You can click on me :-)

Thursday, 24 April 2014

Spring at Japan : Day 1 (04 April 2014 - Jumaat) – Tokyo & Shinjuku

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

“Step into TOKYO”

Selepas 3 jam perjalanan dengan Shinkansen yang laju tu, akhirnya kami berpijak di bumi TOKYO…hello TOKYO, JM dan rakan-rakan dan sampai…ahahaha..ada orang kesah nko dah sampai ke belum…Uwwaaa…dah excited nehh

Teringat dengan kata-kata blogger Dzuli di mana 2 entry yang lepas asyik story pasal transportation je bila nak sampai Tokyo nye heee..ok..ok..entri kali dah sampai..”Biasalah JM tu nak story mory dengan detail..kalau tak detail rasa macam nasi bersama lauk tidak bergaram gitewww…

JM tak tahu lah cara orang lain tapi JM nyer style suka explore dan dapatkan dulu semua info yang berkaitan TOKYO ni sebelum travel ke sana, ibarat seperti mendapatkan sedikit gambaran walaupun samar – samar dan semua info ni boleh di perolehi melalui pak cik google antara rajin atau tidak je.

Sebelum sambung story panjang perjalanan dari Tokyo Station to Hotel, meh JM tulis sedikit maklumat untuk perkongsian bersama.

Tips before travel to Japan :

“Japan has four distinct season. You can enjoy the beautiful nature of each season along with many seasonal events. In enjoying the seasonal aspect of Japan, you will more fully enjoy Japan” – dengar tu

Spring Season (Mac – April – Mei)

Bunga Sakura  yang JM snap di Ueno Park

Spring is the season when many things end and start, such as school graduation and starting a new life. Beautiful blossoms, such as cherry blossoms, are the sign of SPRING. People enjoy HANAMI (cherry blossom viewing) parties and spring festivals.

Average Temperature in Celcius : Mac (9.4 ‘C) – April (14.6 ‘C) – Mei (18.9 ‘C)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Summer Season (Jun – Julai – Ogos)

Kredit to google : Summer season cuaca lebih kurang di Malaysia..so x excited sangat nak pegi musim ni
There are many ways to enjoy HOT SUMMER in Japan. People gather to enjoy fireworks and bon-odori dance festivals at ninght in a festive mood. You can also enjoy lots of shopping in summer. Kalau nak shopping mmgbest ada SUMMER SALE like Hong Kong.

Average Temperature in Celcius : Jun (22.1 ‘C) – Julai (25.8 ‘C) – Ogos (27.4 ‘C)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Autumn Season (September – Oktober – November)

Kredit to Google : Tak terasa nak ke Jepun ke lepas tengok pic ni...aduhai..JM org pertama akan repeat thn depan ahahah
Autumn, so-called “the season for big appetites” is a perfect season for outdoor activites as well as delicious food. The best way to enjoy Japanese autumn is by as savoring autumn delicacies and viewing beautiful autumn foliage.

Average Temperature in Celcius : September (23.8 ‘C) Oktober (18.5 ‘C) – November (13.3 ‘C)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Winter Season (Disember – Januari – Februari)

Kredit to google : JM berangan nak berwinter di Sapporo
The city becomes the most bustling in winter amid a festive mood. Especially around Christmas Day, Year-end and New Year Holidays, the city is full with people and beautiful illuminatios at night.

Average Temperature in Celcius : Disember (8.7 ‘C) Januari (6.1 ‘C) – Februari (6.5 ‘C)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Info lain/Tips : Kepada pelancong yang beragama ISLAM tidak perlu risau kerana terdapat 3 buah Masjid di Tokyo Central

i. Tokyo Camii & Turkish Culture Centre – boleh refer blog Azra, beliau telah ke sini
Location : 1-19 Oyama-cho, Shibuya-ku, Tokyo, 151-0065
Direction : 4-minutes walk from Yoyogi – uehara Station (No Station – C01)  on the Tokyo Metro Chiyoda Line

ii. Masjid As-Salam (Okachimachi Masjid)
Location : 4-6-7 Taito, Taito-ku, Tokyo, 110-0016
Direction : 2 minutes walk from Naka-okachimachi Station (No Station – H16) on the Tokyo Metro Hibiya Line

iii. Japan Islamic Trust Masjid (Mosque) Otsuka
Location : 3-42-7 Minami – Otsuka, Toshima-ku, Tokyo, 170-0005
Direction : 5-minutes walk from JR Otsuka Staion

