You can click on me :-)

Friday, 23 August 2013

Preparation 4 : Itirenary - Gold Coast & Sydney

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua followers and readers,


"Last preparation & ready to flyyyyyyy"

Ewahhhhhhhhh...macam lah ramai sangat pembaca blog JM ni kan...ehehhe...tak kisah le ramai ke sikit yang penting ada pembaca setia..hoyeee...suka sangat...terima kasih you oulssssss...Kepada rakan-rakan di luar sana yang minat sangat bab-bab travel ni..ini lah blog yang paling sesuai untuk korang. Pada masa yang sama, rakan-rakan blogger JM pun minat travel dan kami berkongsi cerita yang sama.

Kepada yang sudah biasa travel sendiri, maksud JM yang suka travel tanpa travel agen, semua sedia maklum persiapan yang perlu dibuat seawal  mungkin supaya semua dirancang berjalan lancar. Berikut JM kongsi serba sedikit apa yang JM praktikkan selama ini sebelum travel ke satu-satu destinasi.

1. Tiket Penerbangan
Waktu bila nak beli tiket ni? Nak naik MAS ke Air Asia? atau MALINDO Air or Firefly? Tak kisahlah kan syarikat penerbangan yang mana satu pun yang penting tentukan dahulu hala tuju. Tanya pada diri sendiri nak pergi ke mana sebelum beli tiket. Kalau nak travel area Malaysia semua syarikat penerbangan menyediakan perkhidmatan tersebut tetapi sebelum buat keputusan perlu bandingkan dahulu harga tiket. Apabila dah berpuas hati baru buat tempahan dan cari tarikh dan masa yang bersesuaian.

Seperti JM katakan tadi, kalau nak travel ke negara yang mempunyai 4 musim tu pastikan pilih musim dan cuaca yang sesuai serta harga tiket yang di tawarkan berpatutan dan mampu beli (bukan rumah je mampu milik heeee).  Kalau musim di Gold Coast/Sydney/Melbourne :

Summer ( Disember - February)
Autumn (March - Mei)
Winter (June - August) - Suhu pada bln Ogos sekitar 10 - 22 darjah celcius
Spring (Sept - November)

Oleh kerana JM pernah merasai musim luruh di Perth tahun lepas so tahun ni JM nak merasai musim sejuk pulak di Gold Coast dan Sydney. Maybe tahun depan musim bunga di Melbourne...wooooowww berangan ko.

Bagi JM, Air Asia adalah teman setia kerana hanya mampu beli tiket penerbangan yang di tawarkan oleh syarikat tersebut.
Flight Detail - From From Gold Coast to Sydney
Flight Detail - From Kuala Lumpur to Gold Coast
Flight Detail - From Sydney to Kuala Lumpur
 Selain tiket penerbangan, berikut juga adalah antara perkara yang perlu disediakan: 

2. ETA and valid passport
3. Penginapan
4. Tiket Online
5. Tukar duit di Money Changer (rate on Julai : 1AUD = RM2.96 dan Early Ogos : 1AUD = RM3.00)
6. Bekalan makanan : boleh refer kat blog ni lebih detail...terima kasih Henry KakiBerangan Blog
7. Dapatkan waktu solat di Australia : Waktu Solat di Aussie

Inilah Australian Dollar tu..berapa byk JM tukar?..sikit jeee
8. Itirenary
Sebenar nya JM nak kongsi itirenary sepanjang percutian di GC dan Syd tapi dah 'tercerita' benda lain...hihih semua nak di kabor ye. Setiap kali nak travel je mesti sediakan itirenary kalau tak ada nanti susah nak manage time kang  ada pulak tempat-tempat menarik yang terlepas pandang kan.

Gold Coast
Day 1
- Arrive at Coolangatta Airport Gold Coast around 7.30 am
- Check in at Islander Resort Hotel, Surfers Paradise
- Brisbane (DFO Brisbane, Lone Pine Koala Sanctuary, City Botanic Garden)

Day 2
- Currumbin Wildlife Santuary
- Cruise Sigthseeing
- Gold Coast Sky Point Observation Deck

Day 4 
- Sea World

Day 5
- Check out hotel around 12.00 pm and tranfer to Airport
- Check in to Sydney, flight time 07.20 pm
- Arrive at Kingsford Smith Airport, Sydney around 08.45 pm
- Check in Hotel

Sydney
Day 1
- Circular Quay/Sydney Opera
- Queen Victoria Building
- Sydney Tower
- Sydney Harbour Bridge
- St Mary's Cathedral
- Hyde Park
- Royal Botanic Garden
- Bondi Beach
- Darling Harbour

Day2
- Blue Mountain
- Paddy's Market, shopping tine

Day 3
- Tarooga Zoo Sydney
- Featherdale Wildlife Park
- sydney Aquarium

Day 4
- Australian National Maritime Museum
- Art Gallery Of NSW
- PowerHouse Meseum
- Museum of Sydney

Ini semua perancangan sahaja sebagai guidline, bergantung juga kepada masa dan keadaan...mungkin akan berubah.

Apabila semua persediaan dah siap, so get ready to fly. Jangan rindu-rinduan pada JM tau...Maybe JM akan ketinggalan beberapa entri baru dari kengkawan but don't worry JM akan cover lepas ni. Kalau ada yang rindu tu boleh lah tengok gambar dalam blog ni...ahahaha..ada ker yang rindu?...

Holllaaa weeiiii...baru nak pegi Ostolia..dah heboh satu donia...org lain pun pegi jugak..diam2 je....tahu-tahu dah selamat landing kat Msia..kalau tak kecoh....tak heboh..bukan JM nama nya heeeeeeee

JM mohon kawan-kawan semua, doakan JM selamat pergi dan balik yer...iishh..cam nak pergi buat umrah pulak heee...Love you all girls n guysss

Bye-bye semua...

60 comments:

  1. selamat pegi dan pulang! heeheh... doakan saya juga ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Zette,
      Terima kasih...JM doakan agar Zette pun selamat pergi dan balik jugak yer..ambik gambo cantik2 dan byk2..nanti leh kongsi dlm blog..JM nak baca :-)

      Delete
  2. JM, flight ticket dr GC ke SYD tu berapa yee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHa...JM dpt

      (Fare + GST Australia + Services Fee + 15kg Luggage) = RM177.37

      Delete
    2. murahnya!....ni dpt time sale ke...

      Delete
    3. Ha'ah...kebelutlan time tengah ricky-ricky ticket tu offer pulak..buy 1 free 1..melompat bintang lah JM..mmg rezeki kot sbb setiap bulan check rate asyik dpt AUD50 - AUD70..tanpa putus asa..check lagi dpt AUD35..terus grab

      Delete
  3. Happy nyerrrr Kak JM.. moga selamat pergi balik nyer..
    enjoy your day kat sana :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yey..yeah..dia sudah datang heeeeee
      Terima kasih TT Boy..i will miss u hahahah (fengsan)

      Delete
  4. Selamat pegi dan balik JM...menanti penuh sabar entry terbaru JM kat sana
    Have fun and enjoy your holiday!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih MS..terharu nya..jgn rindu rinduan pada JM tau...heee
      Ok2..nak cari port dan gambar cantik2 nak kongsi dalam blog nanti.. :-)

      Delete
  5. fuyooooooooooooo cuti2 aje JM nih
    jeles kita tau
    semoga selamat pegi selamat kembali ye
    # x penah pegi ostolia lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa, dh lama tak jalan2 last travel bulan 4..kaki dh gatal nih heeee
      Terima kasih Irfa..jumpa lagi bulan 9 yer hiks (nk terjah blog Irfa tue)
      @Belum pernah?..tak per ada rezeki nanti turn Irfa pulak yer

      Delete
  6. JM ,, semoga selamat pergi dan selamat kembali yer.. lepas balik ni boleh la update sampai lebam yer. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...sampai lebam katanya..mahu tahun depan baru habis citernya..byk bersiri...

      Terima kasih Lieya..c u on next month hokay..klau rindu JM tu singgah lah sini ahakssss

      Delete
  7. Jm,
    Selamat pergi dan pulang ye..fm untuk saya jgn lupa tau..hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda,

      Terima kasih..FM?...aha..in Sha Allah...kalau ada duit lebih kalau tak ada duit lebih pun akan ada utk pembaca setia blog JM Nie..tungguuuuuuuuuu!!!!

      Delete
  8. Zura pun cm JM jgk, nk gi mana2 mesti nk study all out sbb tk guna travel agent kn... enjoy ur vaccay darlink !! syiok nyer !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wit..wit..sambil kenyit mata...darlink you oulsssssss..ehehheeh...terima kasihh..muah..muah..ehehehe

      Ha'a..perlu buat well preparation kalau x nanti it's not going smoothly..Hamboi mentang2 nk g negara omputih..speaking pulak ye heeee

      Delete
  9. JM, moga selamat pergi dan balik ye.

    kalau jumpat mat salleh hensem kirim salam ye. haha

    dan jangan lupa FM utk saya *x malu ni. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih dear,

      kalau jumpat mat salleh hensem kirim salam ye. haha (Yang ni JM kebas dulu hahahah)

      dan jangan lupa FM utk saya *x malu ni. hihi (Bisa di atur - In Sha Allah..nanti email add tau)

      Delete
  10. wahh..JM...persediaan yang rapi gitu..selamat pergi dan pulang...FM untukku jagan dilupakan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear,

      FM?..In Shaa Allah..you r my lovely reader :-)

      Delete
  11. babai JM...ole2 sy jgn dilupa
    hahahahahhaa

    happy holiday!

    ReplyDelete
  12. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ok tima kasih :-). Feel free to follow me ok :-)

      Delete
  13. Selamat pergi dan selamat kembaliii~ xsabo nk tunggu post mortem dan bajet sebenar =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih maya, on the way dh ni :-)
      Tggu blk nanti JM update ye

      Delete
  14. Suggestion for ur Day 2 in Sydney. seems like ur destination comprises of 3 main location. my suggestion is siang tu pegi dlu area Circular Quay (Opera House, Botanic garden, Custom House, the Rock, Hyde park, cathedral, harbor Bridge). then move to Sydney Tower, QVB and Darling Harbor.

    after that, ke Bondi sbb Bondi jauh sket in the Eastern suburb. kalo sempat bley jln2 kt coastal walk (ke Coogee) [http://www.bondivillage.com/walks.htm]. walk towards Bondi Surf Bathers' Life Saving Club (kalo diri ngadap laut, ke arah belah kanan), nnt kt cliff tu bley nmpk the whole view of the beach. not necessary nk jln smpai Coogee sbb agak jauh jugak unless u get few hours in the area :) it'll be quite chilling sbb winter and bley laa nmpk pasir bondi tu (sbb kalo x nmpk manusia cm semut je)..

    then mlm bley gerak balik ke city to area Circular Quay to enjoy the night view of Opera House and the area within...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh my god, i'm really appreciate. Thanks smashlee :-)

      Delete
  15. oh ye, Taroonga zoo xleh pegang koala. leh tgk dr jauh je. Featherdale yg bley pegang segala bagai :)

    satu lg, do check ari yg nk ke Paddy's tu sbb rasenyer ari selasa tutup..

    ReplyDelete
  16. have fun ur trip!best2. xpenah sampai aussie lg sbb niat kuat nak repeat nz. sobsob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm flight waiting for depart tima kasih :-) woow nz? Best tu sbb sampai repeat

      Delete
  17. Semua orang nak FM, saya plak kirim kangaroo ngan koala, boleh...

    Selamat berholiday... tatatititutu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie,

      JM baru nak baca komen ni....tak grab tiket muroh ke hari ni...

      Delete
  18. hi JM, salam perkenalan baru jer nak berjinak-jinak travel sendiri terjumpa blog ni. Memang byk membantu.. hv fun in australia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai LD, JM baru nk baca komen ni...dah kenal kan ahakss...tak grab tiket murah AA ke..hari ni kan ada sale..JM sempat grab 1 trip tadi :-)

      Delete
  19. Bye-bye JM... dont forget bring me koala and kanggaroo sekor dua naaa....! hehe bila la nak sampai Ostolia pulak nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ni AA ada buat sale..cer tengok..mana tahu leh dapat murah...

      Delete
  20. Wah.. beli since november lagi tu, baru dapat murah kan hehe (mcm tak biasa) :P

    FM kaola satoooo hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, baru nk baca komen ni..sedangkan dah balik berbulan dah heheh...ha'a..seperti biasa..one year before kan..tak booking ke..hari ni AA ada buat sale..JM Sempat grab 1 tiket ahaksss

      Delete
  21. bye.. bye JM.. syiok sesangatler JMtu.. nanti cerita kisah di sana lak.. akak yang tak nah lagi sampai sana sure tak sabar tunggu entry JM... lantakler diaorang tak kecoh sebab diaorang tak nak kongsi ngan kita ceritanyer.. kita ni bloggerkan suka hatiler nak kecohker apakan JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila, JM baru nk baca komen ni..JM suka cara akak..I lap UUUUU heeee

      Delete
  22. silakan bercerita pasal ostolia pulak soon soon okeh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. GM!!!..baru nak baca komen ni..yer..yer.dh nk habis story ostolia tu hiksss

      Delete
  23. Thank you...info yang ditulis sangat berguna....Tengah nak beli ke aussie..Airasia tengah promo...nak baca balik..dulu dah baca..nak ikut route JM. ke GC & Sydney.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKL, dah grab ke belum..JM baru je beli tiket ke Korea jap tadi...ber AUTUMN di sana heeeee

      Delete
  24. Seronok baca entri ni sambil pura-pura congak budget heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaah...x pe Farrah berangan je dulu

      Delete
  25. baskpasker mmg kena buat byk prsediaan . tapi hasilnya mmg puas hati lah kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis Qaseh Vee...susah dahulu senang kemudian :-)

      Delete
  26. assalamualaikum puan..saya merancg ke gold dan sydney pd thun hdpn 2016..saya nk bertanya..dari gold coast puan tempah tiket dari awal2 atau puan walk in terus dan flight mane yg puan plih..tqvm.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ana...saya ni jenis cheap traveller so mmg beli tiket tu lebih awal dari tarikh departaure..so sentiasa survey tiket murah..5-6 bulan sblm bertolak

      Delete
  27. patutlah ramai yg lbh suka guna travel agent ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau malas nak fikir byk cari travel agen je lah heee

      Delete
  28. hai jm nak tanye hotel di goldcoast mcm mane uolls booking ye?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang