You can click on me :-)

Wednesday, 8 October 2014

Popular ke tak blog Jari Manis : Travel List ni?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


Hai JM!!! nko nak kejar sangat ke KEPOPULARIAN blog tu? Kepopularian? bahasa alien mana nih?

Ahahahaha...perkataan paling mudah adalah famous atau glamour. Adakah blog Jari Manis : Travel List telah mula di kenali di kalangan pembaca di luar sana. Persoalan nya sekarang bagaimana nak tahu blog i tu femes ke tidak! popular ke tidak!

Adakah dilihat kepada jumlah pengunjung yang datang, atau jumlah komen yang di tinggalkan atau jumlah page view setiap entri. JM juga tiada jawapan yang khusus.

Tetapi yang PASTI ramai rakan blogger mengukur dengan cara melihat RANKING blog di http://www.alexa.com/

JM juga tidak ketinggalan telah menyemak RANKING alexa dan di dapati hasilnya seperti di bawah.


Selama 2 tahun menulis blog, blog JM berada di ranking atau di tangga ke 3,481 di Malaysia (rank on 10/10/2014)
How engaged are visitors to my blog
Jika hendak di bandingkan dengan seorang blogger Carlrase Patrick, seorang adik yang berumur 13 tahun, baru sahaya menceburi bidang blogger mulai August 2014 . Cuba kita lihat kedudukan RANKING beliau.

Blog beliau berada di ranking atau tangga 2,390 di Malaysia
Kepada adik Carlrase Patrick jika baca entri ini jangan beremosi atau marah ye, sis JM hanya sekadar membuat perbandingan how popular nya your blog campared to mine.

Bagi reader yang belum terjah blog beliau, boleh klik SINI untuk membaca apakah yang di kongsi oleh adik ini sehingga menarik ramai pembaca di sana.

Setahu JM, semakin kecil nilai RANK semakin popular blog tersebut atau di kenali ramai. Hasil penelitian JM, bagi blogger yang rajin 'update blog' atau 'up entry' dalam kekerapan setiap hari atau setiap hari lebih daripada 1 entri walaupun pengomen tidak ramai dan bilangan pengunjung juga rendah ia adalah penyumbang kepada nilai RANKING semakin TINGGI. Correct me if i'm wrong.

Berbalik kepada blog JM, tidak di nafikan setiap hari bilangan follower semakin bertambah, terima kasih follower, JM pun tak sempat nak terjah semula blog korang..in sha Allah ada masa akan ke sana dan bilangan pengunjung dan pengomen juga ramai bole melebih 70 orang bagi setiap entri CUMA satu sahaja kekurangan nya, bilangan entri yang di keluarkan adalah dalam range 2-3 entri sahaja dalam seminggu dan kekadang 1 minggu 1 entri.

JM ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung dan pengomen setia kerana ada 'habuan' untuk korang semua termasuk lah Top Commentar.

Di manakah kayu ukur bagi melabelkan bahawa sesuatu blog tersebut adalah Popular or Famous?

Jika jumlah entri yang di 'up' menjadi ukuran atau perlu ada konsep mesra SEO (Search Engine Organizer). JM akan cuba laksanakan bagi melibat perbezaan nya.

Kepada ota-otai blogger di luar sana, sekiranya mempunyai jawapan yang lebih tepat boleh kongsi di sini. Amat di alu-alukan buah fikiran itu.

Last but not least JM harap entri ini tidak menyinggung perasaan mana-mana pihak atau rakan blogger yang lain. Jika ada, JM mohon maaf kerana tiada niat di hati untuk point kepada sesiapa sahaja di luar sana. Hanya sekadar ingin tahu fungsi ALEXA dan cara mengukur Popular atau tidak sebuah BLOG.

Akhir kalam..adakah satus Famous/Glamour or Popular yang di kejar JM?

Jawapan nya ..oh tidak sama sekali. Apa yang JM harapkan dari blog yang di tulis, ia memberi ilmu yang bermanfaat kepada pembaca di luar sana dan secara tidak langsung JM peroleh pahala dari apa yang di kongsi.

SEKIAN.

104 comments:

  1. Popular ke tidak itu bukan masalahnya..Bagi Acik, apa yang kita buat tu, membantu orang yang memerlukan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju denga Acik Watie..sbb tu JM x kejar popular yang penting dapat feedback dari reader yg blog JM amat membantu mereka yang minat travel. Terima kasih Acik masih setia dgn blog JM ni...skrg JM sedang BW rakan2 yg selalu singgah sin termasuk blog Acik Watie tu heeee

      Delete
    2. singgah lagi la...Acik pun ranking 3000++...Ada orang baca pun dah cukup bagus. Kredit sangat bila ada orang komen panjang lebar dengan entri yang kita buat tu..Memang terbaik la pengomen camtu. Tabik springggg la. Bagi JM pulak, bukannya tiap-tiap minggu JM travel..lainlah kalau kerja pramugari..boleh la update entri setiap hari. Hari ni pergi London, Esok turun Dubai, Lusa Naik Austria....Good Luck JM

      Delete
    3. ahakss...betul cakap Acik Watie tu kan..kalau nak update hari2 boleh tapi entri yang tidak berfaedah lah..nanti bosan org nak baca hari ni mkn mee goreng, entri esok pulak citer pasal makan nasi goreng pulak hahahaah

      Delete
  2. Popular tak penting. Yg penting dapat lepas gian berblogging.
    Saya pun tak tahu apa yg best sangat blogging ni..
    Tapi rasa lain mcm kalau tak berblog..
    Pelik je.. ~.~'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...sama lah kita...best sgt kalau berblog..sbb apa tau..kalau dulu zaman dolu2 2 tahun lepas mmg sis JM tak tahu menahu langsung pasal blog ni..then tertarik apabila lihat kawan-kawan ada blog. Pastu terfikir best ke ada blog ni..nak try lah...lately rupa nya seronok pulak ada blog boleh dapat RAMAI KENALAN termasuklah Gee Lion ni..kalau x de blog mana mungkin boleh kenal di alam maya pastu boleh borak2 di ruang komen. Walau x pernah bersua muka tetapi rasa mesra je dgn semua reader dan commentar.

      Pastu pulak byk jugak hadiah dan ole2 yg sis terima dari rakan blogger. Skrg ni hari2 mesti BW kawan-kawan dah jadi satu kemestian.

      Delete
  3. Tak pernah taw plak mende2 gini... Yang SS tahu... SS tulis blog sebab Syok Sendiri... Dah nama pon SS... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaahhah..statement yg paling kelakar...SS ooooo SS nasib baik Syok Sendiri bukan Suka Suki hiksss

      Delete
  4. Sha pun tak suka popular, biarlah berkawan dengan peminat yang rajin komen kita kan kak JM?? senang, takde gosip, takde yang nak membenci, kita dengan mereka2 je.... kang tak menang tangan layan peminat... huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah...setuju Sha...biasa yg rajin komen tu yg byk support blog kita tu..so sbg balasan, kita balas kunjungan. kalau jenis yg nak mengumpan je pastu hilang...so sekali je lah hikss..itu perinsip sis JM

      ohhh...jadi risau lah ni kalau ramai peminat..ahaksss..ramai peminat lah best leh rasa ala2 retis hihhihi

      Delete
    2. jadi retisss takde privacy.... karang kita ludah tepi jalan pun jadi isu... muahahahhaa

      Delete
    3. Muahahahah....Sha...dh mana fofular akan jadi ICON ek..so perlu buat yg elok2 supaya jadi ikutan..alamak kalau camtu x nk lah jadi popular ehehehe

      Delete
  5. ehh siapa kata blog akak JM x fofular?? fofular ape ! hehehe
    blog ana lagi lah entah tangga ke berapa belas ribu entahhla =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog akak fofular ke Ana?..buiar betik? hiksss
      Nak tahu tangga ke berapa? ..jap akak check

      Akak dh check tapi tk nk ckp lah rank ke berapa..Ana check sendiri ye :-)

      Delete
  6. JM popular pe.hihi..
    nk dibndingkn dgn blog Qis yg biase2 wpun da berblogger 6thn..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qis...terima kasih sudi datang blog sis JM ni :-)
      dh 6 tahun ber blog?..dh kira otai lah ni ye..jap nk terjah

      Delete
    2. wslm. hoho.
      6 thn pun kjp off kjp on. sbb mls dulu..
      blogger segenerasi dgn qis sume dah pupuss..hahaha..
      cari geng blogger generasi baru pulak :D

      Delete
    3. cik Balqis : teruskan menulis..i'm support u hiksss

      Delete
  7. kak JM popular ape...popular dihati kite...setiap hari kite bukak blog kak JM... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisya : jgn bukak hari -hari sbb sis x update hari2 nanti Aisya FRUST lah hihihi
      terharunya ehehe...muah sikit :-)

      Delete
    2. Farrah : Angguk angguk tanda setuju lah tu yek hihiihhi

      Delete
  8. Kategori blog sis JM Kira pop pular jgk nie...
    Kdg2 Ber blog nie sekadar nk kong si cerita,pnglaman, ilmu Tue ja... Dan juga dpt kawan baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Zarul..x perlu nak kejar populariti..janti kita rasa puas apabila ilmu dan info yang di kongsi boleh di jadikan panduan

      Delete
  9. huhuhu popular tu satu bonus je kott kak JM
    ayu walaupon baru sebulan nak explore dunia blogging ni rase kemeriahan tau
    dapat kenal akk2 adik2 baru
    kongsi pengalaman
    syok jugak
    boleh leka dok blogwalking saje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha....Ayu baru sebluna ke masuk dunia nih..rasa cam dh lama kenal kan..maybe AYu rajin drop komen kat sini sbb nama hidayu Ayune ni femes di kalangan blogger maybe sbb rajin BW...best kan jd blogger heee

      Delete
  10. Bagi saya blog popular ke tak, bukan perkara no. 1. Yg penting apa yg kita share + connections yg kita bina melalui blog tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SETUJU 200% dengan Farrah..tak perlu jadi popular jika blog yang di tulis tiada isinya kan..biar lah x popular tetapi blog sentiasa mendapat sambutan kan?

      Delete
  11. Tahniah akak jm...
    Rajin rajin up entry
    Kalau boleh share tips jimat dalam melancong, persediaan melancong, pakaian beg utk melancong dan sebagainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : semua tips tu dh ada..maybe aRz belum baca... :-) don worry..nama pun JM Travel List ofcoz akan di kongsi entri berkaitan melancong tu

      Delete
  12. Assalam jm, akak pun takde nk kejar fames ke tak? Yg penting akak nk kengkawan yg baca dpt ingat Allah selalu, agar jadi saham yg berkekalan, akak takut nk tulis benda2 mengarut sbb tu semua akan dipersoalkan di hadapan Allah nanti, sekadar peringatan utk diri akak saje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan kak Azie...tulis sbg saham akhirat :-)

      Delete
  13. Bagi ana pulak, tak kisah pun feymes2 ni. Sebab berblog ni sekadar mengisi masa lapang. Bw sebab nak tahu kabar kengkawan blog. Tu je. Kekadang ade jugak orang yg sembang ngan ana; kenal blog ana. Padahal tak feymes pun cam kak JM. Hihi. Yang penting kita memberi manfaat pd orang lain. Btw thanks kak JM yang selalu datang tinggalkan tapak kaki. Keh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ismi Ana : kan!!!! femes tp x lama baik x perlu kan yg penting ada reader yg setia. Hishh akak JM MANA FEMES cer tgk ranking tu masih rendah tau. Aallaaa akak JM ni mmg rajin singgah d blog yg rajin komen d blog sis ni sbg membalas kunjungan :-)

      Delete
  14. Apenye tak popular JM ni. Sekali entri keluar, beratus-ratus komen masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama3farhanah : x de lah sampai beratus dalam 70 komen je setiap entri...bila akak reply baru akan jadi beratus heee

      Delete
  15. Tak pemes pun takpa tapi satu kepuasan bila entri yang kita tulis ada orang baca kannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mama3farhanah..kalau x de orang baca sedih kan..kalau akak mesti nanges dalam bilik air...ahahah..x lah..tipu je tu

      Delete
  16. yg penting dah ramai org kenal sapa JM kan?? hihihi... tapi paling penting perkongsian ilmu or msg tu kan tu yg ramai terjah sini ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : kiranya klau sebut JM je x de org lain lah ye si kaki kepoh opsss si kaki travel tu ye heee
      alaaa sis JM ni biasa biasa je x de nye nk kejar glamour bagai bak kata KopiO lah jajni ada org suka entri yg d kongsi dan pageviews skrg almost 2 ribu sehari ok lah kan hiksss

      Delete
    2. hahhaa... manyakkkk tu 2ribu takpe pasni up lgi 10 hibuuuu sehari ;p

      Delete
  17. http://madey09.blogspot.com/2014/10/jari-manis-kan-awak-dah-kenamenyesal-tak.html asalamualaikjum haahaha kan JM dah terkena ni..datang tau beri kan dokumen anda..tahnia . Berminggu2 Etuza nak tengok ada tak yang bersaing rupanya JM mantain komen di blog Etuza. Secara sembunyi komen walau tak ada entry baru JM di blog JM..pun still menang komen terlebih..terlebih pun hahahhaha menang punya ooo..ok past!!! faham tak bahasa sabah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..mestilah faham cikgu Etuza..walaupun bahasa Sabah still guna bahasa melayu..kalau guna bahasa iban atau kadazan mmg JM x faham hehehe

      psstt : TAPI apa yg JM terkena tu..jap nak terjah

      Delete
  18. Baru nak berjinak dengan blogging. seronoknya baca blog travel ni *jeles* T__T dah lama simpan hasrat nak travel byk2 negara. semoga terus sukses ya :)

    http://hzinnirah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zin..terima kasih kerana sudi tinggalkan komen..baru sis tahu kehadiran mu di sini...kalau dha ada hasrat tu ins sha allah boleh tercapai..kumpul duit dulu ye...i'm follow u back :-)

      Delete
  19. Haha. Seronok kan main cuba2 try alexa. Bukan nak menunjuk tapi buat kenangan kan kak JM ;)

    Kak JM dah popular secara tak langsung so itu satu bonus kak. Maybe ada yang memerlukan tips so akak dah dapat reward dia sebab memudahkan orang. Kalau saya, macam takde apa je nak sumbang kat blog tu. hehe. Seronok dapat kawan ramai orang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUDAK tecik..betul tu..saja suka2 je..nk lihat ada perubahan ke tak..tapi sis puas hati kerana bila check Pagevies setaipa hari cecah 2 ribu..kira femes lah tu hihihih

      Tak pe Budak..kita leh meriahkan dunia blogging...blog budak pun kekadang kongsi info bermanfaat tau..jgn x tahu

      Delete
  20. Amboi lama sungguh tak singgah ke sini. Blog femes ni, masakan akan dilupai kan... Blog akak ni mmg femes ape. asal walking blog org lain mesti nampak komentar n link ke blog akak. so kesimpulannye, Blog JM ni femes laa. Kalau nak banding dgn blog kita tu. ermmm.... tutup muka je la kita.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farel!!!!!! rajin2 lah singgah sini baru kita leh borak2 hehehe...ahaks...itulah sis JM Ni rajin BW blog blogger yg rajin singgah sini...kunjungan balas..baru best..baru wujud kemesraan tu...nanti rajinlah update...so boleh sis JM jadi Top Commentar di blog Farel tu

      Delete
  21. Semakin cerah dengan penjelasan akak tentang alexia ni. XD akakk jm glam gituh~ ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina : secerah langit biru ke hihihih....

      Delete
  22. Pada zumal blog JM sangat popular dikalangan peminat tersendiri. Jeles tau sebab tiap2 entri sampai ratusan komen. Ada peminat tu lagi penting sebab dorang pasti terus setia ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Zumal...ni yg bertambah semangat sis JM mahu menulis blog jika ada reader yg setia..i love my reader n commentar :-)

      Delete
  23. giler x popular blog kak jm ni..
    blogger travel thebat ni.. korang jgn main2 ok..he..he,:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahaha....Sobyieeee...mana kawan kita lagi sorang tu urmmm...alaa...x ingat sudah..budak kg baru tu...lama hilang

      Hai...Sobyiee..perli ahkak kew.....hihihihih...cubit kang

      Delete
  24. Sapa kata blog JM tak popular... see the leg lah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie...LEG siapa nk di 'see' tu....PLM ke JM nye hihihi....

      psstt : bila nk update blog lagi..JM rindu nk tinggalkan komen nih..ke tunggu ada travel baru ada entri...sbb kalau x de entri rasa lama x borak ngan PLM tau

      Delete
  25. asalam..nak maklumkan..hadiah belum dizahirkan ya..esok dengan kemasnya berbalut, apa isi rahsia..nantikan saja sampai di alamat kediaman JM. Etuza buat aktiviti BW tapi terpaksa akur line slow sangat, ruang follower tak keluar very late..jenuh nak tunggu, so tinggalkan esok sambung BW url mia tu..
    Yg pelik ..blog dalam list blog Etuza termasuk JM, Mia dan lain2 tu cepat saja keluar ruang follow..bila klik blog URL baru ..puuuuhhh!!! kan main late...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Cikgu Etuza di atas penghargaan tu...TERHARU sgt..JM mmg suka BW terutama blog blogger yang selalu komen d blog JM. Pada 10 oktober lalu JM dh pasang UNIFI di rumah..so line internet laju berdesup..so dgn senang hati lepas ni boleh update entri dan bW sampai lebam mata seperti PANDA heheh

      Delete
  26. akak, kalau fofular tu, bonus! ;) yang penting, kita dapat share ilmu kita, dan boleh tambah kenalan... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den..lama menyepi...windu arghh..jap g nak terjah blog Den lak..hari tu pegi x de entri baru huhuhu
      ha'a..betull...melali blog juga sis dapat ramai kenalan dan juga betuikar2 hadiah...BEST sgt hiksss

      Delete
  27. Blog JM popular lah. Sekali post entry berduyun-duyun komen. (Macam dlm lagu Juliana Banos kan?)
    Blog ni sebenarnya seronok sebab boleh share pengalaman. Tapi bila datang angin tak ada idea, pening kepala juga dibuatnya.
    Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul tu Mazu...JM pun alami situasi yang sama..kekadang tu seming 2 entri je..kalau ada idea tu mcm2 nk kongsi

      Delete
  28. tak lama dah ni, mesti masuk tibi akak jm kita ni, hehe...chaiyo jm, you can do it! target top 100 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orga....yeayy...my feveret blogger udah singgah sini hihihi..masuk tibi?..penyakit tibi tu ke tak nak lah heheheh

      Delete
  29. salam kenal dari follower #701 :)

    kathyrbain.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali Kathy...thanks tau follow sini..i will follow u back
      Sebenarnya dh lama perasan blogger ni di blog kawan2 sis JM tu tapi malu nk tegur hikss

      Delete
    2. adeh..malu buat apa...kita sama jer..seronok baca blog sis..macam² tempat dah pernah jelajah..tak macam kathy terperuk di bumi malaysia saja..hehehe..

      Delete
  30. nampaknya ranking akak lebih hebat dr blog nadya.. blog akak lebih dikenali.. famousss amos gitu..hahahah
    sbnarnyaa.. xperlu la famous2.. yg penting ade pembaca setia pon da cukup.. soo x terasa syok sendiri ar..hahaha
    **baruu nak singgah. bz skit sjak bt GA..hahaha**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss...Cik Nadyya apa kurang nya...bila sebut je Cik Nadyya sis JM dh kenal..kira femes jugak tu..

      Delete
    2. ceh ceh xdela femes nya.. kak JM lg femes.. dulu asyik nampak akak JM duk comment kt blog2 yg kite kenal.. nak kenal jugak sape sbnanya kak JM ni.. hohoho akhirnyaaaaaa

      Delete
  31. Pernah jumpa satu blog, nak follow dah tak blh sbb follower blog tu dah cecah limit....hahahaha
    Lps ni sure blog JM jd mcm tu jugak....ntah2 dah jd pun skrg....
    Apa2 pun maksud wat blog lain org lain tujuan, yg penting hepi kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza : hahahaha...lawak lah..follower blog JM mana de sebanyak itueww..saja je tau
      Ha'a..hepy sgt terutama Liza tak jemu datang sini terima kasih tau...meh kasi hadiah sikit..muaahhh

      Delete
  32. asalamualaikum hadia ada dah tinggal kemaskan ke kotak dan Insha Allah esok poskan ya..suka tak!..Etuza kongsikan kegembiraan di blog Etuza ya

    ReplyDelete
  33. Bagi bunda femes ke tak itu terpulang pada sambutan ramai...kalu ada itu sebagai bonus...yang penting kita kena lebih berilmu dan rajin untuk mencapai kearah itu...

    Tapi yang lebih penting kita puas dan enjoy apa yang kita buat dan ceburi dalam dunia blogging...

    ReplyDelete
  34. Jngn percaya sgt dgn ranking alexa tu huhu.. Blog JM ttp pasti dikunjungi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih bro KK atas sokongan tu. Ha'ah jgn percaya kan :-)

      Delete
  35. macam blog JM yang berniche camni, memang ramai perlukan kot
    berbanding blog peribadi
    saya rasa populariti tu perlu
    kalau orang tak kenal, camne orang nak tahu kewujudan blog kita dak
    ke salah? hehe....tak tahu lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah..betul cakap Yana Yani tu..kalau begitu sis JM perlu 'promote' sikit supaya lebih di kenali heee

      Delete
  36. Alexa ni susah nak maintain kak. Apa yang penting, inti pati blog akak. kalau blog mantap, mesti org dtg jgak.

    alexa ni sebagai penaik semangat utk terus berblog je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...sis JM akan follow nasihat Scha ni..terima kasih dear

      Delete
  37. tak lama lagi pasti jatuh kecundang lah ranking saya ditangan ranking kak JM nhe... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carlrase : jgn putus asa...you can do it :-)

      Delete
  38. Cik Mimie berblog sebab boleh kenal ramai kawan and dapat info2 menarik..tak kejar pun populariti ni..alexa pun jarang check..hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe Cik Mimie..x perlu nk chack nanti buat hari rasa x tenang so ignore je...sis JM pun dh lama x check

      Delete
  39. Kalau blog saya lagilah entah tangga keberapa. Huhu.. Nak try check la.. =D

    ReplyDelete
  40. Nice JM...yang penting dapat kongsikan info dengan orang di luar sana...
    Ranking atau popularity itu akan datang dengan sendiri bila kita kongsikan sesuatu dengan ikhlas dari hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju juga dengan Nad..so terima kasih di atas pencerahan ni :-)

      Delete
  41. saya a bit jealous dengan akak JM sebab setiap entry, mesti sampai beratus komen.. waa, impian masih belum jadi kenyataan. maknanya belum cukup dikenali. haahaha -.-

    btw, tahniah kak! 3k tu dah cukup bagus ^^, saya pun 3k. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J : hihihi..itu xdapat di nafikan...sorry dear ..sis dah lama x terjah teratak Amy tu bukan x sudi tapi belu sempat kerana banyak lagi blog dalam Q untuk di kunjungi huhuh..tunggu turn Amy ye...yang pasti small gift, sis JM dah pos siang tadi.

      Delete
  42. gila tak femes.jm kot! hehe keep on writing;p

    ReplyDelete
  43. Popular atau femes ker, itu tak penting. Yang penting isi kandungan blog dan juga pengomen yang setia ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul cakap Fiza Rahman tu tetapi nak dapat pengomen tegar mmg susah kerana lama kelamaan akan timbul rasa bosan bukan sahaja dorang kekadang sis JM pun akan rasa begitu huhhu

      Delete
  44. Blog akak JM dh berubah wajah. Cantik sgt :) CN suka tgk. Hehe... Blog CN masih merangkak-rangkak lg ni. Blm sepopular blog akak JM. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nurul... x pe..pada peringkat permulaan dulu pun blog sis JM suram je so dont worry i will still support u okay :-)

      Delete
  45. 3k is much better than 21k. hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezaa! betul cakap Cik Fafa kite tu :-)

      Delete
  46. kak JM fofular la... tengok je berapa komen yg ada di setiap entry.. terbaiklah!
    lagipun kak JM memang mesraaa pengunjung, sebab tu ramai yang sayang.. eh tetiba kan. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy..Rpse Reeza pung sayang sis JM kan..jgn x ngaku hihih..

      psst : tadi sis JM ada pos small gift so semoga terima dgn selamat ye nanti

      Delete
  47. Blog JM tetap dikenali hihihh

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352