Transportion tips in Tokyo : please refer How To Get To Tokyo di sini akan menjelaskan secara terperinci penangkutan awam di Tokyo...easy..measy.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Let’s Enjoy Tokyo with JM…hamoiiiiiii….eheheh

Sebaik sahaja sampai di Tokyo Station, keluarkan TAB, nak rujuk Tokyo Metro Subway  Map yang telah di download dan juga map yang telah di cetak. JM dapat tahu ramai yang cukup risau dan takut bila lihat line subway di Tokyo yang berselirat TETAPI sebenarnya ia amat MUDAH dan tidak perlu kusutkan kepala. Ia lebih mudah dari nak dapat Degree, Master or PHD…..Ia tidak jauh beza dengan Seoul Subway Map.

Tokyo Subway Route Map yang nampak complicated tetapi sebenarnya tidak
Ok..meh JM ajar bagaimana nak baca Tokyo Subway Route Map ek.
1. Kenalpasti dahulu destinasi yang hendak di tuju
2. Kenalpasti juga di mana lokasi anda sekarang

Contohnya : Setiba kami sampai di Tokyo Station kami akan ke Akebonobashi Station (lokasi Hotel), so apa yang perlu buat adalah :

1. Lokasi sekarang : Tokyo Station
2. Destinasi ingin di tuju : Akebonobashi Station
3. Sila rujuk Tokyo Metro Subway Map seperti di bawah ATAU boleh refer website Tokyo Transfer Guide . Boleh jugak di Hyperdia.com untuk mendapatkan route/laluan yang lebih singkat dan tambang yang lebih murah (suggested route)
4. Dari Tokyo Station ambil Modu-Suji Line (M17) stop at (M19) Awajicho Stn. Dari sini tranfer to (S07) Ogawamachi Shunjuku Line then stop at Akebonobashib(S03).

From Point A - Tokyo Station to Point B - Akebonobashi
Ini adalah satu contoh suggested route dari Tokyo Station to Akebonobashi from Tokyo Transfer Guide
Tokyo Station
Jadual harga tiket mengikut destinasi. Nilai angka yang tertera adalah harga tiket bagi setiap destinasi.
Partner travel JM beli tiket Subway untuk ke Akebonobashi Stn
Selama 5 hari 4 malam di Tokyo, kami akan bermalam di Bougainvillea Hotel, Akebonobashi.

Address :
6-8, Katamachi, Shinjuku, Tokyo, 160-0001, Japan

Lokasi sangat strategik kerana just a 3 minute walk - The hotel is right off the Akebonoboshi metro stop (ext A3 is best, go left at top of stairs and flip a U at the first light and you'll see the hotel on your right). 

Bougainvillea Hotel Map
Direction to Hotel :
- Stop at Akebonobashi Station
- Find Exit A3, go left at top stairs
- Go straight until first traffic light
- At the first traffic liht, take left and the hotel at the right side

Room Rate Double per night  -  RM257.86 including tax (booking through agoda.com)
So 4 malam di sini RM612.66 per person (quite expensive – so JM tak recommend kepada budget traveler)

Kemudahan FREE WIFI hanya di sediakan di kawasan lobby sahaja.

*Inilah akibatnya jika booking last minute, semua hostel dan hotel murah fully booked terutama spring season, bunga sakura yang sedang mekar berkembang. Jangan ikut cara Jm ni ek…

Bougainvillea Hotel - Lobby
Hotel room
Selepas chek in dalam jam 2.30 petang, masuk bilik selesaikan apa yang patut termasuk SOLAT, terus rebahkan badan ke katil sehingga beberapa jam. Pada jam 6.00 petang baru keluar untuk aktviti nightlife di Shinjuku...ahaha..nihgtlife katanya......

Sebelum JM stori lagi, mari kita kenalpasti antara bandar-bandar yang terdapat di Tokyo. Sila lihat gambar di bawah.

Berikut adalah bandar-bandar yang terdapat di Tokyo
Lokasi pertama pada malam ini adalah Tokyo Metropolitan Building yang terletak di West Side of Shinjuku Station dan menikmati suasana malam di kawasan sekitar Shinjuku.

Attraction place at Shinjuku dan Ikebukuro Area
Tokyo Metropolitan Building - Located on the 45th floor of Main Building No. 1. We recommend the South Observation Deck during the day, as you can see toward the popular Odaiba entertainment district. Tujuan ke sana adalah untuk lihat view Bandaraya Tokyo yang sedang pesat membangun pada waktu malam.

How to get there :
1. From Akenobobashi Stn (S03) stop at Shinjuku Station (S01) on Shinjuku Line
2. Sampai di Shinjuku Stn follow the sign, just walking distance
3. Keluar sahaja dari West Side Shinjuku Stn, ambil arah ke kiri jalan terus sahaja ke hadapan

Sampai sahaja di Shinjuku Stn - just follow the sign
On the way to Tokyo Metropolitan Building - JM was here
View dari tingakt 45 TMB sangat ohsem..semua barang di jual di kenakan tax 8% huhuhu
Kemudian kami merayau-rayau di sekitar Shinjuku City sebelum balik ke hotel.

Shinjuku nightlife
END of day1

92 comments:

  1. Yeay first komen. Harap firstlah. Bestnye tengok gamba2 smua. Cantik! Byknye info. Senang nak rujuk. Romantik kalau pergi dgn pakwe JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamoiii..jejaka yang malu nak komen tu jadi orang PERTAMA komen ahahahah....aha..macam tu lah baru meriah dunia blogging ni...sama2 kita berkongsi info heee

      Hang Dhamin yg gagah perkara haahha : ofcoz lah bertambah2 romantik nyer sambil main kejar2 di bawah pokok sakura tu..ahahah tapi tunggu JM cari dulu yek..kat mana lah bakal buah hati JM heeee

      Delete
  2. Wow ada info pasal musim di Jepun! Bestnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wit..wit...jejaka handsome like shah rukh khan yg kedua pula menyusul..ahahaha...wow wow..makin meriah blog JM kalau cam ni..kak Anah..mana kak Anash...hihhii

      Yeay...kalau Ren nak pegi lagi nanti pilih lah musim luruh pulak :-)

      Delete
  3. warh bestnyer..maknanya JM pergi nie waktu Spring Season lah kan..mesti cantik jer kan. especially bunga2 sakura..trademark movie or drama jepun tue ^_^

    Yes...nak book g jepun jugak huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of coz lah dear Aizan...tajuk entry pun Spring at Japan ahahaha...kat sana hari2 tgk bunga sakura yg kembang mekar di sepanjang jalan sampai kawan cakap dh bosan tgk bunga sakura..hamoiii ayat...heeee

      Ehh..bukan dh book ke dan nk pegi thn ni ke..atau JM salah org..sbb ramai sgt nk ke sana thn ni :-)

      Delete
  4. Mmg cam berselirat subway map tu sebab public transport diorg mmg bergitu intergrated...nak banding ngan yg ada kt sini mmg jauh beza...tu pun org kita ada jga yg sesat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasa mulia : tak perlu risau wlau complicated camna pun..yg penting kita tahu arah tuju...perlu cool jer..in sha Allah boleh survive..kalau ada yang sesat tu maybe dia x alert kot

      Delete
  5. Lengkap dengan info transportation.. bagus la.. moga menjadi rujukan bagi mereka yang akan ke sana nanti :D
    ( agak2 kalau travel dengan Kak JM mesti saya goyang kaki jer la hahahaa.. )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Afif : kalau nak rasa goyang kaki ke tidak meh la join akak travel hahhahaha. Bila entry trip Japan versi Afiff nak kuar ni....cepat..nak tgk best ke tidak :-)

      Delete
    2. Japan Versi saya? hahahahaaa... kene ikut turn la kot sebab ada 13 negara lagi tak tulis.. insyallah akan tulis tapi sekarang dah ramai blogger ke Japan so kita tulis nanti pun tak per kan hahahaa.. :D
      Ok nanti kita email2 .. mana tau boleh join trip ke kan hahahaa.. :D

      Delete
  6. Bilik hotel tu mcm besar.... Bestnye... Ours mmg sempit tahap takleh maap punye huhu...padan la dgn harganye kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..ada gak tgk bilik Azra ri tu..like bilik hotel di Hong Kong ek....bilik kami agak besar, ada ruang tuk solat, letak beg lagi..tapi mahal lah sikit kan..pastu boleh bersila lagi nk breakfast selepas masak sarapan dalam kettle (x penah di buat org hahah)

      Delete
  7. Wah...bestnya bunga sakura....kan hang Dhamin dan Ren masih single tu.....apa kata anda berdua ? JM kan ada...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahaha...Mas MKL : Ini statement boleh bawa MAUT ni..kang lepas dorang baca statement ni..terus hilang tak nak komen kat sini lagi hahahahaha...lawak lah..(pstt...dorang dh ada pilihan hati...tak leh kacau heeee)

      Delete
  8. Wah nightlife gitu kan. Ok menanti cerita nightlife itu. Kitorang xdan gi Shinjuku. Hihi so baca JM nye, ambil feel dari gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie..dek kerana JM stay tak jauh dari Shinjuku stn tu so keluar lah merayap waktu malam..meriah betul suasana waktu malam, meriah dgn ramai org nya dengan lampu2 bangunan berkelip lagi...rasa cam org local sekejap..

      Delete
  9. wahhh...happening gile shinjuku tu kan..btw, kat sana public transport mahal sgt tak? last year plan nk pegi, tp takut kos mahal sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza, bagi Jm x lah semahal spt yg di war warkan coz ri tu bwk dlm rm2000 termasuk mkn, transport, shopping ada balance lg rm150. Klau subway x mahal sgt tp klau lokasi yg perlu naik jr line agak mahal

      Delete
  10. Salam, saya sebenarnya terpanggil nak komen sebab entry Jepun, sebab saya maha suka Jepun ni, tapi sayangnya banyak sangat info standard macam subway map, musim2, transportation tips yg yg dishare, sehingga hilang inzal nak baca, sebab saya jenis research sendiri benda2 basic macam tu, lagipun info mudah nak dapat. Tapi tak tau la taste pembaca JM jenis yg suka disogok-sogok dengan info mudah macam ni hehehe.. Saya harap nak baca pengalaman yg kelakar/pelik2, lepas ni:)

    P/s: saya faham ada orang yang tak reti google, sebab saya penah dapat email orang tanya macam mana nak google information pasal travel, sebak betul rasanya..kikiki..

    P/s lagi: Ye dua2 jejaka tersebut masih single, mohon curi hati salah sorang kalau berminat hew hew hew

    ReplyDelete
    Replies
    1. uit ko pun ade kat sini. hahaha tp betul la JM. aku sebenarnye teringin nak baca pengalaman ko. terkejar2 train ker? kene kacau hantu ker. begadoh dgn org ker. banyak sgt info dah mcm google. last2 scrool gamba je la.

      Delete
    2. W'komsalam Chawanna Na, terima kasih kerana sudi singgah di blog JM..maybe awak baca tak inzal tapi sesetengah org inzal sampai ke dinding heee. Setiap org ada cara mereka menulis, apa yg ingin di kongsi, alami pengalaman yg berbeza dan bagi kaki travel yg ohsem spt awak ofcoz lah info yg d kongsi di sini like sisa mknan yg terlekat di celah gigi je. Bg org lain yg baru nk berjinak2 travel there are really appreciate it. Ini baru entry permulaan..kalau nk tahu kisah kami terkejar2 train, cuak bila di minta keluar dari tren belum sampai ke destinasi, JR Pass hilang perlu tunggu entri akan datang, ..ini baru entri permulaan belum panas lagi ni..tapi kalau entry humor dan pelik tu maybe tak ada kot..perlu terjah blog org lain hikss

      P/s : tidak semua org sebijak kita...ehh...
      P/s ke dua : Terima kasih kerana beri sokongan..maybe tak kot hehehehe

      Delete
    3. Ehh..HD pun ada..jap..jap nak jawab neh...hiks..ini adalah adik kepada google website..sabor ye yop..ni baru hari pertama..baru nk jejak kaki ke buni Tokyo...ada lagi 10 hari di sini..ofcoz lah byk kejadian menarik dan tertarik, kejadian sejuk beku di Huis Ten Bosh, kejadian tgk bunga tulip di luar pagar..akan di kongsi tak perlu risau...antara nk baca ngan tak nak je :-)

      Delete
    4. heheeh hoyeehhhh besttttt baca blog JM....pada sy cerita dlm blog JM sgt detail n sy sgt2 suka....baru lps baca trip Jepun JM...asalnya agak takut nk g jepun..tp bila baca blog JM terus smgt nk g sbb nmpk agak mudah..lagi2 dah biasa g korea..so mcm ok la skt

      For me its depnd pd individu..ada blog yg cerita psl pglmn, ada yg siap dgn bajet and for me kalau nk detail mmg akan selakkkkk Blog JM...mmg terbaik...skrg ni kalau buka lappy 1st akan tgk blog JM dlu pastu baru yg lain...hahahah mmg bertukar....

      p/s hikksss skrg u r my no.1.....tiap ari buka ur blog nk tgu update...

      JM plz kekalkn momentum itu...sy sguh inzalllll nk baca ...muahhhh

      Delete
    5. Saya juga terpanggil nak mencelah kangkang Bedah di sini... Boleh tak Jay Emm?

      1. Saya memang bongok giler guna Google... Almaklum buta IT laa katakan... Contohlah... Contohhh je ehhh... Kalu saya terpaksa Google perkataan "Chawanna Na" di bahagian image.. Silap2 haribulan image keluar adalah "The Jungle Book" atau "Eat My TV For Dinner"... He He He... (Kalau kelakar tolonglah gelak!) Padahal saya nak tahu apa itu "Chawanna Na"... Tapi sedihhhh! Nanges2 saya carik.. Takkkk jumpaaaaa! Haaaa acaner tu? Tak ke pening memusing kepala hotak saya yang berjambul nih!!!! Kang tak pasal2 saya kena telan Panadol berbijik2! Pitam!

      2. Saya memang seorang yang dasar pemalas... Nasib baik ada insan baik terlebih rajin tolong masalah saya... Walaupun apa yang dikongsikan nampak annoying pada orang yang "perasan bijak"... Namun usaha research menggoggle sampai gigil cari segala maklumat dan dikongsikan sebenarnya turut bantu memudahkan dan jimatkan masa orang pemalas macam saya... Padahal bil internet dan bil letrik umah dia bukan dia suruh pembaca bongok macam saya ni bayor pon... Saya tinggal baca aje... Tingggg!

      4. "saya faham ada orang yang tak reti google, sebab saya penah dapat email orang tanya macam mana nak google information pasal travel, sebak betul rasanya"... Itu tandanya Chawanna dah layak di panggil Makcik Google sebab itu orang tanya... He He He... Bukankah lebih 'bijak' dan efisyen gunakan blog as media share point untuk menjawap soalan apa yang nak digoogle tu dari Chawanna Na terpaksa explain banyak kali macam kaset rosak jika diajukan soalan yang berulang dalam setiap email oleh orang yang berbeza?... Pusing punya pusing.. Karipap pusing... The end of the day jawapan google jugak yang diberi nanti... Keh Keh Keh...
      * Sengih kerang...

      3. Pada saya simple.. Tak suka baca blog orang jangan baca...

      Terima kasih Jay Emm sebab jimatkan poket saya dari kena beli Panadol!!!!! Terima kasih sebab jimatkan bil letrik umah saya...

      Delete
    6. Ops, tetiba rajin scroll baca komen n jumpa ni.. Bijaknye dia.. So bijak..Tapi kan kenapa baca sampai habis? HAHAHAHAHA... Why baca entry org.. sah ada maklumat yg nak tu..

      Delete
  11. Percutian yang menyeronokkan lah JM ni
    lau backpackers cam ni mmg berbaloi syok jalan cari map satu bonus
    lau ikut Tourguide semua pakai dok ada depan mata
    kena laju sebab masa nya agak terhad
    tq for sharing JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu dilla mmg lain feelnya bila travel sendiri ni kita yg tentukan masa dan tempat pastu Jm rasa lagi save budget cuma penat sikit lah perlu byk buat research :-)

      Delete
  12. JM, nanti sile buat kelas cara nk blajar Subway Japan.
    Baca pat ploh kali kat mane2 source pun rasa mcm tak paham gak subway nih! Haish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha niL, berat nanang dh ni, senang je sebenarnya klau pandai baca subway seoul mesti pandai baca japan nyer subway. Nk Jm ajor? Boleh2 no prob :-)

      Delete
    2. Still tengah mengkaji lagi ni..
      Dah start laa jugak baca pasal JR tu konon...
      tp ntah laa, banyangan route subway berselirat tu mcm buat lg pening...adehh

      Delete
    3. Ermm niL, meh la g ngan Jm nak? Heeee

      Delete
    4. Moh kite...
      November niii!

      Lalalalaaaa

      Delete
    5. niL : nov nanti ber autum kat tempat lain uhuk uhuk

      Delete
  13. Wahh ini entry penuh info super duper lengkap nampaknya. Kalah travel agency. Tak der citer suka duka ke JM? Ke yg ni intro je utk shinjuku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik z, di shinjuku belum ada kisah suka duka lagi baru nk warming up dlm next entry baru nk 'hot' ni baru nk kenal2 Japan :-)

      Delete
  14. yezzzaaa sebenarnya memang mudah gak kan sistem train kat sana...tak sesusah yang di gambar...ikut pengalaman di osaka la...yng penting tau di mana dan ke mana...ecewah....hehehe dan hyperdia mmg sgt membantu saya di sana + fadzli-dia...(adik saya) hahaha.....hamboi besarnya bilik JM...kami punya bilik besar gak tp takde katil...sobssss......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a betul tu Dj mudah like mkn mamee ehh ye ke heee. X de katil pun x pe janji ada tilam :-)

      Delete
  15. Den poning ni hah..subway2 ni den lomah sikit tenkiu jm blh refer sini time den fly plak;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu! Jgn ponink2 mudah je sebenarnya tp klau x biasa tgk pun dh gerun kan heeee

      Delete
  16. Jelezzzz aaa JM dapat bercherry blossom kat Jepun... Akak berangan nak tengok cherry blossom dan autumn daun kaler merah kuning oren tu..
    Memang fenin tengok map subway dia, tapi sebenarnya mudah je kannn JM. Berdasarkan pengalaman akak kat Osaka, masuk hari kedua dah easy measy je map subway train dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita pegi dulu Winter ek..so perlu lah repeat sesaon yg lain pulak nanti
      Ha'a..betul tu akak..mudah je sebenarnya like mkn kacang goreng..hahaha boleh giteww

      Delete
  17. lawanya daun berbagai warna.
    tunggu JM bagi tau bajet nanti eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda...mcm mana? dah sihat sikit ke...time Autumn mmg cantik akak..in sha Allah nanti JM kongsi, sure akak pun boleh sampai ke sana :-)

      Delete
  18. Bila tgk subway map dia ya ampun! Mau nangis naz dgn mimi kalau pergi berdua. Hehehe. Tp lepas JM ckp sama lebih kurang macam subway kat Seoul terus tarik nafas lega. Kami survived kat Seoul so pasti akan survive kat Japan pulak nnt hihi. Thanks JM sbb bg info dgn details sgt utk newbie mcm naz. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz...jgn nangis dulu..hehehe..mudah je yg penting tahu line dan arah destinasi serta stesen mana nk stop. Kalau korang pergi berdua in Shaa Allah tiada masalah..kalau rasa buntu sgt..staff yg ada sgt2 helpfull..english dorang pun not bad..jgn malu bertanya je.

      Delete
  19. Shinjuku nightlife sebenarnya lebih hebat lagi sebab di situ adalah kawasan kelab malam yg terbesar di Tokyo... cuma kurang sesuai untuk kita lawati...

    Geng TA datang secara berjamaah ke sini nampaknya... tapi JM janganlah sentap ye dengan komen diaorang. Teruskan cara JM...

    Tapi kekadang saya setuju juga... orang nak berjalan kenalah buat research sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie : JM hanya jalan-jalan kawasan sekitar je mmg meriah betul malamnya tapi tak lah masuk ke kawasan kelab malam tu agak tidak sesuai lah kan

      Ha'a...terharu sgt mereka sudi singgah blog yg ntah apa2 ni..mereka kan TA ..mestilah lagi ohsem..mana tempat yg mereka tak terjah..JM pun suka baca blog dorang ada sence of humor, kejadian pelik, horror dan mcm2 lah. JM suka komen PLM..setiap org ada cara penulisan, penyampaian tersendiri dan alami pengalaman BERBEZA..kalau semua sama je dah hilang warna warni kehidupan kan..kekadang agak sukar utk penuhi citarasa semua orang..ahahaha..panjang betul komen nyerr

      Betul tu..kalau malas buat researh better pegi dengan TOUR GUIDE :-)

      Delete
  20. Omaiii cantik btol la gambo jm ni.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa...gambar di blog Syieda pun apa kurang nya...meletop letops...terpanggil nk ke europe walhal belum mampu lagi ni..duit dh byk susut huhuh...entah2 plan thn ni hanya tggal plan je

      Delete
  21. Hebat tu JM, dah nak repeat... Musim apa plak kali ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putri : Dah selamat sampai Msia ke? ahahaha..kan...belum sampai sebulan balik dh nk ripit tu..ofcoz Autumn season...Putri dh pegi season tu kan..kalau x leh join :-)

      Delete
    2. Itula tandanya Jepun sgt best! Nak join JM sbnrnya tp takut bos rindukan putri nnt... Hehe... Still kat Seoul ni

      Delete
    3. Jepun tolak summer je kot yg x best sbb panas... Nak je ikutttttt tapiiiiii....

      Delete
    4. Putri : Nak ikut TAPI risau kat BOS ek...alaaa..pegi lah thn depan..ohhh masih di Seoul..happy holiday :-)

      Delete
  22. waaahhh best nye JM!!! kalo dpt g masa musim autumz lg best...ermmm bl la dpt g ni ehh =(

    best la JM ni details sungguh info2 yg diberi. insya Allah kalo ade rezeki hujung tahun sy akan g perth...so blh la rujuk blog JM ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aien...boleh je pegi TAPI perlu tunggu Media dah besar sikit ek..sempat lagi tu nak simpan duit :-)
      Aha..nk ke Perth ek..ok2..boleh2..di alu alukan :-)

      Delete
  23. detail nya info!!hehe..tapi pening nya tgk plan subway route map tu..bcabang2..kalu Cik Nun nak p kena kaji abis2 nih..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun..mudah ajer tak perlu fenin fenin..ehehehe..

      Delete
  24. aduhhh JM... harus ku jejaki jugak satu hari nanti di tahun depan... he he he... bergelora sampai ke dasar dah hati ni nengok ke n3 jepang neh... aishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu opss..Cheq Sue..kat mana sakitnya tu...meh JM tlg tengok kan heee...wowwww...hebat jugak penangan entri jepun ni membuatkan hati jadi begitu sekali eheheeh..ni baru hari pertama..kalau tgk entry yg akan dtg..mesti hati x senang duduk sampai tak leh tggu tahun depan ahahah

      Delete
  25. haha...kenapa nama sayaaaa?????
    okeh dah sampai japang
    PUAS HATI tengok gegambo. maklumla, nak sampai japan ntah la bila
    *syahdu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli sekali sekalo mention kat sini hiks, nantikan next entry maybe lebih menarik

      Delete
  26. bunga sakura cantik sgt2 JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik Sakura ni Lieya secantik namanya :-)

      Delete
  27. Harap bleh jejak kaki ke Jepun mcm JM 1 day.. hehe
    Keep sharing more info n wonderful story & picture...
    *being motivated..hiks*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumpang batuk..
      Uhuk uhuk!

      Delete
    2. n.u.r : ok ok in sha allah :-)N

      Delete
  28. Kalau one fine day saya ke Jepun, mmg sini saya rujuk.

    Tepuk2 bantal, kibas2 selimut. Arigato Jepun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea meh meh amat d alu alukan FOC x luak pun klau malas nk google terjah je blog Jm ni heeee
      Woowww makin ramai akan ke Jepun nsmpaknya baru meriah :-)

      Delete
  29. Jenjalan ngan JM seolah2 ada profesional tour guide... terbaikkkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh my travel buddy norman kru singgah sini lahhh :-)
      Profesional tour guide katanya terus terjun laut
      Klau x ada korang mmg x enjoy travel hari tu

      Delete
  30. amboi baru blk dah simpan cita2 nk repeat lagi next year yerk..ohh pengsan kejelesan ni !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura : JM ni kan kuat verangan..ahaha

      Delete
  31. malas la nak follow up blog jm. nanti bila tgk ada gamba full bloom sakura boleh jadi jeles. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rei : Elehh..ye lah tu..ahaahha...

      Delete
  32. tu dia gambar yang menarik buat hati bergelora hendak ke sana yerk...
    entri permulaan yang moga mendapat informasi berguna kepada kengkawan yagn nak ke jepun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Akak Zila..semoga dapat memberi manfaat kepada semua..terima kasih juga pada Ka Zila yg tak permah missed baca dan komen di blog JM ni..loveee u

      Delete
  33. wwah...panas sebentar ye karpet komen utk entri !! haha.. no worries semua2 travel bloggers.. pai suka je baca semua,,hari2 mesti bukak,, JM, hang dhamin TT afif n geng2 TA.. kalau geng2 TA bukak dekat link kaki berangan je utk tengok sape yg update.. semoga setiap tulisan abang abang kakak kakak yg baik hati ini dapat membantu kami kami yang baru nak berjinak jinak ni.. Semoga semua2 dimurahkan rezeki untuk terus mengembara melihat keindahan bumi Allah ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai : Terima kasih kerana memahami :-)

      Delete
    2. dont worry kak!!! sentiasa akan jd blog reader akak hehe

      Delete
    3. Pai : dalam dok baca blog tu jgn lupa baca buku jugak..jgn main2..akak lepuk kang heeee

      Delete
  34. Indahnya pemandangan malam Shinjuku City :)

    ReplyDelete
  35. Happening nampaknya bandar Shinjuku tu...

    ReplyDelete
  36. hotel mahal.haha nasib la lewat booking kan. shinjuku mmg happening;p

    ReplyDelete
  37. lengkap ino kat sini ... bercahay tokyo di mlm hari ... mmg mahal tu tapi klu share satu bilik ramai , jimat lah juga kan .

    ReplyDelete
  38. wowwweeee... sakura putih...

    saya dapat sakura pink jer... hihihi...
    bila dikeringkan jadi purple pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok lah tu huda dapat juga sakura ... kami dapat tengok aje :p

      Delete
    2. erm ... agak mahal hotel yg JM stay tu, nampak cam hotel biasa je. tapi nak buat macamana, dah last minit kan :)

      Delete
  39. teringin nak pergi time spring dgn autumn ... tapi teringin je la, fulus yang ado :p

    ReplyDelete
  40. Wow, done it too.. Gigih benau I membaca setiap butir, walaupun ntah bilanya dpt ke Jepun pun xtahu.. Tapi apa yg I dpt is, dapat tahu sistem n kemudahan yg ada kat negara org lain tanpa perlu pun kesana.. Jimat kan? dok depan PC ja..hehe

    ReplyDelete
  41. Kakak... dh ada JR pass pun kna bli tix tren yg lain lg ke.... hadoii... berapa bnyk pass ada ni. Huhuhu

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352