You can click on me :-)

Friday, 18 April 2014

Spring at Japan : Arrival Day (04 April 2014)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

"Spring Season at Tokyo"

Kepada mereka yang ingin tahu kisah percutian Jm ke Jepun selama 11 hari 10 malam, mari dekat mari rapat-rapat meh...nak tahu best ke tidak..hahahah..harap2 bukan PROPA je lebih kan...

Jm tahu mesti ramai rakan pembaca dan blogger lebih berminat nak baca story percutian Jm ke Jepun, so sambungan percutian di Phnom Penh , Krabi dan Phuket  akan Jm kongsi selepas story Jepun.

Seperti biasa sebelum travel ke mana-mana destinasi, Jm akan buat preparation dengan teliti agar semua berjalan lancar seperti di rancang bermula dari :

1. Booking tiket flight
2. Booking Hotel
3. Beli Japan Rail Pass (JR Pass)
4. Beli JR West Pass
5. Tukar matawang RM to Yen (1000yen - RM32.80)
6. Prepare Itirenary
7. Dapatkan Tokyo route map, Kyoto, Kobe dan Osaka Subway map secara source copy atau hard copy

Untuk info lanjut boleh refer entry  SINI 

Trip kali ini terdiri daripada 4 orang yang mana 2 gadis manis dan 2 orang jejaka hensem hahahaah…kembang montot lah kalau dorang baca entri ni. Kami akan cover Tokyo (5 hari 4 mlm), Kyoto (3 hari 2 mlm) dan Osaka (5 hari 4 mlm).

Route trip : Kansai Airport - Shin Osaka - Tokyo - Kyoto - Nara  - Kobe - Osaka - Kansai Airport - KL

Credit to Google : Japan Map
Flight kami ke Kansai International Airport (KIX) adalah pada jam 11.45 malam 3 April 2014 dan sehari sebelum bertolak ada berINSTA dengan blogger Bibie Karim dan rupanya kami akan fly in the same flight…wah adakah ini satu suratan atau kebetulan. Apabila dapat tahu akan fly sama-sama rasa berdebar-debar dan tak sabar nak jumpa dengan beliau. Sebelum ni hanya mengenali melalui laman blog je dan just komen blog each other.

Pelbagai kejadian berlaku sebelum terbang bersama MAS, apa tidaknya semasa Jm cetak semula flight itirenary tertera jumlah baki yang perlu di bayar RM526 sedangkan full payment telah di buat semasa beli tiket pada bulan 8 tahun lepas. Kelam kabut rakan Jm call MAS for confirmation dan mereka maklum sila abaikan dan boleh check in seperti biasa.

Semasa di kaunter untuk check in ada lagi perkara yang tidak di duga berlaku di mana no booking Jm dan Erna terpilih untuk Business Class, jadi kami perlu fly with another flight which will transit at Incheon sebelum arrive at Kansai Airport. Another two person dorang dapat Economy Class fly direct to Kansai. So oleh kerana friendship is more important than others so kami terpaksa menolak offer tu tapi dalam hati Jm dah mula berangan duduk dalam Business Class tu huhuhu…terkejut jugak mak..first time travel dengan MAS pastu dapat Business Class pulak siapa tak nak kan…demi menjaga hati kawan-kawan selepas melihat reaksi muka mereka so kami pasrah.

Semasa menunggu waktu bording Jm terjumpa lah dengan rakan blogger si Bie Karim dan selepas adegan peluk cium dan bergambar, rupanya peramah betul orang nya..so sweet dan kecik molek je. Jm berharap sangat mana tahu suatu hari nanti boleh berjumpa juga dengan blogger lain yang sentiasa setia bersama blog Jm ni.

Tolak rezeki so naik Economy Class je lah huhuh
Siapa tak kenal Bibie Karim blogger yang setiasa balik "kg" beliau di Korea tu :-)
Pertama kali terbang bersama MAS memang jakun habis nak tahu kenapa? Ada skrin tv kat depan seat u ouls…boleh pilih mana-mana movie pastu di hidang dengan welcome drink kemudian  2 jam sebelum mendarat ada makan lagi, sedap pulak tu. Di sediakan juga bantal dan selimut memang selesa habislah. Hati mula terdetik, kalau lah MAS ada buat sale selari dengan kemampuan, akan terbang bersama MAS lagi heee.

Mewah betul makan dalam flight MAS ni
Penerbangan bermula jam 11.45 malam dan di jangka mendarat di Kansai International Airport (KIX), Osaka Terminal 2 pada jam 7.15 pagi waktu Malaysia dan 6.30 pagi waktu tempatan. Suhu pada ketika itu salah 13 darjah celcius dan dari tingkap flight dah nampak pokok-pokok bunga sakura yang sedang berkembang…hati dah tak sabar nak ber sakuran san ni heeee. Sebelum mendarat seperti biasa semua tourist perlu mengisi Arrival dan Custom Declaration Form.

Complete an arrival and customs declaration form
Ready to Landing
Urusan imgresen berjalan lancar dan cepat kerana sebaik sahaja sampai ke kaunter imegresen Jm orang ke 5 yang sedang beratur. Selepas hulurkan passport, scan ke dua-dua jari telunjuk kiri dan kanan, senyum depan kamera, selesai.

Welcome to Kansai Area
Perlu naik aerotrain untuk claim luggage bag di Terminal 1. Keluar sahaja di arrival hall cari lift untuk ke JR ticket office untuk National JR Pass kepada Kad JR Pass dan dari Kansai Airport akan bertolak ke Shin - Osaka Station.

Direction to JR Ticket Office :

When you arrive at Kansai Airport you can follow the sign to the trains.
- Exit from the luggage are an escalator or elevator on your left
- Go up to the 2nd floor and there is a walkway across the road on your right
- The JR Ticket Office on your left
- Go into the JR Ticket Office and change receipt to the ticket
- Then ask them what platform and time the next Haruka train
- Leave the ticket office and go across the walkway to the train station, enter the station and go downstairs to the correct platform and wait for the Haruka train

Haruka Express Time Table :
- 7.27 am
- 7.57 am
- 8.46 am
- 9.15 am

**Easiest is Haruka Express which goes to Shin-Osaka without a change of trains in 50 munites. 2480yen or you could consider purchasing the JR West one day pass for 2000yen which let you use the Harukan non-reserved seats. The Haruka is FREE if you have a National JR Pass (we have a national JR Pass - yang telah di beli dari Malaysia berharga RM930 untuk tempoh 7 hari).

Keluar dari arrival hall, naik lift ke aras 2 dan jalan terus ikut walkaway ni
Follow je sign ni arah ke Terminal 2
Tukar receipt JR Pass kepada tiket di sini
Entrance JR Line just opposite to the JR Ticket Office
Tukar receipt National JR Pass daripada ini

JR Rail Pass yagn di beli dari Malaysia
Kepada yang ini

Tukar kepada JR Pass seperti ini
Kepada mereka yang kurang ariff berkenaan JR Pass ini, meh Jm kongsi di sini :

JR Rail Pass : The JR Pass is intended for use by overseas tourists and can only be used by Japanese nationals under certain conditions. You can then order your Japan Rail Pass. Choose from 7, 14 or 21 day length Japan Rail Passes to suit your trip.

Tips and important information :

JR Pass only works on the slower Shinkansen. On the main Shinkansen lines there are three different speeds of service. You cannot use the JR Pass on the fastest Nozomi service.

JR Pass only works on JR Network. Cities like Tokyo, Kyoto and Osaka have many different train companies, sometimes more than five. JR is only one of them and you can only use the JR Pass on JR lines. If you are staying in a part of a city that is not serviced well by JR or you want to go to an attraction that is not serviced by JR then you will have to buy tickets for those trips.

Shinkansen/Bullet TRain Network/Route
Nota Penting : Jm tidak syorkan menggunakan JR Rail Pass sekiranya hanya sekadar ingin cover Kansai Area like Osaka, Kyoto, Nara dan Kobe serta Tokyo Area. Penggunaan JR Pass lebih berbaloi sekiranya ingin travel dari Tokyo ke Osaka atau sebaliknya, dari Osaka ke Hakata, Fukuoka, Hiroshima, Huis Ten Bosh dan Nagoya.

Nantikan sambungan entry dari Kansai Airport to Shin - Osaka Station dalam next entry. Sebelum mengundur diri Jm nak ucapkan ribuan terima kasih kepada blogger Pak Lang Mie kerana mengirimkan fridge Magnet (cantik sangat) dan Pai yang mengirimkan poskad (so sweet) dari Penang. Thanks and love u oulsss.

Terima kasih Pak Lang Mie
Terima kasih Pai :-)
Sekian, Wasalam

92 comments:

  1. ada nasi lemak telanjang !... hinzal tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg meng heeeee....kalau dah terbukak camtu dh tak best...SEJUK!!!!!!

      Delete
  2. wah best nya JM!!tak sabarnya nak baca entri seterusnya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun...terima kasih singgah kat blog Jm ni....baru nk start...next coming entry lagi menarik dan tertarik..jgn lepaskan peluang utk baca tau heee

      Delete
    2. sentiasa dok skodeng entri JM..hehe..

      Delete
    3. cik Nun : bila mau publish citer Aussie..setiap kali akak jengah 'umah' tu still citer lama...frust i tau hiksss

      Delete
  3. Assalam JM

    Dah terlepas ke Jepun lak dah
    Berapa puluh hari cuti JM setahun...asyik terbang ajer....jeless Yong dibuatnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong ASP...w'komsalam..mana pegi..Jm rindu sama Yong lah heee
      Ha'a..ada tiket murah ri tu terus rembat..JM dpt cuti 35 hari setahun...itu belum campur carry foward..total almost 50 hari setahun heeee

      Delete
    2. Yong tak de kemana2...budget takde..cuti pulak sikit ajer setahun..tak sampai separuh dari JM punye....sedihkan....telan ayor lior jer ler baca cerita orang kat blog memasing....

      Delete
    3. Cuti sampai 50 hr setahun!!! Memang syok la keliling dunia... Btw, norh peminat jm ni teringin sangat nak jumpa jm tau ;)

      Delete
    4. Norh, klau cuti byk tp duit x cukup x ke mana jgk tp alhamdulillah buat masa ni boleh lg jenjalan dgn kos yg ada, ape? Peminat jm keww meh sini nk sign autograph heeeee klau nk jumpa mehla turun kl :-)

      Delete
  4. welcome home JM
    wah syok sebelas hari 10 malam tu
    memang best kan gi JAPAn
    culture dia urang & orang2nya sangat POLIte.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Im already back Dilla, jeayyy japan mmg best cam mimpi je jm leh jejak kaki d bumi jepun tu slalu dgr citer dari org je skrg dh lihat ngan mata kepala sendiri alhamdulillah. Betul tu suka jatuh hati dgn sikap mereka tp syg x ada agama je. Thanks dilla support blog jm :-)

      Delete
  5. ish ish, bila la nak jejak Jepun ni! sila buat entry skali dgn tips ye JM mana tau ada rejeki nak jejak Jepun next year :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidayah : ahakss..mesti baca tak habis ni..dalam entri ni pun Jm dah kongsi tips dan panduan..so dalam next entri pun sama...so nanti kalau nk ke sana refer je sini easy measy nk jenjalan kat Jepun tu :-)

      Delete
  6. Dah kenapa tetiba JM buang tebiat tulis sape tak kenal. Si Bibie tu x femes macam JM ok.

    Anyway, JM kalau buat entri memang lengkap ngan direction. Ok, next entry please.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..buang tebiat. Lawak la ko bie.!

      Delete
    2. Hehehee Bie, betul ape, bie mmg femes ngan blk kg tu semua org kenal. Ish siapa ckpbie x femes hiksss

      Syieda : me kena sebijik heeeeeee

      Delete
    3. bie, jm, syieda jom kiter balik kg bersama beramai-ramai hehehe

      Delete
    4. Mrs, klau kita berempat berkumpul mesti lg havoc kan tp jm ni pendiam :-)

      Delete
    5. Haaa jom! Pastu Bibie ngan Syieda yang hover terlonjak kat airport. Tu xsampai kampung lagi. Ceh, ni assume MS pendiam macam JM gak.

      Delete
    6. mrs pendiam dan pemalu! homaigad
      bie..kira okay lah tu 2 havoc 2 pendiam hehehe janji enjoy

      Delete
    7. Kita enjoyy!!!!!! Bak kata nora danish :-) mesti ada yg pendiam klau semua nk berckp siapa nk dgr tul x mrs tp klau dua2 pendiam siapa yg nk berckp so perlu balance lah kan, Jm ni pendiam lah sgt kan ye laa tuKit

      Delete
  7. Jauh berjalan luas pemandangan......... jelez giler ngan JM.... asyik terbang jew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki SR dpt baby dan bersama org tersyg, rezeki Jm lak dpt travel baru adil kan :-) jelezzz gak ngan SR :-)

      Delete
  8. Nippon punya pasal boleh skip abang Bond ye JM...



    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie: Jm sudah lupa sama abg Bond hahahaaP

      Delete
  9. Jm..kirenya lau nk cover tokyo kyoto n osaka prefer xyah guna jr pass eh..sbb mcm mhal jer stress lah cmni:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu, tokyo dan kansai area x byk jr line so klau guna jr pass yg smggu tu agak rugi so better guna one day pass

      Delete
  10. Tak sabar nak tgk JM berpara-para Sakura!

    ReplyDelete
  11. Oit oit sian abg james..haha bgus la JM bg direction pi jr ticket office tu.sy aritu menonong je jln ikut bontot org, xingt lgsg jln..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha Dj, kita lupakan dulu abg jebon tu ek pas habis jepun baru kita sambung. Aha itulah cara jm menulis rasa x puas klau x explain betul2 coz sblm blk ni pun ramai dh minta info camna nk ke jepun tu susah ke senang so haruslah kongsi info kat sini :-)

      Delete
  12. Adoiii jumpa bie, mesti havoc klia aritu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ofcos lah Syieda rasa cam nk borak2 mcm, ala klau kita jumpa nanti mesti havoc jgk tp Jm pemalu

      Delete
    2. Nak menyibuk kat sini...haha..syida sgt friendly..best dpt travel dgn dia ;))

      Delete
    3. Norh, Jm pun rasa cenggitu tgk dia senyum pun dh tahu :-)

      Delete
    4. Xhavoc. Aku je terlebih volume suara kat KLIA aritu. Muka xmalu ken.

      Delete
    5. Ehhh Bie, x lah mana ader, saje je tau what can i say nice knowing uEh

      Delete
  13. hoyeh akhirnye entry japan dari JM ... naik MAS mmg terbaek kan jm ... kene tunggu next promo utk grab tiket to next destination :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Azra, Jm dh jatuh hati sama MAS klau dpt suami kerja ngan MAS mesti best kan hahaha kuat betul verangan

      Delete
  14. wah...best....nak pergi lagi ke Jepun....ada mamat Jepun menunggu di sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukn mamat jepun tp ada kenalan yg kami jumpa d sumida park, Eri Yokota namanya. Mamat jepun? Mamat msia pun x pandang jm, inikan pula mamat jepun heeee jauh panggang dari apiB

      Delete
  15. Buat lawatan kedua.... Suka baca tulisan JM lengkap & byk info.. Tqvm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh mas mkl, sampai ada lawatan kali ke 2 tu so leh kategori pembaca tegar ni, klau camni jm perlu beri penghargaan heeeee

      Delete
  16. kalau baca blog JM, stori dengan komen sama panjang..ramai betul peminat JM...hee memang tabik, rajin btul menaip blog, siap segala info ngan direction...aza ni bila la nak rajin ni..taktau bila nak mula stori macau tu....sila lempang sy satu kali..baru rajin kot..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..Aza, komen Aza pun panjang jugak hikss..Aza..itulah cara akak JM menulis..rasa cam tak puas je kalau tulis simple2..coz ni kan blog panduan jenjalan..so nak memudahkan rakan pembaca nk ke sesuatu destinasi tu boleh refer sini. Then kat umah kan tak org kacau so leh draft entri dgn jayanya heee

      Aha..cepat2..draft entri Macau tu..kalau dh lama2 nanti dh sejuk tak BEST :-)

      Delete
  17. Banyaknya entry tertunda. Mbak JM. Jangan sampai nanti entry Jepun juga tertunda..hehe. Seronoknya melancong sama kekasih, 2 couples..asyik banget..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : hehehehehe...komen yg membuatkan JM tersenyum sepanjang hari...In Sha Allah akan cuba habiskan entri Jepun ni sbb ramai yg nak pergi tahun ni..mereka nak refer sini :-)

      Melancong bersama kekasih?....ahahahah PITAM..mana pulak kekasih nya..mereka itu kawan semasa travel je..

      Delete
  18. cover Tokyo (5 hari 4 mlm), Kyoto (3 hari 2 mlm) dan Osaka (5 hari 4 mlm)... wah Jm.. now u are master..teach me master? how..wah bnyak lg entry tertunggak... waiting next entry..yg bab train tu x berapa paham sangat..tapi x sangka bleh book awal2 dri malysia.. dan wah nasib baik keukwahan kuat kan.. kalau x naik dah ekonomi class... he..he.. waiting next entry :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg Sobri hahahah...tetiba lak kan..ye lah tadi ada baca blog entry gua gendang ehehhe. Alaa..JM pergi berempat tak lah risau sgt..kalau g sensorang tu yg risau sikit..belum ada keberanian..Tak faham bab tren tu?..tak pe next entry nanni JM story lagi sampai faham..mudah je sebenarnya tak perlu fenin2..

      Delete
  19. aaaa banyaknya good info dlm entry ni. naz dh set bookmark! haha tamak tak? nnt kalau ada rejeki, kalau naz pergi Japan sure JM lah naz cari hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz, bookmark je tak salah pun...JM suka heee...nanti Jm akan kongsi byk lagi info dalam entri akan datang sbb ramai yg dah email minta kongsi info di sini..rupanya ramai yg akan ke Jepun tahun ni ...waaaaahhh....

      Delete
  20. Lagi JM???Sambung lagik..Akak nak baca lagik nih hehehe...scroll2 tgk da bersambung!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mysha...nanti Jm sambung lagi ek...masih mencari idea nak mengarang ni heee

      Delete
  21. Replies
    1. Lieya : Hait (sambil tunduk kepala cam org Jepun) heee....mmg BEST sgttttttttt!!!

      Delete
  22. Betul setuju.. Bibie Karim tu memang peramah.. jumpa beliau di Kota Kinabalu.. duduk berborak sejam dua pun tak abis hahaha..
    Kalau saya jadi Kak JM rasa akan abaikan friendship tu untuk business class oooo.. tapi kalau Kak JM naik business class mesti satu entry penuh dengan Business Class MAS hahahaa.. ( snggup tinggal kan entry lain untuk Japan.. ) hehheee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamooiiiiii...rupanya TTBoy lebih dulu kenal/jumpa Bie Karim dari akak eh...diam2 je ek...heee

      AHahaha...jgn di sebut lagi pasal Business Class tu nanti luka ku berdarah kembali heee..ofcozz akan akak canang satu kampung dan satu opis betapa hebatnya layanan kat dlm business class tu TAPI itu hanya khayalan...ntah bila dpt peluang tu lagi...huhuhhu

      Delete
  23. lamanya JM di Korea, cuti ada lagi tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda: JM tak pegi Korea lagi thn ni...JM je Jepun :-)
      Psstt : email alamat please

      Delete
  24. sama sama kak.. quite busy skrg,.nnt nak khatamkan entry post Japan akak hehe..#jealous

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai : senang senang nanti jgn lupa singgah sini tau :-)ai

      Delete
    2. salam kak JM..harini br nak start travelog akak di bumi jepun hehe

      Delete
    3. Heeeee...terima kasih Pai

      Delete
    4. sama2x... chaiyok2x utk nxt entries.. excited nk baca hehe

      Delete
  25. JM, tengok akak dah silap taip. maklumlah mode hospital lagi. alahai ....
    taip email sambil senyum keh,keh,keh

    email: cempaka_1002@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak nieda semoga cepat sembuh, mmg betul lah akak belum sembuh sepenuhnya sbb apa tau Jm minta akak email alamat umah pada Jm bukan minta alamat email hehehe

      Delete
  26. dah berapa lama tak jengah blog sis ni.. dh sampai ke jepun sis jm kt ni.. hehe... bz, bz.. hehe
    CN skrg adalah Cik Nurul bkn Cik NUFA... hehe... rebranding.. hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ingatkan orang baru td rupernya cik nufa dah tukar jd cik nurul ok2, ha'a @akak baru blk dari sana sp plsss email pada akak alamat rumah boleh?Aha

      Delete
  27. huhuhu..
    kalau saya nak pergi loose je travel, memang tak kemana la nampak gayanya ni..
    baca je la keseronokan JM travel ke jepun ni.. dapat dah rasa seronoknye tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaaa cian dia, ok ok klau nk seronok lg jgn malu2 email alamat umah eh ietams :-)

      Delete
  28. baiknye JM, sanggup lepaskan peluang naik business class tix tu demi menjaga hati kawan2....ye la, dh plan sama2 kn, kalau boleh biarlah bersama dlm apa jua keadaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...baik TAPI berat je HATI sebenarnya kalau Zura nak tahu....ha'a..betul tu..maybe tak ada rezeki huhuh...ke JM tolak rezeki tu :-)

      Delete
  29. Replies
    1. Amalina : Tak perlu la jeless..g habiskan study lu..dah dpt kerja..simpan duit,,,terus fly ke sana :-)

      Delete
  30. Suka baca catatan Sis JM. Detail. Rasa cam dah sampai Jepun dah!
    Dr kecil teringin nak naik shinkansen. Moga ada rezeki sampai ke sana satu hari nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...ye ke Farrah..itulah sis JM ni x pandai nak tulis seringkas mungkin rasa nanti susah org nk refer as a guide. In Sha Allah your day will coming..mana tahu dpt suami yg suka melancong nanti :-)

      Delete
  31. Wah 11 hari JM kembara di bumi matahari terbit yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal..11 hari tu rasa x cukup tau kalau boleh nk sebulan kat sana heheh

      Delete
  32. Akakkkk JM... ida dtg uolsss... hihi rindu ida x.. ida dtg marathon cerita ceritut japaaan wiwiwiww.. okbai nak baca dan berangan ke japann kjap.. hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eida..boleh je..FREE hehehe...sorry dear tak sempat nk balas kunjungan lagi huhu

      Delete
  33. selalunya tambang yg mahal tu komplete kan ... lama sungguh percutian tu . boleh melabak kerja yg ditinggalkan ...

    ReplyDelete
  34. ok.dah baca entry ni macam teringin nak ke Japang la plak...

    ReplyDelete
  35. mewah flight mas yang ke obersea yer ... kalau flight mas yg dalam msia, macam airasia je :p

    ReplyDelete
  36. rasa macam habis dah entri japan yang dah dibaca ni ... so stop bommm disini. seronok baca tau, rasa nak ke jepun sekarang gak :p

    ReplyDelete
  37. Psssttt... tapi nape sis jm x nk jumpa kita?
    Hi hi hi...

    ReplyDelete
  38. Psssttt... tapi nape sis jm x nk jumpa kita?
    Hi hi hi...

    ReplyDelete
  39. Jenuh dh kita travel ngn MAS... pasaipa x pnh dpt bisness class... untungnya JM...
    Dok bisness class amat amat amat best SJM...

    ReplyDelete
  40. National JR pass n JR west pass tu apa beza nya?

    Bukan JR pass dh cover semua tmpt ke

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang