
  77. Perh..berani keluar sorang2..terbaik lah kak JM..btw..entri episod2 d jepun ni Cik Nun nak baca lagi sekali lagi..malas search blog lain dah.Cukup lengkap entri kak JM..boleh guna utk ke sana nanti.InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila Cik Nun nk ke sana..harap2 x sesat lah ye bila refer blog nih ...jgn nanti dari Tokyo boleh lepas ke Sapporo heee

      Delete
  78. Cantiknya osaka castle tu. Ntah bila lah berpeluang ke negara org ni. Mampu sampai Spore jer :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman : x per berangan dulu ada rezeki in sha Allah

      Delete
  79. huhu..plan nak gi osaka pulak...info yg bagus dr kak JM..leh wat rujukan ni

    ReplyDelete
  80. Kansai epot ada halal restoran - siap certified halal jakim lagi... hahaha...

    tak ambek gambo kat entrance kansai airpirt yang ada ala2 tugu futuristik tu ke?

    ReplyDelete
  81. JM cantik jepun verangan nak g sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM canti ke? ... jepun canti? hehe :p

      Delete
    2. luggage pink tu JM yang punya ke? ;) ...

      Delete
    3. cantik osaka castle tu ... mee udon dengan tempura tu pun nampak sedap nyum~ :)

      Delete
  82. Asalam Jm nampak tempat di Osaka tu, Etuza rasa rindu hendak traval..entah bila. Minggu lalu ada berbincang dengan kawan pakat2 hendak travil..inshaAllah nak lihat keindahan alam ciptaanNya..luas pandangan hidup indah rasanya. Segalanya atas keizinanNya.

    ReplyDelete
  83. gambar castle tu senget kenapa? cantik jugak gambar JM ambik tapi klu tak senget lagi cantik.. by the way xpala, It your style.. Ok dah tamat, maka tamatlah pembacaan n feeling2 ke Jepun I pun.. Thanks JM sharing experience kat sana..

    ReplyDelete
  84. I doakan JM sampai sana lagi.. autumn plak..mesti lagi cantik view time tu dgn pokok berwarna warni.. oh bestnya membayangkan tu..

    ReplyDelete
  85. JR kansai area pass ke JR pass yg blh pakai at full coverage kt jepun?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang