You can click on me :-)

Friday, 16 August 2013

Preparation 1 : Permohonan ETA Australia

Assalamualaikum dan Salam Syawal,


Di awal bulan Syawal, kemeriahan hari raya masih terasa dan aktiviti kunjung mengunjung dan ziarah menziarahi sudah menjadi tradisi masyarakatt melayu. Salam bersalaman di hari raya memohon keampunan atas segala kesilapan secara sengaja dan tidak sengaja sudah menjadi adat.

Penghujung bulan Syawal pula akan ada aktiviti rumah terbuka atau 'Open House"..part ni yang JM paling suka, pantang ada jemputan mesti takkan lepaskan peluang...boleh makan free katanya..di samping itu dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim.

Ish..ish...Ish..dasyat ye ko JM..hari-hari keluar entry baru khenn..ahaaa..biasalah nok ..kalau ada benda nak di kongsi..kalau tak ada tu...sunyi je lah blog ni ahakssssssssss.

"Perlu ETA untuk memasuki Negara Australia"

Australian Country - source from google
Setiap kali Air Asia buat sale atau promo tiket murah, antara country yang menjadi kegilaan pelancong adalah Melbourne, Sydney, Gold Coast, Brisbane dan Perth dan terbaru Air Asia ada buat route ke Adelaide. JM jarang dapat info dari kaki travel yang pergi ke Darwin dan Hobart maybe AA tiada route ke sana.

Bila sebut sahaja Australian country, all visitors perlu ada ETA yang telah di luluskan sebelum masuk ke negara mereka. Ramai yang email kepada JM bagaimana nak dapatkan ETA tu..tak perlu risau meh JM kongsi info kat sini.

Electronic Travel Authority (ETA)
1. Imigresen Australia telah menetapkan bahawa ia merupakan salah satu syarat Wajib sebelum memasuki negara Australia
2. Malaysian passport holders are eligible to apply online for an ETA to visit Australia
3.  The short validity tourist and business entrant ETAs are each valid for 1 year or until the date of expiry of the passport (whichever is sooner). 
4. ETAs are valid for 12 months from the date of grant
5. Antara negara yang perlu apply ETA (visitors) secara online melalui laman web imigresen Australia adalah : Brunei, Hong Kong, Canada, Japan, Malaysia, Republic of Korea, Singapore, Taiwan dan United States. 
6. Permohonan secara online melalui immigresen Australia di kenakan service fee AUD20 di https://www.eta.immi.gov.au/ETA/etas.jsp

Mahal kan kalau nak apply secara online melalui imigresen Australia tu. Ok..kalau macam tu mesti korang nak harga yang lebih murah..betul tak?..so tak perlu risau ada 2 option kat sini. Jadi pilih yang mana menjadi pilihan hati ok.

Option 1 : Info ini JM dapat daripada blog DATT (Don't Afraid to Eat)

Dear, mohon kebenaran untuk di kongsi kat sini coz rakan opis JM dah apply melalui cara ni..satu hari dah siap. Bayaran yang di kenakan adalah RM20 per ETA. Person yang menguruskan dan memproses permohonan ini adalah Cik Intan Azlynna dari Travel Tours dan tak pasti sekarang masih Cik atau dah bergelar Puan :-)

Caranya :
1.Scan atau buat potocopy passport yang terpapar maklumat diri tu
2. Sediakan flight detail itirenary
2. Kemudian email dan kepilkan scanning passport, flight itirenary, Alamat kediaman, No Telefon dan Alamat Email kepada Cik Intan di alamat eta.australia@yahoo.com
3. Selepas di proses, ETA akan di hantar melaui email
4. Buat bayaran ke akaun (no akaun akan di beri selepas ETA siap)
5. Cetak ETA dan kepilkan di dalam passport untuk di bawa bersama ke Australia nanti.

Option 2 : Info yang JM terima dari salah seorang rakan travel

Sebenarnya semua travel agen boleh menyediakan ETA ni tapi jumlah bayaran adalah berbeza. JM pernah tanya di Dinar Holidays Sdn Bhd dan charge yang dikenakan adalah RM50 per ETA. Jadi option ke dua adalah permohonan di Poto Travel & Tours Sdn Bhd dan charge yang dikenakan adalah RM30 sahaja per ETA. Poto Travel juga merupakan sebuah agensi yang agak femes juga bagi mereka yang ingin travel secara berkumpulan. Pelbagai pakej menarik di tawarkan dan kalau nak tahu lebih lanjut sila layari http://www.pototravel.com.my/.

Pejabat HQ adalah di Taman Shamelin Perkasa Kuala Lumpur dan beberapa cawangan di Putrajaya, Segamat dan Johor Bahru. Tapi tak perlu risau nak buat ETA tidak perlu pergi ke pejabat berkenaan tetapi boleh buat melalui email sahaja.

Caranya :
1. Scan atau photocopy passport
2. Sediakan flight detail itirenary (pergi sahaja)
3. Payment receipt (bukti pembayaran) RM30 kepada akaun poto travel
4. Email semua dokumen tadi (passport, flight itirenary dan payment receipt) termasuk contact detail kepada ticketing@pototravel.com.my
5. After 1 hours pototravel akan call maklumkan ETA dan siap dan mereka akan email ETA tadi
6. Cetak ETA dan kepilkan dalam passport. Mudah bukan.

Kalau keberatan, sebelum buat permohonan boleh telefon dahulu pejabat berkenaan dan maklumkan bahawa ingin membuat ETA. No akaun dan no telefon boleh rujuk di bawah dan pastikan tranfer bayaran ke no akaun yag betul. Jika permhohonan di buat di Cawangan Putrajaya...jangan pulak tranfer bayaran ke akaun di Cawangan Segamat.

Pejabat HQ :
68-3-1, Aras 1, Dataran Shamelin,
No 68 Jalan 4/91,
Taman Shamelin Perkasa,
Jalan Cheras,
56100 Kuala Lumpur.
Tel No : +603-9200 6640
Email : info@pototravel.com.my
RHB Bank : 264 179 0000 5069
Maybank : 5144 0480 2849

Cawangan Putrajaya :
No 64B, Tingkat 2,
Jalan Diplomatik,
Putrajaya Diplomatik, Presint 15,
62050 Putrajaya.
Tel No : +603-8888 8640
Email : putrajaya@pototravel.com.my
Maybank Akaun : 5144 0462 2776
Public Bank : 398 768 2903

Cawangan Segamat :
No 16 Tingkat 1, 
Jalan Susur Utama,
Taman Utama,
85000 Segamat, Johor
Tel No : +607-9326 640
Email : segamat@pototravel.com.my
Maybank : 50105782 2308

Cawangan Johor : 
No 38 Jalan setia Tropika 1/1,
Taman Setia Tropika, 
81200 Johor Bahru, Johor.
Tel No : +607-2346 640
Email : jb@pototravel.com.my
Maybank : 5010 5782 2308

Bagaimana rupa ETA tu...tadaaaaaaaaaaaa :

ETA yang dah siap - ready to fly
Kenapa tiba-tiba JM keluarkan entry ni..Yeee haaaaaaaaa..hujung Ogos nanti JM akan ke Australia..ETA dah Approved...In Sha Allah. Kaki dah mula gatal-gatal nak berjalan ni. Hamboi ko JM...suka betul...orang lain semua dah sampai sana..nko baru nk jejak kaki...tak per lah..setiap orang akan alami pengalaman yang berbeza kan...mana lah tahu untung sabut jumpa 'kekasih hati' kat sana ahahahaha.

Kalau nak baca prepation yang lain boleh baca on next entry hokeyyy.

Preparation 2 : Accomodation - Done
Preparation 3 : Buy Ticket Online - Done
Preparation 4 : Itirenary (Gold Coast & Sydney) - Done

Sekian dulu...byeeeee!!!

109 comments:

  1. wahhhhh!! ehem2 nnti review2 bg anggaran bajet skali yeeee~ syokknyee.. ramai gak yg wt gan cik intan tu.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakal pengantin..tengok je lah ye..ahahahaa (gelak jahat)
      Aha..boleh2..nanti leh buat budget g honeymoon kat sana opssss

      Ha'a..betul2..coz murah kannnn

      Delete
  2. kita sama!!!! tapi saya ke perth je.. have fun JM~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perth pun best apa..tpi perlu sewa kereta coz kat sana attraction place agak ajauh..kalau kat city tu leh naik CBD je...same to u..balik nanti kongsi citer ehh

      Delete
  3. Thanks JM for the usefull info.. jimat skit duit..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. U r welcome..benda baik mesti di kongsi bersama giteww...heeee

      Delete
  4. Have a great vacay jm..nk kirim fm lah cmni

    ReplyDelete
  5. Thanks JM kongsi info...have fun okey!!
    MS doakan semoga JM berjumpa dengan "kekasih hati" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih MS...teringin sangat nak tengok rupa MS yang sebenar...bila agaknya ye heee

      Aha..terima kasih...amin..amin..amin..Ya Allah heeee..dh byk tempat pegi ni belum jumpa lagi :-)

      Delete
  6. wow JM syioknyer akak baca.. terasa2 akak lak yang nak terbang...

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Alahh..CV..pesal lambat bg tahu hiksss

      Delete
  8. yezza sy pun dah plan nak buat ngn poto je..mmber dah buat b4 ni, harga rm30, siap depa rajin print anto ke opis lg...sbb poto byk deal gk ngn company kami ni...hehehe so mesti servis tip top...hehehe wahhh tak sabarnya nak jalan!hehehe semua siap dah...tunggu nak naik kapal bang tony je ni...hehe eh duit tak tukar lg!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..lagi hebak..siap print dan hanto lagi tuh
      Wooww..lagi express suma dh settle..biasalah kan prepare awal2 nanti tak kelam kabut

      Tak tukar lagi?..g tukar cepat coz nanti rate naik..hari tu bln jun JM tukar dpt RM2.96 pastu smlm dpt RM3.00..katanya nak naik lagi tak pasti lah..different Money Changer different rate kan.

      Delete
    2. kat mana JM dpt rm3 tu?tu la aritu tgk dlm 2.97, ni dah naik 3.03 plak lepas raya
      haish laaa

      Delete
    3. last week leh dpt RM3.00 tapi JM Tak pasti this week..cer check di Jusco Equine Park

      Delete
  9. JM, biasanya nina apply ETA dekat Boustead Travel Agency The Curve. Cuma RM30 per person.. Just datang office dia org, and they will settle it everything.. Dapat dalam satu hari sahaja.. Tp nina biasa pergi dgn family ni, biasa nama yg ada ahmad and muhammad ni akan tersangkut coz 9/11 issues.. Tapi tak de la lama, cuma 2 hari je.. Yg tak ada masalah on that day dah dapat.. heheh

    Ok, selamat berjalan.. have a nice trip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..kat sana pun RM30 eh..ohh..nak pegi OZ pun ada mslh nama tu jgk ker..kalau mcm tu..kalau JM dh kahwin dan ada anak nanti..tak nk letak pangkal nama tu lah..boleh ke hikss..tapi lepas je kan..ok lah tue

      JM tak baca lagi cerita Nina ke OZ..jap lagi nk terjah lah hee

      Terima kasih..In Shaa Allah semoga semua berjalan lancar amin.

      Delete
  10. Enjoy ur holiday JM. Ni akan dijadikan reference kalau dah confirm pegi nanti. Paling penting, tix kena beli dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasib Bibi..itulah kan..tak pergi lagi tapi dah heboh satu masia heee

      Ha'a..boleh..bolehh..pergilah..dh ramai rakan travel dh sampai sana..nanti skodeng2 tiket murah tu

      Delete
  11. Wah JM, merayap je ko kerjanya ye... geram den..

    Ni mesti lebhi sepuluh hari jugak agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhh bang..jgn lah marah..opssss..En Mie..heeee itulah idup ore buje..hihih

      Ha'a lah..pandai..tepat sekali heee

      Delete
  12. weeeee... JM nak g Australia plak yer... best nyerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kan..asyik nak berjalan je kerja JM Ni kan..heeeee

      Delete
  13. selalu buat dgn intan azlynna je. cepat dan pantas. hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kalau servis baik..respond bagus semua orang suka kan..

      Kiranya kalau anak dara jenis baik, lemah lembut, sopan santun cantik pulak tu..mesti ramai org suka jgk kan hihih..tetiba pulak yeee...

      Delete
  14. moga2 JM jumpa 'kekasih hati' di sn nanti...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahah...JM ni berangan je lebih Putri..

      Delete
  15. JM anak2 zura dua2 lelaki la.. yg mana satu JM nmpk cm pompuan ? hahaahaha !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh mak ai...ahahaha....sory adik2 berdua..auntie JM Ni dah rabun gak nye...eheeheh...aha..baru perasan..pakai baju melayu..kembar ke?

      Delete
    2. beza 9 bulan jer, sebab tu nmpk cm kembar...wat to do, makbapak nye ekspress u olls.. hahaahah !! thanks JM sbb follow balik blog zura... hihihihh

      Delete
    3. oh yeee...tak per..rezeki tu...dah beso tu..dorang tak mintak adik pompuan ke..ahahaha..mana leh ckp camtu kan..rezeki tu dari Allah kan.

      Mestilah..Zura kan pembaca setia blog JM..of cos lah JM pun perlu hargai my readers so i'm folow u back ..gitewww..heee

      Delete
  16. Replies
    1. Alahh..saje je kan..pesal lambat bagi tahu heee

      Delete
  17. Thanks kongsi JM...akak pun tengah jenguk jenguk blog org nak buat ETA ni...Oh bestnya JM nak ke sanaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh..tengah jenguk2 jugak eh..nampaknya akak pun mau ke sana eh..bestnya...JM suka kongi info sbg panduan kpd readers yg suka travel heeee

      Delete
  18. Replies
    1. Alahh...dear..heee...jgn lah jeless..dh lama tak jln ni..kaki dh kematu..katanya heeee

      Delete
  19. Amboi JM jalan sakan no... hehe.. Anyway selamat hari raya. gi Aussie tu jgn lupe ole-ole untuk Farel ye! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farel...mama kamu..lama tak borak hee..
      Selamat Hari Raya...Ole2..jap nak kira duit dalam dompet heeee

      Delete
  20. hi jm,,
    smat ari raya,,,

    nak share jugak.. masa ksue pi oz ari tu pon buat ngan ms.intan azlynna,,, mmg cepat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat dari Raya Kak Sue..oh yeaaa..mmg ramai yg buat ngan dia kan..murah dan cepat..
      Apa blog kak Sue eh..kongsi lah kat sini..leh terjah :-)

      Delete
  21. wow..baguih hang ni..clean and clear ..very the detail..:).Salam aidilfitri cik JM dari ciku.Maaf zahir batin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss...mesti loh...nanti kalau Ciku nk ke sana boleh refer kat sini..
      Yer Salam AidilFitri kembali :-)

      Delete
  22. terjah ozzy plak? pastu ke jepun? pastu???
    (renung selipa jepun depan pintu rumah)
    iya..kena ada visa

    iya..aritu akak kena soal siasat panjang lebar dgn imigresen ozzy sebab :-
    1) first time jejak kaki sana
    2) pi sensorang
    3) alamat guna alamat kwn dok melben
    4) muka akak agaknyer mcm 'remaja lari dr rumah'? (haha..remaja le sangat?)

    selamat berkelana di ozzy!!!!!!
    BESTTTTTNyerrrr!!!!



    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahh..Kak..heheh..sib baik ada gak selipar jepun..skrg pun dh mahal tau kalau beli flippo :-) JM ni selipar jepun pun nan hado heeeee

      Apa2..mcm2 kena soal..risau pulak JM..harap it will going smoothly ye dak..maybe kak Anash pegi sensorang kot..Alahh..jeleznya..JM tak sampai lagi Melbourne...Nasib baik JM pegi Perth berlima last year..Alhamdulillah tak ada soalan2 camtu

      Yer..tima kasih Kak Anash..mana trip lepas ni :-)

      Delete
  23. Waaa.. maklumat yang cukup lengkap nie..
    Sampai ke Aussie nanti jangan lupa kim poskad ek heheehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TT boy..biar lengkap..kang senang TT nk refer..betul tak? hikss
      Poskad?..harap2 JM jumpa post office :-)

      Delete
  24. JM nak jalan2 lagi lah ni..
    Nak ikuttttttt......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak..dh lama tak berjln2 ni..last terip bulan 4..kaki dah gatal2 heee
      Nak ikut?..hihih..pesal lambat bg tahu heeee

      Delete
  25. Bestnyaa JM pegi ostolia...

    Tak ajak kitorg! Huhu
    Anyway..have a nice trip lohh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww..lama betol kita tak borak yer ..maklumlah kwn kita tu sibuk study katanya heee

      nil..tak hajak? ahaksss...ticket tuk trip ni dh beli one year ago..lama tak?..
      Terima kasih...belajar rajin2 tau..ke dh habis?

      Delete
    2. Huhu..belom...ader lagi 1 taunn..
      Tengah pening..mana nk pk esemen..nk nk pk tiket flight!
      Auchh!

      Delete
    3. Hiks...tiket flight?..ha'a..ye lah..cost jgk tu kan..
      hmmm..1 tahun tak lama..kejap je tuh..pastu leh terebang puas2 heee

      Delete
  26. baru apply ETA dgn Cik Intan tu jugak..sis JM terbang dulu la nampak gayanya nih..sy menyusul awal sept nanti tapi ke Perth la..tak sabar tapi cam cuak sikit la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha....senang kan ngan Cik Intantu..murah pulak tu..oh ye..ok Lah..Perth pun best jgk..tak perlu risau semua selamat..In Sha Allah..lepas balik trip tu nanti kongsi tau...sis JM nk baca :-)

      Delete
    2. risau sebab pegi berempat je, sume pempuan..kat sana drive sendiri tu yg mencuakkan..tp insyaAllah hrp2 semua ok..mesti kongsi punya, cuma cepat atau lambat je la kan..hehe

      Delete
    3. tak yah risau..last yer akak pegi berlima..pompuan jgk..sewa sebuah kereta...jln raya kat sana mmg best..kereta tak banyak..pastu tak leh drive laju2..follow je had laju dan GPS tak sesat..kalau nk tahu full story leh baca kat Perth Label..mmg enjoy lah :-)

      Delete
    4. dah penah baca dah..sbb tu la konon2 konfiden nk drive sendiri nih..hehe

      Delete
    5. Be carefull ye nanti kat tempat org..same to me...perlu berhati2 wlupun di mana kita berada kan..amalkan ayat..Robbi Yassir Wala Tuassir, Robbi Tamin Bilkhoir..Ingat Allah sentiasa bersama :-)

      Delete
    6. insyaAllah..same goes to u..take care and have a nice trip..pehtu jgn lupa update belog eh..kot2 la taun dpn nk g sana plak..keke

      Delete
  27. Kagumnya dgn semangat berjalan2 jm ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah..JM ni kalau ada member kaki jalan..jadi jeee

      Delete
  28. Assalam,

    Hi.
    I came across your blog masa search pasal visa australia ni.

    Saya sebenarnya dah buat visa dengan Cik Intan tu.
    And dah dapat pun copy visa yang dia emailkan.

    tapi nak tau, lepas tu nanti kita buat macam mana ye?
    just print and bawak p check in kat malaysia airport ke?

    sebab saya nk fly dengan 15 orang yang lain ke perth 25 Mei nanti.
    kat visa tu dah ada status 'ok to board'.
    for me, rasa dah ok tu, inshaallah lepas la kat imigresen AU nanti.

    tapi bila makcik yg akan ikut trip jugak tanya:
    'along, minta reference number' booking visa haritu, nak check kat website imigresen AU', saya tanya la Cik Intan tu -- minta reference number.

    tapi dia reply email saying that 'takda reference number' yang ada hanya reference number masa online application sahaja;. cukup memadai dgn check in status ok to board. system saya sama saja dengna immi officer punya sistem'

    so --- persoalannya kat sini , bila dah ada visa (saya receive dlm formats words), saya cuma perlu print document tu dan bwk utk check in nanti?

    takda masalah kata scam ke apa ye? visa takvalid ke...?

    harap sudi reply.
    kalau reply to murnishuhada.mas@gmail.com pun takpe.

    thanks. looking forward to your feedback !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Murni shuhada...jap ..JM reply kat email :-)

      Delete
    2. Assalam JM & dear readers.

      Sejak saya post question regarding AU visa yang saya appky dari Cik Intan, ramai yang email saya asking the same questions.

      InshaAllah in a few days saya akan buat post regarding this matter on my blog to help ease out the confusion among us all.

      Feel free to visit nanti ye.

      Thankyou.

      Delete
    3. aha....ok lah tu...boleh beri penjelasan melalui pengalaman :-)
      Akak dh kunjung blog Murni tu :-)

      Delete
  29. assalam jari manis...tolong email saya juga..sbb saya pun buat dgn Cik Intan..n saya buat utk 15 org...tibe2 cuak pula..takut ada yg tak lepas sbb 1 ETA tu cam lain dari yg lain...
    bila tanye Intan..die ckp ok ..as long as ada OK TO BOARD..

    mszaiti@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Zaiti..NK minta saya emailkan apa yek..tak faham
      Pastu apa yg lain nyer dgn satu ETA tu..betul cakap Cik Intan..kalau dh tulis OK TO BOARD tak perlu risau sbb semua data di immgresen Australia complete. Waktu nk check in di kaunter flight pun no prob

      Delete
  30. Salam kenal Jari Manis...

    Entri ni membawa saya ke blog JM,thanks yg amat sbb dh setel buat ETA last week dgn Ms Intan...servis mmg terbaekk,nk mrantau ke Perth next week,thanks ya sbb mjengah blog siput saya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda Awie : so skrg di Perth lah ye...balik nanti kongsi pengalaman tau....JM nak baca :-)

      Delete
    2. Dah balik,mmg sakan syok jalan sana,iAllah nnt entri Perth menyusul :D

      Delete
    3. Wooowwww....cepat update!!..x sabar nk tahu pengalaman Ayda di sana :-)

      Delete
  31. hi kak JM, sy pon apply ETA ng cik Intan jugak..soalnyer skrg memang ETA ke Aussie print kertas putih cmtu then selitkan lam passport jer yer?kan certain ngra visa die tmpal lam pasport kn?ke cane?xde experience lgi p country yg kene apply visa ni...

    ReplyDelete
  32. Okey Zura..utk ETA aussie ni x letak dalam passport pun x pe sbb dorang dh masuk dalam sistem tapi kalau nk lebih selamat gunting cantik2 kertas A4 tu kepilkan dalam passport. Sbb ia adalah ETA bukan VISA..kalau ke China kita apply VISA dorang akan CETAK atas passport tu.

    Which part of Aussie nk pegi nih...jalan haje dia kan hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura nk ke Melbourne..bila nk ke sana..BESTnya

      Delete
  33. Baru la zumal tahu apa ETA tu. Hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss..Zumal..ETA ni mmg familiar di kalangan kaki TRAVEL..dulu sis JM pun x tahu

      Delete
  34. wah tq sharing info. First time baca entry ETA ingat Estimate Time Arrival. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...Hana Syed..no..no..bukan sama sekali

      Delete
  35. Baru tahu ETA diperlukan. Haha. Kalau tak, mmg main langgar je. Adeeii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha : aha...jgn main redah je tau :-)

      Delete
  36. Thanks for this info..info yang sgt berguna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U R Welcome Zack Putera : semoga membantu lah ye

      Delete
  37. good.nanti nak g aussie boleh refer sini;p

    ReplyDelete
  38. Ooo.. itu rupanya ETA tu. Nak pergi Australia jugak! >__<

    ReplyDelete
  39. Replies
    1. pina sapina : nak masuk aussie hanya perlu apply ETA sahaja

      Delete
  40. Replies
    1. pina sapina : nak masuk aussie hanya perlu apply ETA sahaja

      Delete
  41. nasib baik putrajaya ada kat sebelah je ...

    ReplyDelete
  42. Salam jm blh tau x mcm mn cre nk masok aus blik lps kne bann sbb over stay.. Blh tlg

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maaf en syarifuddin...JM kurang arif bab tu

      Delete
  43. Assalam...nice blog cik JM.bleh x emailkan contact no. Cik intan utk wat eta tu x ke email saya adeqbest@gmail.com. tq ya cik JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Khairunnisa...minta maaf..JM mmg x de contact no cik intan ni...just email je e alamat ni eta.australia@yahoo.com and she will reply

      Delete
  44. Baca bab2 Australia ni, teringat kat sitiroro :)
    Teringat kat Huda nhhas juga,..sebab kat blog dia pun ada entri pasal travel ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss....Farrah x teringat sis JM keww!

      Delete
  45. thanks beb untuk ETA tu, sangat membantu

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang