You can click on me :-)

Monday, 12 August 2013

Holiday : Ocean Park Hong Kong Part 2 & Last Day

Assalamualaikum dan Salam Aidil Fitri kawan-kawan,


Bagaimana raya tahun ni lebih meriah dari tahun lepas atau sama sahaja seperti tahun lepas. Kepada yang bujang kemudian waktu beraya sudah berkeluarga mesti akan terasa perbezaanya kan. Bagi JM raya tahun ni seperti raya tahun lepas jugak meriah seperti biasa kerana adik beradik ramai riuh rendah penuh rumah.

Hari ke 5 raya masih ramai lagi bercuti kan tetapi JM dah mula kerja dan suasana di ofis ni sunyi sepi je. Oleh kerana masih dalam mood raya, mood untuk update blog juga berkurang namun kuatkan jugak semangat kerana nak habiskan juga entry travel selama 10 hari 9 mlm bermula dari Guilin - Longsheng - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong bemula dari 23/03/2013 - 07/04/2013. Cuba korang bayang berapa bulan dah tapi entri ni belum berkesudahan. Jadi JM ambil peluang untuk habiskan cerita travel ni, tutup buku lama dan buka buku baru pulak. 

Ini adalah sambungan daripada entri lepas Ocean Park Hong Kong Part 1

Ingat tak dalam entri lepas JM ada kaborkan kami nak ride game yang lebih thrill. Turun sahaja dari Cable terus mengorak langkah mencari game yang menarik di hati. Kawasan tanah tinggi ni terdapat Polar Adventure, Thrill Mountain, Marine World, Rainforest dan Adventure Land.

Lokasi pertama kami ke Ocean Theatre untuk melihat pertunjukkan daripada ikan dolphin dan anjing laut. Sudah semesti perlu beratur panjang dan berasak dengan ramai orang tapi tak perlu risau tempat duduk banyak. Show time every one hour. Citer sahaja tak best kalau tak ada gambar kan.

Entrance ke Ocean Theatre
Nampak tak...penuh
Main Sage
Aksi-aksi dari Ikan Dolphin dan Anjing Laut
Persembahan lebih kurang 1 jam dan JM begitu teruja dan tertarik dengan kebijaksanaan ikan dolphin dan anjing laut yang pandai menerima arahan. Kita yang dewasa pun terpegun dengan persembahan tu..budak-budak bertambah lagi lah kan...selesai sudah show ni..jom kita Rainforest untuk ride The Rapids. 

Rainforest Entrance
Matahari mula menyinari...so dah kurang sejuk
The Rapids
Inilah rupa the Rapids Ride tue
Naik benda alah ni tak mencabar sangat..just ride tu akan berpusing dan mengikut arus air, pada masa yang sama akan ada orang sembur air dari atas..memang basah kalau naik bendar ni..so get ready ngan baju hujan. Kami belasah jer..basah..pun basah lah...kejap lagi kering lah kan....tapi enjoy jugak lah naik ni.

Bersebelahan dengan The Rapids adalah Hair Raiser..hahahha..dengar nama pun dah gerun kan...kalau yang tak bertudung tu..memang rambut akan terpacak dan bergebang lah jadinya..kalau yg betudung pulak mahu leh tercabut tudung tu hehehe. Kami bergambar je kat depan entrance coa malas nak beratur panjang. Kalau tak percaya seperti yang JM kaborkan tadi..cer tengok gambar kat bawah.

Cer tengok kalau tak percaya heee
Wokehh..let's go to the next stop is Whirly Birds, Rev Booster, Bumper Blaster, Artic Blast, Clown Corner, The Flash, Summit Station (to the waterfront) and Polar Adventure. Tak nak cerita panjang..meh la layan gambar lagi best.

Clown Corner and Whirly Bird
The Flash
Polar Adventure
Artic Blast...memang best naik ni..tapi perlu sabar beratur kerana ramai orang
Summit Station
Rev Booter
Aha..betul tak cakap JM..banyak betul games kat sini..memang berbaloi kalau datang jauh-jauh dan try semua game yang ada..tapi make sure jangan datang hujung minggu...ramai orang....itu belum habis lagi tau..ada lagi ni ha...jom JM sambung lagi..Dari Pola Adventure kami terus gerak ke Adventure Land san Marine Land. Hoyeee..belum puas lagi kiranya kan...Apa yang ada di Adventure Land nih...aha...Space Wheel, Raging River, Mine Train, Escalator terpanjang, Pacific Pier dan Ocean Park Tower. Seperti biasa JM tak pernah missed untuk ambil gambar setiap sudut yang nampak menarik di hati dan seperti biasa juga hasil kurang memuaskan. Perlu try semua ride yang ada ni..kalau tak memang rugi heee.

Space Wheel- Nampak tak JM kat dalam ride tu..best naik ni..tapi bila turun rasa pening sikit
Ride ni pun best jugak - Raging River....asyik menjerit je bila nak..eheheh
Inilah escalator terpanjang tu
Tinggalkan jejak di Pacific Pier
Ocean Park Tower
Selesai sudah di Adventure Land, terus gerak ke Marine World yang terdapat The Abyss, Crazy Galleon, The Dragon, Ferris Wheel dan Flying Swing. Ahaaa...kan dah cakap satu hari baru cukup untuk spent masa kat sini. Hishh..JM ni tak penat ker ko pusing semua tempat kat dalam ni..penat tu penat jugak tapi enjoy nyer pasal..hilang rasa penat tu. Sabar ye kawan-kawan sebab banyak sangat gambar yang nak di kongsi..layan je lah yer.

The Abyss
The Dragon
Ferris Wheel
Selesai sudah satu hari bertawaf di ocean park dan jam di tangan sudah pukul 5 petang, tunggu apa lagi jom naik cable car untuk turun ke tanah rata. Kemudian naik semula bas untuk balik ke Admiralty Station dan dari sana naik tren ke Tsim Tsha Tsui. Singgah beli makan malam, balik hotel berehat dan tido selepas kepenatan satu hari di OP.

Di pendekkan cerita, esok dam 9.00 pagi kami meraya-rayau di sekitar TST mencari sobiner dan perfume..kalau datang HK tak beli perfume memang rugi coz harga yagn murah..pure lagi. Lebih kurang jam 12.00 tgh check out hotel, naik bas A21 untuk bergerak ke Terminal 2 Hong Kong Airport balik ke Malaysia. Bagaimana nak ke aiport, JM dah kongsi info tu dalam entry JM ke HK untuk kali pertama..so jangan malas..boleh refer kat sana ye.

Dah sampai Airport Hong Kong - Ready to check in

Surau - tak perlu risau kerana surau di sediakan bersebelahan 7 eleven
Dalam waiting room - tiba2 nampak Qantas Airways - Spirit Of Australia..rasa macam nak ke sana pulak hehehee

Habis sudah entry 10h9m menjelajah beberapa negara dan hampir 3 bulan baru khatam entri ni. Terima kasih kepada semua pembaca kerana tidak jemu-jemu sudi membaca setiap entri yang di keluarkan walaupun agak bosan kan..Belasah je.

Ke mana pulak JM lepas ni..aha...ada beberapa rakan blogger dah tahu ke mana JM kan...hihihih...ia bukanlah rahsia lagi.

Sekian...byeeeeee

34 comments:

  1. salam Aidilfitri JM, wah! rajinnya update blog time raya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AidilFitri jugak buat Putri..eheheheh...dah masuk kerja...so ambil peluang habiskan entri...dh start keje ke atau masih menziarah umah sanak saudara :-)

      Delete
    2. dah start keje...kat ofis la ni...hehhe

      Delete
    3. ohh..hihih..sama lah kita yerr

      Delete
  2. hai JM....saya pun dah keje...hahahah....cam minggu sblm raya...ofis lengang jer...nak gi toilet pun seram...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..Liza pun dah start kerja...ha'a..betul tu sunyi jek

      tak leh cuti lama kan..lepas ni mau cuti panjang ye dok heee..samalah kita..

      Delete
  3. Salam Eidul Fitri...

    Kalau JM tepuk belakang kodok tu 10X tentu dia menjelma jadi putera raja... hehe

    Apepun nampak cam best tempat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Mie, Salam kembali...dh start kejer keeee?

      Ahhahahaha...En Mie..lawok tau..itu kodok batu..kalau kodok idup dh lama JM buat tau heee

      Mgg best..lagi meriah kalau En Mie bawak anak2 bujang tueeee

      Delete
  4. Semangat gila update blog..ha ha
    Eh..nak jalan mana pulak ni..syoknya..norh jugak yg dok terperap kat opis ni..hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norh..lama betul tak singgah sini kan...sibuk lah tu hee

      eheheh..JM ni kalau ada masa free je..inilah kerjanya..tak nak hampakan peminat katanya..ahahaha...perasan

      Ehemm...ader lah...hihhi...Kesian Norh..dh lama tak kuar jln2..jom aaa thn depan kita g jln2 nak..

      Delete
  5. bes nya tempat ni.. btw . slmat hari raya JM... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieyaaa, ahaa..mmg best..dan memang FUN..kalau ke HK..jgn missed tempat ni

      ye..ye..suasana raya belum habis..raya sebulan kan heee..selamat hari raya jugak :-)

      Delete
  6. sama la kita JM, dah setat kerja di hari ke-5 raya. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye heehehehe...

      Tak sabar nak tunggu 'berita baik' tu hiksss

      Delete
  7. Selamat hari raya JM....maaf zahir batin ye..seronok dapat berkenalan dgn JM yg ceria ni. Ahakksss...
    Wah ...bersemangat nampaknya update blog...
    Nampak best ocean park tu. Masa pergi HK ari tu, tak pergi pun ocean park. Nampaknya next time boleh pegi HK lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Itaaaaaa!!!!...eheheheeh Selamat Hari Raya jugakk...ye ye..sama-sama ktia bermaafan di bulan yang mulia ni..Kak Ita dah mua lkerja ke atau masih di kg?

      JM pun seronok dpt berkenalan ngan Kak Ita yg tak jemu2 singgah dan baca blog JM nie...Ceria?..hihih...nak awek muda katanya hehehehe

      Ha'a..bersemangat bila ramai yang nak baca dan ada ceita yang nak di kongsi....heee

      Aha..kalau mcm tu perlu pegi lagi lah..mesti si kecik tu suka..coz byk jugak game tuk kanak2

      Delete
  8. assalam..selamat hari raya..follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..selamat hari raya Pen Biru.. :-)

      Dah follow?..terima kasih..keep on reading ye

      Delete
  9. Salam kenal dan salam lebaran.ni first time sy jejak blog ni...bestnya!sgt teruja..cantiknya!sy pun suka jalan2 but kekangan duit juga hihi...kalau ada org sudi taja bestkan...dpt tgk tempat org,photography n menulis...berangan!!

    Anyway..jemput singgah blog sy ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slama kenal kembali..terima kasih sudi jejeak blog ni..terharu JM tau heee

      Samalah JM pun..menabung sikit2 semata2 nak berjalan katanya..

      Ok..nanti JM terjah ye :-)

      Delete
  10. berkenan sungguh la iolls pada jaket hijau JM nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkenan ker?...hihih..nak pinjam?..boleh..baru sekali je pakai..balik msia simpan dlm lemari heee

      Delete
  11. Salam. Suka sangat baca blog JM. Dulu pi hong kong pun baca blog JM. Sekarang nak ke Aussie. Kena baca blog JM. Thanks kerana hidup JM berguna untuk orang lain.Selamat bercuti ke Aussie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam..terima kasih En Din..

      Ahaaa...JM pernah dengar ceramah dari Prof Muhaya...manusia yang berguna adalah org yang dpt memberi manfaat kepada orang lain..so dgn cara ini JM dapat berkongsi sedikit info..sharing is caring katanya heee. Allah akan permudahkan urusan kita jika kita permudahkan urusan org lain..Inilah pegangan yg JM sentiasa ingat.

      Pesal tak boleh masuk blog En Din nih..hrmmm

      Delete
  12. Bestnya, sis! Ni satu hari jalan & main2 kat sini pun tak puas. Paling suka tang show dolphin tu :)

    ReplyDelete
  13. seronoknya ... meriahnya tempat ni, tengok gambar pun dah best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt sesuai utk kanak-kanak dan org ewasa

      Delete
  14. perghh dia punya roller coaster ... terasa gayat pula nak naik :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie..best tau naik roller coaster tu

      Delete
  15. siap dapat tengok show dari dolphin ... best best best :)

    ReplyDelete
  16. best tengok ... tapi banyak betul tempat tinggi kat sini, erm gayat gayata gayat :p

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang