You can click on me :-)

Wednesday, 21 August 2013

Preparation 3 : Buy Ticket Online

Assalamualaikum dan salam sayang buat follower dan readers semua,


Bersiaran kembali...belum habis lagi story preparation ke Aussie tu..sila jangan bosan ye..

Ahaaaa, semua orang dah tahu kan, sedikit masa lagi JM akan terobang ke Australia. Yer ini adalah kali kedua JM ke sana coz last time JM ke Perth then tahun ni akan merasai keseronokan di Gold Coast dan Sydney pulak.

Sebut sahaja GC (Gold Coast) mesti terbayang di fikiran beberapa theme park dan tempat yang menjadi tumpuan pelancong seperti Sea World, Warner Bros Movie World, Dream World, White Water World, Wet n Wild Water World, Currumbin Wildlife Park, Cruise Sightseeing, AquaDuck dan Skypoint Observation Deck.

Semua orang tahu nak masuk ke semua attraction place ni perlu ada tiket harga tiket agak mahal mencecah puluhan AUD dan kalau di tukar kepada Ringgit Malaysia boleh mencecah ratusan ringgit. Jadi bagi mengurangkan kos tiket adalah lebih baik beli tiket online secara pakej/combo pass. Apakah kebaikan beli tiket secara online ni?..aha..sudah tentu harga tiket lebih murah dan tidak perlu beratur panjang di kaunter dan JM nasihatkan agar ikut cara ni ye.

Hari ni JM nak kongsi dengan semua kat mana boleh dapatkan harga tiket yang lebih murah dan beli secara pakej. Dalam itirenary plan kami akan ke Currumbin Wildlife Park dan juga nak naik Cruise menyusuri Nerang River untuk menikmati keindahan GC town pada waktu malam. Jika beli tiket secara berasingan agak mahal. Sebagai contoh harga Currumbin Wildlife Park entrance fee AUD49 (Adult) dan AUD33 (children from age 4-14 years old). Boleh refer di url ini http://www.cws.org.au/getcloser/tickets_and_bookings/general_admission. Agak mahal bukan , jadi why not guna kemudahan yang ada untuk mendapat tiket yang lebih murah. Bagaimana caranya :

1. Pergi ke website experience OZ
2. Kalau nak lagi mudah, klik sahaja pada link http://www.experienceoz.com.au/gold-coast/attractions
3. Terdapat pelbagai pakej yang di tawarkan dan sebgai contoh Currumbin Wildlife Sanctuary from AUD33
Laman Web Expeience OZ
Melalui website ini juga JM telah mendapatkan tiket yang merangkumi Gold Coast Sightseeing Cruise dan Currumbin Wildlife Sanctuary Package dengan harga AUD49.95..murah bukan..boleh naik cruise dan juga tengok kanggaro. Selepas bayaran di buat, satu voucher dan bukti pembelian akan di hantar melalui email dan cetak voucher tersebut dan bawak bersama ketika ke Australia nanti.
Example of Ticket Voucher
Terdapat satu lagi website yang menawarkan harga tiket secara combo untuk masuk ke Theme Park seperti gambar di bawah. Sebagai contoh harga tiket untuk 3 theme park (Movie World, Sea World dan Wet n Wild Water World) adalah AUD89.99. Boleh juga dapatkan maklumat pakej yang ditawarkan di url ini http://goldcoast.godo.com.au/experience-theme-parks-activities-in-gold-coast
http://goldcoast.godo.com.au
Theme Park Ticket buy through http://goldcoast.godo.com.au
Kepada yang tidak berminat dengan pakej combo yang di tawarkan, tidak perlu gundah gulana. Pernah dengar tak Myfun.com...aha..kat sana pun boleh beli tiket secara berasingan dan pakej. Layari lawan web myfun.com.au . Pakej yang di tawarkan juga agak menarik so pilihan di tangan masing-masing dan buat lah pilihan secara bijak..okeyyyy..
myFun.com.au
Ini adalah info yang JM dapat ye dan kepada kawan-kawan di luar sana sekiranya terdapat info lain untuk mendapatkan harga tiket yang lebih murah dari ini boleh kongsi ye. Tinggalkan sahaja di ruangan komen di bawah dan boleh di jadikan rujukan kepada kawan-kawan yang lain.

Ada lagi next entry....last preparation....

34 comments:

  1. Kalau pergi dengan family rabak jugak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rabak poket seluar ke poket baju heheheh...ha'a...betul tu..kalau sorang anak ok lagi...mau yang 2-3 org anak...huhhuh....fengsan

      Delete
  2. Entah bilalah dapat pergi JM....hehe tp tq share website ....manalah taukan....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hainom,

      Terima kasih sudi baca blog JM Ni..tak per..dulu pun JM tak plan nk ke sini..In Shaa Allah..ada rezeki boleh sampai jgk nanti :-)

      Delete
  3. Kak JM yang nak pi.. sy pulak yg excited.. sebab dah baca 2-3 entry persiapan Kak JM nak ke sana.. hahahaa...
    bagus planning kak JM ni.. moga menjadi panduan bg yg lain nak travel..
    by the way sebelum terobang tu tukar la lagu raya yang lain.. dah selalu sgt dgr lagu raya ni setiap kali buka page Kak JM ni hahahhaa ( jgn maree ) :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh..excited yer..maknanya..entri2 ni telah buat ada org teruja heee...suka sgt

      Yer betul tu..mmg itu tujuan sebenar blog ini di ujudkan..nak kongsi info n experience katanya

      Hahahaha....betul jgk...kekadang bosan jugak ye dok..jap akak cari yg lain..

      Delete
  4. kalo website Myfun ni kene slalu check or subscribe dia punya newsletter. sometimes ada offer lagi murah.

    teringin nak naik cruise kat Nerang River tu. boleh tengok rumah org2 kaya. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear, good info utk kengkawan yang lain...syg sama kamu...ahaks...apa kes tetiba je JM ni eheheeh (matilah)

      Hahahahah...kalau dh teringin tu...moh la kita..repeat heeeee

      Delete
  5. GC ni more to theme park kan....

    ReplyDelete
  6. bestnyer JM... nanti ambik gambar banyak2 kasi akak jeles ...
    tak sabar nak baca catatan JM nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...susah hati pulak JM kalau akak jeles heeee...
      Ok2..nanti JM ambik gambar byk2 tuk tatapan akak ehh..pastu leh la bawak anak dara 2 org tue heee

      Delete
  7. Replies
    1. Ahaksss..sambil tengok/belek2 duit dalam poket baju heeee

      Delete
  8. Belum penah ke ostolia.
    Tp whishlist kat ostolia adalah perth (plan tahun lps yg tak menjadi huhu).
    Sbb situ ala-ala outback sikit kan? :D

    TQ for the info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah Dekdaa...your dream will come true Aminnnn

      Delete
  9. wah syiok nya JM nk g gold coast...
    jeles betul tgk org yg byk cuti nk g holiday ni huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah..Ako...nanti turn Ako pulak :-)
      Ehehe...alhamdulillah....

      Delete
  10. rrrrrrrrhhh........ jelez la ngan JM ni asik melancong obesi jewww, bila laaaa SR nak sampai obesi pulak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah..nanti turn SR fulak maybe next year?...who knows except Allah :-)

      Delete
  11. Yeah, ada lagi new info. Insha Allah tahun depan mencemar duli ke sana. Tapi Perth, Melbourne & Sydney jelah dulu. GC macam xmasuk jadual je. Tq JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha..bertabahlah..semua info JM nk share..woowww...next year katanya..ok..ok..heee

      Ha'a...GC boleh je exclude

      Delete
  12. Nanti nanti, bolehla norh study entry ni..tp tahun kedepan depan la..bila la nak sampai sana ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..boleh..boleh heee..curi sikit masa tu...asyik kerja je..heeee

      Delete
  13. Replies
    1. Ha'a...macam tu tree for hhihihhi....mcm tu lewww...baru tahu eh..hiks

      Delete
  14. JM..sharelah info macam mana JM beli tiket kapalterbang dari GC ke sydney pulak. Akak masih terkial kial lagi ni nak mencari tiket dari sydney ke melbourne ni....

    Bagus info JM ni...terbaikkkk !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita, terdpt 2 syarikat penerbangan dari Sydney ke Melbourne
      1. JetStar :http://www.jetstar.com/my/en/home
      2. Virgin Australia : http://www.virginaustralia.com/au/en/bookings/flights

      Dulu JM booking JetStar coz time tu ada offer buy 1 free 1. So Kak Ita compare between two ni pastu baru booking. Cara nak booking spt mana kita booking Air Asia tapi rate dalam AUD

      Delete
  15. time tgh muda belia dan blm anak kecik la nak try segala maknenek mainan dlm theme park tu... enjoy life to the max gittew !!!... dh lama zura tk naik rollercoaster...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...time belum ada anak kecik tu betul...time tu lah nak enjoy life kan..tapi part MUDA BELIA tu tak betul..ahahaha...tak muda lagi dah ni...cuma belum kahwin je nampak muda..tapi hakikatnya anak dara lanjut usia ahahaha

      #JM pun seram gak nak naik rollercoaster tu tapi dek kerana kwn travel ni berani sikit..tumpang berani dia je heee

      Delete
  16. Seronok la tgk kak jm pi sydney & GC...tp payah plak nak beli online xde kredit kad..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...susah lah sikit kalau mcm tu...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  17. As salam JM... Nak tanya children/baby below than 2yrs kene charge tak apb masuk ke theme park GC?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352